Γνωμούλα; : Νεκρανάσταση Ibanez jem 555 και setup

kontras

Της παρέας
Καλησπέρα στα παιδιά.
Όταν ήμουν νέος άνθρωπος είχα αγοράσει μεταχειρισμένη μια ibanez jem 555. Τεράστια χαρά τότε (35 χρόνια πίσω ρε φίλε...).
Το κακό, που έμαθα φυσικά αργότερα, είναι το κακό τρέμολο, το κλασσικό LO TRS TREM II, το οποίο μου έκανε πάντα τη ζωή δύσκολη σε πολλά... Όχι ότι κάνω τα απίστευτα dive κοκ, αλλά αυτό το να ξεκουρδίζεται συνέχεια και όταν βάζω νέες χορδές να πρέπει να λύσω μια ολόκληρη εξίσωση ξέσφιξε πάνω, γύρνα ροδελίτσα, σφίξε πάνω, ώπα πολύ πήγε, δεν έχω άλλο χώρο κάτω κλπ.

Για να μην τα πολυλογώ, αγόρασα πριν καμια πενταετία μια sterling musicman. Πολύ ωραίο όργανο ναι τέλεια, αλλά ρε παιδάκι μου, όταν πιάνω στα χέρια μου τη γριούλα, νιώθω να κουμπώνω τέλεια. Η στερλινγκ δεν έχει κανένα θέμα με ξεκουρδίσματα, παρά το τρέμολο, και είναι πολύ εύκολη στα bends. Αλλά όπως είπα, η γριά έχει γράψει στη μνήμη.

Θα χρειαστώ τα φώτα σας στο εξής.
Λέω να αγοράσω αυτό: https://www.thomann.de/de/gotoh_ge1996t_36_cb_fr_style_tremolo.htm και αυτό: https://www.thomann.de/de/gotoh_fgr_2_cb_locking_nut.htm και σετάρισμα με Hybrid Slinky.

Οι ερωτήσεις μου (για να μην τα πολυλέω) είναι οι εξής:
1. Οι αλλαγές αυτές, πιστεύετε ότι λύνουν τα πολύπαθα ζητήματα με τα παλιά τρέμολο συστήματα της ibanez; Χρειάζεται κάτι άλλο;
2. Γνωρίζετε έναν καλό τεχνικό όπου να μπορεί να τα περάσει και να στήσει το όργανο όπως θα ήθελα (τουλάχιστον όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτό που θα ήθελα; Πχ να είναι χαμηλά οι χορδές, αλλά να μην μου βγαίνει η ψυχή στα bends)

Μέχρι στιγμής τις κιθάρες τις πήγαινα στον γνωστό μας τεχνικό στη Χ. Τρικούπη, αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι μπορεί να κάνει αυτά που θέλω ακριβώς.

Ευχαριστώ :)

Όταν αλλάζεις χορδές ότι floyd rose και να έχεις πρέπει αν λύσεις εξίσωση... Αυτό που λες ότι ξεκουρδίζεται συνέχεια αν φταίει το τρέμολο τότε με ένα ποιοτικό after market θα λυθει

1. Οι αλλαγές αυτές, πιστεύετε ότι λύνουν τα πολύπαθα ζητήματα με τα παλιά τρέμολο συστήματα της ibanez; Χρειάζεται κάτι άλλο;

Πριν λίγο καιρό έκανα μια παρόμοια νεκρανάσταση σε μια Ibanez EX Series. Ρίξε αν θες μια ματιά:

Γνώμη μου είναι ότι μπορείς να κάνεις μεγάλες αναβαθμίσεις στο τρέμολο ακόμη και με parts από το Temu. Επίσης βοηθάει όταν έχεις Flod Rose τα κλειδιά κουρδίσματος να μην είναι εντελώς της πλάκας όπως αυτά που είχαν οι παλιές budget Ibanez.

Αν ειναι γενικα ασταθες το τρεμολο, ξεκουρδιζει με το που κανεις μια τρεμολια κλπ, τοτε θα κανει διαφορα το καινουργιο.

Οταν περνας χορδες ομως, θελει λιγο μεθοδο η φαση και καλο οταν ειναι το floyd. Αν εχεις ενα μπλοκ να κραταει τη bridge στη θεση της, ειναι σαν να κουρδιζεις οποιαδηποτε κιθαρα. Αν οχι τις περνας χαλαρες, τις τραβας για να στρωσουν, οχι με τρελη δυναμη βεβαια, τις φερνεις ολες σε ενα κουρδισμα στο περιπου ολες μαζι για να μην πεσει ολη η κοντρα των ελατηριων σε μια χορδη, και μετα δεν τις κουρδιζεις μια μια, αλλα κουρδιζεις τη Μι μπασα ( 6η), μετα τη Λα (5η), μετα ΠΑΛΙ τη Μι μπασα (6η), τη Λα (5η) και τη Ρε (4η), και συνεχιζεις με την ιδια λογικη, 6, 6-5, 6-5-4, 6-5-4-3 κλπ, κλπ.

Αν το κανεις ετσι, δεν παιρνει πολυ περισσοτερο απο μια κανονικη κιθαρα. Πριν ξεκινησεις εχεις βαλει και τα fine tuners στη μεση, και πριν κλειδωσεις το lock τραβας παλι τις χορδες για να στρωσουν και ξανακουρδιζεις. Και εισαι μια χαρα.

Αν ομως μετα απο ολα αυτα παλι ξεκουρδιζει, βαζεις το καινουργιο τρεμολο και ησυχαζεις.

Θα έλεγα ότι πρώτα αλλάζεις κλειδιά με ένα βασικό Gotoh σετ, έτσι κι αλλιως δηλαδή για να μη σου βγάζει την πίστη η κιθάρα στο κούρδιμα.

Μετά πας στα parts από το temu ή harley benton: αθόρυβα ελατήρια καλύτερης ποιότητας, ανοιξείδωτα insert blocks.

Eπίσης από Temu, εξετάζεις αν χρειάζεσαι backstop ή κάτι αντίστοιχο. Γνώμη μου είναι πως είναι εκπληκτικά χρήσιμο αν δεν κανεις χλιμιντρίσματα ΄ή γρήγορες τρεμολιές στυλ Jeff Beck.

Αν μετά από όλα αυτά νιωθεις ότι σε περιορίζει κάτι, πας σε τρέμολο.

Το πιο πιθανο ειναι να σταθεροποιηθει το κουρδισμα σου σημαντικα. Ειχα αναλαβει πριν απο πολυ καιρο αλλαγη απο το ιδιο τρεμολο προς το ανωτερο Ibanez Lo Pro Edge (το οποιο το φτιαχνει επισης η Gotoh και εχει παρομοιες διαστασεις). Σε γενικες γραμμες πρεπει να ειναι direct fit αλλα θα χρειαστει routing το σωμα για να χωρεσουν οι βασεις που βιδωνει το τρεμ πανω καθως ειναι μεγαλυτερης διαμετρου. Επισης θα πρεπει να παραγγειλεις να βαλεις φιλετακια απο κατω απο τα βαγονακια για να εχει σωστο radius στο bridge.
IMG_20180808_130414.jpg

Θα ήταν χρήσιμο να βλέπαμε και τα knife edges του FR. Αν έχουν κάποια παραμόρφωση όπως αυτή της φώτο, πράγμα πολύ δύσκολο με την χρήση που λες ότι της έκανες, τότε όντως δε θα σωζεται και πας για αλλαγή:

floyd-rose-knife-edge-v0-4yx6ks51a69b1.webp

Trending...

Νέα θέματα

Back