myster_maze είπε:
To δευτερευων του Μ/Σ εξοδου συνηθως εχει καποια τυλιγματα, τα οποια μερικα συνδεονται παραλληλα και αλλα σε σειρα για να μπορει να εχει τα διαφορα taps. Αναλογα την κατασκευη του...
Τί ακριβώς εννοείς με αυτό; Προσωπικά δεν έχω δει κάποιο Μ/Σ εξόδου να έχει περισσοτερα από ένα δευτερεύον, είναι πάντα 1, με ενδιάμεσες λήψεις για τις διάφορες εμπεδήσεις. Δεν υπάρχει και λόγος, τζάμπα το τύλιγμα, ο όγκος και το κόστος. Αλλά επειδή δε θέλω να είμαι απόλυτος, υπόδειξέ μου σε παρακαλώ κάποια μοντέλα που εχουν πολλά δευτερεύοντα στο Μ/Σ εξόδου - πραγματικά θα με ενδιέφερε να δω κάτι τέτοιο καθώς και το κίνητρο...
Για παραδειγμα, στον δικο μου ενισχυτη χρησιμοποιω εξοδου με ενα tap στα 6Ωμ, στο οποιο μπορεις να χρησιμοποιησεις 4 αλλα και 8 Ωμ καμπινες! Kαι οχι το 6Ω δεν επιλεχτηκε επειδη ειναι ακριβως στη μεση.
Τί σχέση έχει το ένα με το άλλο; Σε οποιοδήποτε tap μπορείς να συνδέσεις διαφορετικό ohmage, το αποτέλεσμα δεν είναι να καεί ο ενισχυτής on the spot, απλά είτε ζορίζονται παραπάνω οι τελικές λυχνίες (σε μεγαλύτερο ohmage) είτε δεν αποδίδουν το μέγιστο της ισχύος τους (σε μικρότερο). Είτε έτσι είτε αλλιώς, αλλάζουν επίσης και τα transfer characteristics των λυχνιών και έχουμε και διαφορά στη χροιά του ήχου.
Τα μεγαφωνα δεν εχουν σταθερη τιμη σε ολο το συχνοτικο φασμα, ανεβαινουν και πολυ παραπανω απο ο,τι νομιζουμε. Αλλα ως μεσο ορο θα δουμε οτι η τιμη 5 εως 7Ω ειναι η πιο συνηθης...
Η ονομαστική εμπέδηση ενός μεγαφώνου δίνεται για συχνότητα 1kHz. Δεδομένου ότι πρόκειται για επαγωγικό φορτίο, εννοείται ότι άλλη εμπέδηση έχει στις χαμηλές συχνότητες (μικρότερη), και άλλη στις υψηλές (μεγαλύτερη). Δεν πρόκειται για μέσο όρο, είναι από σύμβαση στο 1kHz.
Τωρα το ποσο χαμηλα, σε φορτιο, μπορει να κατεβει ο ενισχυτης, συμφωνω οτι εξαρταται απο την ολη σχεδιαση του ενισχυτη. Κυριως του τροφοδοτικου, του τελικου σταδιου και τον εξοδου.
Ένας λαμπάτος μπορεί να κατέβει (αντίθετα με έναν τρανζιστοράτο) μέχρι και στα 0 Ωμ. Οι λυχνίες δεν έχουν κανένα πρόβλημα στο να βραχυκυκλώσεις την έξοδο - αντίθετα ένα τρανζίστορ καίγεται πάραυτα. Οι λυχνίες έχουν πρόβλημα στη μη ύπαρξη φορτίου ή στις υπερβολικά μεγαλύτερες από τη σχεδίαση αντιστάσεις στην έξοδο. Γι αυτό και έχουν (ή θα έπρεπε να έχουν όσοι δεν έχουν) κάποιο resistive dummy load που παίζει το ρόλο του φορτίου όταν δεν υπάρχει συνδεδεμένη καμπίνα.
Και για να απαντήσω και στην αρχική ερώτηση: δε χρειάζεται σκέψη το πράμα, απλά παίρνεις καμπίνα που να ταιριάζει το ohmage της με τα specs του ενισχυτή και τέλος. Δεν υπάρχουν μυστικές συνομωσίες, κουρδισμένα ξύλα και μαγικά βινύλια στο θέμα. 8Ωμ βγάζει ο ενισχυτής; 8Ωμ καμπίνα πάρε... ;D
(αν υποστηρίζει πολλές διαφορετικές, πάρε όποια σε βολεύει καλύτερα)