Arturia MiniFuse 2 - Αγορά & Δοκιμή

cos_dr

Ο Άρχοντας των Συνθεσάιζερς
Θρύλος του Noiz
Αγαπητοί μου φίλοι,

Με την τελευταία αναβάθμιση των Windows 11, δυστυχώς η Lexicon Lambda μου, το USB audio/MIDI interface-mixer που με συντρόφευσε για 14 συναπτά έτη αποτελώντας τη βάση του home studio μου, παρέδωσε πνεύμα:cry:. Ήταν η κάρτα με την οποία μελετούσα, έπαιζα και ηχογραφούσα, περνώντας μαζί της χαρές και λύπες. Δεν με πρόδωσε ποτέ, αποδίδοντας αξιοπρεπέστατα, λειτουργώντας αδιάκοπα, ακούραστα και αδιαμαρτύρητα, ως σταθερή αξία σε κάθε αναβάθμιση του υπόλοιπου hardware και του λειτουργικού συστήματος. Δυστυχώς, πλέον τα άτιμα Windows δεν της επιτρέπουν να δουλέψει ξανά.:mad:

Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, την οργή και την απογοήτευση, το ένστικτο της επιβίωσης λειτούργησε άμεσα, καθώς έπρεπε να την αντικαταστήσω οπωσδήποτε εφόσον είχα μείνει με το home studio στο χέρι. Με το κριτήριο value for money που χρησιμοποιώ πάντα όταν επιλέγω εξοπλισμό, παρακολουθώντας το φόρουμ και μετά από τις σχετικές συζητήσεις, αποφάσισα και προέβην στην άμεση αγορά της Arturia MiniFuse 2. Πήγα λοιπόν στον γνωστό Ναό της Ναυαρίνου στην Αθήνα να την αγοράσω και, χωρίς πολλά πολλά, την τοποθέτησα στην ανάλογη θέση του desktop μου κάνοντας τις απαραίτητες συνδέσεις.​

IMG_20260927_013913.jpg

Η κάρτα είναι σχετικά μικρή και ελαφριά, αλλά έχει μια premium μεταλλική αίσθηση στην αφή. Το κούμπωμα των καλωδίων στις θύρες εμπνέει εμπιστοσύνη, είναι πολύ καλό και η ίδια είναι πανέμορφη στο μαύρο χρώμα που την επέλεξα για να ταιριάζει με τα υπόλοιπα μηχανήματα. Τα ρυθμιστικά ποτενσιόμετρα έχουν ένα ωραίο λαστιχένιο κάλυμμα, το οποίο ελπίζω να αντέξει στον χρόνο και να μην ξεφτίσει ή ξεχυλώσει δημιουργώντας προβλήματα, ενώ τα κουμπιά του phantom power και του direct monitoring φαίνονται ιδιαίτερα γερά.

Η εγκατάσταση των drivers έγινε πολύ ομαλά, η κάρτα αναγνωρίστηκε αμέσως από το σύστημα και λειτούργησε. Αφιέρωσα λίγο χρόνο για να καταλάβω το user interface και τα controls της κάρτας για τις δρομολογήσεις monitoring και loopback. Εκνευρίστηκα ελαφρώς λόγω της συνήθειας από τη Lambda, αλλά μαθαίνεται γρήγορα, έχει λογική και είναι σχεδιασμένο για αμεσότητα και απλότητα. Παράλληλα προσφέρει ευκολίες για custom profiles που καλύπτουν on-the-fly σενάρια ηχογράφησης και monitoring, είτε αυτόνομα σε περιβάλλον Windows, είτε μέσω του DAW, είτε και σε συνδυασμό αν θέλεις να κάνεις recording ή streaming με άλλα προγράμματα. Αυτό είναι πολύ θετικό, καθώς δεν είχα τέτοιες δυνατότητες natively με τη Lexicon και πρόκειται για εξαιρετικά χρήσιμες προσθήκες.

Το Studio One την αναγνώρισε αμέσως. Αφού έγιναν οι απαραίτητες ρυθμίσεις και το gain staging στις εισόδους της κάρτας όπου σύνδεσα το Korg Triton Le, ξεκίνησα σιγά σιγά να γράφω στα audio/MIDI tracks και να τη μαθαίνω. Οι πληροφορίες που παίρνεις κοιτώντας την κάρτα είναι επαρκέστατες. Ο φωτισμός στα ρυθμιστικά και στα ποτενσιόμετρα, που αλλάζει χρώμα αν η στάθμη πάει για clipping στις εισόδους, καθώς και τα LED bars του main out VU meter, δεν ενοχλούν στο μάτι και έχουν πολύ καλή απόκριση. Το μεγάλο Master Volume πάνω στην κάρτα είναι μια χαρά, αλλά δεν φωτίζεται. Εκεί μάλλον τσιγκουνεύτηκαν, ενώ θα έπρεπε να φωτίζει και αυτό.​
IMG_20260927_013819.jpg

Η κάρτα είναι πολύ ήσυχη, παρόλο που το PC μου αποτελεί τον ορισμό της ακαταλληλότητας για home studio λόγω των gaming components. Είναι πιο ήσυχη από τη Lexicon, η οποία ήταν επίσης ήσυχη παρά τα χρόνια και την κατάστασή της. Πιθανότατα ακούγεται πιο ήσυχη επειδή το output της MiniFuse είναι πιο αδύναμο, ακολουθώντας προφανώς πιο σύγχρονα πρότυπα για ενεργειακούς λόγους. (κάθε πέρσι και καλύτερα:D). Έτσι, αναγκάστηκα να ανεβάσω το gain στα studio monitors κατά +5 με 6 dB σε σχέση με τη Lambda για να φτάσω την παλιά ένταση.

Η ακρόαση και η εγγραφή του Triton με ικανοποίησαν απόλυτα. Το όργανο ακούγεται και γράφεται εξαιρετικά για το ευτελές ποσό που δαπάνησα, χωρίς κανένα πρόβλημα. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την απόδοση. Τόσο με τα ηχεία όσο και με τα ακουστικά, τολμώ να πω ότι νιώθω την αναβάθμιση, την καθαρότητα στο σήμα και την εξαιρετική απόδοση των δυναμικών σε ένα όργανο που το γνωρίζω, το δουλεύω καλά και το έχω ακούσει από διάφορες πηγές σε πραγματικά στούντιο επί 23 συναπτά έτη. Η Lexicon Lambda δεν ήταν άσχημη, χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην κατηγορία της από πάρα πολύ κόσμο και από εμένα φυσικά, γι' αυτό και παρέμενα σε αυτήν. Ωστόσο, με τη νέα κάρτα δεν το μεταιώνω καθόλου. Προσυπογράφω με πάθος ότι είναι εξαιρετική και πραγματικά value for money για χρήση home studio, ενώ θα ικανοποιήσει απόλυτα, αν ρυθμιστεί σωστά, τόσο τον αρχάριο όσο και τον έμπειρο χρήστη.

Έχω πακεταρισμένο το V-Synth για να δοκιμάσω κάτι πιο επιθετικό. Δεν κάνω εγγραφή κιθάρας επειδή δεν παίζω καλά, δεν ξέρω να τη ρυθμίσω σωστά και δεν διαθέτω ένα αξιόλογο μικρόφωνο. Όμως, με την εγγραφή και την ακρόαση του Triton, των VST, τη MIDI απόκριση και το latency, είμαι υπερευχαριστημένος. Δεν την πίεσα ακόμα στα όριά της, οπότε θα δω πώς θα τα πάει και σε πιο σκληρή, φορτωμένη χρήση.

Στο βίντεο παραθέτω ένα direct realtime capture του Studio One από την εφαρμογή των Adrenalin drivers, το οποίο έγραψα για να δοκιμάσω τη λειτουργία loopback. Ακούτε πρώτα το σήμα του Triton Le και μετά δύο διαφορετικά VST, όλα καθαρά και raw, χωρίς καμία περαιτέρω επεξεργασία.​

Ένα κλιπάρισμα που ακούγεται στο 2:57 οφείλεται πιθανότατα στο πολύ σφιχτό audio buffer για παράλληλο capture από την κάρτα γραφικών, κάτι που λύνεται με κατάλληλη ρύθμιση.

Η κάρτα δοκιμάστηκε και για gaming, καθώς δεν υπάρχει λόγος να το κρύψω, και εκεί έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος. Στα ηχεία το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Συγκρίνοντάς την με την onboard Realtek ALC1220 της μητρικής μου, η οποία υπερτερεί συντριπτικά σε σχέση με τις απλές onboard κάρτες ήχου και παρουσιάζει ενισχυμένο EMI shielding, το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον ένα κλικ πάνω, δηλαδή ένα 7% συνολικά σε απόδοση, καθαρότητα και soundstage.

Εξαιρετικό είναι το αποτέλεσμα και για spatial επεξεργασία ήχου μέσω Dolby Access, μιας και έχω αγορασμένο το Dolby Atmos for Headphones. Άκουσα τα Atmos demos της Dolby και έπαιξα συμβατά 3D audio παιχνίδια με τα ακουστικά HD7 και HD9. Το Dolby Atmos τοποθέτησε τους ήχους τρισδιάστατα με πεντακάθαρο διαχωρισμό, χωρίς μπουκωμένα μπάσα, με εξαιρετικό βάθος και χωρίς να κουράζει καθόλου τα αυτιά, προσφέροντας ένα με δύο κλικ καλύτερο άκουσμα από την onboard κάρτα μου.​

DOLBY ACCESS.png

Η Arturia MiniFuse 2 είναι πράγματι value for money και πλέον θα τη συνιστούσα ανεπιφύλακτα σε όποιον ψάχνει ακριβώς αυτό. Είναι η πρώτη συσκευή της Arturia που αγοράζω. Αν υπήρχε ακόμα η αντίστοιχη PreSonus διαθέσιμη για αγορά, θα έπαιρνα εκείνη για να την "ταιριάξω" με το Studio One, αλλά εφόσον δεν υπήρχε, αυτή ήταν η επόμενη λογική επιλογή για να μην αυξήσω το budget. Η πρώτη εντύπωση είναι αυτή. Τώρα μένει να δω αν θα αντέξει μέχρι τα 65 μου τουλάχιστον, δηλαδή άλλα 14 χρόνια, και μετά, αφού πάρω το εφάπαξ, μήπως στα 70 μου αγοράσω μια πιο επαγγελματική για το σπίτι στο χωριό όπου θα έχω αποσυρθεί, να με βγάλει μέχρι τα 85 με 86 και μετά βλέπουμε.:D Δεν πρόλαβα να δοκιμάσω το συνοδευτικό software αλλά σίγουρα κάποια στιγμή θα το κάνω και αυτό.​

Στο σημείο αυτό, όμως, οφείλω να κάνω έναν επίσημο αποχαιρετισμό.

Αγαπημένη μου Lexicon Lambda, σε ευχαριστώ! Με υπηρέτησες πιστά, δεν με πρόδωσες ποτέ και ήσουν πάντα τίμια και ειλικρινής μαζί μου. Γι' αυτό κι εγώ δεν πρόκειται να σε πετάξω! Όχι! Θα σε τοποθετήσω με όλες τις τιμές στο κουτάκι σου, το οποίο φύλαξα ευλαβικά από εκείνη την πρώτη ημέρα που σε κράτησα στα χέρια μου, αιώνες πριν μου φαίνεται! Διότι, ας μην γελιόμαστε, εσύ μια χαρά λειτουργείς. Υπάρχεις, ζεις και βασιλεύεις! Τα Windows φταίνε:mad:, αυτός ο αλήτης ο Γκέιτς και οι αχόρταγοι, αδηφάγοι μέτοχοι που αποφάσισαν ότι γέρασες!:mad::mad: Αλλά τι να κάνουμε, είναι ο καπιταλισμός! :ROFLMAO::ROFLMAO::D:D Πού ξέρεις, όμως... Ίσως στο μέλλον σε αξιοποιήσω σε κανένα retro PC με παλιό λειτουργικό. Εξάλλου, με το παλιό laptop μου μια χαρά συνεργάζεσαι ακόμα!

Εις το επανιδείν, παλιά μου φίλη.👩‍❤️‍👨

Περιμένω τα σχόλιά σας, τις αντιρρήσεις και τις προτάσεις σας. Καλό φθινόπωρο να έχουμε και καλές δημιουργίες σε όλους!

Σας ευχαριστώ για όλα! :love::love:

σύγχρονη, πλήρης λειτουργειών και δυνατοτήτων για ένα τυπικό home studio, dac με ESS με διαφανή και αχρωμάτιστο (τηρουμένων των αναλογιών) ήχο, ε τι άλλο να ζητήσεις από αυτήν... έκανες την καλύτερη επιλογή σε αυτά τα χρήματα τα οποία τα τιμά και με το παραπάνω η κάρτα...

μεγειες και καλές δημιουργίες Κωστή...

ΥΓ. αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις ακουστικά σε υψηλή ένταση με αυτήν, προσπάθησε να περιοριστείς σε αντιστάσεις αρκετά κάτω των 80 Ohms...

Καλοριζικη.

Εδω που τα λεμε δε φταιει μονο η microsoft. Δηλαδη η microsoft αν το καλοσκεφτεις φταιει το λιγοτερο. Διοτι απο τη μια δεν μπορει να σταματησει η εξελιξη του λειτουργικου για να διατηρηθει η συμβατοτητα με το ΑΠΕΙΡΟ hardware που προυπαρχει, θα ειμασταν ακομα στα win 95. Αλλα και απο την αλλη, το σημαντικοτερο: αν ηθελε να βγαλει η Lexicon drivers και για τα windows 11, δε θα την εμποδιζε η microsoft να το κανει, οπως δεν εμποδιζει ας πουμε την RME που βγαζει καινουργιους drivers για τις προιστορικες τις καρτες.

Βεβαια και 20 χρονια συμβατοτητα που ειχε μεχρι στιγμης η Lexicon δεν ειναι ασχημα, φτουρισε η καρτα. Υπο κανονικες συνθηκες :ROFLMAO: θα ειχε καταργηθει ιδια η συνδεση, οπως π.χ. με τις pci και τις firewire καρτες, ελα ομως που το USB ειναι κατσαριδα :ROFLMAO: και δεν πεθαινει με τιποτα. Οποτε δεν την σκοτωσε την καρτα η συνδεση αλλα η ελλειψη υποστηριξης

Anyway, πλεον εχεις καινουργια καρτουλα, πιστευω πως θα φτουρησει και αυτη για πολυ, εμεις παλι παιζεται :ROFLMAO:

σύγχρονη, πλήρης λειτουργειών και δυνατοτήτων για ένα τυπικό home studio, dac με ESS με διαφανή και αχρωμάτιστο (τηρουμένων των αναλογιών) ήχο, ε τι άλλο να ζητήσεις από αυτήν... έκανες την καλύτερη επιλογή σε αυτά τα χρήματα τα οποία τα τιμά και με το παραπάνω η κάρτα...

μεγειες και καλές δημιουργίες Κωστή...

ΥΓ. αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις ακουστικά σε υψηλή ένταση με αυτήν, προσπάθησε να περιοριστείς σε αντιστάσεις αρκετά κάτω των 80 Ohms...
Σε ευχαριστώ για τις ευχές και τα σχόλια που ακριβώς επειδή είσαι εσύ, δίνουν μεγάλο κύρος στην επιλογή μου. Χαίρομαι ακόμα περισσότερο. Τώρα για τα 80Ohms επειδή θέλω να κάνω τα Χριστούγεννα μια αναβάθμιση στα ακουστικά, θα θέσω τότε θέμα και ελπίζω να συμμετάσχεις για να επιλέξω το σωστό ζευγάρι, πρώτα ο θεός καλά να είμαστε.
:love::love:

Με υγεία!
Σε ευχαριστώ αγαπημένε συμφορουμίτη και χρόνια συναγωνιστη. Άντε, τώρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες, πάω για μεγάλες επιτυχίες:p:p:ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

Καλοριζικη.

Εδω που τα λεμε δε φταιει μονο η microsoft. Δηλαδη η microsoft αν το καλοσκεφτεις φταιει το λιγοτερο. Διοτι απο τη μια δεν μπορει να σταματησει η εξελιξη του λειτουργικου για να διατηρηθει η συμβατοτητα με το ΑΠΕΙΡΟ hardware που προυπαρχει, θα ειμασταν ακομα στα win 95. Αλλα και απο την αλλη, το σημαντικοτερο: αν ηθελε να βγαλει η Lexicon drivers και για τα windows 11, δε θα την εμποδιζε η microsoft να το κανει, οπως δεν εμποδιζει ας πουμε την RME που βγαζει καινουργιους drivers για τις προιστορικες τις καρτες.

Βεβαια και 20 χρονια συμβατοτητα που ειχε μεχρι στιγμης η Lexicon δεν ειναι ασχημα, φτουρισε η καρτα. Υπο κανονικες συνθηκες :ROFLMAO: θα ειχε καταργηθει ιδια η συνδεση, οπως π.χ. με τις pci και τις firewire καρτες, ελα ομως που το USB ειναι κατσαριδα :ROFLMAO: και δεν πεθαινει με τιποτα. Οποτε δεν την σκοτωσε την καρτα η συνδεση αλλα η ελλειψη υποστηριξης

Anyway, πλεον εχεις καινουργια καρτουλα, πιστευω πως θα φτουρησει και αυτη για πολυ, εμεις παλι παιζεται :ROFLMAO:
Σε ευχαριστώ μαέστρο master!
​
Για το θέμα της Microsoft, ναι, συμφωνώ ότι θα μπορούσε η Lexicon να είχε επικαιροποιήσει τους drivers της κάποια στιγμή. Μάταια όμως αυτή τη φορά τουλάχιστον, γιατί η Lambda δεν είναι class compliant, με ό,τι σημαίνει αυτό. Γι' αυτό και δεν μπορεί να δουλέψει μετά το τελευταίο update και να συνεργαστεί με τον bus controller, εξού και το Code 10 στη Διαχείριση Συσκευών.

Δεν μπορεί να δουλέψει, συνεπώς, ούτε με τον κατά τα άλλα υπογεγραμμένο generic USB audio driver. Έτσι θα μου ήταν χρήσιμη και, άμα μου τη βάραγε, θα έβαζα αυτόν ή ακόμα και τους ASIO4ALL για να τη δουλεύω και μουσικά — μάλιστα με τους MIDI-OX drivers την είδε ως MIDI device/interface κανονικά.

Φταίει η άπονη η Microsoft, αλλά τι να κάνουν κι αυτοί, όπως και όλοι οι κατασκευαστές, με όλη αυτή την τρέλα προτύπων που μας έχει περιβάλλει; Κλέφτες να γίνουν;:ROFLMAO:

Δοκίμασα να παίξω με το core isolation και το memory integrity ψάχνοντας workarounds που έπιαναν (και δεν έπιασαν τώρα), αλλά χρειάζομαι και αυτά και το Secure Boot για κάποια παιχνίδια που δεν ξεκινάνε πλέον και τα παίζω. Και να έπιαναν, έτσι όπως θέλω το λειτουργικό για όλες τις χρήσεις, δεν είναι λύσεις αυτές. Γι' αυτό πήρα την καινούργια και τελείωσα.:p

Και εδώ που τα λέμε, σαφώς το χρονικό διάστημα ήταν απολύτως λογικό. Τόσα χρόνια, και με τέτοια χρήση που την είχα ξεσκίσει μέχρι που την έπαιρνα και μαζί μουπάλι καλά που άντεξε, να μην κλαίγομαι κιόλας! Ε;:ROFLMAO:

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back