Custom καμπίνα 1χ12. Τι διαστάσεις? Κλειστή ή ανοιχτή?

Transparent_criminal

Θαμώνας
Όπως λέει κι ο τίτλος αναρωτιέμαι τι διαστάσεις είναι "καλύτερο" να έχει μια καμπίνα 1χ12. (και γιατί?)

Απαντήστε σε "Μήκος" (κοιτώντας φάτσα, από τη μια γωνία μέχρι την άλλη, οριζόντια), "Υψος" (κάθετα)  και "Βάθος" (κοιτώντας από το πλάι, από τη μια γωνία μέχρι την άλλη, οριζόντια).

ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ, ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΟ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΧΑΡΗ...  :D :D :D

Επίσης, τι ρόλο παίζει το αν θα είναι κλειστή από πίσω, ή ανοιχτή?

Ευχαριστώ.

φτιάχνεις ότι καμπίνα θες με ότι διαστάσεις θες

υπάρχουν και καμπίνες που είναι 1x12 και είναι

πάρα πολύ μεγάλες οι λεγόμενες oversized και

άλλες που είναι λίγο μεγαλύτερες απ το μεγάφωνο

πιο πολύ μετράει το πάχος του ξύλου

οι κλειστές καμπίνες είναι πιο μπασάτες και χρησιμοποιούνται

συνήθως για μη vintage ήχους βλέπε rock και πάνω

Για να δεις τι διαστασεις σου αρέσουν καλύτερα να κάνεις μια ψαχτική και να δεις ποια απο αυτες του εμπρίου έχει τα χαρακτηριστικα που σου αρέσουν.

Μετά παίρνεις τις διαστάσεις και τις αντιγράφεις.

Επίσης μπορείς να φτιάξεις καμπίνα με πάνελ που να βιδώνει στο πίσω μέρος ώστε να γίνεται είτε ανοιχτή είτε κλειστή, ανάλογα με τις ορέξεις σου.

jmone είπε:
πιο πολύ μετράει το πάχος του ξύλου
Δηλαδή? Τι διαφορετικό έχει μια αντικειμενικά λεπτή από μια χοντρή?

υπάρχουν και καμπίνες που είναι 1x12 και είναι

πάρα πολύ μεγάλες οι λεγόμενες oversized και

άλλες που είναι λίγο μεγαλύτερες απ το μεγάφωνο
Ε δε μπορεί να μην έχουν διαφορά οι πολύ μικρές από τις πολύ μεγάλες.

Ας πούμε αυτή http://www.thomann.de/gr/orange_ppc112.htm

και αυτή http://www.thomann.de/gr/mesa_boogie_1x12_stiletto.htm

αν τις δούμε μόνο από θέμα διαστάσεων (όχι ξύλα κλπ), δεν έχουν διαφορά?

Ξεκίνα με κάτι σχετικά απλό αντιγράφοντας κάτι καλό που ήδη υπάρχει, όπως η καμπίνα του Rivera R30-112 και R55-112 που είναι open back με τις ακόλουθες διαστάσεις για ένα 12" μεγάφωνο:

Υψος: 45.7 cm

Πλάτος: 706 cm

Βάθος: 24.7 cm

Υλικό: Κόντρα πλακέ θαλάσσης

Πάχος καμπίνας: 18 mm

Baffle: 18mm - MDF

Συνήθως οι ανοιχτες καμπίνες έχουν περισσότερα πρίμα, ενώ οι κλειστές κατεβαίνουν χαμηλώτερα στα μπάσα. Οι διαστάσεις δεν είναι βέβαια τυχαίες καθώς περιλαμβάνουν και το σημείο Q (συντονισμού) του μεγαφώνου στους υπολογισμούς.

Το υλικό παίζει σημαντικό ρόλο στον ήχο καθώς όσο πιό λεπτό και ευκαμπτό είναι, συντονίζεται ευκολότερα παραμορφώνοντας τον ήχο του μεγαφώνου. Θα μου πεις ο στοχος μας πολλές φορές είναι η κάθε είδους παραμόρφωση, αυτό μας πείραξε;

yameth είπε:
Το υλικό παίζει σημαντικό ρόλο στον ήχο καθώς όσο πιό λεπτό και ευκαμπτό είναι, συντονίζεται ευκολότερα παραμορφώνοντας τον ήχο του μεγαφώνου.
Συντονίζεται μεν, αλλά παραμορφώνει??
Υλικό: Κόντρα πλακέ θαλάσσης
Σκεφτόμουν κάτι πιο ποιοτικό.. Εξ άλλου δε θα είναι 4χ12 για να θέλω πολυ ξύλο και να μου βγει ακριβό.
Οι διαστάσεις δεν είναι βέβαια τυχαίες καθώς περιλαμβάνουν και το σημείο Q (συντονισμού) του μεγαφώνου στους υπολογισμούς.
Τι πρέπει να ξέρω γι αυτό?  :-\

1. Ναι. Οταν συντονιζεται η καμπίνα = παραμόρφωση. Η μη ελεγχόμενη παραμόρφωση, δεν είναι ωραία.

2.Το Κόντρα πλακέ θαλάσσης ΕΙΝΑΙ το ποιοτικότερο υλικό για καμπίνες. Τι λες να βάλεις εσύ δηλαδή; Τίμιο ξύλο;

3.Πολλά. Σε κάποια άλλη στιγμή που θα έχω περισσότερο χρόνο θα γράψω δυό λόγια αλλά ίσως και κάποιος φυσικός από τους πολλούς που διαθέτουμε εδώ μέσα να σε κατατοπίσει νωρίτερα.

Σχετικά με τη κατασκευή, προτείνω ημίκλειστου τύπου, περίπου 1/2 έως και 3/4 του συνόλου της πίσω όψης και την κατασκευή ενός δεύτερου κομματιού, το οποίο να είναι αποσπώμενο και να καλύπτει τελείως το πίσω μέρος.

Δεν ξέρω τι αντιλαμβάνεσαι σαν "ποιοτικό" ξύλο, αν εννοείς π.χ κάποιο μασίφ "εξωτικό" ξύλο, θα είναι δύσκολο να το εντοπίσεις στην αγορά και θα είναι ακριβό.

Το κόντρα πλακέ θαλάσης μπορεί να ντυθεί με ανάλογα υφάσματα όπως αυτά που βλέπεις σε καμπίνες του εμπορίου ή να το ζητήσεις με επένδυση π.χ καπλαμα κλπ

yameth είπε:
Το Κόντρα πλακέ θαλάσσης ΕΙΝΑΙ το ποιοτικότερο υλικό για καμπίνες. Τι λες να βάλεις εσύ δηλαδή; Τίμιο ξύλο;
Εγώ ξέρω πως το mdf είναι απλά και μόνο ανθεκτικό κι ότι από ήχο δε λέει τίποτα σπουδαίο. Τουλάχιστον έτσι μου 'παν. Αλλά να σου το πω κι αλλιώς. Της boogie χαζοί είναι και βάζουν birch?

Εγώ ξέρω πως το mdf είναι απλά και μόνο ανθεκτικό κι ότι από ήχο δε λέει τίποτα σπουδαίο.
Αφού "ξέρεις" γιατί μας ζαλίζεις; Ο κύριος Rivera για παράδειγμα, δεν συμφωνεί μαζί σου. Να μου πεις τι είναι αυτός μπροστά σου... Αυτός μόνο πανάκριβα στημένους ενισχυτές παγκοσμιου φήμης φτιάχνει.

Τουλάχιστον έτσι μου 'παν.
Ε, αφού σου "είπανε", γιατί ρωτάς εδώ; Για να μας τεστάρεις;

Της boogie χαζοί είναι και βάζουν birch?
Μπα αυτοί σίγουρα δεν είναι. Χρησιμοποιούν birch (σημύδα) κοντρα πλακέ (φύλλα ξύλου από ότι ποικιλία προτιμάς). Επιπλέον θα σου πρότεινα να κάνεις μια βόλτα σε κάποιο ξυλάδικο να σου εξηγήσουν τα είδη της ξυλείας και σε τι μορφή είναι διαθέσιμα. Αν νομίζεις πχ ότι υπάρχει κομμάτι συμήδας συμπαγές σε πλάκα διαστάσεων... Boogie 4Χ12, ίσως να απογοητευτείς. Από δέντρα κόβονται.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Πρεπει να ψαξεις λιγο καλυτερα την κατασκευη καμπινας και να μην ακους τι λενε δεξια και αριστερα  ;)

Transparent_criminal είπε:
Εγώ ξέρω πως το mdf είναι απλά και μόνο ανθεκτικό κι ότι από ήχο δε λέει τίποτα σπουδαίο. Τουλάχιστον έτσι μου 'παν. Αλλά να σου το πω κι αλλιώς. Της boogie χαζοί είναι και βάζουν birch?
To birch plywood ειναι το ξυλο που χρησιμοποιειται απο ολους τους σοβαρους κατασκευαστες καμπινων, και ναι η boogie  το ιδιο χρησιμοποιει (οπου birch plywood = κοντρα πλακε θαλασσης  ;)) κανεις δεν χρησιμοποιεί σκετο birch (σημυδα)...

Απο κει και μετα ειναι αναλογα στον κατασκευαστη το τι παχος ξυλεια θα χρησιμοποιησει πως θα δεσει τα ξυλα, τι διαστασεις κλπ.

Οπως σου ειπαν και παραπανω, βρες μια καμπινα που θες να αντιγραψεις (μια boogie πχ) και αντεγραψε ακριβως τις διαστασεις τις. Μην νομιζεις βεβαια πως τελειωσες εκει, ο τροπος κατασκευης παιζει τον μεγαλυτερο ρολο.

Τωρα το οικονομικο...Πριν απο 1,5 χρονο που αγορασα ξυλεια για την κατασκευη μιας 2x12 το κοστος ηταν γυρω στα 60 ευρω αν θυμαμαι καλα, 17-ply birch plywood. Δεν νομιζω οτι ειναι και παρα πολλα...

Edit : Αλλο το mdf αλλ το κοντρα πλακε θαλασσης  ;)

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
+απειρο. Θα ακουσεις αρκετες παραφιλολογιες. Οπως επισης κ για το q της καμπινας κτλ εχεις ακομη δρομο μπροστα σου!

transparetn criminal: αστο ρε μεγαλε...μη σου θυμωσει κ το mdf μετα(κ ποναει κ η βρεγμενη (απο mdf φτιαγμενη) σανιδα μετα!

stavrilian είπε:
Οπως σου ειπαν και παραπανω, βρες μια καμπινα που θες να αντιγραψεις (μια boogie πχ) και αντεγραψε ακριβως τις διαστασεις τις. Μην νομιζεις βεβαια πως τελειωσες εκει, ο τροπος κατασκευης παιζει τον μεγαλυτερο ρολο.
Όταν λες τρόπος κατασκευής? Σε ξυλουργό θα τη φτιάξω. (δε θα μπω από νωρίς στα άπατα ;))

Τωρα το οικονομικο...Πριν απο 1,5 χρονο που αγορασα ξυλεια για την κατασκευη μιας 2x12 το κοστος ηταν γυρω στα 60 ευρω αν θυμαμαι καλα, 17-ply birch plywood. Δεν νομιζω οτι ειναι και παρα πολλα...
Εντάξει, μια χαρά είναι. Το "17" στο "17-ply birch plywood" τι ακριβώς προσδιορίζει
transparetn criminal: αστο ρε μεγαλε...μη σου θυμωσει κ το mdf μετα(κ ποναει κ η βρεγμενη (απο mdf φτιαγμενη) σανιδα μετα!
Διακρίνω μια κακία?

Κανε μια ερευνα για σχεδια καμπινων, οπως επισης και για φωτογραφιες απο επωνυμες καμπινες ανοιγμενες ωστε να δεις πανω κατω πως φτιαχνονται. Θ βρεις πολλες διαφοροποιησεις αναμεσα σε κατασκευαστες.

Το να πας σε εναν ξυλουργο και να σου φτιαξει ενα κουτι με μια τρυπα μπροστα ειναι μια λυση, απεχει ομως λιγο απο μια ποιοτικη κατασκευη ;)

Το "17" στο "17-ply birch plywood" τι ακριβώς προσδιορίζει?
Το παχος του ξυλου.

Ενας καλος τροπος για να κουρδισεις καλα (και κατ'επεκταση να επιλεξεις διαστασεις) την καμπινα με το ηχειο ειναι να ηχογραφισεις με ενα mic τον κωνο σου (το ηχειο) χτυποντας το με το δαχτυλο... στην συνεχεια απομονονεις εναν καλο "χτυπο" και τον περνας απο ενα spectrum analizer...

εκει κοιτας να δεις σε ποιες χαμηλες συχνοτητες εχεις peak (μεχρι και 400-500Hz)

στην συνεχεια ψαξε στο google να βρεις τις συχνοτητες συντονισμου επιφανειων... (ζορικη ιστορια) για βοηθεια σου λεω οι συχνοτητες συντονισμου εχουν να κανουν με τις διαστασεις του ξυλου και την πυκνοτητα του...

και αφου βρεις ολη αυτη την ιστορια δεν εχεις παρα να "κουρδισεις" τις διαστασεις των ξυλων σου με τετοιο τροπο ωστε να ενισχυσεις τις χαμηλες συμφωνα με τον κωνο σου με τροπο ας πουμε "αρμονικο"

btw ειναι καλο το ξυλο γενικα να ειναι βαρυ και ακαμπτο... 1ον για να μην χοροπηδαει η καμπινα οταν παιζεις και δημιουργει "θορυβο" και δευτερον.. οσο περιεργο και αν φαινεται, οσο ποιο μαλακη η επιφανεια τοσο μεγαλυτερη αποροφηση (λογο της μετατροπης της ενεργειας απο ακουστικη σε κινητικη) αρα και κατ'επεκταση το κουρδισμα παει χαμενο...

ειναι πολυ χασουρα.. αλλα αν εχεις ορεξη knok your self out!

εγω απλα θα αντεγραφα κατι το οποιο εχω ακουσει και μου αρεσει...

Σ ευχαριστω Πάνο για το τόσο επεξηγηματικό σου ποστ. ....
Αμα φτιάξεις καμπίνα έτσι, (δηλαδή "κουρδίζοντας" συχνότητες συντονισμού από το google) εμένα να μου τρυπήσεις τη μύτη.  ;D

Όλο το νόημα είναι στην τελευταία φράση του dreampanos.

εγω απλα θα αντεγραφα κατι το οποιο εχω ακουσει και μου αρεσει...
Επίσης,

+1 στην ιδέα να φτιάξεις και ένα καπάκι που θα μπορείς να βάζεις-βγάζεις στην πίσω πλευρά ώστε να μπορείς να την χρησιμοποιήσεις είτε σαν open είτε σαν closed back.

Μπορείς να αγοράσεις και σουηδικό ξύλο για να την φτιάξεις. Είναι μια μορφή του "κουρδισμένου" solid pine που έχεις δει να διαφημίζεται σε διάφορες καμπίνες. 

Να και 2 photos από τη δικιά μου.  ;)

(ΜΗΝ την αντιγράψεις ( :P ) είναι "πατάτα" λέμε. )

Επίσης, ένα λάθος το οποίο έκανα είναι ότι για να αποφύγω το μεγάλο βάθος (που είχαν τα ξύλα μου) κόλλησα πολύ "μέσα" το baffle. Αυτό από μόνο του δεν θα ήταν μεγάλο πρόβλημα, αλλά για να αποφύγω το μεγάλο αντιαισθητικό "γείσο" μπροστά, κόλλησα τη "γρίλια" (έβαλα απλή τσόχα) περίπου 10 πόντους μπροστά από το baffle σε ένα ξεχωριστό "τελάρο". Αυτό, μείωσε το "αντιαισθητικόν" του πράγματος αλλά δεν μου επιτρέπει να "κολλήσω" ένα δυναμικό μικρόφωνο στο μεγάφωνο. Το αποτέλεσμα είναι η καμπίνα να "παίζει" πολύ καλύτερα από ότι "γράφει".  :)

Μετά, έψαξα στο google και βρήκα την πυκνότητα της τσόχας, υπολόγισα το συντελεστή απορρόφησης στις ψηλές, και "κούρδισα" το σουηδικό προσθέτοντας πρόκες (για extra μάζα) στα κατάλληλα σημεία (τα βρήξα στο google) προς αντιστάθμιση.

Μετά, αντιμετώπισα την τσόχα σαν μια μεμβράνη μερικής απορρόφησης (μέτρησα και την τάση με την οποία την είχα τεντώσει στο τελάρο) και "ακύρωσα" τη σχετική συνεισφορά των εν λόγω modes αφαιρώντας σκλήθρες από το σουηδικό με κατάλληλα χτυπήματα καράτε.  Ο dreampanos μου εξήγησε πως.  :)

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back