Eίναι μια ολοκληρωμένη λύση παραγωγής μουσικής, όχι απαραίτητα ηλεκτρονικής. Δυστυχώς βέβαια, λόγω του κλειστού σχεδιασμού του δεν μπορεί κάποιος να περάσει και να επεξεργαστεί ηχογραφημένη πληροφορία αλλά μόνο MIDI και samples (από ότι έχω δει μέχρι στιγμής). To εχω και είναι ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης.
Τα επιμέρους συνθ, σάμπλερς και "στουντιακά" plugins του είναι από πολύ καλά έως περίφημα. Ειδικά το
Maelstrom και το περιώνυμο
Thor είναι σίγουρα μέσα στα καλύτερα πισισυνθ που έχω παίξει ποτέ. Το Maelstrom συνδύασε wavetable και granular synthesis με εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά ακόμη κι αυτά ωχριούν μπροστά στο κολοσσιαίο Thor που είναι σκέτη απόλαυση να το χειρίζεσαι.
Όλα τα εφφέ, "racks", "samplers", "synths" του κλπ. συνδέονται με modular λογική μεταξύ τους με οποιαδήποτε σειρά. Έχει δικό του sequencer που χρησιμοποιεί αποκλειστικά τα δεδομένα του τραγουδιού που φτιάχνεις εκεί. Επιπλέον όμως, με μεγάλη άνεση το Reason γίνεται rewire σε άλλα προγράμματα όπως πχ. το Ableton και το Cubase, δίνοντας την φανταστική ευχέρεια να εμπλουτιστεί το κομμάτι με όποια έξτρα ηχογράφηση και εφφέ επιθυμείς. Επίσης, η υπολογιστική ισχύ που απαιτείται στο rewire είναι λιγότερη από όσο φαντάζεται κανείς: έχω δουλέψει γύρω στα 12 βαριά με plugins κανάλια σε Ableton 7 με rewire το Reason (με έναν μικροχαμό από κανάλια κι εκεί) και το αρχαίο λαπτοπάκι μου (ΑMD 3200XP, 1GB μνήμη, WinXP Pro) άντεχε κι άλλα.
Στα συν του η πολύ μεγάλη user community που ανταλλάσει άπειρα settings, ήχους και refills για το πρόγραμμα, η μεγάλη επίσημη υποστήριξη σε updates, tutorials και υλικό, και η μεγάλη αγορά των επαγγελματικά φτιαγμένων refills από διάφορες γνωστές εταιρίες όπως πχ. η Loopmasters.
Από ολοκληρωμένες εμπορικές δουλειές πολλές... τo μόνο που ξέρω σίγουρα είναι το "Always Outnumbered, Never Outgunned" των
Prodigy (αν θυμάμαι καλά, το μόνο που δεν προερχόταν από αυτό ήταν κάποιες μπασογραμμές από ένα παλιό Oberheim). Aν δεν θυμάσαι το... σπαρταριστό θρεντ που είχα ανοίξει κάποτε (
http://www.noiz.gr/index.php?topic=154347.0), πιστεύω ότι θα σε ενδιαφέρει.