Προς το περιεχόμενο

αγωνιώδη ερωτήματα για sequencing και modules!!


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γειά σας music maniacs,είμαι νέο μέλος του forum,και χαίρομαι γιατί διαπίστωσα ότι το επίπεδο είναι πολύ υψηλό,οπότε μπορεί κάποιος να βοηθήσει και τον αρχάριο conguero!

Ήρθε και για μένα η ώρα,μετά από 7 χρόνια djing και συλλογής δίσκων και cd να κάνω το όνειρο πραγματικότητα και να φτιάξω ένα μικρό home studio,για μουσική house,R&Β,και ότι άλλο προκύψει. Αρχικά σκεφτόμουνα να αγοράσω ένα music workstation,αλλά τελικά μάλλον προτιμώ τη λύση ενός midi controller - μάλλον το Α-37 της Roland - μαζί με ένα καλό sound module - μάλλον το Motif ES ή το Fantom XR - έτσι ώστε να μη δεσμευθώ με μια συγκεκριμένη μάρκα.Επειδή όμως τη συνδεσμολογία δεν την έχω εμπεδώσει ακόμα,έχω κάποιες απορίες που μπορεί να ανεβάσουν πολύ το απαιτούμενο budget (που τώρα είναι γύρω στα 1500-2000),μιας και αρχικά ελπίζω να αποφύγω την αγορά digital recorder:

1.όταν θα έχω ετοιμάσει στο keyboard τα tracks που θα χρησιμοποιήσω σε ένα κομμάτι και συνδέσω το module με τον υπολογιστή μέσω USB για να κάνω το sequencing στο software sequencer που θα έχω και να γράψω το ολοκληρωμένο κομμάτι,θα έχει καμιά σημασία τι κάρτα ήχου έχω ή δεν παρεμβάλλεται καθόλου?ρωτάω γιατί έχω μια soundblaster audigy του 2000,που απότι κατάλαβα εκ των υστέρων δε κάνει με τίποτα για αξιοπρεπή ηχογράφηση στο PC,οπότε αν παίζει ρόλο την κάτσαμε τη βάρκα,θα πρέπει να αγοράσω και κάρτα ήχου,ή κανονικό recorder.

2.μπορώ να συνδέσω ταυτόχρονα περισσότερα από ένα modules με το midi controller, και διαφορετικής μάρκας, ή μόνο ένα κάθε φορά και ίδιας μάρκας;

3.δε μούρχεται άλλη

 

δώστε τα φώτα σας στον άσχετο wannabe παραγωγό και προαγωγό

:lol:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω:

α) Μιλάς συνέχεια για τον υπολογιστή και το recorder σα να είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Δεν είναι διαφορετικά, είναι το ίδιο πράγμα. Ο υπολογιστής σου, εξοπλισμένος με το κατάλληλο πρόγραμμα θα παίζει και το ρόλο του recorder. Αν έχεις έναν αρκετά ισχυρό υπολογιστή με μία καλή κάρτα ήχου, δεν τίθεται ζήτημα του να πάρεις άλλο recorder.

 

β) Παράλληλα ο υπολογιστής θα παίζει το ρόλο του συνδέσμου ανάμεσα στο midi keyboard σου (πάρε όποιο θες, δεν έχει σημασία) και σε οποιαδήποτε συσκευή παραγωγής ήχου, υπό την προϋπόθεση ότι έχει midi είσοδο. Μπορείς να συνδέσεις όσες τέτοιες συσκευές θέλεις, υπό την προϋπόθεση ότι έχεις ένα midi interface με τον αντίστοιχο αριθμό εξόδων. Όχι, η μάρκα δεν παίζει κανένα ρόλο. Η ιδέα ότι μπορείς να συνδέσεις μόνο ένα εξωτερικό module πηγάζει από το ότι το A-37 έχει μία μόνο midi έξοδο; Ε, από αυτή την έξοδο, θα στείλεις στην midi είσοδο του υπολογιστή και από εκεί θα στείλεις το midi σήμα σε όσες συσκευές θέλεις. Θα χαρείς να μάθεις ότι μπορείς να στείλεις σε πάνω από μία εξωτερικές συσκευές την ίδια στιγμή.

 

γ) Επίσης, ο υπολογιστής θα μπορεί να χρησιμεύσει ο ίδιος σαν συσκευή παραγωγής ήχου, μέσα από δεκάδες προγράμματα που υπάρχουν για αυτό το σκοπό. Πολλά από αυτά είναι ειδικά φτιαγμένα για τις μουσικές αναζητήσεις που ανέφερες, οπότε ίσως διαπιστώσεις ότι είναι καταλληλότερες επιλογές από το Motif.

 

δ) Μην αποφεύγεις την αγορά καλής κάρτας ήχου. Τι εννοείς αν παρεμβάλεται ή αν δεν παρεμβάλεται; Παρεμβάλεται ανάμεσα στον υπολογιστή και τα αυτιά σου, αυτό δεν φτάνει; Πάρε μία καλή κάρτα ήχου και μην το σκέφτεσαι σαν σπατάλη. Μέσα στα τόσα λεφτά που θα δώσεις μία κάρτα ήχου δεν θα κάνει τη διαφορά.

 

ε) Το budget που αναφέρεις φτάνει άνετα για έναν αρκετά καλό υπολογιστή και μία αξιοπρεπή κάρτα ήχου. Περισσότερες λεπτομέρειες για τους υπολογιστές και τις κάρτες ήχου θα σου δώσουν άλλοι εδώ στο noiz.

 

Ελπίζω να μην με ξεχάσεις όταν πετύχεις σαν προαγωγός ... εμμμ, παραγωγός ήθελα να πω!!

Mea Culpa

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Conquero,

 

Αφ’ ενός όλα τα midi όργανα μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους. Δεν έχουν σημασία οι μάρκες, τα μοντέλα κτλ.

¶παξ και έχουν midi, μπορούν να επικοινωνήσουν.

 

Αφ’ ετέρου ...

 

Όταν ετοιμάσεις στο module σου τους ήχους που θα χρησιμοποιήσεις σε κάποιο κομμάτι, θα ανοίξεις το soft sequencer και, χρησιμοποιώντας το midi controller σου, θα "πεις" στο sequencer τι να ζητήσει να παίξει το module σου.

 

Δηλαδή πάει κάπως έτσι:

 

[module]

(περιμένει να ακούσει κάποιον να του λέει τι θα κάνει).

 

[sequencer]

(είναι έτοιμο να δώσει οδηγίες, αλλά περιμένει να μάθει τι οδηγίες να στείλει)

 

[keyboard]

(στέλνει οδηγίες στο sequencer για να τις μεταφέρει στο module)

 

[sequencer]

(καταγράφει τις οδηγίες που του εστάλησαν και τις μεταδίδει στο module)

 

[module]

(ακούει ό,τι του ήρθε από το sequencer και βγάζει ήχο).

 

Όλη αυτή η επικοινωνία γίνεται μέσω των midi θυρών που υπάρχουν πλέον σε όλα τα όργανα, ακόμα και στα πιο φτηνά.

Η soundblaster έχει μια χαρά midi, δεν πρόκειται να σου δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα.

Τώρα όμως τι γίνεται όταν θες να ακούς το κομμάτι σου χωρίς να ανάβεις υπολογιστές, modules, κτλ;

Πρέπει να ηχογραφήσεις το output του module σου. Πώς;

 

Με μια καλή audio κάρτα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ακόμα και την soublaster για αυτό, αλλά η ηχητική ποιότητα δεν θα είναι, με αυστηρά πάντα τεχνικά κριτήρια, δεν θα είναι υψηλή. Πάντως μην μασάς καθόλου, οι four tet, ένα από τα πολύ καλά συγκροτήματα της ηλεκτρονικής σκηνής, παίζουν με μια πολύ φθηνή κάρτα (νομίζω sounblaster live!) και χρησιμοποιούν επίσης ένα (και μόνο) μικρόφωνο από αυτά που κάνεις chat στο internet.

 

Οπότε είπαμε, midi ενορχήστρωση μπορείς να κάνεις άψογα. Audio, όχι και τόσο.

 

Φιλικά,

 

Terumi

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ευχαριστώ για τα tips παιδιά,κατάλαβα πιστεύω πως πάει το πράγμα με τα midi.Όσον αφορά την ταυτόχρονη σύνδεση του midi controller με περισσότερα από ένα modules,βρήκα σε ένα online manual και μια άλλη συνδεσμολογία στην οποία δε μεσολαβεί το PC:συνδέεις το controller με το πρώτο module και μετά συνδέεις το midi out του πρώτου με το midi in του δεύτερου module.Γίνεται κ αυτό;Αν δε γίνεται,αναγκαστικά πρέπει να αγοράσω κάρτα ήχου με πολλές εξόδους midi (η audigy έχει μόνο μία)για όλα τα modules,ή υπάρχουν αυτόνομα midi interfaces που συνδέουν ένα midi controller με περισσότερα modules;

Για το θέμα του PC και της κάρτας ήχου όντως δε θέλω να έχω πολλά πάρε-δώσε με τον υπολογιστή,γιατί μπορεί μεν να πετύχω κάποιο καλό soft synth (αν και προτιμώ περισσότερο "γήινους" ήχους),αλλά ιδιαίτερα στο θέμα της ηχογράφησης και του τελικού arrangement όλων των tracks,είναι πολύ δύσκολο να τα πραγματοποιήσεις τελείως virtually,χωρίς αληθινά faders και κουμπιά.Βλέποντας και φίλους μου να παιδεύονται με τις ώρες μπροστά σε ένα υπολογιστή ανοιγοκλείνοντας παράθυρα, ξεχνώντας στο τέλος τί ήθελαν να κάνουν,προτιμώ να δώσω κάποια χρήματα παραπάνω και να μπορώ να αποτυπώνω άμεσα αυτό που έχω στο μυαλό μου.

Οπότε στην περίπτωση που αγοράσω ένα digital recorder,η συνδεσμολογία με τη λιγότερη "συμμετοχή" του υπολογιστή πάει έτσι; :

1.το midi out του controller στο midi in του module,για να παίρνει ο controller τον ήχο,

2.το line out του module στο line in του digital recorder (midi in δεν έχουν όλοι οι recorders,γι'αυτό λέω μήπως είναι το line in),για να περνάει η μουσική στον recorder και να τη γράφει στα tracks του,

3.το midi out του recorder στο midi in της κάρτας ήχου του υπολογιστή για να συγχρονίσω τον recorder με τον software sequencer για να γράψω το κομμάτι στο recorder στην τελική του μορφή.

 

ok,μη γελάτε,δεν είμαι και ο Liam Howlett των Prodigy,θέλω καμια βδομάδα δουλειά ακόμα...

 

que viva la musica :lol:

el conguero mayor

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Conquero' date='

Πάντως μην μασάς καθόλου, οι four tet, ένα από τα πολύ καλά συγκροτήματα της ηλεκτρονικής σκηνής, παίζουν με μια πολύ φθηνή κάρτα (νομίζω sounblaster live!) και χρησιμοποιούν επίσης ένα (και μόνο) μικρόφωνο από αυτά που κάνεις chat στο internet.

 

[/quote']

 

αλλά ας μη ξεχνάμε ο four tet(γιατί ένας είναι),δεν του χρειάζεται και πάρα πολύ το μικρόφωνο γιατί η μουσική που "γραφεί" είναι κυρίως βασισμένη σε samples από πολλά είδη μουσικής(κυρίως βρετανική φολκ των 70'ς στο προηγούμενο cd),και λίγες φόρές πιάνει την κιθάρα να γραψέι κάτι,αν όχι ποτέ. Και μιάς και το έφερε η κουβέντα, το πρόγραμμα που χρησιμοποιεί ο κιεραν είναι το audiomulch, είναι δωρεάν και το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους.

http://www.audiomulch.com

 

και τo link με τον εξοπλισμό του είναι εδώ

 

http://www.soundonsound.com/sos/jul03/articles/fourtet.asp

 

συγγνώμη για το slightly offtopic![/url]

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

νομιζω καπου τα μπερδεψες .

 

1. midi out του κοντρολερ στο midi in της καρτας ήχου

2. midi out της καρτας ηχου στο midi in sound module

3. line out του sound module στο line in της καρτας (για να το ηχογραφησεις οταν θες αλλα και για να το ακους με ενα απλο playback)

 

ακου και αυτο . (αν σε μπερδεψει τωρα στην αρχη ανοησε το).

για διασυνδεση πολλων συσκευων mιdi υπαρχει και η θυρα Midi through

Aυτη ειναι στην ουσια μια ακριιβη κοπια το σηματος που μπαινει στο midi in και απο εκει παιρνεις εξοδο και την εισαγεις στην επομενη συσκευη (ακριβως σαν το παραδειγμα που εδωσες με τα midi out , διοτι δεν εχουν ολες οι συσκευες midi through , οποτε κανεις την ιδια δουλεια οπως προανεφερες με το midi out) , κ.ο.κ . Ετσι το σημα που θα βγαινει απο το sequencer σου θα μοιραζεται αυτουσιο σε ολες τιις συσκευες σου και το τι θα κανει η καθε μια εχει να κανει με το ποιο ειναι το καναλι( midi καναλι) στο οποιο ανταποκρινεται (εσυ το ρυθμιζεις αυτο) καθε συσκευη και αντιστοιχα το sequencer θα στελνει τα αντιστοιχα δεδομενα που εσυ εχεις προγραμματισει να παει στο καθε καναλι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου