Προς το περιεχόμενο

Ξεκούρδισμα Κιθάρας


spewfy

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Απαντήσεις 30
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Όπως σου είπαν και οι προηγούμενοι, χωρίς να θέλω να γίνω κουραστικός θα το πω και εγώ γιατί το θεωρώ αρκετά βασικό και σημαντικό (λέω μήπως δεν έχεις πειστεί  :P ) , άλλαξε χορδές πρώτα απ'ολα!!!!!

Εκτός απ'το ηχητικό και αισθητικό αποτέλεσμα (...καθώς οι χορδές σου θα'χουν αλλάξει μέχρι τώρα 50 διαφορετικές αποχρώσεις.. σκουριάς.. ίσως και μούχλας  ;D, μόλις βάλεις καινουργιες χορδές θα πάθεις πλάκα με το χρώμα τους καθώς θα έχεις ξεχάσει τί χρώμα ειναι), μην ξεχνάς πως η κιθάρα είναι σαν ένα αυτοκίνητο: αν δεν την προσέχεις, θα σε αφήσει. Αν δεν την προσέχεις καθόλου, δεν αλλάζεις καν χορδές, πάνω απο 1.5 χρόνο δεν τη βλέπω να βγάζει και είναι κρίμα  ;)

 

ΥΓ. Δεν είναι και τόσο ακριβές οι χορδές! Οπότε μπορείς να τις αλλάζεις τακτικά. Τώρα το κάθε πότε θα τις αλλάζεις εξαρτάται απο πολλά πράγματα, αλλά όπως σε κόβω και χωρίς να ξέρω πόσες ώρες παίζεις την εβδομάδα, κάθε 3 βδομάδες το πολύ νομίζω πρέπει να τις αλλάζεις. ;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Harilatron πραγματικα με τρομαζεις με το ποστ σου... σκεφτομαι να ντυσω την κιθαρα μου με  καποιο θερμο-μονωτικο μπας και γλυτωσω απο το ξεκουρδισμα!!!

 

Ειχα και γω το ιδιο προβλημα παλαιοτερα, και η αιτια ηταν η οικιακη βοηθος που ακουμπαγε τις κιθαρες οπου να'ναι με αποτελεσμα να γυρνανε τα κλειδια...

 

Την γεφυρα την εχεις ρυθμισμενη floating? αν ναι αυτο θα πρεπει να ειναι το πρωτο που θα τσεκαρεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ίσως η εξήγηση να είναι απλή:

Έχω παρατηρήσει στις δικές μου κιθάρες ότι τα καλοκαίρια με τις τρελές ζέστες το κούρδισμα "πέφτει", ενώ στα μεγάλα κρύα του χειμώνα οι χορδές σφίγγουν. Μπορεί να είναι απλά θέμα συστολής-διαστολής.

Αυτό το έχω παρατηρήσει κι εγώ τόσο στη variax 300 που έχω όσο και στην Ibanez(η οποία έχει "floyd rose" αλλά και lock)-όταν πιάσανε τα κρύα το κουρδισμα πήγε και στις 2!!!!! :P ένα ημιτόνιο πάνω(σε όλες τις χορδές και στις 2 κιθάρες περίπου το ίδιο),στην αρχή κουφάθηκα-χωρίς να τις "ζεστάνω ::)"  διόρθωσα το κουρδισμα και τώρα είναι ΟΚ!

Τώρα μένει να μάθω να παίζω.... :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλησπέρα!

Θα συμφωνήσω πως πρέπει να αλλάζονται συχνά οι χορδές της κιθάρας (όποια κι αν είναι αυτή), και άν δεν έχει πρόβλημα η κιθάρα και δεν ξεκουρδίζεται όταν παίζεις, θα πρόσθετα και τα εξής:

Όπως αναφέρει και ο φίλος "Superfunk", το ξύλο της κιθάρας είναι κατα κάποιο τρόπο "ζωντανό", κι αυτό υπόκειται στις μεταβολές του περιβάλλοντος. Τις διαφορές θα τις περιμένουμε να γίνονται κυρίως δυο φορές το χρόνο, το φθινόπωρο και την άνοιξη.

1. Ανάλογα με το άν έχει κρύο ή ζέστη στο περιβάλλον που βρίσκεται η κιθάρα, η ταστιέρα ή λυγιζει προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Στην δεύτερη περίπτωση χαλαρώνουν οι χορδές και ο τόνος πέφτει.

Σε αυτό το Link υπάρχει το manual για τις ηλεκτρικές κιθάρες ESP (αν και τα περισσότερα εφαρμόζονται και σε άλλες μάρκες).

(αν δεν έχεις ιδιαιτερες γνώσεις σε αυτά που γράφει και δεν είσαι σίγουρος, καλύτερα να την πάς για service και να μην πειραματιστείς και καταστρέψεις το όργανο...)

http://media.zzounds.com/media/ESP_Owners_Manual-7fca15e92c24d65660f189f6a56ca81b.pdf

 

2.Τώρα, σαν γενικό tip θα έλεγα πως για να μην επιβαρύνουμε την κιθάρα κι εμείς με τη σειρά μας, ποτέ δεν την αφήνουμε κοντά σε πηγές θερμότητας (σώματα καλοριφέρ, ή να τις χτυπάει το air condition, ή κοντά σε τζάκι-ε δεν νομίζω να μου πείτε οι περισσότεροι πως έχετε και τζάκι  ::))

3. Αν και παλαιότερα υπήρχε η άποψη πως όταν η κιθάρα δεν χρησιμοπείται για αρκετό καιρό θα πρέπει να ξεκουρδίζεται 1-2 ημιτόνια, τώρα πια ισχύει το αντίθετο. Ποτέ δεν ξεκουρδίζουμε την κιθάρα . Αντιθέτως την κρατάμε in tune και στην θήκη της. Μόνο αν έχουμε σκοπό να την πάρουμε μαζί μας στο αεροπλάνο και την στείλουμε στις αποσκευές. (επειδή η θερμοκρασία πέφτει πολλούς βαθμούς υπό το μηδεν, από τη συστολή οι χορδές θα μαζέψουν και θα είναι σαν να την κουρδίσουμε αρκετά ημιτόνια παραπάνω, ζορίζοντας έτσι το όργανο)

 

 

ΥΓ:Αν σου είναι ήδη γνωστά τα παραπάνω...ΟΚ, NBD (No Big Deal)

Your Ear Rulez!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Παιδιά σωστά όλα αυτά με τα μανίκια που παθαίνουν μικρομεταβολές με τις αλλαγές του καιρού κλπ ....(άσχετο που σ' εμένα μόνο ένα (αφινίριστο) μανίκι μου το κάνει λίγο...)

 

Αυτό στο οποίο αναφέρθηκα, είναι να παρατάς την κιθάρα στη βάση της αφού την έχεις κατακοπανήσει, και μετά από μισή ώρα να βρίσκεις όλες τις χορδές λίγα cents πάνω (το ίδιο βέβαια και την άλλη μέρα....) 

Σχετικά με αυτό το "φαινόμενο" είπα ότι τείνω να πιστέψω ότι ευθύνεται η θέρμανση / διαστολή των μεταλλικών μερών: χορδές + ελατήρια.  Πόσο να κουνηθεί το μανίκι σε λίγη ώρα κανονικής χρήσης?

 

@stavrilian...αυτό που περιγράφω δεν το θεωρώ πρόβλημα κουρδίσματος....απλά ξέρω ότι πρέπει να ελέγξω το κούρδισμα και να κάνω μικρορυθμίσεις, λίγα λεπτά αφού έχω αρχίσει να παίζω. Τις περισσότερες φορές αν την ελέγξω αμέσως μόλις την πιάσω στα χέρια μου, τη βρίσκω λιιιιγο "ψηλά". :) ΟΚ, αν κάποια χορδή "πρασινίζει" άσχημα τη διορθώνω από την αρχή.

 

(Να επισημάνω ότι το παρατηρώ επειδή πάντα πηγαίνω στον ίδιο χώρο (οι κιθάρες μένουν εκεί) με λίγο-πολύ σταθερή θερμοκρασία μέρα με τη μέρα.)

 

Δεν ξέρω αν εννοεί αυτό βέβαια ο spewfy.

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καταρχην χορδες αλλαζουμε καθε 6-10 ωρες παιξιματος,αλλοιως δεν ειμαστε σοβαροι..

 

Τουλάχιστον μια φορά το μήνα δηλαδή ε?... Μάλιστα.

Πάντως οι χορδές ούτε έχουν σκουριάσει ούτε μπίχλα έχουνε αλλά με πείσατε και θα τις αλλάξω ASAP.

 

Παιδιά σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.  8)

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν ειναι θεμα μονο μπιχλας και σκουριας αλλα και μηχανικης καταπονησης (η οποια καταστρεφει εκτος των αλλων και το intonation)

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η μπιχλα και η σκουρια εμφανιζονται πιο ευκολα αν δεν σκουπιζεις τις χορδες μετα πο καθε session (η μηπως ...super-session  :o )

 

Ok, ειναι και στη φυση του καθε παιχτη, γιατι αλλοι ιδρωνουν και αλλοι οχι.

 

Εγω, παρολο που δεν ιδρωνουν τα χερια μου,

τη σκουπιζω παντα μετα το παιξιμο....   ;D

 

Η μηχανικη καταπονηση βεβαια, δεν διορθωνεται...

Η λυση εκει ειναι η αλλαγη, οπως συχνα τονιζει και ο SF.  ;)

wood matters

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

H αίσθηση της νέας χορδής είναι ασύγκριτη...! Και γιαυτό δίνω στον εαυτό μου αυτη τη χαρά συνεχώς...! Γύρω στο δεκάωρο παιξίματος.... Στο κάτω κάτω, σιγά το έξοδο...!!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου