Boutique pedals=Μυθος ή κουφαθηκα?

Κι εγω  επιφυλασσομαι να γραψω πολλα γιατι και για μενα ειναι το αγαπημενο κομματι του music tech, αλλα οσο πιο συνοπτικα γινεται, η απαντηση ειναι η αυτονόητη που αναφέρθηκε,οτι " καλο ειναι αυτο, που κανει καλά τη δουλειά του".

Απλο, προσωπικο παραδειγμα : μ'αρεσουν τα lofi effects, πάντα έψαχνα καποιο πετάλι που να ακουγεται σαν "χαλασμένο",και για να το πετυχω κατα καιρους , εψαχνα σε φτηνα πολυεφέ κρινοντας απο τις ΚΑΚΕΣ κριτικές που ειχαν. Οποτε , αυτόματα η συζήτηση διαχωρίζεται εκ πρώτης όψεως σε 2 κλαδους : τι χρειαζόμαστε ηχητικά ως προς τη χρήση που θα κάνουμε και τι χρειαζόμαστε ποιοτικά ως προς την εννοια της υψηλής πιστότητας (σε hi-fi terms).

Σε πολύ γενικές γραμμές, ενα πετάλι επιδρά στον ήχο της κιθάρας σε 3 τομείς του ήχου : το πλάτος (ένταση), τη συχνότητα (φάσμα) και τη φάση. Το πως το καθενα απο αυτα επηρεάζει το ηχητικο αποτέλεσμα είναι ένα κομματι της εξίσωσης και το πώς αυτό το αποτέλεσμα το επεξεργάζεται και το αντιλαμβανεται το ανθρώπινο αυτί είναι το υπόλοιπο μέρος (ψυχοακουστική). Υπό αυτή τη σκοπιά δεν υπάρχει τρόπος να βγάλουμε συμπεράσματα για το "ποιο πεταλι ειναι καλύτερο" γιατι το αποτέλεσμα θα ειναι παντα ενα με μουσικό περιεχομενο και το προσωπικό γουστο του καθενος θα καθορισει την ακριβη διάταξη των στοιχείων που αποτελούν εναν ηχο.

Φυσικα και υπάρχουν διαφοροποιησεις και "βελτιώσεις" σε ενα πεταλι : Τυχαινει να εχω μετρησει ενα απλο Boss CS-3 και ενα modded και οι διαφορες ειναι αξιοσημείωτες. Το οτι γινονται αντιληπτες απο ενα εκπαιδευμενο αυτι είναι δεδομένο για εμένα, αλλα σε καμμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν σε διαφοροποιήσεις σε καλύτερο ή χειρότερο, γιατί μπορεί κάποιος (ή οι περισσότεροι) να προτιμήσει το "χειρότερο". Και σε καμμία περίπτωση δεν δεχομαι την πρόταση "εγω επιλεγω αυτό γιατι ακουω καλύτερα απο σενα και καταλαβαινω οτι ειναι καλύτερο".Η ορθη χρηση της προτασης γινεται με αντικατασταση του "καλυτερο" με "μ'αρεσει περισσοτερο".

 
blue είπε:
Απλο, προσωπικο παραδειγμα : μ'αρεσουν τα lofi effects, πάντα έψαχνα καποιο πετάλι που να ακουγεται σαν "χαλασμένο",και για να το πετυχω κατα καιρους , εψαχνα σε φτηνα πολυεφέ κρινοντας απο τις ΚΑΚΕΣ κριτικές που ειχαν. Οποτε , αυτόματα η συζήτηση διαχωρίζεται εκ πρώτης όψεως σε 2 κλαδους : τι χρειαζόμαστε ηχητικά ως προς τη χρήση που θα κάνουμε και τι χρειαζόμαστε ποιοτικά ως προς την εννοια της υψηλής πιστότητας (σε hi-fi terms).

Το οτι γινονται αντιληπτες απο ενα εκπαιδευμενο αυτι είναι δεδομένο για εμένα, αλλα σε καμμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν σε διαφοροποιήσεις σε καλύτερο ή χειρότερο, γιατί μπορεί κάποιος (ή οι περισσότεροι) να προτιμήσει το "χειρότερο". Και σε καμμία περίπτωση δεν δεχομαι την πρόταση "εγω επιλεγω αυτό γιατι ακουω καλύτερα απο σενα και καταλαβαινω οτι ειναι καλύτερο".Η ορθη χρηση της προτασης γινεται με αντικατασταση του "καλυτερο" με "μ'αρεσει περισσοτερο".
Με... κουφανες!!!

Νομιζα οτι δεν υπηρχαν αλλοι (τοσο) Lo-Fi Brothers εδω μεσα ;)!!! 

 
Τελευταιως, ειναι ιδιαιτερα trendy μηδενιστικες αποψεις. Πολυ φοβαμαι μαλιστα οτι σε ορισμενες περιπτωσεις, ενας ανιδεος η καινουργιος στο χωρο της μουσικης τεχνολογιας, μετα απο την 4η η 5η αναγνωση μερικων εκ των γραφομενων (και σε αυτο το φορουμ) θα κατεληγε στο συμπερασμα οτι οσο πιο φτηνο ειναι κατι τοσο καλυτερο ειναι. Οσο λιγοτερες περγαμηνες εχει τοσο ποιοτικοτερο ειναι. Αν και σαφεστατα εχω στην κατοχη μου παμπολλα φτηνα πεταλακια, κιθαρες κ.λ.π οταν πλεον τυχαινει το φτηνο και συνηθες να ειναι  παντα κατα κανονα καλυτερο του ακριβου και του εξεζητημενου τοτε καποιο λακκο εχει η φαβα.

     Ολοι μας εχουμε διαβασει "ιστοριες τρομου" για Τσεχες που παιζουν καλυτερα απο CS, για multieffects που σε κανουν να πετας τα πεταλακια σου στο ρεμα, για pro ενισχυτες που τρωνε λαχανο hiwatts κ.ο.κ ομως η μεχρι τωρα δικη μου εμπειρια την οποια εμπιστευομαι περισσοτερο απο τα γραφομενα και του εμπειροτερου φορουμιστα ειναι οτι ΣΥΝΗΘΩΣ τα λεγομενα boutique πεταλακια ειναι καλυτερα. Αν τωρα τυχει καποιο μη boutique πεταλακι να ταιριαζει στα προσωπικα μου γουστα  τοσο το καλυτερο (αποδειξη τα 4 βαρετα boss πεταλακια της πεταλιερας μου). Και επειδη επαναληψη μητηρ πασης μαθησεως....ενα boss bd2 modded by Keeley (150$) ειναι 100$ καλυτερο απο ενα απλο bd2(50$)?  Oχι, αλλα παντως στο 80% του ανθρωπινου πληθυσμου σιγουρα θα ακουγεται καλυτερα.

 
fenderiarhs είπε:
      Ολοι μας εχουμε διαβασει "ιστοριες τρομου" για Τσεχες που παιζουν καλυτερα απο CS, για multieffects που σε κανουν να πετας τα πεταλακια σου στο ρεμα...
Εμένα ακόμη και μετά από 2 χρόνια που έχουν περάσει, η άποψή μου για αυτά τα "υπερεκτιμημένα multieffects" παραμένει η ίδια.


Δεν μου λείπει ΚΑΝΕΝΑ από τα 15 πετάλια μου...


 
blue είπε:
Απλο, προσωπικο παραδειγμα : μ'αρεσουν τα lofi effects, πάντα έψαχνα καποιο πετάλι που να ακουγεται σαν "χαλασμένο",και για να το πετυχω κατα καιρους , εψαχνα σε φτηνα πολυεφέ κρινοντας απο τις ΚΑΚΕΣ κριτικές που ειχαν.
Ξεκινα να φτιαχνεις ενα noiz ovd και μετα προσπαθησε αλλα σχεδια απο fuzz. Πιστεψε με, οι κολλησεις ενος αρχαριου και ο γενικος τροπος κατασκευης ειναι ΤΟ κλειδι για lo-fi ηχο.

 
Δεν είναι μούφες τα μπουτίκ (οκ, είναι ακριβά, αυτό είναι το μείον τους), αλλά ούτε και για πέταμα τα "απλά" πεταλάκια π.χ. τα boss. Η αλήθεια βρίσκεται στην μέση.

waist-main_Full.jpg


 
odis13 είπε:
Ξεκινα να φτιαχνεις ενα noiz ovd και μετα προσπαθησε αλλα σχεδια απο fuzz. Πιστεψε με, οι κολλησεις ενος αρχαριου και ο γενικος τροπος κατασκευης ειναι ΤΟ κλειδι για lo-fi ηχο.
το θεμα ειναι να ειναι και αξιοπιστο ομως. Ενα πεταλι που μια λειτουργει, μια οχι, πεταλια που βγαζουν τυχαιους ηχους (σαν circuit-bending) και δεν ελεγχονται δεν με ενδιαφερουν. Thnx για το tip, αλλα μια χαρα την εχω βρει με το fuzz factory και φιλτρα :)

 
kwstas79 είπε:
Δεν είναι μούφες τα μπουτίκ (οκ, είναι ακριβά, αυτό είναι το μείον τους), αλλά ούτε και για πέταμα τα "απλά" πεταλάκια π.χ. τα boss. Η αλήθεια βρίσκεται στην μέση.

waist-main_Full.jpg
Αν τα μπουτίκ,λόγο τιμής,βρίσκονται στη κορυφή εγω είμαι με αυτά.... :P :P :P

Όλα είναι στα αυτιά μας.Εγώ έχω ένα bad monkey που το κάνω πολύ κέφι και λογο eq το προτιμώ απο κάποια άλλα παρόμοιου τύπου ενώ άλλοι το θεωρούν φτηνιάρικο.Το vox satchurator άλλοι το κράζουν εγώ πάλι το θεωρώ απο τα καλύτερα lead πετάλια.Αυτό που θέλω να πω είναι οτι όλα παίζουν.

Τώρα αυτό του οτι δίνεις παίρνεις στις μέρες μας είναι λίγο μύθος ειδικά αν αναλογιστουμε τις διαφορες σε κοστος εργασιας απο χώρα σε χωρα.Το μόνο που θεωρώ αντικειμενικό στα πετάλια είναι η ποιότητα κατασκευης και υλικών τα οποία δεν έχουν να κάνουν πάντα με τη τιμή τους και κάποιες φορές ουτε με τον ήχο.

και κάτι για το λινκ του bloody.Το βίντεο το θεωρώ,και γενικά τέτοιου είδους βίντεο, πολύ άδικο και παραπλανητικο.Δεν μπορεις να συγκρίνεις πετάλια με αυτό το τρόπο(αναμεσα σε δυο και ο νικητης παίζει με το επόμενο...) και με μόνο μια ρυθμιση τους.Ειδικά κάποια απο τα συγκεκριμμένα τα χαντακώνει.

 
..Θα ήθελα να προσθέσω άλλη μια παράμετρο στην όλη συζήτηση..Τα boutique πεταλάκια είναι συνήθως πολύ πιο εξειδικευμένα από τα απλά πεταλάκια, που είναι κατασκευασμένα για να δουλεύουν σε πολλά και διαφορετικά set up..επομένως, αν ο μουσικός ξέρει ακριβώς τί θέλει, μπορεί να προσεγγίσει τον ήχο του με πιό "συγκεκριμένα" πετάλια, καλύτερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να το πετύχει με πετάλια της σειράς..από την άλλη, ένα boutique πετάλι μπορεί να ακούγεται μαγικά σε ένα συγκεκριμένο set up και χάλια σε ένα άλλο..ήμουν έτοιμος να πετάξω ένα τέτοιο πετάλι, το οποίο όταν το έπαιζα με humbucker και hi output μονό ακουγόταν μάπα και μόλις το δοκίμασα με κλασσικούς μονούς έπαθα την πλάκα μου..βεβαίως, αυτό μπορεί να συμβαίνει και με πετάλια πιο κοινά..

..εγώ πάντως αγοράζω πετάλια από άγνωστους wannabe μπουτικάδες και κερδίζω προσεγμένη κατασκευή με ιδιαίτερο ήχο και καλή τιμή.. ;)

 
allobarr είπε:
..εγώ πάντως αγοράζω πετάλια από άγνωστους wannabe μπουτικάδες και κερδίζω προσεγμένη κατασκευή με ιδιαίτερο ήχο και καλή τιμή.. ;)
Όπως...?

 
X-minor είπε:
Όπως...?
όσους βρήκα, τους βρήκα μέσω e-bay και συγκεκριμένα από έναν έχω μείνει πολύ ικανοποιημένος σε delay, chorus, boost, overdrive..τώρα συγκεκριμένα ονόματα ας μην πω, μην πάρω κανέναν στον λαιμό μου και να μην κάνω και διαφήμιση..λέω εγώ τώρα..

 
Ευχαριστω ολους για την συμμετοχη σας,εγω και τα αυτια μου πιστεουμε οτι τα Boutique πεταλια αναμφισβητητα ειναι καλοφτιαγμενα με παραπανω μερακι αλλα πιστευω οτι δεν πρεπει να πουλανε τοσο ακριβα σε σχεση με τα συμβατικά πεταλακια.Εφτιαξα αυτο

http://www.musikding.de/product_info.php/info/p1618_The-Screamer---Overdrive-kit.html/XTCsid/c598d6cd56893f2a2a8968a6af40b26e το εβαλα διπλα με το Barber ltd,και με ενα ibanez ts9...το αποτελεσμα ηταν να πουλησω το ts9 και απλα επειδη δεν ηθελα να το σκοτωσω το ltd το κρατησα .Ενταξει το ltd εχει και εσωτερικες ρυθμισεις αλλα δεν νομιζω οτι θα κατσει κανεις να ξεβίδων το πεταλι καθε λιγο και λιγακι για να κανει επιπλεον ρυθμισεις.Εωωοειτε πως τοχρησημοποιω αλλα τελικα με 30 ευρω και καποιες ωρες απο το χρονο μου για να το στησω εφτιαξα ενα πεταλακι οπου εχει υπαρκτο Tone range και πραγματικο gain range.Αν προσεχα παραπανω στην εξωτερικη εμφανιση αλλα και μεσα να ειναι λιγο συμμαζεμένο θα μπορουσαμε ανετα να πουμε οτι ειναι ενα boutique πεταλι με δικο του χαρακτηρα. Σίγουρα εφαγα συνολικα με βαψηματα κολληματα και τα ρεστα 10 ωρες δουλεια (και λογο απειριας αλλιως θα εκανα λιγοτερο)αλλα δεν θα το πουλαγα 150 ευρω ,ενταξει μου βγηκαν τα ματια αλλα νομιζω οτι θα ηταν υπερβολικο.Ολα αυτα βεβαια για τα δικα μου τα αυτια και γουστα.

Απο το site που παραθεσα εχω φτιάξει ενα Fuzz silicone ενα Fuzz germanium ενα Booster lpb-1 και μπορω να πω οτι σκυλομετανιοσα που εδωσα 100 ευρω για το Jimi Hendrix Fuzz face ,120 για το Voodoo lab super fuzz και δεν εφτανε μονο αυτο αλλα χρειαστηκε να δώσω αλλα 30-40 για ενα mxr dist για να εχω ενα treble booster για το dunlop fuzz ,ενω με 50 ευρω ειχα 2 διαφορετικα (περιπου) fuzz και με εύκολη προσβαση για πειραματισμους στα transistor.Για να μην σας κουραζω αλλο μιας και εχω κι αλλες προσωπικές εμπειρίες,λεω ναι στα συμβατικά λεω ναι με χιλια στα diy και βεβαια λεω ναι στα boutique μονο σε περιπτωση που καποιος εχει εξαντλήσει τα υπολοιπα και δεν μπορει να βρει με τιποτα τον ηχο του.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Από τα ονόματα που παραθέτεις καταλαβαίνω

οτι άλλο πράγμα εννοούμε όταν λέμε boutique

πεταλάκια. Τα ibanez, barber & voodoo labs

δεν θεωρούνται boutique, πεταλάκια μαζικής

παραγωγής είναι.

 
zappa είπε:
Από τα ονόματα που παραθέτεις καταλαβαίνω

οτι άλλο πράγμα εννοούμε όταν λέμε boutique

πεταλάκια. Τα ibanez, barber & voodoo labs

δεν θεωρούνται boutique, πεταλάκια μαζικής

παραγωγής είναι.
Εχεις δικιο εν μέρει απλα εγω θεωρησα το ltd like boutique γιατι ειναι hand made,το ts-9 και voodoo lab και dunlop fuzz τα εβαλα γιατι ειδικα το ts9 ειναι πανακριβο γι αυτο που ειναι οπως και τα υπολοιπα.Απλα ηθελα να διευρύνω  λιγο παραπανω την συζητηση για πεταλια που απλα πατανε στομ μυθο και στο ονομα τους και βαρανε στην τιμη.100 ευρω ts9 το θεωρω υπερβολικο,140 fuzz dunlop επειδη εινai like 60's εμφανισιακα ,ε ειναι υπερβολικο.Να σου πω την αληθεια τα voodoo lab ειναι πολυ ευελικτα πεταλια και κακως τα εβαλα στην κουβεντα,ειμαι πολυ ευχαριστημενος εχω fuzz,vibe,octavia και δεν τα αλλαζω με τιποτα.

 
Sottos είπε:
Τα πρωτα 2 λινκ δεν τα ξερω αλλα εχω 2 biyang και ειμαι full ευχαριστημενος.Πηρα το chourus και το tremolo και ειναι απιστευτα ,λιγο ογκώδη αλλα με πολλες επιλογες και  τρομερο ηχο.

 
Τα Ιbanez πράγματι δεν θεωρούνται μπουτίκ επειδή κατασκευάζονται από μεγάλη εταιρία. Όμως δεν υπάρχει καθαρός ορισμός για το είναι πράγματι "μπουτίκ". Μπορεί να είναι ένα πετάλι που το φτιάχνει ένας ιδιόρρυθμος στο υπόγειό του κάπου στην Αμερική, κάποιος σχιστομάτης με α*πίστευτο artwork κάπου στην Κορέα (πχ. τα Moollon), ή ακόμη και κάποιος πρώην μπουτικάς που έκανε συμφωνία με κάποια μεγάλη εταιρία, όπως πχ. ο Tripps, ο σχεδιαστής των περίφημων Way Huge που πλέον φτιάχνονται από την Dunlop.

Tις πιο πολλές φορές είναι ένας αυθαίρετος χαρακτηρισμός που αποδίδεται κυρίως λόγω mojo και εκτίμησης σε κύκλους φανατικών πεταλάκηδων (όπως εγώ!!  ;D ;D :P) σε διάφορα φόρουμ, σε συνδυασμό με την μικρή παραγωγή. Τα Voodoo Labs όντως δεν έχουν τέτοιο mojo, τα Barber όμως έχουν και παραέχουν, και εκτός αυτού δίνεται σε αυτά τεράστια προσοχή στην λεπτομέρεια, στα υλικά, στο design, στην χειροποίητη κατασκευή και στο όλο κόνσεπτ. Εννοείται βέβαια πως δεν είναι μαζικής παραγωγής. Αν και βέβαια, η αυθαιρεσία εκδηλώνεται πάλι, γιατί σαν παράδειγμα φέρνω τα MI Audio τα οποία αν και πληρούν όλες τις ανωτέρω προϋποθέσεις, για κάποιο μυστήριο λόγο δεν θεωρούνται πολύ "μπουτίκ".

Από την άλλη, η δυσκολία απόδοσης ορισμού ενισχύεται από το γεγονός πως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι και μια μεγάλη εταιρία δεν μπορεί να φτάξει κάτι "μπουτίκ". Πρόσφατα έπαιξα με ένα τρελά limited edition πανάκριβο handwired επετειακό tubescreamer της Ibanez σε σκούρο πράσινο (προς το κυπαρισσί!) χρώμα, και χωρίς υπερβολή είναι ένα από τα δυο καλύτερα solid state overdrives που έχω παίξει ποτέ. Τα πάντα επάνω του βρωμάνε "μπουτίκ". Ο μόνος λόγος που δεν το αγόρασα ήταν ότι ήταν πανάκριβο για το βαλάντιό μου...  :-[ :'(

Γενικά, είναι ένας χαρακτηρισμός ανεπίσημος που κάθε μικρός κατασκευαστής επιδιώκει έτσι ώστε να αυξήσει τις πωλήσεις του, και πολλές φορές για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, δηλαδή τις υψηλές τιμές του. Θα γράψω κι άλλα, πχ. για το τι τεχνικές εφαρμόζουν για να αποκτήσουν τέτοια φήμη, όμως κάποια άλλη στιγμή...

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
το μονο που φοβαμαι στα "φτηνα" πεταλακια ειναι μηπως την κρισιμη στιγμη με "αφησουν"...

εγω γενικα αλαξα πολυ την αποψη μου για τα ακριβα πεταλακια οταν πριν χρονια ειδα Live τον Snowy White.

τελιωνοντας το live ετρεξα στην σκηνη για να δω τη πεταλακια ειχε κ εβγαζε αυτο το θεικο ηχο(περα απο την les paul του κ τον VOX που ειχε)

σοκαρισμενος ειδα να παιζει με δυο Boss.....

 

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top