Προβληματισμός για τη σταθερότητα του setup σε παλαιότερα workstations – Είναι το τροφοδοτικό ο "αφανής ήρωας

ferili8132

Ακροατής
Καλησπέρα στην παρέα του Noiz! Παρακολουθώ καιρό τις συζητήσεις εδώ, ειδικά αυτές που αφορούν το home studio και τον εξοπλισμό, και είπα να θέσω έναν προβληματισμό που με απασχολεί τελευταία. Όλοι εστιάζουμε συνήθως στα VSTs, στις κάρτες ήχου ή στα monitors, αλλά πρόσφατα συνειδητοποίησα ότι ίσως παραμελούμε το "θεμέλιο" όλου του συστήματος.

Καθώς προσπαθούσα να αναστήσω ένα παλιότερο workstation για audio editing, αντιμετώπισα περίεργα κρασαρίσματα που δεν έβγαζαν νόημα. Αφού έλεγξα τα πάντα, από drivers μέχρι BIOS, συνειδητοποίησα ότι το παλιό μου τροφοδοτικό των 400-Watt δεν μπορούσε πλέον να διαχειριστεί τις αυξομειώσεις τάσης, με αποτέλεσμα το σύστημα να "κρεμάει" στα δύσκολα. Αυτό με έκανε να σκεφτώ: πόσοι από εμάς δίνουμε τη δέουσα σημασία στην ποιότητα του ρεύματος που φτάνει στο network power και τα μηχανήματά μας;

Το άρθρο που διάβασα πρόσφατα για τη στρατηγική επιλογής hardware με βάση την παλαιότητα και τη σταθερότητα (το λεγόμενο "one-year delay strategy"), με έβαλε σε σκέψεις. Μήπως, αντί να κυνηγάμε συνέχεια τα τελευταία benchmarks, θα έπρεπε να δίνουμε μεγαλύτερη βάση σε πιο "συντηρητικές" και δοκιμασμένες λύσεις τροφοδοσίας, που δεν θα μας προδώσουν την ώρα που είμαστε στη μέση ενός project;

Εσείς, όταν στήνετε το studio σας, πόσο βάρος δίνετε στην υποδομή της τροφοδοσίας; Θεωρείτε ότι ένα αξιόπιστο 400-Watt τροφοδοτικό επαρκεί για ένα τυπικό digital audio setup ή είναι προτιμότερο να επενδύουμε σε μεγαλύτερα "overkill" τροφοδοτικά για να είμαστε σίγουροι ότι τα ευαίσθητα ψηφιακά μας κυκλώματα λαμβάνουν καθαρό ρεύμα;

Καλησπερα!
παιζει ρολο και τι άλλα components θα βαλεις μεσα στο συστημα.
Τα οποια θα χρειαστουν και ρευμα, που θα το παρουν απο την τροφοδοσια!
εγω εχω παντα ups σταθεροποιητη ρευματος, με τη μπατταριουλα του, και δε με τρομαζει καμια διακοπη!!!
και εδω που μενω παιζουν πολλες!!!

Καλησπέρα και από εμένα!

Η απάντηση στο αν ένα τροφοδοτικό των 400 Watt επαρκεί δεν είναι μονοκόμματη. Η υποδομή της τροφοδοσίας σε ένα audio workstation εξαρτάται άμεσα από τις συγκεκριμένες ανάγκες τροφοδοσίας των components που φοράει το μηχάνημα, αλλά και από τον τρόπο εργασίας σου μέσα στα μουσικά προγράμματα.

Για μια απλή ηχογράφηση φυσικών οργάνων ή φωνών με λίγα κανάλια, χαμηλό track count και ελάχιστη επεξεργασία σε πραγματικό χρόνο, τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Οι απαιτήσεις του επεξεργαστή παραμένουν χαμηλές και σταθερές, οπότε οι ενεργειακές απαιτήσεις του PC δεν ανεβαίνουν επικίνδυνα.

Αν όμως χρησιμοποιείς τελευταίας γενιάς VST instruments, μεγάλες βιβλιοθήκες δειγμάτων και βαριά εφέ σε πολλά instances ταυτόχρονα, τα δεδομένα αλλάζουν. Σε αυτό το σενάριο χρειάζεσαι έναν πολύ καλό πολυπύρηνο επεξεργαστή, μεγάλη ποσότητα μνήμης RAM και γρήγορους δίσκους. Όταν ο επεξεργαστής καλείται να διαχειριστεί αυτό το φορτίο, η κατανάλωση ρεύματος παρουσιάζει ακαριαίες αιχμές, τα λεγόμενα transient spikes.

Ένα οριακό ή γερασμένο τροφοδοτικό 400 Watt αδυνατεί να διαχειριστεί αυτά τα απότομα spikes. Αυτό οδηγεί σε στιγμιαίες πτώσεις τάσης που εκδηλώνονται ως περίεργα κρασαρίσματα, μπλε οθόνες ή ανεξήγητα dropouts και clicks στον ήχο. Παράλληλα, όταν ένα τροφοδοτικό δουλεύει συνεχώς κοντά στο όριό του, ζεσταίνεται περισσότερο και αναγκάζει τον ανεμιστήρα του να δουλεύει στις μέγιστες στροφές. Στο home studio όμως χρειαζόμαστε ένα αθόρυβο και ποιοτικό τροφοδοτικό, με εξαιρετικά χαμηλό noise floor, ώστε να μην επηρεάζει τις ακροάσεις και τις ηχογραφήσεις μας.

Πέρα από την ισχύ, ένα ποιοτικό τροφοδοτικό προσφέρει σταθερή τάση χωρίς ηλεκτρικό θόρυβο, προστατεύοντας τα ευαίσθητα ψηφιακά κυκλώματα της μητρικής και τις θύρες που τροφοδοτούν τις κάρτες ήχου. Διαθέτει επίσης τις απαραίτητες προστασίες υπερτάσεων για να μην πάρει μαζί του άλλα ακριβά εξαρτήματα σε μια ανωμαλία του δικτύου. (μου έχει συμβεί εις το παρελθόν)

Προσωπικά, στο δικό μου σύστημα και με τον τρόπο που δουλεύω τα μουσικά προγράμματα, φορτώνοντας βαριά setups, εικονικά όργανα και απαιτητικά εφέ, ένα τροφοδοτικό 400 Watt θα ήταν ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΝΕΠΑΡΚΕΣ.

Είναι θέμα headroom. Επιλέγοντας ένα ποιοτικό τροφοδοτικό με μεγάλο περιθώριο ισχύος, το σύστημα δουλεύει στο βέλτιστο σημείο αποδοτικότητας, παραμένει τελείως αθόρυβο και απορροφά όλα τα φορτία χωρίς να καταλαβαίνει τίποτα. Η συντηρητική προσέγγιση έχει νόημα στο software για λόγους σταθερότητας, αλλά στο hardware της τροφοδοσίας ο κανόνας είναι ένας: δεν τσιγκουνευόμαστε ποτέ το τροφοδοτικό, καθώς είναι η πιο διαχρονική επένδυση για ένα σταθερό audio workstation.​

Γι αυτό και στην τελευταία αναβάθμιση τροφοδοτικού πήρα ένα RM850 x που υποστηρίζει και silent/zero mode και είμαι σούπερ. Το πήρα και σε έκπτωση οπότε σούπερ σούπερ. Power και δεν καταλαβαίνει τίποτα, δεν ακούγεται τίποτα και έχω το κεφάλι μου ήσυχο.

Γι αυτό και στην τελευταία αναβάθμιση τροφοδοτικού πήρα ένα RM850 x

Το ποιοτικο τροφοδοτικο, οπως και η ποιοτικη motherboard και οι ποιοτικες μνημες, δεν ειναι αφανεις ηρωες, ειναι Η ΒΑΣΗ ενος συστηματος, και οποιος ξερει να φτιαχνει συνθεσεις τις προκοπης απο εκει ξεκιναει.

Ειναι ο βασικος λογος που δεν παιρνουμε ετοιμα συστηματα απο στυλ ελληνουτζικες "εταιριες", οι οποιες διαφημιζουν ετοιμα συστηματα με τον ταδε γρηγορο επεξεργαστη και τη δεινα καλη καρτα γραφικων, που ομως εχουν μεσα motherboard τριτης κατηγοριας, noname μνημες, και τροφοδοτικα που πιανουν κυριολεκτικα φωτια απο μονα τους.

Ειναι σαφως πολυ προτιμοτερο να βαλεις εναν χαμηλοτερης ταχυτητας επεξεργαστη, παρα να συμβιβαστεις στο θεμα της ποιοτητας των υλικων. Ειδικα το τροφοδοτικο αν τα φτυσει υπαρχει περιπτωση να τα παρει ολα μαζι του στον ταφο, οποτε λαμβανουμε τα μετρα μας. Αυτο ειναι το πλεονεκτημα του να φτιαχνεις custom συστημα, τα αγνα :ROFLMAO: και ποιοτικα υλικα, σαν τα corsair του cos, αν ειναι να βαζουμε μεσα σαπακια αστο καλυτερα, πηγαινε σε κανα minimac

Trending...

Νέα θέματα

Back