Προς το περιεχόμενο

gkourelis

Μέλος
  • Αναρτήσεις

    201
  • Μέλος από

  • Τελευταία επίσκεψη

Σωστές Απαντήσεις

  1. gkourelis's ανάρτηση in Τενοντιτιδα και πως την αποφεύγω was marked as the answer   
    Καποιες συμβουλες προς ενδιαφερομενους καθως διαβαζω διαφορα αμφιλεγομενα εως και, τουλαχιστον, ανοητα...
     
    1. Η θεραπεια της τενοντιτιδας ειναι συντηρητικη και οχι χειρουργικη. Χειρουργειο γινεται σε πολυ συγκεκριμενες περιπτωσεις και μετα απο αποτυχια της συντηρητικης θεραπειας (συντηρητικη εννοουμε συνδυασμο αντιφλεγμονωδων με φυσιοθεραπειες, αποκατασταση κτλ). Η συντηρητικη θεραπεια μπορει να παρει ελαχιστο χρονο (σε οξειες τενοντιτιδες, ισως λιγες εβδομαδες) μεχρι και αρκετους μηνες (σε χρονιες καταστασεις). Για να πουμε οτι απετυχε πρεπει να ειναι σοβαρη (δηλαδη συγκεκριμενο πλανο, ασκησεις, συνεδριες αποκαταστασης, χρονικο πλαισιο κτλ) και οχι του τυπου πηρα κατι χαπια πηγα και εκανα και 10 φυσιοθεραπειες αλλα δε με πιασανε. Επισης πρεπει να ακολουθειται πιστα το πλανο αυτο. Δηλαδη αν μας πει ο γιατρος μας να ξεκουραστουμε για 2 μηνες, τοτε πρεπει να ξεκουραστουμε για 2 μηνες οχι για 2 μερες η για 2 εβδομαδες.
     
    2. Εαν ποτε φτασει καποιος να κανει χειρουργειο κανεις δεν μπορει να εγγυηθει την οριστικη αποκατασταση. Σκεφτητε οτι πας σε μια περιοχη με χρονια φλεγμονη και κοβεις-ραβεις, προκαλεις δηλαδη ακομα περισσοτερη φλεγμονωδη αντιδραση με δημιουργια ουλης κτλ. Οι μελετες που ειναι δημοσιευμενες συνηθως (δυστυχως) εχουν προβληματα μεθοδολογιας. Μαλιστα τα καλυτερα αποτελεσματα αναφερονται σε μελετες με πτωχη μεθοδολογια, ενω οσο αυξανεται η μεθοδολογικη τους αξιοπιστια τοσο πεφτουν τα νουμερα επιτυχιας των χειρουργικων επεμβασεων στην αποκατασταση χρονιας τενοντιτιδας. Ενα αλλο θεμα ειναι η γενικευση των αποτελεσματων. Αν υποθεσουμε δηλαδη οτι δημοσιευεται μια μελετη για την χειρουργικη αποκατασταση της τενοντοπαθειας του αχιλλειου τενοντα, δεν σημαινει οτι τα νουμερα αυτα θα ισχυουν και για την αποκατασταση μιας τενοντοπαθειας της περιοχης του ωμου. Επισης πολυ σημαντικο ειναι το που γινεται η μελετη. Το οτι π.χ. μια α ή β θεραπεια εχει χ% ποσοστο επιτυχιας σε καποιο σουπερ εξειδικευμενο κεντρο της Αμερικης δεν σημαινει τιποτα απολυτως για τα υπολοιπα κεντρα του κοσμου και, φυσικα, και για την Ελλαδα. Υπαρχουν επεμβασεις (σε αλλο χωρο, οχι της ορθοπεδικης) που σε μεγαλα κεντρα του εξωτερικου εχουν θνητοτητα <10% και στην Ελλαδα δεν γινονται καν (δεν υπαρχει καποιος να τις κανει).
     
    3. Ολα τα φαρμακα ειναι πολυ καλα. Δεν υπαρχει κακο φαρμακο. Κακη ειναι η χρηση που γινεται ειδικα μαλιστα στην Ελλαδα, οπου μπορει ο καθενας να παει σε ενα φαρμακειο και να παρει οτι γουσταρει. Κακη επισης ειναι και η αμαθεια-ημιμαθεια χωρις να εχουμε την επιγνωση της. Τα φαρμακα τα χορηγουν οι γιατροι και οχι η γειτονισσα μας η ο συμφορουμιτης μας. Αυτοι ξερουν και τα καλα και τα κακα τους. Ολα τα φαρμακα εχουν παρενεργειες. Τα ΜΣΑΦ και τα στεροειδη αντιφλεγμονωδη (κορτιζονη) ειναι εξαιρετικα φαρμακα, οπως ολα τα φαρμακα αλλωστε οταν χορηγουνται σε αυτους που πρεπει, οταν πρεπει, οπως πρεπει. Υπαρχουν ανθρωποι με χρονια φλεγμονωδη νοσηματα (αυτοανοσα, ρευματικα κτλ) που ζουνε με αυτα την περισσοτερη ζωη τους. Το γεγονος οτι εχουν χρησιμοποιηθει τοσο πολυ ωστε να υπαρχουν γνωστες, καταγεγραμμενες και αναμενομενες παρενεργειες ειναι καλο και οχι κακο. Εαν τα λαμβανετε υπο ιατρικη συμβουλη και παρακολουθηση δεν εχετε κανενα προβλημα με οποιο θεραπευτικο σχημα σας προταθει, ακομα και μηνες να διαρκεσει. Να τα αντιμετωπιζετε οπως ολα τα φαρμακα (αντιβιοτικα, αντιφλεγμονωδη, φαρμακα για τον καρκινο κτλ). Ολα σας τα χορηγει ο γιατρος σας και κανενας αλλος.
     
    4. Η τενοντιτιδα (τενοντοπαθεια ισως πιο δοκιμα) θεραπευεται μια χαρα. Αλλα πραγματα δεν θεραπευονται.
     
    5. Η ομοιοπαθητικη και λοιπες εναλλακτικες θεραπειες, βελονισμοι, ματζουνια κτλ. ουδεμια θεση κατεχουν στην ιατρικη (γενικως, δεν αφορα μονο τις τενοντιτιδες) και αυτο οχι για αλλο λογο, αλλα για τον απλουστατο οτι ουδεποτε εχει παρουσιαστει ΜΙΑ επιστημονικα τεκμηριωμενη μελετη που να αποδεικνυει την αποτελεσματικοτητα τους. Η αποτελεσματικοτητα δεν αφορα μονο σε συγκριση με αλλες θεραπειες αλλα ακομα και με το placebo effect (ειτε παρετε δηλαδη ομοιπαθητικα ειτε νερακι της βρυσης το outcome ειναι το ιδιο και το αυτο). Το γεγονος οτι δεν υπαρχουν καταγεγραμμενες επισημα οι ανεπιθυμητες ενεργειες ομοιοπαθητικων σκευασματων ειναι κακο και οχι καλο. Δε σημαινει οτι τα σκευασματα αυτα δεν εχουν παρενεργειες και σε καμια περιπτωση δεν σημαινει οτι ειναι ασφαλη προς χρηση οπως σημειωθηκε σε καποιο προηγουμενο ποστ. Απλα σημαινει οτι δεν υπαρχει συστηματικη καταγραφη του τι γινεται (αυτο που συμβαινει κατα βαση και κατ' ουσια με την ομοιοπαθητικη δηλαδη).
     
    6. Για προβληματα υγειας να συμβουλευεστε τους επαγγελματιες υγειας. Ρωτατε μεχρι να σας λυθουν ολες οι αποριες. Για την υγεια σας προκειται.
     
    7. Οι εμπειριες του καθενος μας ειναι μοναδικες. Μια απο τις λειτουργιες του φορουμ ειναι να τις μοιραζομαστε και αυτο οπωσδηποτε ειναι απολυτως θεμιτο και σεβαστο. Καλο θα ηταν να μενουμε εκει και να μην επεκτεινουμε-γενικευουμε. Ας προσπαθησουμε να περιορισουμε την διαστρευλωση της αληθειας και τη διασπορα ψευδων και μη τεκμηριωμενων αποψεων, τουλαχιστον σε τομεις οπου υπαρχουν τοσα πολλα τεκμηριωμενα επιστημονικα δεδομενα, οπως ειναι ο χωρος της ιατρικης.
     
    Αυτα απο εναν (τενοντο)παθοντα, ο οποιος τυγχανει να ειναι και επαγγελματιας υγειας.
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου