Προβλημα με χαμηλές συχνότητες.

taskor

Της παρέας
Τελευταία ασχολούμε με την ακουστική του χώρου μου και πειραματίζομαι με διαφορα πανελς

απο izitherm τοποθετώντα τα εδώ κι εκεί για το καλύτερο αποτέλεσμα.(για να μην κουβαλαω τον εξοπλισμο μου απο 'δω κι απο 'κει ;D) Τελικα εχω καταλήξει κάπως έτσι(δες φώτο).

Το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό(για τα αυτιά μου)μπορώ να πω.Καμια σχέση με πριν,αλλά...

το δεξί μονιτορ ψιλομπουμάρει(αν το λέω καλα).Ενω το αριστερό παιζει μια χαρα φλατ,ξερα,στο δεξι παρουσιάζεται αυτό το φαινόμενο.Υποψην οτι στο ταβάνι δεν έβαλα ακόμα τίποτα.Εαν θα πρέπει να βάλω τι κατα τη γνώμη σας θα ήταν καλύτερο;Ή τι άλλο μπορεί να συμβαίνει.

Ο χώρος από πίσω που δε βλέπετε,είναι κι αυτός καλυμένος με πάνελς,καθώς και η πόρτα με

λευκό υαλοβάμβακα επενδυμένο.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

1) δεν ακούς καλά

2) το δεξί μπουμάρι γιατί έχει περισσότερα εμπόδια μπροστά του από το αριστερό

3) τα μόνιτορ πρέπει να είναι στο ύψος των αυτιών και να μην παρεμβάλονται άλλα αντικείμενα

4) μόλις ικανοποιηθούν τα παραπάνω μιλάμε ;D

edit: ωραία τα πάνελ πιστεύω ότι θα ήταν καλό να μας πεις από πού αγόρασες τα υλικά και πως έγινε η κατασκευή και πως τα στερέωσες στον τοίχο  ;)

Κι όμως το υψος στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι ο λόγος που μου το κάνει αυτό.

Αυτό σιγουρα θα διορθωθεί (οπτικά όμως μονο)με τουλάχιστον 15 cm σήκωμα.

Αυτά (το izitherm δλδ) τα προμυθεύτηκα απο κατάστημα με μονωτικά,χρώματα κ.τ.π.

Από ποιό πιστεύω δεν παίζει κανένα ρόλο μιας και είμαι από Καβάλα.

Η κατασκευή τους ειναι πολύ απλή,αρκεί να τα καταφέρνεις καλά με πριόνια κατσαβίδια,καρφωτικά και...

πολύ ράψιμο ;D

1)Αρχικά,κατασκευάζεις το ξύλινο πλαίσιο απο φιλαράκι(έτσι λέγεται το πηχάκι αυτό)1,20μ x 0,60μ

όπου αυτές είναι και οι διαστάσεις του φύλλου ιζιθερμ.Τα ξύλα θα ήταν καλυτερα να ενωθούν μεταξύ τους

με μεταλικές γωνίες εσωτερικά και ενώνουμε επίσης τις δύο μεγάλες πλευρές του πάνελ με ένα πηχάκι 0,60μ

για να γίνει περισσότερο σταθερό..

2)τοποθετούμε το  φυλλό ίζιθερμ στο πάνελ(πολύ απλό αυτό ;D)

3)Επενδύουμε το πάνελ με απορροφητικό ύφασμα(τουλπάνι,βαμβακερό)και το τεντώνουμε καλά με την βοήθεια

καρφωτικού με συραπτύρες.

Το κρέμασμα είναι πολύ απλό.

μετράμε και τοποθετουμε βίδες(8cmx8cm κατα προτιμηση)και το κρεμάμε σαν κάδρο,για να μπορεί να βγεί ευκολα όταν θα χρειαστεί π.χ. για βαψιμο του σπιτιού.

Ελπίζω να καταλάβατε(τέτοια ώρα τέτοια λόγια) ;D

το izitherm απ ότι είδα δεν λειτουργεί καλά στις πολύ χαμηλές συχνότητες (υποθέτω έχεις το μπλε)

και δεν χρειάζεται να το καλύψεις με ύφασμα απ τη στιγμή που δεν έχει ίνες όπως ο πετροβάμβακας

βέβαια υπάρχει και το αισθητικό μέρος ;D 

Τελικά τι δουλεύει καλά με τις χαμηλές να πάρει... ::)

Φυσικά εκτός των ακριβών μπασοπαγίδων του Thomann. ;)

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
ο πετροβάμβακας

αλλά για πόσο χαμηλές μιλάμε?

εγώ αναφέρομαι σε πολύ χαμηλές συχνότητες

και δεν νομίζω να έχεις τέτοιο πρόβλημα στον χώρο σου μάλλον όλα αυτά που έχεις μπροστά στα ηχεία σου ευθύνονται για το πρόβλημα σου

jmone είπε:
ο πετροβάμβακας

αλλά για πόσο χαμηλές μιλάμε?

εγώ αναφέρομαι σε πολύ χαμηλές συχνότητες

και δεν νομίζω να έχεις τέτοιο πρόβλημα στον χώρο σου μάλλον όλα αυτά που έχεις μπροστά στα ηχεία σου ευθύνονται για το πρόβλημα σου
Σιγουρα κάτω απο τα 100hz και πάνω από τα 40hz.

Τα πράγματα μπροστά από τα ηχεία δυστηχώς δεν αποτελούν την αιτία του φαινομένου.

το δοκίμασα και πιο ψηλά.Άλλωστε και το άλλο ηχείο είναι χαμηλά αλλά είναι ok.

Αυτή η γωνία...δεν ξέρω...Μάλλον θα πρέπει να φωνάξω κάποιον εξειδικευμένο για να δει το χώρο από κοντά.

το καλύτερο που μπορείς να κάνεις γιατί χωρίς μετρήσεις δεν μπορείς να ξέρεις που υπάρχει το πρόβλημα

Eίναι δυνατόν βρε παιδιά να ακούω π.χ. την ''μπότα'' από τα μόνιτορς,όπως την ακούω στα ακουστικά;

Μήπως πολλά ζητάω... ::)

χαχα όχι αυτό δεν γίνετε

και λόγο χώρου και λόγο της φύσης των ακουστικών που δεν μπορούν να καλύψουν τα φάσμα ενός καλού μόνιτορ και ούτε μπορούν να περιγράψουν το ίδιο καλά

Λοιπον,εγω εχω να σου προτεινω κατι αλλο και θα ησυχασεις.

http://www.ikmultimedia.com/arc/

το παρελαβα απο αμερικη πριν λιγες μερες,εκανα μετρηση, μιξαρα ενα κομματι μου και την επομενη μερα την τσεκαρα στη δουλεια μου οπου ο χωρος ειναι κουρδισμενος να παιζει με τα ATC SCM200 + το αντιστοιχο Sub της ATC που ειναι 18".Στα αυτια μου ακουγοταν το ιδιο πραγμα με το σπιτι μου.

Θα με θυμηθεις.Δεν ειναι καθολου ακριβο για τη δουλεια που κανει.330 μου κοστισε απο Ebay.

jmone είπε:
χαχα όχι αυτό δεν γίνετε

και λόγο χώρου και λόγο της φύσης των ακουστικών που δεν μπορούν να καλύψουν τα φάσμα ενός καλού μόνιτορ και ούτε μπορούν να περιγράψουν το ίδιο καλά
Tώρα ησύχασα.Ευχαριστώ φιλτατε jmone ;)

Προς αγαπητό ''sn6111'':

Καλή ιδέα αλλά τώρα δεν υπάρχει σάλιο ;D.

Αλλά και πέρα από αυτό,είμαι πεπεισμένος πως δεν είναι θέμα ηχείων

γιατί τα ίδια ακούω και με τα Β&W.

Πάντως το πρόβλημα εντοπίζεται στο ταβάνι και ειδικά από τις γωνίες διακρίνω το ''ντουμ-ντουμ''.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Καλησπερα,

Η ολη ιστορια που περιγραφεις με κανει να πιστευω οτι εχεισ στασιμα κυματα στο χωρο σου

(Συνηθες φαινομενο στις χαμηλες συχνοτητες)

για να το διαπιστωσεις και μονος σου πριν καλεσεις καποιον ειδικο,και τον πληρωσεις φυσικα,

υπαρχει μια μπακαλο-τεχνικη που μπορει να σου διαφωτισει

(σε καμια περιπτωση δεν αντικαθιστα τη μετριση απο εναν ειδικο)

δοκιμασε αυτο,

1) βαλε να παιζει καποια συχνοτητα (π.χ 40Hz) απο τα μονιτορ σου

2)κανε μια βολτα στο χωρο σου και προσπαθησε να ακουσεις σε ποια σημεια αυξανεται η ενταση σε σχεση με τον υπολοιπο χωρο

VOILA!  εχεις εντοπισει τα ''κακα'' σημεια του δωματιου σου και τωρα μπορεις να σχεδιασεις μια κατασκευη για αυτα τα σημεια!

ΤΙP= συνηθως ειναι οι γωνιες

Γωνίες...γωνίες...γωνίες!

Τελικά no money no honey! :'(

Σχετικα με την κατασκευη που μου λες,τι άλλο να βάλω στη γωνία και στον πλαινο τοίχο;

Τα εχω φορτώσει μα...

απαντηση σε π.μ... μην παρεξηγηθουμε :P

Λοιπον, αυτο που λεει ο φιλτατος same ειναι κατα το ιμιση σωστο...

Τα 40Hz παιζει και να μην χωρανε μεσα στο δωματιο μιας που εχουν μηκος κυμματος 8.5 μετρα περιπου... παρολα αυτα η βολτα που λεει μεσα στο δωματιο ειναι πολυ σωστη αρκει να εχεις την γνωση του να καταλαβεις τι παιζει σε σχεση με αυτο που ακους

anyway, αυτο που ειναι σωστο ειναι να βρεις χονδρικα με καποιο οργανο να δεις σε ποια νοτα (και κατ'επεκταση συχνοτητα) συντονιζει (για την θεση ακροασης παντα).

Ακομα και αν τη βρεις την συχνοτητα παρολα αυτα θα πρεπει να βρεις ενα υλικο το οποιο να εχει μεγαλη αποροφηση σε αυτη τη συχνοτητα... το προβλημα σου ομως δεν εχει λυθει ακομα... πρεπει να βρεις τι ειδους στασιμο ειναι ,αξονικο, πλαγιο η εφαπτομενικο? με αλλα λογια ειναι μεταξυ 2, 4 η 6 τοιχων... και αν ειναι 2 η 4 τοτε ποιοι ειναι αυτοι, ωστε να ξερεις που θα βαλεις και τα αποροφητικα...

οπως καταλαβαινεις ειναι απο τα πιο δυσκολα προβληματα για αντιμετοπιση...

Ευχαριστω για την γρήγορη απάντηση. :D

Πραγματικά είναι μια δύσκολη περίπτωση,μια και το δωμάτιο είναι μόνο 9 τ.μ.

Ευτύχως κατάφερα με τη μετακίνηση των ηχέιων και γένικα όλου του workstation

να εξαλείψω εντελώς το μπουμάρισμα.Αυτό όμως μόνο από θέση ακρόασης.

Ούτε στου παπά :-X

καλά έκανες και σήκωσες τα ηχεία σου. θα πρότεινα όμως να τα τοποθετήσεις σε ενα ισοσκελές τρίγωνο (ηχείο 1 - ηχείο 2 - κεφάλι), όρθια και κεκλημένα προς τα εμπρός με τα twiter τους να σημαδεύουν τα αυτιά σου. Με ειδικές βάσεις για αυτά μπορείς να το επιτύχεις εύκολα και χωρίς ακριβές αγορές.

lotzik είπε:
καλά έκανες και σήκωσες τα ηχεία σου. θα πρότεινα όμως να τα τοποθετήσεις σε ενα ισοσκελές τρίγωνο (ηχείο 1 - ηχείο 2 - κεφάλι), όρθια και κεκλημένα προς τα εμπρός με τα twiter τους να σημαδεύουν τα αυτιά σου. Με ειδικές βάσεις για αυτά μπορείς να το επιτύχεις εύκολα και χωρίς ακριβές αγορές.
Εχεις δίκιο.αλλά όσο πλησιαζουν προς τις γωνίες τόσο περισσότερο ''μπουμάρουν''

πίσω μου ακριβώς έχω τα αγαπήμένα μου B&W σε τέτοια θέση,οπότε συμβουλεύομαι και εκείνα. ;)

Λοιπόν παίδες, μετά από πολύ ψάξιμο βρήκα τη λύση:

Στο site του Ethan Winer: Acoustic Treatment and Design for Recording Studios and Listening Rooms, έχει (κατά την γνώμη μου) τον καλύτερο DIY τρόπο κατασκευής  broadband bass traps και, deep bass traps.

Τα σχέδια, οι πληροφοριες και τα tips βρίσκονται σε αυτόν τον πλήρη οδηγό:

http://www.ethanwiner.com/basstrap.html

και γενικότερα περί ακουστικής εδώ:

http://www.ethanwiner.com/acoustics.html

Κάντε τον κόπο και διαβάστε και αρθρα στο forum του εδώ:

http://forums.musicplayer.com/ubbthreads.php/ubb/postlist/Board/24/page/1

Τα σχέδια:

BTPlans.gif

Και τα υλικά:

http://www.ethanwiner.com/BTParts.html

sn6111 είπε:
Λοιπον,εγω εχω να σου προτεινω κατι αλλο και θα ησυχασεις.

http://www.ikmultimedia.com/arc/
Λοιπόν, φίλε sn6111, αυτό μου φαίνεται λουκούμι!!

Εαν είναι όντως τόσο καλό όσο φαίνεται, πιστεύω πως με βασικές παρεμβάσεις στην ακουστική του χώρου τα αποτελέσματα θα είναι..., "θαυματουργά να πώ;;"

Μόνη απορία, πόσο μεγάλος είναι ο συντελεστής λάθους, και ποιους περιορισμούς βάζει για την σωστή χρήση τους...

Φιλικά

Trending...

Νέα θέματα

Back