Liliana είπε:
Καλησπέρα,
Δεν έχω αγγίξει synthesizer ποτέ, αλλά παίζω πιάνο 20 χρόνια και σκέφτομαι πολύ σοβαρά μια σειρά μουσικών συνθέσεων και στίχων dream pop αισθητικής που έχω ολοκληρώσει τα τελευταία χρόνια, να τα μεταφέρω σε synth για να τα δουλέψω εκεί . Τι προτείνετε; Ψάχνω κάτι που να υπάρχει στην ελληνική αγορά και να μην κοστίζει μια περιουσία , max 400 ευρώ σκέφτομαι για αρχή.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Kατά την άποψη μου, και εφόσον δεν έχεις εμπειρία από synthesizer και δεν γνωρίζεις την λογική του workstation που είναι ένα ολοκληρωμένο παραγωγικό εργαλείο είτε σε κλασσική μορφή οργάνου, είτε μέσω υπολογιστή με αντίστοιχο software και παράλληλα προς το παρόν διαθέτεις ένα μικρό budget και συνυπολογίζοντας την εμπειρία που έχεις στο πιάνο και παράλληλα το τι θέλεις να κάνεις, εγώ θα σου πρότεινα ένα μεταχειρισμένο arranger, στη λαϊκή διάλεκτο αρμόνιο.
Τι κερδίζεις.
Τα arrangers της τελευταίας δεκαετίας έχουν ευρεία γκάμα ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ήχων και αντίστοιχων εφφε και μέσω των έτοιμων στύλ/ακκομπανιαμέντων τους (που είναι πλήρως προγραμματιζόμενα και είναι δύσκολη η διαδικασία) και των λειτουργιών τους , με λίγη μελέτη, θα μπορείς να τα προσαρμόσεις στις συνθέσεις σου φτιάχνοντας τις ενορχηστρώσεις που θές στους ήχους που σκέφτεσαι.
Η διαδικασία για να μην πολυλογώ του προγραμματισμού θα σου δώσει από τις πρωτες προσπάθειες τα εφόδια για να μπεις στη λογική των πιο εξελιγμένων workstation και αντιστοιχα να έχεις τα φόντα για να προχωρήσεις και μέσω του υπολογιστή ακόμα και σε ολοκληρωμένες παραγωγές επενδύοντας αντίστοιχα.
Ενδεικτικά μπορείς να ψάξεις στα μεταχειρισμένα και στο section των αγγελιών του noiz στην τιμή που θέλεις
για Korg pa50
Roland EXR
Yamaha PSR 550 και πάνω
(υπάρχουν και άλλα που δεν συγκρατώ τώρα τα μοντέλα καλύτερα από αυτά που προτείνω σε μεταχειρισμένα και μπορεί να πετύχεις καλή τιμή από κανέναν που τα σκοτώνει για να πληρώσει εφορία π.χ. αλλά πάνω κάτω τα ίδια κάνουν και είναι πολύ πλουσια σε δυνατότητες με αποτέλεσμα επαγγελματικού επιπέδου όσων αφορα τον ήχο)
Μπορεί να στραφείς και σε καινούργιο arranger με λιγα λεφτά παραπάνω και να βγάλεις πολύ καλό αποτέλεσμα επίσης με περισσότερη γκάμα ήχων και δυνατοτήτων αλλά κατά την γνώμη μου το να βγάλεις καλό αποτέλεσμα σε αυτό που θες είναι θέμα και ικανοτήτων.
Παράδειγμα εγώ που ασχολούμαι 40 χρόνια με συνθεσάιζερ, arrangers, workstations και ξέρω τα άπαντα για αυτά και τα κάνω οτι θέλω και παίζω και γράφω καλά , και σε ενα σχετικά σύγχρονο μεταχειρισμένο arranger θα ηχογραφούσα σε όλα τα στύλ και θα με ρωτάγανε, πως το έφτιαξες ρε μεγάλε?
Έ απλά με ένα φτηνό arranger θα απαντούσα.
Χιουμοριστικό μεν αυτό που γράφω τωρα αλλά για εμένα ισχύει και για να ισχύει για εμένα , μπορεί να ισχύει για όλους αρκει να έχουν την εμπειρία και θα σε βοηθήσει η λύση μου όπως και εμένα με βοήθησε πρίν 30 χρόνια,να αποκτήσεις την αντιστοιχη εμπειρια και παράλληλα να κάνεις τη δουλειά σου.
Αυτά ως άποψη απο εμένα.