Ενα αναλυτικό βίντεο με την μεθοδολογία μέτρησης των σημαντικών παραμέτρων που κάνουν μια καλή κάρτα.
Δοκιμάστηκαν οι κάρτες Apogee Quartet, Arturia Audiofuse, RME Babyface Pro και Focusrite 6i6, που κοστίζουν απο 200 ευρώ μέχρι 1400.
Ξεκάθαρος νικητής όπως θα δείτε δεν υπήρξε, κάτι που λέει πολλά για το υψηλό επίπεδο των καρτών ήχου που κυκλοφορούν σήμερα απο τα 200 ευρώ και πάνω.
- EIN (Equivalent Input Noise) - Ο θόρυβος που παράγει το κύκλωμα δηλαδή. Προέκυψαν μικρές διαφορές όπου νικήτρια η Arturia AudioFuse με -129dB σε σύγκριση με τις υπόλοιπες στα -126dB και -125dB, της φτηνής Focusrite. Λογικές τιμές θα έλεγα.
- Round Trip Latency - Στην καθυστέρηση νικήτρια η RME Babyface Pro με 3.335 ms στα 48KHz αν και οι υπόλοιπες δεν πήγαν πίσω μέχρι τα 5.5 ms. Στα 96KHzη καθυστέρηση μειώνεται π.χ. 2.9 ms στην Focusrite με τις υπόλοιπες κάπου μεταξύ 1 και 3 ms. Είναι προφανές πως όσο μεγαλύτερη ανάλυση τόσο λιγότερη καθυστέρηση αλλά με μεγάλο κόστος στην υπολογιστική ισχύ να προσθέσω εγώ.
- Output Dynamic Range - Δυναμική περιοχή με κορυφαία την ακριβότερη Apogee quartet στα 121.55dB και τελευταία την φτηνότερη Focusrite, 98.4dB που όμως δεν είναι κακό νούμερο.
- Input Frequency Response - Η πιστότητα στο ηχητικό φάσμα. Η RME Babyface Pro είχε την μικρότερη +/- απόκλιση με .0225dB στα 20 Hz to 20 KHz. Γραμμική δηλαδή. Και οι υπόλοιπες όμως δεν απέχουν πολύ με απόκλιση μικρότερη του .04dB που το αυτί δύσκολα αναγνωρίζει.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων δημοσιεύονται εδώ: https://www.pro-tools-expert.com/production-expert-1/2017/12/15/case-study-technical-testing-of-audio-interfaces
- 5