Προς το περιεχόμενο

Επ. 033: Μπορείς να ζεις από την μουσική;

Από Μανώλης Χναράκης, 08/08/22
  • 1036 views
  • 5 comments
  • Like 6
  • Ευχαριστώ 1

Πρόταση

Σχόλια

  • Administrator

Τεράστια δουλειά του Βασίλη Γκίνου και απαραίτητη για την ενημέρωση του σημερινού μουσικού αν θέλει να ξέρει. Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο σημαντικό είναι να το δουν όλοι. Μιλούν "42 συνάδελφοι μουσικοί, ηχολήπτες και τραγουδιστές μιλούν για την τέχνη τους και την δουλειά τους. 42 εργαζόμενοι καλλιτέχνες αναρωτιούνται αν μπορείς να ζεις από την μουσική."

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε

Θα ήθελα να σταθώ σε ένα σημείο που δεν αναφέρθηκε στο βίντεο... το οποίο όμως είναι καθοριστικότατο στη εξέλιξη του ατόμου σε οποιονδήποτε επαγγελματικό κλάδο. Αυτό της υπερπροσφοράς.

 

Τί ζήσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες;

Μια έκρηξη της επιθυμίας χιλιάδων νέων ατόμων με ελάχιστο ή μηδενικό ταλέντο να ασχοληθούν με την μουσική αδιαπραγμάτευτα... επαγγελματικά. 

 

Προσωπικά γνώρισα ελάχιστους μουσικούς... μετρημένους στα δάχτυλα... που είχαν την ανάγκη, την φλόγα, της δημιουργίας ή της έκφρασης. Για τους περισσότερους αυτοσκοπός ήταν το πατάρι και κατ' επέκταση όλες οι απολαβές που προέκυπταν από αυτό (χρήμα, αναγνωρισιμότητα, κτλ κτλ). 

 

Και αυτό σε μια χώρα, μια εποχή που το χρήμα έρεε αφθονο δεν ήταν απαραίτητα κακό καθώς η αγορά πάντα αυτορυθμίζεται και όλοι παίρνουν από την πίτα το κομμάτι που τους αναλογεί.

 

Σε εποχές όμως κρίσης όλη η αλήθεια ξεσκεπάζεται και αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά το τεράστιας σημασίας πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην ελληνική πραγματικότητα τις τελευταίες δεκαετίες. Την έλλειψη παιδείας και κουλτούρας που καθορίζει τις βάσεις, διαμορφώνει προσωπικότητες και συμπεριφορές και καθοδηγεί επιλογές είτε αυτές αφορούν τον επαγγελματικό τομέα είτε όχι.

 

 

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
53 λεπτά πριν, PAL είπε

Την έλλειψη παιδείας και κουλτούρας που καθορίζει τις βάσεις, διαμορφώνει προσωπικότητες και συμπεριφορές και καθοδηγεί επιλογές είτε αυτές αφορούν τον επαγγελματικό τομέα είτε όχι.

 

Αυτό το παραπάνω πρέπει να γίνει στίκυ, να το βλέπουν όλοι με το που θα μπουν.

  • Ευχαριστώ 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
  • Administrator

Εχω την εντύπωση πως μάλλον αναφέρεσαι σε τραγουδιάρες/ήδες.

Για να ζήσεις σαν μουσικός και όχι απαραίτητα να γίνεις φίρμα (αφού οι περισσότεροι μόνιμα εργαζόμενοι δεν είναι) προϋποθέτει να είσαι μουσικός. Καλός ή κακός... αυτό είναι που αυτορυθμίζεται όπως σε όλα τα επαγγέλματα. Σ' εμάς βέβαια πολλοί σπουδάζουν για να διδάξουν, που απο μόνο του είναι περιοριστικό.

 

Σε ότι αφορά τα της "παιδείας," προσωπικά θεωρώ πως είναι μια καραμέλα άφεσης αμαρτιών και αποδοχής της όποιας πραγματικότητας καταδεικνύοντας μια ένοχη, αόριστη κοινωνία.

 

Φυσικά είναι σημαντική η παιδεία αλλά η ανατροφή μέσα στην οικογένεια που δίνει τους στόχους και τη μεθοδολογία για την επίτευξη τους καθώς και οι αξίες που κληρονομεί ο καθένας είναι πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά της κουλτούρας ενός λαού ολόκληρου. Ισως να λέμε το ίδιο πράγμα βέβαια αλλά η κουλτούρα χρησιμοποιείται πολύ αόριστα γενικά.

  • Like 1
  • Συμφωνώ 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
1 hour ago, Yannis Methenitis said:

Εχω την εντύπωση πως μάλλον αναφέρεσαι σε τραγουδιάρες/ήδες.

Ναι κατα κύριο λόγο... αλλά όχι μόνο. Όλοι βλέπαμε την βιτρίνα της μουσικής σκηνής, τα φώτα και το lifestyle... λίγο ή πολύ (όπως πολύ σωστά αναφέρει το βίντεο) και είχαμε άγνοια ή δεν θέλαμε να ξέρουμε για τα υπόγεια και τους σκελετούς.

 

1 hour ago, Yannis Methenitis said:

Καλός ή κακός... αυτό είναι που αυτορυθμίζεται όπως σε όλα τα επαγγέλματα

Συμφωνώ αλλά επιμένω οτι η υπερπροσφορά είναι σημαντικότατο κομμάτι της επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Όταν οι θέσεις είναι λίγες και η προσφορά μεγάλη τότε μόνο οι πάρα πολύ καλοί θα επιβιώσουν. Στην αντίθετη περίπτωση υπάρχει ελπίδα και για τους μέτριους που νομίζω ότι είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι του συνόλου κάθε επαγγελματικού τομέα που φυσικά έχει και αυτό δικαίωμα στην εργασία.

 

1 hour ago, Yannis Methenitis said:

Φυσικά είναι σημαντική η παιδεία αλλά η ανατροφή μέσα στην οικογένεια που δίνει τους στόχους και τη μεθοδολογία για την επίτευξη τους

Για αυτήν την παιδεία μιλάω και εγώ... την οικογενειακή παιδεία. Στην οικογένεια άλλωστε ξεκινάνε και τελειώνουν όλα πιστεύω. Όλα τα υπόλοιπα θεωρώ είναι συμπληρωματικά. Όσο αφορά την κουλτούρα στην συγκεκριμένη περίπτωση αναφέρομαι σε όλα αυτά τα στοιχεία που συνθέτουν την αυτογνωσία ενός ατόμου, την καλαισθησία, την ενσυναίσθηση, την γνώση της θέσης του στο χώρο και στον χρόνο, το ήθος.... άσχετα με τον τρόπο που αυτά εκφράζονται. Εννοώ ότι κουλτούρα μπορεί να συνυπάρχει με πολλές εκφράσεις της ανθρώπινης προσωπικότητας είτε αυτή προσδιορίζεται μουσικα ως ροκ, ποπ, λαική κτλ κτλ

 

1 hour ago, Yannis Methenitis said:

καταδεικνύοντας μια ένοχη, αόριστη κοινωνία.

Θα έπρεπε η κοινωνία να αισθάνεται ένοχη; Αν κοιτάξουμε γύρω μας θεωρώ ναι.

Και ποια είναι η κοινωνία; Είναι τόσο αόριστη τελικά; Εμείς δεν είμαστε; Εμείς δεν την διαμορφώνουμε;

Η ενοχή αγαπητέ Γιάννη θα έπρεπε πιστευώ να είναι όλη δική μας. Μας αξίζει. ?

 

P.S. Πολλά συγχαρητήρια για την συμμετοχή σου στο βίντεο. Αποδυκνείει πολλά για την πορεία και το έργο σου στο χώρο.

  • Like 2
  • Συμφωνώ 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε


×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου