Amp USA Voltage-converter vs. European Voltage

fauconnier

Νέο μέλος
Υπάρχει ηχητική διαφορά μεταξύ ενισχυτή που λειτουργεί με 110V αμερικάνικο ρεύμα και converter σε ευρωπαικό ρεύμα και του ίδιου ενισχυτή που λειτουργεί με PT στα 230 V;

Ρωτάω γιατί ο πωλητής ενός παλιού Boogie Mk I (US version) που βρήκα, όταν του ζήτησα να αλλάξει τον μετασχηματιστή σε ευρωπαικό ρεύμα για να μην κουβαλάω converter επέμενε ότι ο ήχος του Boogie είναι πιο γλυκός με το converter, ενώ αν αλλάξει PT αλλοιώνεται..

Εαν ισχύει κάτι τέτοιο πώς εξηγείται ηλεκτρονικά;

το PT ειναι η ΚΑΡΔΙΑ του ενισχυτη και παιζει ΤΕΡΑΣΤΙΟ ρολο στον ηχο,ειδικα αν ειναι Mesa Boogie παρα πολυ δυσκολα θα βρεις καλυτερο (το καταλαβαινεις αλλωστε απο το....εκωφαντικο του ΒΑΡΟΣ... ;D).

για καλυτερα αποτελεσματα καλο ειναι να χρησιμοποιησεις αντι για step down transformer ενα VARIAC (ελαχιστοι κονβερτορες-step down transformers "βγαζουν" πραγματικα 110 βολτ)

Xωρις να μπορω να σου το εξηγησω τεχνικα, και δεχομενος οτι πιθανον να ειναι και δικη μου ψευδαισθηση, οσους ενισχυτες ειχα ή εχω ακουσει, οι οποιοι δουλευαν με "αμερικανικο" ρευμα και χρησιμοποιουσαν μετασχηματιστη 230V--->110V, δεν ακουγονταν ακριβως όπως οι ομοιοι τους ευρωπαϊκοί (230V)

ορισμένες φορές πάς σε ηλεκτρονικάδικο και ζητάς μετασχηματιστή 220-->110 και σου δίνουν αυτο-μετασχηματιστή που δεν αποδίδει εξίσου καλά, και αυτή έιναι μία μόνο από τις πολλες παραμέτρους που παίζουν ρόλο, οπότε δεν είναι περίεργο...

Προτεινω Mercury Magnetics. Πιο ακριβοι απο τους TAD αλλα θεωρουνται κορυφη και οχι αδικα.

Xωρίς να έχω φοβερές τεχνικές γνώσεις (βασικά πράγματα) και χωρίς να έχω ακούσει ποτέ κάτι τέτοιο, σαν υπόθεση το να ακούγεται διαφορετικά ένας ενισχυτής όταν δουλεύει στα 110-120v και στα 220-230v μου φαίνεται λογικό, και μόνο αν αναλογιστώ ότι τα filter caps που ανορθώνουν το ρεύμα (από AC σε DC) θα αποθηκέυουν την διπλάσια ενέργεια στα 220v απ' ότι στα 110v . Άρα η ανόρθωση λογικά θα γίνεται πιο "στρωτά" στα 220v (επαναλαμβάνω ότι υποθέτω).

Aπο 'κεί και πέρα όμως σίγουρα μου φαίνεται παράλογο το ότι ένας εξωτερικός μετασχηματιστής 220/110 που έχει τα κατάλληλα KVA, μπορεί να επηρρεάσει τον ήχο. Στην θέση σου δεν θα πείραζα τίποτα στον ενισχυτή και θα δοκίμαζα αυτήν τη λύση. 

fenderiarhs είπε:
Xωρις να μπορω να σου το εξηγησω τεχνικα, και δεχομενος οτι πιθανον να ειναι και δικη μου ψευδαισθηση, οσους ενισχυτες ειχα ή εχω ακουσει, οι οποιοι δουλευαν με "αμερικανικο" ρευμα και χρησιμοποιουσαν μετασχηματιστη 230V--->110V, δεν ακουγονταν ακριβως όπως οι ομοιοι τους ευρωπαϊκοί (230V)
O εξτρα μετασχηματιστης επηρεαζει παρα πολυ.... ειδικα αν ειναι κοντα στα βαττ του Μ/Σ του ενισχυτη.

Ο ενισχυτης απο το δικτυο τραβα το ρευμα που του χρειαζεται, αν ο εξτρα Μ/Σ δεν ειναι μεγαλος αρκετα ωστε να μην επηρεαζει τη σχεση ενισχυτη-δικτυου τοτε υπαρχει προβλημα.

ορισμένες φορές πάς σε ηλεκτρονικάδικο και ζητάς μετασχηματιστή 220-->110 και σου δίνουν αυτο-μετασχηματιστή που δεν αποδίδει εξίσου καλά, και αυτή έιναι μία μόνο από τις πολλες παραμέτρους που παίζουν ρόλο, οπότε δεν είναι περίεργο...
Ο αυτομετασχηματιστης εχει πολυ καλυτερη αποδοση απο εναν μετασχηματιστη!

Προτεινω Mercury Magnetics. Πιο ακριβοι απο τους TAD αλλα θεωρουνται κορυφη και οχι αδικα.
Συμφωνω για Mercury... αν και δεν νομιζω να εχει προβλημα με αυτους που πουλαει ο TAD. Αν ηταν εξοδου θα αλλαζε το πραμα...

kpeyos είπε:
Xωρίς να έχω φοβερές τεχνικές γνώσεις (βασικά πράγματα) και χωρίς να έχω ακούσει ποτέ κάτι τέτοιο, σαν υπόθεση το να ακούγεται διαφορετικά ένας ενισχυτής όταν δουλεύει στα 110-120v και στα 220-230v μου φαίνεται λογικό, και μόνο αν αναλογιστώ ότι τα filter caps που ανορθώνουν το ρεύμα (από AC σε DC) θα αποθηκέυουν την διπλάσια ενέργεια στα 220v απ' ότι στα 110v . Άρα η ανόρθωση λογικά θα γίνεται πιο "στρωτά" στα 220v (επαναλαμβάνω ότι υποθέτω).
Καμια σχεση! Μην μπερδευεις την κατασταση....

Στο δευτερευων του μετασχηματιστη οι τασεις ειναι οι ιδιες. Αρα οι ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΙΚΟΙ πυκνωτες που κανουν εξομαλυνση και οι ΑΝΟΡΘΩΤΡΙΕΣ που κανουν ανορθωση και τα filter caps που εχουν στα ακρα τους ταση ταδε παλι στις ιδιες τασεις θα λειτουργουν!

Αλλιως θα εβλεπες κιθαριστες στην Αμερικη να χρησιμοποιουν "ευρωπαικους" ενισχυτες με step-up μετασχηματιστες!  ;D

Έχεις δίκιο. Πρόχειρη σκέψη. όπως είπα δεν έχω εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις, σε ενισχυτές.

myster_maze είπε:
Ο αυτομετασχηματιστης εχει πολυ καλυτερη αποδοση απο εναν μετασχηματιστη!
o αυτομετασχηματιστης έχει εγγενή ελαττώματα λόγω σχεδίασης, που δεν μπορεί να μη γνωρίζεις

το ότι έχει μόνο πρωτεύον τον καθιστά ελαφρύτερο από αντίστοιχο κανονικό μετασχ. με δύο τυλίγματα, αυτό είναι μια ένδειξη "απόδοσης" σε στυλ "bang for the kilogram"

ιδανικά θελεις μετασχ. με δύο τυλίγματα, τοροειδή για ελαχιστοποίηση του hum

fauconnier είπε:
Superfunk σκεφτόμουν την αλλαγή του PT με τον εξίσου ογκώδη http://www.tubeampdoctor.com/product_info.php?cPath=27_46&products_id=111

που όπως γράφει είναι αντίστοιχος με export models. Πιστεύεις ότι θα υπάρχει ηχητική επιβάρυνση;
μη πετας τα λεφτα σου,και παλι ο stock του Boogie θα ειναι καταλληλοτερος (και καλυτερος)

δωσε 40-50 euros & Παρε ενα Variac.

http://www.amarad.gr/view_cat.php?cat_id=85

εαν αλλάξεις τον μεταχηματιστή εξόδου ο ήχος θα αλλάξει όντως,μερικές φορές και δραστικά.Εαν αλλάξεις τον μετασχηματιστή ισχύος,δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά πως θα ακουστούν διαφορές.Κατά τη γνώμη μου,περισσότερο *hype* είναι αυτά παρά αλήθεια.

Πάντως,επειδή είχα μια κουβέντα με έναν...ας τον πω ανερμάστιστο για ένα παρόμοιο θέμα,αυτό που πρέπει να ελέγξεις εαν πάρεις ένα variac (το οποίο και εγω στο προτείνω) είναι η το ονομαστικό φορτίο πάνω στον ενισχυτή.Αν πχ είναι 4Α,φρόντισε να πάρεις variac το οποίο να δίνει output τουλάχιστον 6Α.

Superfunk είπε:
δωσε 40-50 euros & Παρε ενα Variac.

http://www.amarad.gr/view_cat.php?cat_id=85
50 είναι λίγα.καλύτερα να κοιτάξει κάτι στο 100ευρο.

το λέω επειδή σκοπεύει να πάρει boogie οι οποίοι τραβάνε αρκετό ρεύμα ακόμα και χωρίς πολύ προσπάθεια  ;)

gdevelek είπε:
o αυτομετασχηματιστης έχει εγγενή ελαττώματα λόγω σχεδίασης, που δεν μπορεί να μη γνωρίζεις

το ότι έχει μόνο πρωτεύον τον καθιστά ελαφρύτερο από αντίστοιχο κανονικό μετασχ. με δύο τυλίγματα, αυτό είναι μια ένδειξη "απόδοσης" σε στυλ "bang for the kilogram"

ιδανικά θελεις μετασχ. με δύο τυλίγματα, τοροειδή για ελαχιστοποίηση του hum
Και ποια ειναι αυτα τα ελαττωματα?  ???

Γιατι στην περιπτωση του fauconnier μονο πλεονεκτηματα βλεπω! Ελαφρυτερος με καλυτερη αποδοση!

Αυτομετασχηματιστης ή ρυθμιζομενος αυτομετασχηματιστης (Variac) ειναι η καλυτερη λυση του αν τελικα δεν αλλαξει τον τροφοδοσιας.

Πολύ γαϊδούρι αυτό το Variac..Είναι που ναι ο Boogie τέρας, μαζί με το variac η μεταφορά μοιάζει mission impossible. Η αλλαγή τροφοδοσίας πάλι απορρίπτεται, αφού μου λέτε ότι ο stock είναι καλύτερος και καταλληλότερος, άρα το ξεχνάω μάλλον... :(

Παρόμοια θέματα

Trending...

Νέα θέματα

Back