Λοιπόν, ας πω κι'εγώ τη γνώμη μου, αν και πιθανώς να δυσαρεστήσω κάποιους.
Περί Foko είχα μάθει από κάποιο αφιέρωμα σε ξένο περιοδικό, πάνε αρκετά χρόνια και δεν θυμάμαι ποιο ήταν (Guitar One?)
Όταν άκουσα κομμάτια του, είπα "αν ο τύπος βρει έναν καλό παραγωγό/manager τότε μπορεί να τύχει παγκόσμιας αναγνώρισης". Μπορεί σε εμάς τους Έλληνες κάποια ριφς να φαίνονται πολύ οικεία λόγω της παράδοσής μας, για τους ξένους όμως έχουν και τη γοητεία του "έθνικ" και, σε συνδιασμό με την τεχνική ικανότητα του ανθρώπου θα μπορούσαν να κάνουν πολύ κόσμο να τον προσέξει (δικαίως).
Πάμε τώρα στην "συναυλία". (τα εισαγωγικά δεν παραπέμπουν σε περιφρόνηση ή κάτι ανάλογο, απλά συν-αυλία είθισται να αποκαλούμε την συνεύρεση περισσότερων του ενός μουσικών).
Καταρχήν να δεχτούμε ότι ένας μουσικός που βγαίνει να παίξει μόνος του εκ'των πραγμάτων έχει δύσκολο έργο.
Προφανώς επίσης δεν περιμένεις να παίξει όλο το ρεπερτόριό του, γι'αυτό μπορεί να "συγχωρήσει" κανείς απόλυτα το γεγονός ότι το event κράτησε 40 λεπτά, ενώ είχε και 1+ ώρα καθυστέρηση.
Αυτό που δεν μπορεί να συγχωρήσει κανείς είναι να υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα ήχου. Κρίμα γιατί το όλο setup προδιέθετε για τουλάχιστον τέλειο ηχητικό αποτέλεσμα και όχι για τη σούπα που αρκετές φορές ακούγαμε. Μα καλά, μέσα σε 15 πετάλια, δεν υπήρχε ένα υποτυπώδες noise gate?
Ένα άλλο πράγμα που δεν καταλαβαίνω, είναι για ποιο λόγο η χρήση ενός sequencer με προηχογραφημένα loops θα περιόριζε το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Αυτό όμως είναι δικαίωμα και μαγκιά του μουσικού και δεν μας πέφτει λόγος. Το αναφέρω απλώς γιατί θεωρώ ότι θα ελευθέρωνε ακόμα περισσότερο την καλλιτεχνική έκφραση του Foko και θα τον απάλλασσε από κάποιες τεχνικές δυσκολίες, αλλά, όπως είπα, δεν το ήθελε δεν το έκανε, πάσο.
Ο συνδιασμός πάντως του μέτριου έως κακού ήχου, του καλλιτεχνικού πλάνου "αυτοσχεδιασμός/πειραματισμός", και του όλου περιβάλλοντος, έδιναν την εντύπωση στον outsider ότι πήγε να παρακολουθήσει έναν μουσικό να κάνει πρόβα, μπροστά σε μια χούφτα γνωστούς και φίλους. Γιατί, και είναι κρίμα, ήταν πολύ λίγα τα άτομα που παρακολούθησαν το event.
Όσο και να δυσαρεστήσω κάποιους, λυπάμαι, αλλά το δικό μου συμπέρασμα ήταν "θαυμάσιος καλλιτέχνης, όμορφες συνθέσεις, χάλια συναυλία". :?