Προς το περιεχόμενο

Μετατρέψτε τους μαγνήτες σας


Προτεινόμενες αναρτήσεις

          To αξεσουαρ ηλεκτρικης κιθαρας το οποιο εχω βρεθει να αγοραζω πιο συχνα απο οποιοδηποτε αλλο, μετα τα πεταλακια, ειναι οι μαγνητες δεδομενης και της συμβολης τους στη διαμορφωση του τελικου αποτελεσματος στον ηχο. Ετσι μετα απο δεκαδες αλλαγες και εκατονταδες € εχω σχεδον καταληξει στα αγαπημενα μου pickups. Συμμετεχοντας ομως σε διαφορες συζητησεις (κυριως στο forum της duncan) εμαθα οτι πολλοι μαγνητες τους οποιους οι εταιρειες πουλανε με διαφορετικο ονομα (και δικαιως μια και εχουν τεραστια διαφορα στον ηχο) δεν ειναι παρα ΑΚΡΙΒΩΣ το ιδιο πηνιο με ΜΟΝΑΔΙΚΗ διαφορα την μπαρα του μαγνητη που βρισκεται κατω απο τις μπομπινες. Ουσιαστικα δηλαδη με λιγα λογια προκειται για ενα μαγνητη με μοναδικη αλλαγη το ειδος του bar magnet που αλλαζει απο Α2 σε Α5 η κεραμικο. Να σημειωθει εδω οτι οι κατασκευαστες μουσικων οργανων αλλα και μαγνητων περιοριζουν συνηθως τις επιλογες τους σε αυτες τις 3 κατηγοριες, ομως οι δυνατοτητες ειναι πολυ περισσοτερες......Α3, Α4, Α8 κ.ο.κ. Μερικα παραδειγματα......ολοκληρη η σειρα Custom της duncan (SH5 custom, SH11 custom custom, SH14 custom 5)προκειται ακριβως για το ιδιο pickup με μοναδικη διαφορα το bar magnet το οποιο ειναι αντιστοιχα κεραμικο, Α2 και Α5. Ενα αλλο παραδειγμα ειναι o JB kai o duncan distortion......η διαφορα τους εγκειται στο οτι ο μεν πρωτος ειναι Α5 ενω ο δευτερος εχει εναν υπερμεγεθη πολυ ισχυρο κεραμικο μαγνητη.

 

      Ολα αυτα τα γραφω γιατι οι ηχητικες διαφορες αλλαζοντας απλως και μονο την μπαρα κατω απο τον μαγνητη ειναι τεραστιες με αστειο κοστος (λιγα ευρω). Δεν χρειαζεται να αγορασετε και τους 3 custom της duncan, η αν καποιος μαγνητης δεν σας ακουγεται σωστα πριν τον αλλαξετε σκεφτειτε μια αλλαγη στο bar magnet του . Γι'αυτο το λογο παρακατω κανω μια συντομη περιγραφη της ολης διαδικασιας. Δεν χρειαζεται ιδιαιτερη εμπειρια, και ουτε καν χρηση soldering iron, μοναχα λιγη προσοχη και κοινη λογικη.

 

Αφου ξεβιδωσουμε τον μαγνητη απο την κιθαρα τον "γδυνουμε" απο την μονωτικη ταινια που τον περιβαλει:

 

http://i4.photobucket.com/albums/y120/fenderiarhs/IMG_0007.jpg

 

 

Εχοντας βγαλει τη μονωτικη ταινια παρατηρουμε το pickup και ηδη βλεπουμε τον μαγνητη κατω απο τα πηνια

 

http://i4.photobucket.com/albums/y120/fenderiarhs/IMG_0012-1.jpg

 

 

Απο την αλλη μερια συνηθως θα συναντησετε μερικα καλωδια......αυτα συνδεουν τα δυο πηνια μεταξυ τους....θα πρεπει να δωσουμε ιδιαιτερη προσοχη σε ολες τις κινησεις που θα κανουμε απο εδω και στο εξης να μην τα πειραξουμε, κοψουμε, μετακινησουμε καθολου, μια και ετσι και κοπουν ο μαγνητης παει περιπατο.

 

http://i4.photobucket.com/albums/y120/fenderiarhs/IMG_0013.jpg

 

 

Γυρναμε τον μαγνητη αναποδα και χαλαρωνουμε τις τεσσερις βιδες που συγκρατουν τη βαση του πανω στα πηνια....δεν χρειαζεται να τις βγαλουμε τελειως τις ξεβιδωνουμε ομως αρκετα ωστε να χαλαρωσουν τα δυο πηνια και να μπορουμε εν συνεχεια να σπρωξουμε τον μαγνητη προς τα εξω

 

http://i4.photobucket.com/albums/y120/fenderiarhs/IMG_0011.jpg

 

 

Αφου χαλαρωσουμε τις βιδες, με ενα λεπτο αντικειμενο ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΡΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ (βλ. την τριτη φωτογραφια) που συνδεουν μεταξυ τους τα πηνια σπρωχνουμε τον μαγνητη προς την αντιθετη κατευθυνση. Προσεχουμε παρα πολυ να μην κοψουμε καποιο απο τα καλωδια. Αν ο μαγντητης δεν βγαινει ευκολα κανουμε τα εξης......χαλαρωνουμε και τις βιδες απο την πανω μερια του μαγνητη (τα polepieces του). Αν και παλι συναντησουμε δυσκολια τοτε με ενα σεσουαρ ζεσταινουμε τον μαγνητη ωστε να λιωσει το κερι με το οποιο κερωνονται οι μαγνητες για να μην μικροφωνιζουν, ωστε ο μαγνητης να κυλησει ευκολα προς τα εξω.Μην βγαλετε ακομα τον μαγνητη τελειως...υπαρχει ακομα ενα σημαντικο βημα.

 

http://i4.photobucket.com/albums/y120/fenderiarhs/IMG_0016.jpg

 

 

Εχοντας μισοβγαλει τον μαγνητη θα πρεπει να δουμε με τι προσανατολισμο θα βαλουμε τον καινουργιο.....Οι μαγνητες οπως μαθαιναμε απο το δημοτικο εχουν Βορειο και Νοτιο πολο.......θα πρεπει να βαλουμε τον καινουργιο μαγνητη με τον ιδιο προσανατολισμο ωστε να μην εχουμε φαινομενα out of phase κ.λ.π. Γι αυτο λοιπον πλησιαζουμε τον καινουργιο μαγνητη με την μακρυτερη πλευρα του οπως φαινεται στην φωτογραφια στην αντιστοιχη πλευρα του παλιου. Αν ελκονται σημαινει πως προκειται για ετερωνυμα οποτε θα πρεπει να βαλουμε τον καινουργιο μαγνητη κατω απο τα πηνια ακριβως με την φορα που το κραταμε. Αν απωθουνται (που σημαινει οτι ειναι ομωνυμα) θα πρεπει να τον περιστρεψουμε κατα 180 μοιρες. Καλο θα ειναι να κανουμε ενα σημαδακι πανω στον μαγνητη που να μας λεει ποιος ειναι ο σωστος προσανατολισμος.

 

http://i4.photobucket.com/albums/y120/fenderiarhs/IMG_0017.jpg

 

 

Βγαζουμε τωρα τελειως τον παλιο μαγνητη, και τον αντικαθιστουμε με τον καινουργιο, παντα προσεχοντας να τον βαλουμε με την σωστη «πολικοτητα» οπως περιεγραψα στο προηγουμενο βημα, πιεζοντας με το δαχτυλο μας ωστε να εισχωρησει τελειως κατω απο τα πηνια και προσεχοντας και παλι να μην κοψουμε τα καλωδια στην αλλη μερια του pickup.

 

http://i4.photobucket.com/albums/y120/fenderiarhs/IMG_0018.jpg

 

Aφου τοποθετησουμε τον καινουργιο μαγνητη το μονο που μενει να κανουμε ειναι να σφιξουμε παλι τις βιδες που εχουμε χαλαρωσει (αυτες κατω απο το pickup η και τα polepieces αν χρειαστηκε) και να ξανατυλιξουμε τον μαγνητη με μονωτικη ταινια.

 

Σε γενικες γραμμες προκειμενου να πειραματιστειτε με τον ηχο ενος pickup οι ιδιοτητες των αλνικο, κεραμικων ειναι περπου ως εξης.

 

Α2: ο πλεον vintage προσανατολισμενος, με οχι πολυ tight μπασα, εχει πολλα μεσσαια, ενω εχει πολυ γλυκα πριμα.

 

Α5: εδω τα μπασα γινονται περισσοτερα, πεφτουν σαφως τα μεσαια και τα πριμα γινονται πολυ πιο εντονα

 

Για ολους τους ενδιαμεσους μαγνητες μεταξυ Α2 κ Α5: ενας Α3 θα εχει τα χαρακτηριστικα ενος Α2 αλλα με καπως πιο tight μπασο, περισσοτερα πριμα και λιγοτερα μεσαια. Αντιστοιχα ενας Α4 θα ειναι περιπου σαν εναν α5 με καπως πιο αμβλυμενα τα χαρακτηρηστικα του.

 

Κεραμικοι: δινουν συνηθως μαγνητες με μεγαλυτερη εξοδο με ολες τις συχνοτητες ανεβασμενες, αρκετα μεσαια, δυνατο μπασο και ιδιαιτερα τονισμενα πριμα (τα πριμα των κεραμικων ειναι πολυ χαρακτηριστικα και οχι ιδιαιτερα «μουσικα» )

 

2 things are infinite:the universe&human stupidity

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 83
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Μπραβο πολυ ωραιο post! Που μπορει καποιος να βρει αυτα τα bar magnet?

 

Με προλαβε ο zithon...

 

Τρομεροτατο και ακρως ενδιαφερον το ποστ σου!!

"Έχεις πάρει τον εαυτό σου πολύ στα σοβαρά..."

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πολύ ενδιαφέρον πόστ Fenderiarh!!!  ;D πραγματικά πλύ καλή δουλειά και άκρως κατατοπιστική. Βέβαια όσο αφορά τα βασικά χαρακτηριστικά Α2...Α5.. και κεραμικών πραγματικά σου δίνουν το 80-90% περίπου του αποτελέσματος ... απλά καμιά φορά το θέμα (εκτός των Duncan custom) είναι και το τύλιγμα των πηνίων όπου πλέον και αυτό παίζει τον ρόλο του!

 

Σαφέστατα όμως είναι προτιμότερο και οικονομικότερο να αλλάξεις ένα bar από το να αγοράσεις Χ ευρώ ένα μαγνήτη μόνο και μόνο για να ακούσεις κάποιο συγκεκριμμένο ηχητικό (και αμφίβολο πάνω στην δική σου (μας, κλπ)  πάντα κιθάρας -ες) αποτέλεσμα, το οποίο είχες και καλά στο μυαλό σου πρίν την αγορά!

 

Άρα πολύ σωστά αλλάζεις ένα bar, και είσαι στις περισσότερες των περιπτώσεων μέσα ή απλά πολύ κοντά σε αυτό που θες!!

 

Και πάλι πολύ ωραίο ποστ! ;)

In Fender Strat we trust!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Πράγματι.. πολύ ενδιαφέρον. Ποτέ δεν το έχω επιχειρήσει.  :)

Συγχαρητήρια για την όρεξη να καταγράψεις (και) με είκονες τη διαδικασία.

 

Μήπως έχεις και clips "πριν vs μετά" την αλλαγή για τους συγκεκριμένους?  :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μήπως έχεις και clips "πριν vs μετά" την αλλαγή για τους συγκεκριμένους?  :)

 

Μες στο μυαλό μου είσαι. ;)

 

Πολύ καλό το post, το πάμε για sticky κύριοι mods;

τασκερα απο βουτυρο οπως αποκαλουμε μερικη

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Που μπορει καποιος να βρει αυτα τα bar magnet?

 

H rockinger ειχε.......εγω οσους χρειαζομαι τους βρισκω στο ebay....δεν θα κανω διαφημιση συγκεκριμενων users, με ενα search θα βρεις αρκετους

 

Μήπως έχεις και clips "πριν vs μετά" την αλλαγή για τους συγκεκριμένους?  :)

 

Δυστυχως δεν εχω recording εξοπλισμο......κανε ομως τον κοπο να ακουσεις απο την επισημη ιστοσελιδα της duncan αν θελεις τα κλιπακια για τους τρεις custom που περιεγραψα στο πρωτο ποστ για να καταλαβεις. Σημειωτεον οι διαφορες που προκυπτουν αλλαζοντας μαγνητες δεν ειναι μικρες......προκειται περι εντελως διαφορετικου ηχου μεταβαινοντας απο τον εναν στον αλλο.

 

Βέβαια όσο αφορά τα βασικά χαρακτηριστικά Α2...Α5.. και κεραμικών πραγματικά σου δίνουν το 80-90% περίπου του αποτελέσματος ... απλά καμιά φορά το θέμα (εκτός των Duncan custom) είναι και το τύλιγμα των πηνίων όπου πλέον και αυτό παίζει τον ρόλο του!

 

Εξυπακουεται πως περα απο το ειδος του μαγνητη παιζουν ρολο (και μαλιστα καθοριστικοτατο) και αλλα πραγματα....η διαμετρος του καλωδιου για τις περιτυλιξεις, ο αριθμος των περιτυλιξεων, το ειδος των polepieces κ.ο.κ Ο μαγνητης ομως ειναι το μονο σημειο στο οποιο ευκολα κανεις μπορει να επεμβει χωρις να χρειαστει να αγορασει winding machine, και ειναι διαδικασια ευκολα αναστρεψιμη.

2 things are infinite:the universe&human stupidity

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

με τους μονούς τι παίζει???

 

Tα παραπανω δεν εφαρμοζονται στους μονους.....εχουν εντελως διαφορετικη κατασκευη και αν δοκιμασεις να βγαλεις το magnet bar στους μονους υπαρχει κινδυνος να καταστρεψεις τις περιτυλιξεις (και κατα συνεπεια το pickup). Yπαρχουν μονοι με συγκεκριμενη κατασκευη που η πιο πανω διαδικασια μπορει με καποιες τροποποιησεις να εφαρμοστει.....και παλι ομως, σε αντιθεση με τους διπλους που η πιο πανω διαδικασια μπορει να εφαρμοστει για ολους, αυτη γινεται εφ'οσον ικανοποιουνται συγκεκριμενα χαρακτηριστικα.(ενα εξ αυτων......να μην ακουμπαει σε κανενα σημειο η μπομπινα τα polepieces)......γενικως.....αστο καλυτερα

2 things are infinite:the universe&human stupidity

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου