Ποιο θεωρείτε κατάλληλο fuzz για Hendrix?

ierissiotis

Μέλος
ΜΕ ποιό είδος fuzz μπορείς να πλησιάσεις περισσότερο τη χρειά του  HENDRIX?

Με αυτά που έχουν τρανσίστορ Γερμανίου ή Σιλικόνης?

ΠΡΟΣΟΧΗ! Μιλάμε για τη χρειά και όχι για το παίξιμο! ;D

Εχω πάρει μια απάντηση απο κάποιον που θεωρώ πολύ εμπειρο αλλά θα ήθελα και τις δικές σας.

Όλα τα FuzzFace νομίζω κάνουν, αφού κι ο Τζιμάκος έπαιζε και με τα 2. Αν δεν μπορείς να πετύχεις τον ήχο του, πιθανώς φταίει αν δεν έχεις stack plexi και ανάποδη strat...  ;D (εξυπνάδες...)

Λογικά τa FF κάνουν δουλειά όμως, δοκίμασε ένα silicon γιά αρχή που είναι πιό στάνταρντ σε specs.

ierissiotis είπε:
ΜΕ ποιό είδος fuzz μπορείς να πλησιάσεις περισσότερο τη χρειά του  HENDRIX?

Με αυτά που έχουν τρανσίστορ Γερμανίου ή Σιλικόνης?
Κατα πρώτον για ποια συγκεκριμένη χροια ενδιαφερεσαι (εποχή, live ή studio) γιατι παρα είναι γενική η ερωτηση...

Πρώτα από όλα: με τι κιθάρα, με τι ενισχυτή και σε τι εντάσεις παίζεις? Είναι πολύ πιο σημαντικά από την επιλογή του φαζ. Όχι πως δεν παίζει ρόλο, αλλά αν μας πεις ότι χρησιμοποιείς EMG humbuckers μιας Σιχτίρ επάνω σε έναν Gorilla, πρέπει να αλλάξουν πρώτα αυτά και μετά να ανησυχήσεις για το φαζ.

ierissiotis είπε:
τι περίοδο με band of gypsies για παράδειγμα?
Κανένα κλασσικό fuzzface ή κλωνος τοτε είτε ειναι γερμανιου είτε σιλικονης (και σε αυτες τις 4 και 1/2 εμφανισεις με τους BOG χρησιμοποιούσε ενα απο τα 2 κόκκινα μονταρισμένα fuzz απο τον Roger Mayer)...

Αν ο ενισχυτής σου ειναι απο την φύση του μουντός κοιτα προς RM Axis Fuzz (ή Voodoo Axe, ουσιαστικά το Axis Fuzz ειναι με ενα επιπλέον tone, επιλογή buffer και option για εξωτερική τροφοδοσία)

Αν ο ενισχυτής σου ειναι απο την φύση του πρίμος κοιτα προς KR Gypsy Fuzz...

Το αν ακόμα και με αυτά θα καταφέρεις να βγάλεις την συγκεκριμένη χροιά εξαρτάται τόσο απο το υπολοιπο σου gear και πως το δουλευεις όσο και απο το ποια ακριβώς έκδοση των εμφανισεων των BOG κυνηγας...το δισκάκι Band of Gypsys οπως και το Live at Fillmore East ειναι καραεπεξεργασμένα...αν θελεις να ακουσεις τις raw εκδοχές βρές ειτε το Box of Gypsys (6 cds, περιλαμβάνονται και τα 4 shows στις 31/12/69 και 1/1/1970 αλλά και η μισή "αποτυχημένη" αποπειρα συναυλίας στο Madison Squere Garden), είτε το 2 nights at the fillmore east (6 cds, περιλαμβάνονται 4 shows στις 31/12/69 και 1/1/1970)...αν εισαι και πιο μερακλης, ψαξε και βρες και τις audience/soundboard ηχογραφήσεις (ναι, υπαρχουν).

Καλή σου τύχη...  ;)

ΥΓ: πάντα κατα την ταπεινή μου άποψη...

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Freedom είπε:
Κανένα κλασσικό fuzzface ή κλωνος τοτε είτε ειναι γερμανιου είτε σιλικονης (και σε αυτες τις 4 και 1/2 εμφανισεις με τους BOG χρησιμοποιούσε ενα απο τα 2 κόκκινα μονταρισμένα fuzz απο τον Roger Mayer)...

Αν ο ενισχυτής σου ειναι απο την φύση του μουντός κοιτα προς RM Axis Fuzz (ή Voodoo Axe, ουσιαστικά το Axis Fuzz ειναι με ενα επιπλέον tone, επιλογή buffer και option για εξωτερική τροφοδοσία)

Αν ο ενισχυτής σου ειναι απο την φύση του πρίμος κοιτα προς KR Gypsy Fuzz...

Το αν ακόμα και με αυτά θα καταφέρεις να βγάλεις την συγκεκριμένη χροιά εξαρτάται τόσο απο το υπολοιπο σου gear και πως το δουλευεις όσο και απο το ποια ακριβώς έκδοση των εμφανισεων των BOG κυνηγας...το δισκάκι Band of Gypsys οπως και το Live at Fillmore East ειναι καραεπεξεργασμένα...αν θελεις να ακουσεις τις raw εκδοχές βρές ειτε το Box of Gypsys (6 cds, περιλαμβάνονται και τα 4 shows στις 31/12/69 και 1/1/1970 αλλά και η μισή "αποτυχημένη" αποπειρα συναυλίας στο Madison Squere Garden), είτε το 2 nights at the fillmore east (6 cds, περιλαμβάνονται 4 shows στις 31/12/69 και 1/1/1970)...αν εισαι και πιο μερακλης, ψαξε και βρες και τις audience/soundboard ηχογραφήσεις (ναι, υπαρχουν).

Καλή σου τύχη...  ;)

ΥΓ: πάντα κατα την ταπεινή μου άποψη...
Ierisioti, το παραπάνω κάντο copy/paste για να το έχεις. Μιλάω σοβαρά, δεν ξέρω ποιον ειδικό ρώτησες, αλλά περισσότερο από τον Freedom στο συγκεκριμένο θέμα, δεν έχεις να πληρώσεις για να βρεις ειδικό.  ;)

+1 κάρμα?  ;)

Ierisioti, πριν το κανεις copy/paste κανε την δική σου ερευνα και τσεκαρε τι απο ολα αυτα ισχύει και τί οχι, οπως επίσης δοκιμασε μονος σου οσα περισσοτερα φαζ γινεται και κρίνε μονος σου (το πιο σημαντικό)...τα γραφομενα μου δεν εχουν μεγαλύτερη αξία απο οποιουδήποτε αλλου που δεν ηταν τεχνικός ή roadie του μακαρίτη ή που τουλάχιστον δεν ήταν παρών στα συγκεκριμένα shows...ειδικός ειμαι μονο στο ξεκουρδισμα...  ;)

ΥΓ1: οποιος μου αλλάξει το κάρμα προς τα πανω, θα του φάω το λαρυγγι

ΥΓ2: TGL αν δεις στον υπνο σου ενα φουλ στακ πλεξι με το vol1 στο 10 να σε κυνηγάει τοτε μην ανησυχησεις...θα ειναι τα βουντου μου...@#%$@#%$#@@%#@%@%@%@

ierissiotis είπε:
... τρανσίστορ Γερμανίου ή Σιλικόνης? 
δεν υπαρχουν τρανζιστορ Σιλικονης.

μη συγχεετε το Αγγλικο silicon (=Πυριτιο) με το silicone (=Σιλικονη)

αρα, μιλαμε για τρανζιστορ Πυριτιου.

alderbody είπε:
δεν υπαρχουν τρανζιστορ Σιλικονης.

μη συγχεετε το Αγγλικο silicon (=Πυριτιο) με το silicone (=Σιλικονη)

αρα, μιλαμε για τρανζιστορ Πυριτιου.
Πες τα ρε alderbody γιατί υδατοστεγή πεταλάκια fuzz δεν υπάρχουν και δε με πιστευουν οταν τα λεω... ;D

Freedom είπε:
με το κανένα εννοείς any ή none;

skantzos είπε:
με το κανένα εννοείς any ή none;
Επαναδιατυπώνω:

Spot on, απο ότι εχω δοκιμάσει και ακούσει μεχρι σημερα -και κατα την ταπεινή μου άποψη- δεν ειναι κανένα* κλασσικό fuzzface ή κλωνος  (είτε Si, είτε Ge)...στις συγκεκριμενες 4 και 1/2 εμφανισεις με των BOG χρησιμοποιούσε ενα απο τα 2 κόκκινα μονταρισμένα fuzz απο τον Roger Mayer...Si ηταν τα συγκεκριμένα φαζ αλλα απο οτι ακους απο τις συγκεκριμενες εμφανισεις (εχουν καταγραφεί και αλλες συναυλιες στις οποιες χρησιμοποιουσε ενα απο τα 2 κοκκινα μονταρισμενα fuzzfaces) εχει ιδιαιτερη χροια, smoothness, συμπεριφορά (πως καθαρίζει με το vol κλπ), τρόπο αλληλεπίδρασης με τα υπολοιπα πετάλια κοκ...
*αλλη μια υποκειμενική αποψη, keep in mind οτι ακόμα και το τί ακουει ο καθένας και πώς το ακούει είναι σε μεγάλο βαθμο υποκειμενικο...

To πρώτο μου λάθος είναι ότι δε παίζω με plexi αλλά με έναν super reverb.(με

stratocaster)Πάντως τον έχω δει το μακαρίτη σε κάποιες εμφανίσεις να χρησιμοποιεί και fender ενισχυτες, και είχε πάλι τον ίδιο killer ήχο. >:(Θα μου πείς απο την άλλη αυτός και με πληντήριο πιάτων να έπαιζε πάλι θα είχε ήχο.

το μυστικο του Henrix ηταν οτι οι ενισχυτες του ηταν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΘΑΡΟΙ,αλλαζε τις λυχνιες σε 6550 & ουσιαστικα τους μετατρεπε  σε τεραστιους Fender (ετσι κι αλλοιως χοντρα,χοντρα αντιγραφα των πρωτων Fender ηταν οι  Marshall του),το ηδη εξωφρενικο headroom των super lead του δεν του...εφτανε βλεπεις (βεβαια τοτε δεν ειχαν τα σημερινα ΡΑ & οι μπαντες επαιζαν σε παρανοϊκες εντασεις πανω στη σκηνη,κανεις δεν παιζει τοσο δυνατα πλεον)

αρα για να "πετυχεις" (λεμε τωρα....) τον ηχο του πρεπει να εχεις εναν ΔΥΝΑΤΟ & με μεγαλο headroom ενισχυτη και να παιζει ΚΑΘΑΡΑ & ΔΥΝΑΤΑ,επισης τα μεγαφωνα θα πρεπει να ειναι "οριακα" σε σχεση με το wattage του ενισχυτη (δηλ. να παιζουν καθαρα οταν δεν εχεις fuzz & να "υποφερουν" οταν βαζεις το fuzz)

τα 10-αρια βεβαια του super reverb δεν θα σε βοηθησουν και πολυ απο θεμα ογκου.

ierissiotis είπε:
To πρώτο μου λάθος είναι ότι δε παίζω με plexi αλλά με έναν super reverb.(με

stratocaster)Πάντως τον έχω δει το μακαρίτη σε κάποιες εμφανίσεις να χρησιμοποιεί και fender ενισχυτες, και είχε πάλι τον ίδιο killer ήχο. >:(Θα μου πείς απο την άλλη αυτός και με πληντήριο πιάτων να έπαιζε πάλι θα είχε ήχο.
Δεν εχει σημασια το οτι δεν παιζεις με πλεξι (μην πιασουμε το ποσες εκατονταδες παραλλαγες "πλεξι" υπηρξαν και με ποιες επαιξε ή δεν επαιξε ο μακαριτης γιατι θα παει πολυ μακρια η βαλίτσα), μπορεις να προσεγγισεις εναν ηχο με πολλους διαφορετικους τροπους...το θέμα ειναι οτι εξαρταται απο το gear σου to τι δρομο θα ακολουθησεις και απο το πως χρησιμοποιείς...ψαξε και δοκιμασε...  ;)

Superfunk είπε:
το μυστικο του Henrix ηταν οτι οι ενισχυτες του ηταν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΘΑΡΟΙ,αλλαζε τις λυχνιες σε 6550 & ουσιαστικα τους μετατρεπε  σε τεραστιους Fender (ετσι κι αλλοιως χοντρα,χοντρα αντιγραφα των πρωτων Fender ηταν οι  Marshall του),το ηδη εξωφρενικο headroom των super lead του δεν του...εφτανε βλεπεις (βεβαια τοτε δεν ειχαν τα σημερινα ΡΑ & οι μπαντες επαιζαν σε παρανοϊκες εντασεις πανω στη σκηνη,κανεις δεν παιζει τοσο δυνατα πλεον)

αρα για να "πετυχεις" (λεμε τωρα....) τον ηχο του πρεπει να εχεις εναν ΔΥΝΑΤΟ & με μεγαλο headroom ενισχυτη και να παιζει ΚΑΘΑΡΑ & ΔΥΝΑΤΑ.

τα 10-αρια βεβαια του super reverb δεν θα σε βοηθησουν και πολυ απο θεμα ογκου.
Παράξενο δεν ειναι οτι τα περι μαρσαλ/6550 φαινεται να έχουν ειπωθεί μονο απο τον David Weyer (τα οποια και κυκλοφορουν εδω και χρόνια στο ιντερνετ και επαναδημοσιευονται κατα καιρους σε περιοδικά) ενώ δεν εχει βρεθει ούτε ενας ενισχυτής του Χεντριξ που να φοραει 6550 και κανενας roadie/τεχνικός του ή οποιοσδήποτε άλλος δεν το εχει επιβεβαιώσει? Γιατι προσωπικά αφενός δεν εχω δεί ουτε μιση επιβεβαιωμενη ή μη φωτογραφια ενισχυτή του Χεντριξ με 6550 (αν καποιος ψαξει θα βρεί μέχρι και gut shots μερικών ενισχυτών του) και αφετέρου απο τα τουλαχιστον Χ live του που εχω ακούσει (συνολικά πρεπει να έχω καμια 135αριά, αν βγάλουμε τα live στα οποία δεν χρησιμοποιουσε Marshall παλι θεωρω οτι εχω ενα καλο στατιστικό δείγμα) δεν παρατηρω καποιο ιδιαιτερο headroom ειδικα αν βάλεις στην εξίσωση τα εξής: low output μαγνητες, μια εκατονταδα πόδια καλώδιο, wah με vintage wiring και όπου χρησιμοποιουσε και το vibe βαλε και στην εξίσωση και το «παράξενο» bypass του συγκεκριμενου original πεταλιου (οι κλωνοι που κυκλοφορουν σημερα ειναι για true bypass)...το σημα που εφτανε στον πρωτο μαρσαλ (οταν χρησιμοποιουσε περισσοτερους απο εναν) ηταν ήδη ασθενες...αν οι ενισχυτες ηταν και daisy chained τοτε ο δευτερος μαρσαλ επαιρνε ακομα χαμηλοτερο σήμα, ο τριτος χαμηλοτερο απο τον δευτερο κοκ (υπάρχουν και live στα οποια οι ενισχυτες ηταν καλψδιομένοι με Υ καλωδια, οποτε πηγαινε σε ολους το ιδιο σήμα)...ειμαι σιγουρος οτι έχεις τα μέσα οπότε κάνε ένα τεστάκι και εσύ και πές μου τι νομίζεις... ;)

Βαλε και στην εξισωση το ποσο επαιζε και με το vol της κιθαρας (οπτικοακουστικο υλικο ευτυχως υπάρχει αφθονο και εδω θα βοηθήσει) και το απιστευτο κοντρόλ του αριστερού του χεριου (δεν εσκαβε ολη την ωρα οπως νομίζουν καποιοι) και ισως να δεις οτι ισως δεν ηταν καν αναγκη να χρειαζεται το οποιο μεγαλύτερο headroom απο τις οποιες 6550...

Παντα κατα την ταπεινή μου άποψη...  ;)

ΥΓ: δυστυχώς πολλά κυκλοφορουν για το gear του Χεντριξ...δυσκολο να τα αποδείξεις, οχι τοσο αδυνατο να διασταυρώσεις και να βγαλεις ενα σχετικά ασφαλές συμπέρασμα...  ;)

Κατά τη δικιά μου άποψη ένα πολύ ελαφρύ γρεζάκι από τον κατάλληλο Marshall το θέλει ο ήχος αυτός. Eπίσης από τη δικιά μου πείρα σε φαζ δεν είναι ανάγκη να φτάσουμε σε τέτοια extremes όπως το KR ή τα Roger Mayer για τον ήχο αυτό... αλλά πρέπει να πάω στο ψαχτήρι για να παραθέσω θρεντς με προτάσεις μου και βαρΓιέμαι.  :)

Παρόμοια θέματα

Trending...

Νέα θέματα

Back