Social Network

RayDTutto

Re di tutto e di nessuno
Θρύλος του Noiz
Έχετε δει την ταινία; Αφορά στη δημιουργία του Facebook από τον Mark Zuckerberg.

Την προτείνω ανεπιφύλακτα. Όχι επειδή δείχνει τα του Facebook αλλά επειδή δείχνει ένα πανεπιστήμιο και μια επιχειρηματική κοινωνία και ζωή την οποία η Ευρώπη ονειρεύεται και η Ελλάδα δεν θα φτάσει ποτέ. ΠΟΤΕ.

Δείχνει πώς το Harvard βγάζει φοιτητές που γίνονται επιχειρηματίες που κάνουν 100άδες χιλιάδες Δολάρια από το πρώτο έτος, δείχνει πώς λειτουργεί η επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις, πώς πλασάρεις το προϊόν σου, πως κατανέμεις τις εργασίες, όλα αυτά σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

Θα ήθελα να τη δω σε ένα ελληνικό σινεμά να κόψω αντιδράσεις από τον κόσμο στο τέλος, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς ζω εξωτερικό.

 
RayDTutto είπε:
Θα ήθελα να τη δω σε ένα ελληνικό σινεμά να κόψω αντιδράσεις από τον κόσμο στο τέλος, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς ζω εξωτερικό.
Εγώ την είδα σπίτι μου, οπότε δεν μπορώ να σε βοηθήσω (για τις αντιδράσεις). Πάντως ήταν εξαιρετική και από θεματολογία και από σκηνοθεσία (Fincher είναι αυτός  ;))

 
Το ερώτημα μου επ'αυτού - το οποίο δυστυχώς δεν μπορείς να μου απαντήσεις - είναι αν ο κόσμος κατάλαβε τίποτα από αυτό που έβλεπε ή το θεωρούσε απλώς πλοκή...

 
RayDTutto είπε:
Το ερώτημα μου επ'αυτού - το οποίο δυστυχώς δεν μπορείς να μου απαντήσεις - είναι αν ο κόσμος κατάλαβε τίποτα από αυτό που έβλεπε ή το θεωρούσε απλώς πλοκή...
;D

έλα μου ντε.

Την είδα κι εγώ σπίτι μου.

Με τρομάζει πολύ η χώρα μου,το μέλλον της και το μέλλον μου.

Ρέι την καλησπέρα μου !

 
Καλησπέρα σας. Εμένα με τρομάζει πόσο μα πόσο μπροστά είναι οι, κατ'εμάς, "χαζοαμερικάνοι". Με την Ελλάδα έχω πάψει να τρομάζω. Περιμένω το χειρότερο και σπάνια με απογοητεύει.

 
RayDTutto είπε:
Το ερώτημα μου επ'αυτού - το οποίο δυστυχώς δεν μπορείς να μου απαντήσεις - είναι αν ο κόσμος κατάλαβε τίποτα από αυτό που έβλεπε ή το θεωρούσε απλώς πλοκή...
Με όσους φίλους το συζήτησα, ΝΑΙ το κατάλαβαν. Μάλιστα είχαμε κάνει και μια ψευτο-ανάλυση (τρομάρα μας), σχηματικά στη λέω (Fincher (ex video clip director/ γρήγορα πλάνα/ παρατήρησες ότι κύλησε σα νεράκι ενώ ήταν 2ωρη + ) => adsl (fast internet) => facebook (internet) => quick money – young people only in AMERICA (κοινός παρανομαστής το «γρήγορα» και «νέος»). Για τους άλλους δεν ξέρω ???

 
Εσείς το θέσατε πολύ αφηρημένα και γενικά. Εγώ εστιάζω στην επιχειρηματικότητα και ότι το "θέλω να κάνω λεφτά" είναι επιθυμητό και φυσιολογικό και όχι αμαρτία, απληστεία και αντι-κοινωνικότητα.

 
RayDTutto είπε:
Εσείς το θέσατε πολύ αφηρημένα και γενικά. Εγώ εστιάζω στην επιχειρηματικότητα και ότι το "θέλω να κάνω λεφτά" είναι επιθυμητό και φυσιολογικό και όχι αμαρτία, απληστεία και αντι-κοινωνικότητα.
……και αυτό συνέβη διότι είμαστε γενικά αφηρημένοι  ;D. Ναι , άλλη προσέγγιση η δική σου. Με βρίσκει σύμφωνο. Να σου πω και την αμαρτία μου, εγώ τις πιο πολλές ταινίες (και βλέπω τόνους καθημερινά) , πρωτίστως τις εξετάζω τεχνικά (φωτογραφία, σκηνοθεσία κ.λ.π.)

 
Βασικά να πούμε για αρχή ότι η ταινία είναι καταπληκτική και ότι σε καμία περίπτωση δεν υποστήριζει το κατά πόσο κάποια πράγματα είναι καλά/κακά ή σωστά/λάθος, απλά ήταν μια πολύ προσεκτική καταγραφή των γεγονότων (ίσως με μια δαγκωνιά πικρίας προς το τέλος).

Ε εντάξει Harvard είναι αυτό, αυτό έλειπε να μην γίνεται σωστή δουλειά εκει μέσα!

Αν προσέξεις όμως ο ήρωας δεν ενδιαφέρεται (σχεδόν) καθόλου για τα λεφτά. Αντιπροσωπεύει μια (σχεδόν αυτιστική) παρόρμηση να φτιάξει μια επιτυχημένη ιντερνετική εφαρμογή η οποία θα είναι "cool" όπως λέει και ο ίδιος.

Όλοι οι υπόλοιποι είναι που κυνηγάνε τα λεφτά και την "επιχειρηματικότητα". Ποίος τα πήρε όλα στο τέλος όμως... Αυτός που έφτιαξε ένα υψηλής ποιότητας προϊόν χωρίς να τον νοιάζει τόσο η "προώθηση" του ή να γίνει επιχειρηματίας.

Όχι ότι η Αμερική δεν είναι πολύ μπροστά σε θέματα marketing και επιχειρηματικότητας. Απλά εκεί υπάρχουν και υψηλής ποιότητας προϊόντα, κάτι που στην Ελλάδα μας βλέπω να αργούμε να παράγουμε ( με τις εξαιρέσεις να μην είναι αρκετές για να χαρακτηρίσουν την χώρα μας ). Μόνο η "εύκολη" επιχειρηματικότητα και τα γρήγορα λεφτά μας ενδιαφέρουν χωρίς να υπάρχει ενδιαφέρον ή αγάπη για το "προϊόν"...

 
SlenderSmash είπε:
Αν προσέξεις όμως ο ήρωας δεν ενδιαφέρεται (σχεδόν) καθόλου για τα λεφτά. Αντιπροσωπεύει μια (σχεδόν αυτιστική) παρόρμηση να φτιάξει μια επιτυχημένη ιντερνετική εφαρμογή η οποία θα είναι "cool" όπως λέει και ο ίδιος.

...

Όλοι οι υπόλοιποι είναι που κυνηγάνε τα λεφτά και την "επιχειρηματικότητα".
Χωρίς να έχω δει την ταινία,αυτό είναι λιγάκι ουτοπικό,για να το πιστέψω.Μου κάνει κάτι σαν τύπου "ηρωοποίηση" του Mark Zuckerberg,που δεν τον ένοιαζε το χρήμα,απλά ήρθε κάποια στιγμή,επειδή αυτός κυνήγησε το όνειρό του.  :P

Αν,όντως,είχε ποτέ αυτήν την παρόρμηση,θα έπρεπε να αφήσει το fb χωρίς διαφημίσεις,άμεσες και έμμεσες.

Εγώ εστιάζω στην επιχειρηματικότητα και ότι το "θέλω να κάνω λεφτά" είναι επιθυμητό και φυσιολογικό και όχι αμαρτία, απληστεία και αντι-κοινωνικότητα.
Είναι φυσιολογικό,όταν είναι ηθικό και ξεκάθαρο.Όταν,όμως,τα στοιχεία των χρηστών του fb δίνονται εν αγνοία τους ως βάση δεδομένων για κερδοσκοπικές ενέργειες και δηλώσεις στο status γίνονται η αιτία απόλυσης,τότε υπάρχει ένα θέμα.Αν και για το δεύτερο δεν ευθύνεται άμεσα ο δημιουργός του fb,για το πρώτο,IMHO,οι ευθύνες είναι αποκλειστικά δικές του.

 
hadgi είπε:
Χωρίς να έχω δει την ταινία,αυτό είναι λιγάκι ουτοπικό,για να το πιστέψω.Μου κάνει κάτι σαν τύπου "ηρωοποίηση" του Mark Zuckerberg,που δεν τον ένοιαζε το χρήμα,απλά ήρθε κάποια στιγμή,επειδή αυτός κυνήγησε το όνειρό του.  :P

Αν,όντως,είχε ποτέ αυτήν την παρόρμηση,θα έπρεπε να αφήσει το fb χωρίς διαφημίσεις,άμεσες και έμμεσες.
Και όμως έτσι τον παρουσίαζε. Και ο Fincher (όταν κάνει βιογραφίες – και στο “zodiac”) , απλά παρουσιάζει γεγονότα. Δεν παίρνει θέση. Ας μην ξεχνάμε και το FACEBOOK “Είναι δωρεάν και θα είναι πάντα!” …Ε, κάπως όμως πρέπει να συντηρηθεί…

 
hadgi καλύτερα να δεις την ταινία... Σε καμία περίπτωση δεν ηρωοποιεί τον Zuckerberg, για να σου δώσω να καταλάβεις η εντύπωση που αποκτάς για αυτόν τον άνθρωπο απο αυτήν την ταινία είναι αυτή πάνω-κάτω:

"Ένας μόγγολος και αντικοινωνικός κομπιουτεράκιας που το παίζει έξυπνος σε όλους, είναι πωρωμένος με τον προγραμματισμό και τους υπολογιστές και θέλει να φτιάξει μια ιντερνετική εφαρμογή που θα αποδείξει την ανωτερότητα του σε όλους. Φυσικά, καταλήγει κοινωνικά απομονωμένος."

Ο Zuckerberg αντιστεκόταν στην πίεση του φίλου του που είχε κάνει την πρώτη επένδυση στο facebook να βάλουν διαφημίσεις, γιατί "δεν ήταν cool". Όχι ότι δεν σκόπευε να βάλει μετά ίσως. Ούτως ή άλλως τους έκανε τεράστια επένδυση ένας επενδυτικός όμιλος, οπότε ήταν θέμα χρόνου να γίνει μπίζνα το όλο θέμα.

Ο Zuckerberg παίζει να είναι και το μεγαλύτερο καθίκι του κόσμου (πάσχει και απο σύνδρομο Asperger κάτι όμως που δεν αναφέρει η ταινία). Μπορεί και όχι. Εγώ δεν είπα τίποτα απο αυτά. Εγώ είπα ότι ήταν δεινός developer και για αυτό πέτυχε.

Δεν αναφερόμουν στο άτομο του. Αναφερόμουν στο προϊόν του. Το οποίο πέτυχε γιατί ήταν καλό και προωθήθηκε με έξυπνο τρόπο (μέσω των μεγάλων πανεπιστημίων). Το τι έγινε αυτό το προϊόν μετά την έλευση των θα-σου-δώσω-λεφτά-όμως-τα-θέλω-πίσω-στο-πολλαπλάσιο-καθίκι επενδυτών είναι άλλο θέμα.

 
SlenderSmash είπε:
hadgi καλύτερα να δεις την ταινία...
will do,με την πρώτη ευκαιρία.

Αναφερόμουν στο προϊόν του. Το οποίο πέτυχε γιατί ήταν καλό και προωθήθηκε με έξυπνο τρόπο (μέσω των μεγάλων πανεπιστημίων).
Ελπίζω πως κανείς(νοήμων) άνθρωπος δεν ισχυρίζεται το αντίθετο και πιστεύω πως όλοι μας - έστω για μια φορά - είπαμε από μέσα μας:"γ@μ*το,γιατί δεν το σκέφτηκα πρώτος εγώ.Φαίνεται τόσο απλό"

 
hadgi είπε:
Ελπίζω πως κανείς(νοήμων) άνθρωπος δεν ισχυρίζεται το αντίθετο και πιστεύω πως όλοι μας - έστω για μια φορά - είπαμε από μέσα μας:"γ@μ*το,γιατί δεν το σκέφτηκα πρώτος εγώ.Φαίνεται τόσο απλό"
Εδώ που βρίσκεσαι, καλύτερα που δεν το σκέφτηκες πρώτος. Κατά πάσα πιθανότητα θα σου έλειπαν τα μέσα να το προωθήσεις, δεν θα έβρισκες χρηματοδότηση χωρίς να το γεμίσεις διαφημίσεις και θα ήταν δύσκολο να το κατοχυρώσεις. Τελικά θα το υλοποιούσε κάποιος άλλος (εδώ ή έξω) με περισσότερες διασυνδέσεις και εσύ θα προσπαθούσες να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας.

Πιο ασφαλές θα ήταν να φτιάξεις ένα forum ή ένα blog με κύρια θέματα τους μετανάστες, το εβραϊκό λόμπι και το πληρωμένο sex και το οποίο θα χρηματοδοτείται από διαφημίσεις online poker, φτηνού viagra από Ρωσία, υπηρεσιών escort service κλπ.

 
Συμφωνώ με τον Ραίη Ντι Φρούτο.

Μάλιστα στοιχηματίζω ότι οι έλληνες φοιτητές θα έχουν δυσκολία ακόμη και να παρακολουθήσουν την ταινία: απλά οι ρυθμοί της είναι περίπου εννιακοσιαπλάσιοι της συνήθους καταστάσεώς τους: όσα κάνουν αυτοί σε δέκα χρόνια, στη ταινία γίνονται σε δέκα δευτερόλεπτά.

(spoiler warning)

Κλασσικό παράδειγμα, η συζήτηση του πρωταγωνιστή με μία φιλενάδα του. Στην ελληνική φοιτητική ζωή αυτή η συζήτηση θα είχε κρατήσει περίπου επτά χρόνια, με ενδιάμεσους χωρισμούς, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, καυγάδες, ηλίθιες εκδρομές κλπ. Στη ταινία κρατάει επτά λεπτά μέχρι να αποφασίσουν να χωρίσουν λόγω ασυμφωνίας χαρακτήρων, χωρίς να μεσολαβήσει τίποτε από τα παραπάνω.

(spoiler end)

 
Στην Ελλάδα αυτή η σκηνή δεν θα είχε υπάρξει ποτέ, γιατί δεν νομίζω να σταύρωνε ποτέ Ελληνικό girlfriend... ;D

Το geek - tolerance ανεβαίνει σιγά σιγά εδώ, αλλά δεν φτάνει τα Αμερικάνικα ύψη...

 
SlenderSmash είπε:
Το geek - tolerance ανεβαίνει σιγά σιγά εδώ, αλλά δεν φτάνει τα Αμερικάνικα ύψη...
Φυρί-φυρί το πας τώρα να σου πω για τις ελληνίδες φοιτήτριες και την συμπεριφορά τους στις σχέσεις, αλλά δεν θα το κάνω διότι η συζήτηση θρησκευτικών ζητημάτων απαγορεύεται.

 
RayDTutto είπε:
Θα ήθελα να τη δω σε ένα ελληνικό σινεμά να κόψω αντιδράσεις από τον κόσμο στο τέλος, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς ζω εξωτερικό.
Την είχα δεί στο σινεμά όταν είχε έρθει.Ε εντάξει σαν τι αντιδράσεις να δεις ? Όλοι σχεδόν ξέρουν( ή έχουν ακούσει ή έστω φαντάζονται) την διαφορά στην εκπαίδευση(όχι μόνο ανώτατη) που έχουμε σε σχέση με τα καλά πανεπιστήμια του εξωτερικού.Εδώ πάμε για πτώχευση και μυαλό δεν βάζουμε τώρα τι να λέμε....

 
Εντάξει πάνε 20 κάτι χρόνια από τότε που έφυγα από τα αμφιθέατρα και σίγουρα έχουν αλλάξει πολλά προς το χειρότερο.

Επίσης ,δεν έχω δει τη ταινία

Στη κουβέντα ακούστηκαν κάποια πράγματα . Περί εξειδύκευσης ,παραγωγικότητας, ακόμα και περί ανθρωπίνων συμπεριφορών .

Ναι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή μπορεί να σιγκριθεί μόνο με χώρες επιπέδου Ζιμπάμπουε ,αλλά τελικά μη τρέφουμε ψευδαισθήσεις περί σπουδαίων αμερικανών .

Η σημερινή παγκόσμια κατάντια του συστήματος είναι στο μεγαλύτερο βαθμό δικό τους επίτευγμα . Δικοί τους άνθρωποι απόφοιτοι όλων αυτών των ΄΄σπουδαίων΄΄ πανεπιστημίων κατάφεραν να ματώσουν οικονομικά το κόσμο όλο ..............μπλα μπλα μπλα

Οι αμερικάνοι κατάφεραν να περάσουν στη παιδεία την απόλυτη εξειδύκευση ,εμένα προσωπικά δε μου λέει πολλά πράγματα ,κάπου χάθηκε το τόπι και στη συγκεκριμένη περίπτωση το τόπι είναι ο άνθρωπος . όλοι αυτοί οι σούπερ επιστήμονες είναι κλεισμένοι ερμητικά μέσα σε ένα εργαστήριο και φτιάχνουν πράγματα για ανθρώπους των οποίων τις ανάγκες δεν κατέχουν . Χάθηκε το μέτρο και αυτό ήταν κάτι το οποίο ποτέ δε διδάχτηκαν σε κανένα αμερικάνικο πανεπιστήμιο πλην ίσως του Μπέρκλι  :)

Ένταση εργασίας ,παραγωγή αποτελέσματος πάντα εξαρτώμενου από το κέρδος . Προς όφελος ποιού? Αμφιβάλλω αν υπάρχει μεταπτυχιακός θετικών επιστημών -ειδικά αμερικανοσπουδαγμένος- που να κατανοεί κάτι πέραν της προόδου για την επιστήμη και το κέρδος του χρηματοδότη του .

Η ηθική-σαν ήθος γενικά- είναι κάτι που αγνοείτε.

Πριν κανά χρόνο εταιρία αμερικάνικη ΄΄συνέλαβε ΄΄ υπάλληλό της υψηλά αμοιβώμενο να πληρώνει στην Ινδία ελεύθερο επαγγελματία να του κάνει τη δουλειά για το 1/10 του μισθού του και να του την αποστέλει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομίου. Ο οποίος Ινδός ,επίσης τη δουλειά την έδινε σε άλλον για το 1/10 επίσης του μισθού του . Είχαν προηγηθεί βεβαίως ,οι ίδιες οι αμερικάνικες εταιρίες που εκχώρησαν ολόκληρα πακέτα της δουλειάς τους σε ιδνικές εταιρίες .

Τα πράγματα βρίσκονται σε μια περιέργη φάση ,θα δούμε που θα πάει το πράμα ,ας μη βιαζόμαστε να αποθεώνουμε ή να καταβαραθρώνουμε . Τα διδάγματα της ιστορίας είναι πολλά και για τα περισσότερα οι δικοί μας αρχαίοι είχαν βγάλει συμπεράσματα ,τα οποία δυστυχώς εμείς αγνοούμε ............απ ότι φαίνεται όμω τα αγνοούν και οι άλλοι , οι προχωρημένοι  ;D

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:

Παρόμοια θέματα

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top