Recording Drums

fleamail

Μέλος
Θα ηθελα πολυ να ακουσω γνωμες, αποψεις και εμπειριες για την καλυτερη ηχογραφιση ενως σετ τυμπανα. Απο πια μικροφονα να διαλεξεις εως τι επιπτωσεις μπορει να εχει ο χωρος. Μεχρι τωρα ηχογραφουσα με Midi set ηλεκτρονικα, και αφου τις προαλες αγορασα (επιτελους) ενα σετ θελω την βοηθεια σας πριν προβω σε επιπλεον επενδισεις σε μικροφωνα κτλ. Ξερω οτι ανοιγω θεμα μεγαλης συζητησης αλλα ξερω οτι καπιοι(fe....r :wink: ) κατι τετoια περιμενουν.....

Και για να συμπληρώσω τη σειρά των ερωτήσεων...

Υπάρχει μεγάλο περιθώριο και δυνατότητα (χρηματική εννοώ) για τις επιπλέον επενδύσεις που ανέφερες;

Λοιπον ασχολουμε με ολο το φασμα της ροκ αλλα περα απο εμενα ηχογραφω και αλλες μπαντες εδω τοπικα, μεχρι τωρα με ηλεκτρονικα τυμπανα, οποτε δεν ξερω εαν ο επομενος drumer θα ειναι ο "Portnoy" η ο "Weckl". Γι'αυτο πιστευω οτι θελω κατι γενικο για τα περιπου 1500, με πολλα ζορια 2000 ευρω που ειμαι ετοιμος να διαθεσω. Εχω ενα σετ sonor 2003 και ο εξοπλισμος μου ειναι βασισμενος πανω σε Pc με cubase sx, μεσω της delta 10/10 καρτας, προς το παρων εχω μια 8 καναλη eurorack κονσολα, επισης εχω εναν tl audio, ενα Midiman tampa και ενα behringer προενισχυτη μικροφονου, και το composer της Behringer αλλα συνηθως χρησημοποιω software κομπρεσορα. Απο μικροφονα που πιστευω οτι μπορω να χρησημοποιησω αυτη την στιγμη για τυμπανα εχω ενα c1000 και ενα c3000 της ΑΚG και το Β2 της Behringer. Ολα αυτα βγαινουν απο τα μονιτορ studiophile της Midiman. Tα τυμπανα ειναι στημενα σε δωματιο μονομενο με υαλοβαμβακα, κοντρα-πλακε και μοκετα με 4 εκατ. κενο απο τον τοιχο. Μαγειρευω σοβαρα εδω και 4 χρονια και πιστευω πως ειμαι ενας καλος ερασιτεχνης που προσπαθω να βελτιωθω συνεχως, αλλα ειχα ενα πολυ καλο μεντορα και καλο φιλο, Αγγλος χρονια ηχοληπτης.

Ο χωρος μου ειναι αρκετα ικανοποιητικος, ειναι ενα δωματιο 4χ3,5 με ενα παραθυρο και μια πορτα ξυλινη. Ειναι στον δευτερο οροφο μονοκατοικιας και ο οροφος ειναι γιαπι ακομα, δηλαδη οι τοιχοι του δωματιου και του υπολοιπου οροφου δεν εχουν ακομα σοβατιστει. Δεν με νιαζει καθολου η ηχομονωση καθως δεν ενοχλω κανεναν, περισοτερο η ακουστικη.Ειχα καποια προβληματα με τα βουητα σε χαμηλες συχνοτητες αλλα τελικα ηταν προβλημα με το ταβανι, λυθηκε οταν εβαλα ενα εξτρα στρομα μοκετας. Τωρα εχω λιγο παραπανω βαθος απ'οτι πρεπει και νομιζω οτι θα παρουσιασει προβλημα, δηλαδη ισως να κανει τα τυμπανα να ακουγονται περισσοτερο σαν live δεν ξερω. Τωρα σκεφτομαι να χαμηλωσω το ταβανι πανω απο τα τυμπανα κρεμοντας μια μεγαλη φετα κοντρα πλακε με επενδηση απο καποιο αφροδες υλικο. Το εχω δει σε ενα στουντιο στην Θεσσαλονικη και φαινοταν να κανει δουλεια δεν ξερω. Για την τοποθετηση των μικροφωνων εχω καποιες γνωσεις και πηγες και ορεξη για ατελειωτο πηραματισμο, αλλοστε αυτος ηταν ενας απο τους λογους που αποφασησα να αναβαθμησω σε αληθνο σετ.

Να εισαι σιγουρος οτι εαν ποτε ηχογραφισω τιποτα ομορφες κυριες θα εισαι guest ηχοληπτης :wink:. Και εγω για ενα σετ της shure σκεφτομαι το dmk 57-52, που παρεπιπτωντος στο site της shure το εχει List price 870 ευρω και εχθες ο αντιπροσωπος που εδωσε τιμη 520(ρε μπας και εχουν γαργαληθει αρκετα καποια αυτια και αρχιζουν και αλαζουν τα πραγματα σιγα σιγα?). Παντως ευχαριστω παρα πολυ για την βοηθεια...

και για να επανελθω στην ντραμς' date=' μια αλλη προσεγγιση για την ηχογραφηση της μποτας ειναι η τοποθετηση αλλης μιας ακριβως μπροστα. με αυτον τον τροπο δυναμωνουν οι "χρησιμες" συχνοτητες και ο ογκος του οργανου.αν μαλιστα ριξουμε μια κουβερτα απο πανω, μπορει να απομονωθει ικανοποιητικα το σημα της μποτας απο το υπολοιπο σετ (πιατινια κ.τ.λ.).[/quote']
Ναι εχω ακουσει για την τεχνικη αυτη, αλλα με τομ ή floor τομ, αν πχ η μποτα ειναι 20" βαζεις 14αρι τομ, εαν ειναι 22" η 24" ιντσες βασεις ενα 16αρι βαθυ. Το ειχαμε δοκιμασει παλιοτερα με το group αλλα συντονιζοτανε τα τομ και βγαζανε εναν υποηχο τονο στην ηχογραφηση και οτι και να καναμε (κουρδισμα, κουβερτες κτλ) δεν διορθονοταν με τιποτα. Ισως να εφταιγε ο χωρος...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ

ΑΠΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ FLEAMAIL ΕΙΣΑΙ ΣΟΥΠΕΡ!!!

ΓΙΑ ΤΟ SM 57 TO SHURE ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ.

ΕΓΩ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΤΟ DECCA TREE ΜΕ 2 ΜΕΤΡΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΑ Β1

ΚΑΙ ΠΗΓΕ ΩΡΑΙΑ. Ο ΧΩΡΟΣ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΙΔΙΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ.

ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΜΕ ΣΕΤ ΜΙΚΡΟΦΩΝΩΝ ΑΥΤΑ ΣΤΑ ΒΑΛΙΤΣΑΚΙΑ. ΕΧΩ ΔΕΙ ΣΤΟ ΤΗΟΜΑΝΝ ΜΕΡΙΚΑ ΠΟΛΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΕΤΣ

ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΩ.

ΒΕΒΑΙΑ ΜΕ ΕΝΑ 5ΧΙΛΙΑΡΟ ΔΡΧ ΕΙΧΑ ΠΑΡΕΙ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ 4 ΨΕΙΡΑΚΙΑ ΠΕΤΟΥ ΑΠΟ ΚΑΤΟΥΜΑ ΚΑΙ Η ΠΛΑΚΑ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΜΕ ΕΒΓΑΛΑΝ ΣΕ ΕΝΑ....LIVE!!! ΑΣΠΡΟΠΡΟΣΩΠΟ.

ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΑ ΗΧΕΙΑ FEATHER ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕ ΤΟ ΕΙΧΑ ΣΚΕΦΤΕΙ. ΜΗΠΩΣ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΣ ΟΤΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ MIC ΕΝΟΣ ΠΑΛΙΟΥ DECK ΕΒΑΖΑ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΙΛΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ?

ΕΑΝ ΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕΣ ΜΕ ΗΧΕΙΑ ΠΡΙΝ ΓΙΝΕΤΑΑΙ ΜΕ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ???

ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ!!! :o :o :o :o :o

Thnx interpaul! Ωραιο πειραμα με μεγαλα ακουστικα ειναι να τα "φορεσεις" σε μια κλασικη κιθαρα, να γραψεις και μετα με αρκετο ψαξιμο στο eq, μπορεις να βγαλεις μια ωραια "ξυλενια" lo-fi κιθαρα. Το ειχα κανει για ενα Hip-hop τραγουδι, οταν ειχα γραψει μια φορα κατι παιδια, και ολοι μετα με ρωτουσαν τι μικροφονο χρησημοποιησα...

Εγώ είχα την εξής απορία στις όποιες ηχογραφήσεις έχω κάνει.

Πως γίνεται να δοθεί η αίσθηση του "χώρου" σε μια ηχογράφηση;

Το λέω γιατί ακούγοντας αυτό που προέκυπτε είχα τιν εντύπωση ότι άκουγα ένα πράμα σαν μέσα απο χωνί να το πω, να το πω πίσω από ένα τζάμι, flat ίσως.

Απο ηχοληψία είμαι κάπως άσχετος και φυσικά δεν μπορώ να επεκταθώ να πω τι έλειπε και τι όχι.

Μπορεί κάποιοσ να μου δώσει μια εξήγηση;

Kai apo ti monada vathous pernas mono ta overhead i kai ta mikrofona pou pairnoun apeytheias ta tympana px snare, kassa, hi-hat ktl ktl ?

Καλόόόόόόόό..................

Μετά αν πέσει το μικρόφωνο στο drummer ο εφαρμοστής της ιδέςα πρέπει να έχει τουρμπίνα στα πόδια του :lol:

feather πως μιξάρεις τα overhead με τ υπόλοιπο σετ?

τι αναλογια dry/wet βάζεις συνήθως στα overhead?(sto reverb) ; ενοοω αν τα βάζεις περισοτερο dry ή wet?

snare? τι βαζεις συνήθως (εγω προτιμώ gated reverbs) ?

expander/noise gate ? τα χρησιμοποιέις (για να απομονώσεις τις διαρροες απο το υπόλοιπο σετ)?ή μήπως ακόμα κι αν εχουν διαροη δε πειράζει?

compression?(μεμονωμένα σε καθε κανάλι , ή γκρουπαρεις όλο το σετ και μετα όλα μαζι, ή μηπως και τα δύο?) . Συνηθιζεις κατι ή αποφεύγεις κατι συστηματικα?

μου αρέσει ο ηχος που κανει το χτυπημα στην μποτα (στην μπροστα μεμβρανη). Αν δεν έχει ηχογραφηθει με 2ο μικ μήπως παρολα αυτα μπορώ να την τονίσω? (θέλω να βγει κατι σαν kick απο pantera "vulgar display of power".... καλα λέμε τωρα!). Hihat? μου αρέσει να τα βάζω overdrive. κουφο? μου αρέσει.εσυ? τι κανεις περιπου?

paning? απο την θέση του..οδηγου? ή του ακροατη? σε ενοχλεί να κάνεις ανορθοδοξο κάπως paning?

ΜΙΝΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ!!!!!!!!!!!!

(πάντως αυτες οι συνεντευξεις που ειπες σε αλλο thread πρέπει να γινουν είναι καλη ιδεα, γιαυτο εγο αρχισα απο εσενα...)

απαντησε με την ησυχια σου, λιγα λιγα , όπως σε βολευει.homework! :wink:

να το θεσω καπως περιγραφικα- αν ο ντραμμερ ειναι "αναπηρος"' date=' οι διαρροες ειναι δηλαδη θεμα τεχνικης, δεν υπαρχει σωτηρια. αν ο ντραμμερ ειναι σοβαρος μουσικος, οι διαρροες δινουν πιστευω και χαρακτηρα. δε μου αρεσουν παντως τα αποστειρωμενα σετ. πολλοι χρησιμοποιουν triggers και ετοιμα δειγματα, κυριως οταν εχουν να αντιμετωπισουν ενα ντραμμερ συγκροτηματος χωρις εμπειρια studio, που θελει ομως καλο σταθερο ηχο. τα πιο διασημα σχηματα χρησιμοποιουν κατα κορον triggers, απλα τα δειγματα ειναι σαμπλαρισμενα απο τον ιδιο τον ντραμμερ.

[/quote']

Εγώ για παράδειγμα μου αρέσει να κουρδίζω πριμάτα τα τύμπανα για να μη "κρύβουν" κάποια από τα χτυπήματα μου. Αυτό ανάλογα με τα τύμπανα πχ Sonor έχει πολλές αρμονικές και ουρές και σε ηχογραφίσεις μου έδινε ένα πιο jazz ύφος. Σε άλλα τύμπνανα πχ TAMA που είναι πιο φτοχά σε αρμονικές έβγαινε πιο στακάτος ήχος.

Στη δική μου περίπτωση τι θα έκανες;

Α.... παρεπιπτώντος εύγε για την πολυ καλή σου τοποθέτηση. Κατέχεις το αντικείμενο πάρα πολύ καλα. :)

Το κόλπο με την ταινία είναι γνωστό επίσης υπάρχουν και ειδηκά mufflers που είναι ένα απλό στεφάνι απο υλικό παρόμοιο των μεμβρανών.

Τώρα για τα set που βρίσκει κανείς στα live δεν έχω δεί ούτε ένα της προκοπής. Ως συνήθως κουβαλούσα τα δικά μου τύμπανα :cry:

ευχαριστω και συνεχιζω...!

(δε ξέρω όμως μήπως είναι καλύτερα να ανοιξω νέο θέμα)

Φωνητικά? απλα eq reverb comprsr ;ή έχεις κάποια (καποιες) συγκεκριμένη προσέγγιση στο θέμα.

Εμένα μου αρέσει ένα κλασσικο κόλπο που έχω δει σε διαφορετικα εκπαιδευτικα βιβλια και sites , που κάνουν απο παλια οι ηχοληπτες.

Το τρικ είναι το εξης: FULL left λιιιιγο ξεκουρδισμένα χαμηλα , full right λίιιιγο ξεκουρδ ψηλα και (προαιρετικα) ενα μικρο delay(προσοχη σε αυτο) μεταξυ left right. Aυτο δινει μια αισθηση μεγαλου ευρους της κατεύθυνσης της φωνης και μια ενύπωση chorus.Βέβαια βγαζει την φωνη out of phase αλλα δεν προληματιζει σε mono ουτε χάνει σε equalization κατι σημαντικο(αν προσέξουμε) .Αυτο δουλεύει ιδιαίτερα καλα σε φωνές μη σωστες τονικά .

Αλλες φορές μου αρέσει doubling είτε με πολλαπ[λες ηχογραφήσεις , ειτε με κάποιο delay και chorus kai μπόλικο automation.

Εσυ έχεις καποια συγκεκριμένα τρικ? αν μπορεις θα προτιμουσα να εισαι συγκεκριμενος. Θα ήθελα να μάθω και αλλα <<κολπα>> κι αν καποιος εχει κατι ενδιαφέρον ασ το πει!

Το τελικό αποτέλεσμα σαν τί μοιάζει, εννοώ αν υπάρχει κάτι που να χρησημοποίησε αυτή τη μέθοδο να το καούσω να έχω κι εγώ μια άποψη.

Φιλικά

asrael

αντε να μπλεχτώ και εγώ στην κουβέντα :lol:

καταρχήν και απο την εμπειρία που έχω αποκομίσει εδω και αρκετά χρόνια σαν παραγωγός,το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ απ΄όλα για να έχουμε μια καλή ηχογράφηση ντράμς είναι δυστυχώς ο ΝΤΡΑΜΜΕΡ!

Και λεω δυστυχώς γιατί λίγοι Ελληνες ντράμμερ ασχολούνται με τον ΗΧΟ τους!

Το "χτύπημα" του ντράμμερ είναι ο νούμερο ΕΝΑ παράγοντας.

Εχω πολλές φορές γίνει μάρτυρας απίστευτων σκηνών σε στούντιο,πχ. πριν από μερικά χρόνια έγραφε κάποιος πολύ γνωστός "ροκας" στο studio ΑCTION και ο ντράμμερ του γκρίνιαζε για τον "χάλια" ήχο των τυμπάνων.

Ο ταλαίπωρος ο ηχολήπτης κόντευε να τρελλαθεί μια και είχε στήσει μια υπέροχη GRETSCH και χρησιμοποιούσε ένα κάρο εκπληκτικά μικρόφωνα (μεταξύ των οποίων και μερικά λαμπάτα vintage ΑΚG).

Eκείνη τη μέρα θα έγραφε ένα γνωστό Hard Rock συγκρότημα μετά από τον "ροκά" .Τι γίνεται λοιπόν:

Πάει και κάθεται ο ντράμμερ τους στα ΙΔΙΑ τύμπανα και με τις ΙΔΙΕΣ ρυθμίσεις βγάζει ένα καταπληκτικό ήχο!

Τι να πεί κανείς......

Οσον αφορά τίς τεχνικές θα συμφωνήσω σε πολλά με τον feather .Τώρα τελευταία εφαρμόζω μια "επαναστατική" τεχνική:

ΔΥΟ (2) πυκνωτικά ΜΟΝΟ για ΟΛΗ την ντράμς. Το ένα περίπου 1 μέτρο πάνω από το κεφάλι του ντράμμερ και το άλλο 1 μέτρο μπροστά από τη μπότα.

Αν ο ντράμμερ ξέρει να παίζει ο ήχος είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ! (βέβαια πρέπει και το room να "συνεργάζεται)

Feather για την παραπάνω "επαναστατικη" τεχνική χρησιμοποιώ ενα παλιό ΑKG C24 (είναι ουσιαστικά το stereo vesrion του C12 ,αν και εγώ το χρησιμοποιώ mono) πάνω απο τα drums και ενα U87 μπροστά.

Βεβαια μη νομίζεις ότι έχω κάνει και καμμία πρωτοπορία,απλά διάβασα σε ένα παλιό modern drummer ότι έτσι έγραφε ο BOHNAM και είπα να το δοκιμάσω και κόλλησα....

Δεν χρησιμοποιώ Reverb αλλα κομπρεσσάρω άρκετά το σήμα από το πάνω μικρόφωνο και λιγότερο το μπροστινό,τα ντραμς τα αφήνω mono και στη τελική μείξη.

Trending...

Νέα θέματα

Back