Όχι. Θα προτιμούσα να φτιάχνονταν "άλτο" και "τενόρο" και να τα χειριζόμασταν σαν όργανα μεταφοράς.ότι θα η χρήση του δεκαχορδου και του ηλεκτρικού μπουζουκιού έχει να προσφέρει στη μουσική?
Ναι έτσι είναι. Στο τετράχορδο το κούρδισμα είναι ντο, φα, λα, ρε οπότε οι σχέσεις είναι σα να πάρεις τις 4 κάτω χορδές της κιθάρας. Στο βίντεο όμως ο Κατσάμπας πιάνει μπαρέ μινόρε και ματζόρε ακριβώς όπως στην κιθάρα (στις μπάσες π.χ. φαίνεται να πιάνει τονική, πέμπτη, οκτάβα, τρίτη), αν το είδα σωστά. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει κιθαριστικό κούρδισμα, χωρίς τη μι καντίνι.Κ στο τετράχορδο μπουζούκι τα πιασίματα είναι ίδια με της κιθάρας αν έλειπαν λα κ μι μπασες νομίζω
1. Δεν υπήρξε ποτέ μετάβαση σε λαϊκό. Όλα λαϊκά λέγονταν.Εχω σκεφτει πολλες φορες πως θα ειχε ενδιαφερον καποιος να παρει μια δωδεκαχορδη κιθαρα, να πεταξει τις 2 χορδες, να φτιαξει μια 10χορδη κ να εξερευνησει τον ηχο τελη 40'ς μεχρι μεσα 50'ς (Χιωτη κ Τσιτσανη) τη μεταβαση δηλαδη στο λαικο (καλα οχι οτι δε μπορεις να το κανεις με αλλη εποχη, απλα αυτη ειχε ενδιαφερον για μενα κ το σκεφτηκα)
Το προβλημα στη δωδεκαχορδη ειναι πως το spacing των χορδων ειναι τετοιο που δε βολευει για σολιστικο παιξιμο. Το προβλημα με μια τετοια μετατροπη θα ηταν πως ενω τα κλειδια δεν τα βγαζεις καν αν βαριεσαι κ το nut το φτιαχνεις ευκολα, θες ειδικη γεφυρα για 5 διπλες χορδες (αν θες να αλλαξει το spacing) οποτε ακριβαινει πολυ το εγχειρημα
Αυτό είναι έμπνευση κάστομ του Παλιά. Έχω και τη μέθοδο, αλλά βαριόμουν πασχαλιάτικα να ψάχνω να το ποστάρω. Όλο και κάποιος άλλος γάτος θα το έβρισκε και θα το ποστάριζε σκέφτηκα. Ορθώς σκέφτηκα. Γάτο Οδυσσέα!Υπαρχει αυτο το εξαλλο πραγμα εκει εξω ή οταν λεμε 10χορδο εννοουμε κατι σαν αυτο του Κατσαμπα?
Γι αυτό έχεις τις "ψηφιακούρες". Η Variax είναι εξάχορδη αλλά προσομοιώνει τέλεια μια δωδεκάχορδη...οπότε κάνεις ότι θέλεις!. Άσχετο με το θέμα....μπαρδόν, συνεχίστε!Το προβλημα στη δωδεκαχορδη ειναι πως το spacing των χορδων ειναι τετοιο που δε βολευει για σολιστικο παιξιμο.
Αυτο που σημερα χαρακτηριζεται παραδοσιακο ρεμπετικο του 30 εννοω. Κ στα αυτια μου αρχιζε να αλλαζει μεταπολεμικα. Λεπτομερειες δεν ξερω, δεν εχω ακριβη μουσικολογικη εικονα του πως ειχαν τα πραγματα τοτε1. Δεν υπήρξε ποτέ μετάβαση σε λαϊκό. Όλα λαϊκά λέγονταν.
3. Ο Χιώτης έχει Ήδη όγκο αμιγώς κιθαριστικης δισκογραφίας προ και παράλληλα του μπουζουκιού που χρήζει μελέτης. Δεν χρειάζονται μετατροπές. Transcription φτάνει.
Ρεμπετικο με Βαριαξ στο παλκο σταυροποδι κ ρετρο ντυσιμο! Δε μας κανει κυριε. Μας χαλαει το βιντατζ κορεκτ?Γι αυτό έχεις τις "ψηφιακούρες". Η Variax είναι εξάχορδη αλλά προσομοιώνει τέλεια μια δωδεκάχορδη...οπότε κάνεις ότι θέλεις!. Άσχετο με το θέμα....μπαρδόν, συνεχίστε!
Είναι και η γεωμετρία όμως, που επηρρεάζει την τεχνική, επιτρέποντάς την, ή δυσχεραίνοντάς την. Δηλαδής:Φυσικα γινονται ολα με μια 6χορδη κ τρανσκριπσιο.
Το 3 απορω πως δε το εχουν κανει (αν δε το εχουν κανει). Ειδικα τοσες δεκαετειες που οι περισσοτερες λαικες ενορχηστρωσεις βασιζονται στο μπουζουκιονΕίναι και η γεωμετρία όμως, που επηρρεάζει την τεχνική, επιτρέποντάς την, ή δυσχεραίνοντάς την. Δηλαδής:
1. Αν έχουμε 12 χορδο μπουζούκι κουρδισμένο σαν κιθάρα 1 τόνο κάτω: Έχουμε μανίκι σαν ξύλο για καλούπωμα. 6 ζευγάρια χορδών επί 26 ή 27 τάστα. Αεροπλανοφόρο όπως εύστοχα ειπώθηκε νωρίτερα. Πόσο εύκολο είναι να παιχτεί το υπάρχον ρεπερτόριο σε ένα τέτοιο μανίκι; Είναι η έξτρα έκταση που μας προσφέρει το όργανο δίκαιο αντάλλαγμα για την έξτρα δυσκολία της μεγάλης ταστιέρας;
2. Έχουμε το κουβανικό τρες π.χ. Ότι έχει μόνο 3 (ζευγάρια) χορδές το οδηγεί να παίζει με συγκεκριμένους ρυθμικούς τρόπους που βολεύουν, και έτσι έχουμε τα χαρακτηριστικά μοντούνο και γκουαχίρο και πώς διάολο αλλιώς τα λένε. Δηλαδή το όργανο είναι όργανο, εργαλείο που οδηγεί τη σύνθεση μουσικής σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Ενώ αν είχαμε ένα όργανο με x χορδές και 88 νότες έκταση, οι πιθανότητες για το τι θα μπορούσαμε να παίξουμε θα εκτοξεύονταν, αλλά η ευκολία με την οποία θα μπορούσαμε να το παίξουμε θα καταβαραθρωνόταν.
3. Η μέση λύση. Φτιάχνουμε ένα ελαφρώς μεγαλύτερο μπουζούκι κουρδισμένο ΛΑ ΜΙ ΝΤΟ ΣΟΛ. Κι άλλο ένα λίγο μεγαλύτερο, ΜΙ ΣΙ ΣΟΛ ΡΕ. Κι έχουμε 3 μπουζούκια που συμπεριφέρονται ακριβώς σαν μπουζούκια, αλλά σε διαφορετικές εκτάσεις. Εκεί διατηρούμε την τεχνική σχεδόν αναλλοίωτη (πέραν από τις προσαρμογές που χρειάζονται στην αλλαγή του μήκους του οργάνου και του πάχους των χορδών και την αντίστοιχη αισθητική εκτέλεσης), και αποκτάμε περισσότερη έκταση.
Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος!
Υπάρχει τζουράς, υπάρχει και μπαγλαμάς. Τώρα για πιο κάτω έκταση, νομίζω η κιθάρα κάνει τόσο καλά τη δουλειά της που δεν υπάρχει ζήτημα τέτοιας εξερεύνησης. Από την άλλη όμως, υπάρχουν και οι μπαλαλάικες που είναι ολόκληρη οικογένεια... Προφανώς είναι και θέμα ευκολίας παραγωγής. Στη Ρωσία υπήρχε μεγάλη παράδοση κατασκευής νέων οργάνων. Ο κόρσακοφ μόνο είχε εισάγει ένα σωρό εξωτικά όργανα, π.χ. μπάσσα τρομπέτα. Ότι υπήρχε μάστορας που πήγαινε εκεί ο κόρσακοφ και έλεγε "ρε τιμουρθε; Δε μου φτιάχνεις μια μπάσσα τρομπέτα", κι ο μάστορας έλεγε "Αμέ νικολάκη μου, έλα από βδομάδα να την πάρεις" αντί για "νικολάκη, βγες παιδί μου λίγο στους -20 να συνέρθεις από τις βόντκες και ξαναμπες", δείχνει πολλά.Το 3 απορω πως δε το εχουν κανει (αν δε το εχουν κανει). Ειδικα τοσες δεκαετειες που οι περισσοτερες λαικες ενορχηστρωσεις βασιζονται στο μπουζουκιον
Eχεις δίκιο φίλε, σκέφτομαι όμως μήπως με τις 2 παραπάνω χορδές το μπουζούκι θα μπορούσε να ξεπεράσει τον σολιστικό ρόλο που έχει πλέον και να χρησιμοποιηθεί και για ακκοπανιαμεντα.Τώρα για το 10χορδο, πρώτη φορά το ακούω, αλλά έχει λόγο ύπαρξης άραγε? Η σύγχρονη ελληνική δισκογραφία για μπουζούκια, όχι μόνο περιοορίζεται σε lead παίξιμο,, αλλά έχει και αρκετά συγκεκριμένο χαρακτήρα που ίσως να χρειάζεται μόνο τις 2 πρώτες χορδές. Άντε να βάλεις και 3η σε κανένα σόλο. Αλλά δεν έχω ακούσει κάτι όπως τα σόλο τύπου Χιώτη ή Λεμονόπουλου, δε βγαίνουν πλέον. Δε νομίζω να αρέσουν και στον κόσμο δηλαδή, μιας και απλά γράφονται τυπικά λαικο-ποπ ζεϊμπέκικα, χασάπικα και τσιφτετέλια για να κουνιούνται οι νεαρές, και αυτό όσο δεν παίζει τραπ.
Eχεις δίκιο φίλε, σκέφτομαι όμως μήπως με τις 2 παραπάνω χορδές το μπουζούκι θα μπορούσε να ξεπεράσει τον σολιστικό ρόλο που έχει πλέον και να χρησιμοποιηθεί και για ακκοπανιαμεντα.Τώρα για το 10χορδο, πρώτη φορά το ακούω, αλλά έχει λόγο ύπαρξης άραγε? Η σύγχρονη ελληνική δισκογραφία για μπουζούκια, όχι μόνο περιοορίζεται σε lead παίξιμο,, αλλά έχει και αρκετά συγκεκριμένο χαρακτήρα που ίσως να χρειάζεται μόνο τις 2 πρώτες χορδές. Άντε να βάλεις και 3η σε κανένα σόλο. Αλλά δεν έχω ακούσει κάτι όπως τα σόλο τύπου Χιώτη ή Λεμονόπουλου, δε βγαίνουν πλέον. Δε νομίζω να αρέσουν και στον κόσμο δηλαδή, μιας και απλά γράφονται τυπικά λαικο-ποπ ζεϊμπέκικα, χασάπικα και τσιφτετέλια για να κουνιούνται οι νεαρές, και αυτό όσο δεν παίζει τραπ.
Το προβλημα στη δωδεκαχορδη ειναι πως το spacing των χορδων ειναι τετοιο που δε βολευει για σολιστικο παιξιμο. Το προβλημα με μια τετοια μετατροπη θα ηταν πως ενω τα κλειδια δεν τα βγαζεις καν αν βαριεσαι κ το nut το φτιαχνεις ευκολα, θες ειδικη γεφυρα για 5 διπλες χορδες (αν θες να αλλαξει το spacing) οποτε ακριβαινει πολυ το εγχειρημα