Προς το περιεχόμενο

Normalizing !!! Τι ακριβώς κάνει;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Βασικά το normalize δεν αλλάζει καθόλου τις δυναμικές του κομματιού, μόνο την ενταση. Εστω ότι αν δώσουμε 5db gain σε ένα κομμάτι θα φτάσει στο -1 σύνολο. Το ίδιο πράγμα μπορούμε να το επιτύχουμε με normalize και δίνοντας -1db ώς στόχο. Καμία σχέση με δυναμικές και κλιπ και κοψίματα των κλιπ και τέτοια..

 

Ναι δεν αλλάζει τις δυναμικές αλλά υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί και μία περαιτέρω (μικρή) επεξεργασία γιατί αλλιώς ακούς στα -40dB και αλλιώς στα 0dB.

 

(π.χ. το CD έχει max ένταση 96db, αν το διαιρέσεις με το 16 που είναι τα bit, έχεις 6db έντασης για κάθε bit ανάλυσης. Ηχογραφώντας σε χαμηλή ένταση χρησιμοποιείς λίγα bit οπότε και να σηκώσεις την ονομαστική ένταση, εκ των προτέρων δεν θα ανέβει και η ανάλυση.)

 

Αυτό που αναφέρεις είναι σωστό, αν και η πραγματικότητα είναι πολύ πιο πολύπλοκη: Το normalizing και το να μετακινήσεις ένα fader σε ένα ήδη ηχογραφημένο έχουν ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα ενώ σε ένα μη ηχογραφημένο σήμα όχι απαραίτητα: όταν αυξάνεις την ένταση σε ένα κακώς ηχογραφημένο σήμα, τότε αυτό πάει και σου προσθέτει μηδενικά στο τέλος δεν προσδίδει περισσότερη πληροφορία. Άρα αυτό που λέει το SoundOnSound είναι σωστό αλλά ελλιπές. Όμως, όταν κάνεις μια ηχογράφηση σε δύο κανάλια στα 24-bit, υποθέτεις οτι έχεις 24*6dB = 144dB?? Δηλαδή αν έχεις το πρώτο σήμα στα 0dB έχεις την μέγιστη ανάλυση και το δεύτερο σήμα στα 0dB έχεις επίσης την μέγιστη ανάλυση. Σε ένα ψηφιακό σύστημα όμως, όταν έχεις 24bit και 24bit να αθροίζονται, έχεις arithmetic overflow, στην πραγματικότητα γίνονται περικοπές και διάφοροι εσωτερικοί πολλαπλασιασμοί για να μπορέσει το σήμα να έρθει στα 24bit στην έξοδό του. Το ίδιο συμβαίνει και με ένα synthesizer, π.χ. στο Virus TI, λέει η εταιρεία ότι είναι 24bit/96Khz αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμμία περίπτωση ότι οι τρεις ταλαντωτές είναι 24bit, εγώ θα έλεγα γύρω στα 20-22 bit έτσι ώστε όταν θα μιξαριστούν για να οδηγηθούν στο φίλτρο να είναι όσον το δυνατόν πιο κοντά στα 24dB (και συνεπώς στα 144dB). Το ίδιο συμβαίνει και στην ηχογράφηση βέβαια, στην οποία δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει το το δυνατό σήμα αλλά το βέλτιστα δυνατό σήμα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Administrator

Αν και καλύπτομαι από τις παραπάνω απαντήσεις να προσθέσω επιγραμματικά τα εξής:

 

 

Με το Νormalization προστίθεται ένα σταθερό ποσό έντασης στην επιλεγμένη περιοχή του αρχείου ανεβάζοντας συνολικά την ένταση, χωρίς να επηρεάζεται δυναμικά η αρχική ηχογράφηση. Τυπικά λοιπόν η υψηλότερη κορυφή θα ανέλθει στο 98 - 100% (μεταξύ -0.3 και 0 dB) ενώ τα χαμηλότερα περάσματα θα παραμείνουν ποσοστιαία χαμηλότερα και στην ίδια σχέση που είχαν με τις κορυφές.

 

Το Νormalization προστίθεται στο τελικό στάδιο και μετά από οποιαδήποτε δυναμική επεξεργασία.

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Normalizing.  Τι ακριβώς κάνει;

 

Aνεβάζει όλο το σήμα (ή το κατεβάζει ανάλογα την ρύθμιση που έχει) εώς το "όριο" που του θέτουμε.Αν του πούμε "-0.5db" και η ανώτερη κορυφή που χτυπάει το σήμα μας είναι -1.5db, τότε παίρνει το σήμα μας και το ανεβάζει 1db.Aν το σήμα μας χτυπούσε κορυφή (μιλάμε για peak πάντα) στα -0.5db, τότε το normalize δεν θα έκανε τίποτα.Αν ήταν 0db τότε το σήμα μας θα χαμήλωνε κατά μισό db.

 

Αυξάνει την στάθμη του σήματος, σωστά;  :-\

Ή την μειώνει όπως θα έχεις καταλάβει.

 

Αλλά γιατί να μην το κάνουμε αυτό με έναν Limiter όπως πχ ο L2

 

Αν τον ρυθμίσεις να δίνει απλά gain στο σήμα χωρίς όμως να ενεργοποιείται το gain reduction τότε θα έχεις κάνει κάτι παρόμοιο.Όμως και αν έδινες στο master fader λίγο boost, θα έκανες το ίδιο πράγμα και δεν θα φόρτωνες ένα plug in limiter.

 

Τι είναι αυτό που τελικά μας δίνει το Normalizing;

Πότε και γιατί το χρησιμοποιούμε;  ::)  ???

 

Tελικά αυτό που σου δίνει το normalizing είναι ένα απλό gain change.Η 'ευκολία' είναι ότι του λες "θέλω το κομμάτι μου να χτυπάει ανώτερη κορυφή σήματος  στα "τάδε" db και αυτό στο κάνει.

Εγώ δεν το χρησιμοποιώ και είναι παντελώς άχρηστο

 

 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου