Red platting

funkysoul

Παλιά καραβάνα
Έχω έναν Laney lc-30 με ένα μεγάφωνο eminence delta pro 12A 400w
χτες βράδυ στη καθιερωμένη πρόβα αποφάσισα να παίξω με το καθαρό στο τέρμα και να κοντρολάρω από το vol της κιθάρας
Βέβαια είχα το νου μου στις λάμπες
Μια από τις 4 el84 έγινε φουλ πορτοκαλί 😆σε 10 λεπτά και μετά έκαψε ασφάλεια
Βέβαια να πω ότι το ευχαριστήθηκα 😆
Άλλαξα την ασφάλεια και συνέχισα την πρόβα για σχεδόν 2ωρας ακόμη σε νορμαλ ένταση καθαρού γύρο στο 4-6 απροβλημάτιστα
Σήμερα ρώτησα τον μάστορα που συνήθως πηγαίνω και μου είπε να αλλάξω θέση με μια άλλη λάμπα για να δω αν έχει θέμα η λάμπα ή η θεση
Αλλά διαβάζω ότι παίζει να είναι και η ρύθμιση του bias και λίγο μπερδεύτηκα
Τα φώτα σας….

To πιο πιθανό είναι ότι η συγκεκριμένη λάμπα παρέδωσε πνεύμα. Η δεύτερη πιθανότητα είναι αν έχεις χρησιμοποιήσει λάμπες που δεν είναι matched, η συγκεκριμένη να τραβάει περισσότερο ρεύμα από τις υπολοιπες. Αν έχει αρχίσει να σου καίει ασφάλειες καλό είναι να βγάλεις τις λάμπες να τις βάλει ένας τεχνικός σε tube tester, να σου πει τί γίνεται.

O συγκεκριμένος ενισχυτής είναι cathode biased σαν τους Vox, απ όσο διαβάζω. Αυτό σημαίνει ότι δε χρειάζεται ρύθμιση bias από τεχνικό. Απλά θέλει σεταρισμένες λάμπες. Οπότε πρέπει να αγοράσεις matched quartet. Αν ο τεχνικός σου βρει όλες τις λάμπες καλές και ματσαρισμένες, τότε ίσως πρέπει να ψαχτείς, να του πας και τον ενισχυτή να τον δει.

Αν θες να μην αλλάζεις όλη την τετράδα κάθε φορά που μια λάμπα τα φτύνει, αγόρασε Mesa Boogie λάμπες. Επειδή κι αυτοί βγάζουν fixed bias ενισχυτές που δε χρειάζονται ρύθμιση, έχουν λάμπες με color coding. Αυτό σημαίνει ότι αν αγοράσεις μια λάμπα με το ίδιο χρώμα, θα έχει το ίδιο bias range με τις προηγούμενες.

Trending...

Νέα θέματα

Back