Προς το περιεχόμενο

Ακουστικά ή ηχεία για monitor?

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Οκ, αλλά που καταλήγουμε δηλαδή;

Αυτοκίνητο, ανοικτοί χώροι και ακουστικάκια έχουν τελείως διαφορετικές ακουστικές συμπεριφορές μεταξύ τους. Οπότε;

Να προσθέσω και μια σημαντική μερίδα ακροατών, οι οποίοι ακούνε μουσική από τα creative καθώς δουλέυουν στο πισί τους.

Empty Rooms

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντήσεις 42
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Απλά ότι υπάρχουν περιπτώσεις (χάλια χώρος και μονιτορ ηχεία) που η χρήση των λεγομένων μονιτορ ακουστικών είναι προτεινόμενη.

"Όχι άλλες TELE" Τάδε έφη Boukaw7

Συμφωνώ μαζί σου wasted. Φυσικά και δεν υπάρχει περίπτωση να ακούγονται το ίδιο καλά οι μίξεις σε όλα τα ηχητικά συστήματα. Απλά, μια μίξη με επαγγελματική παραγωγή μπορεί και ακουγεται καλά και στο hifi του σαλονιού και στα ακουστικά του φορητού μας mp3 player. Δηλ. έχει επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή παραγωγή γι' αυτό το σκοπό.

Έτσι λοιπόν εμείς εξετάζουμε (και αυτή είναι και η απορία του Sonata-Arctica) πώς θα μπορούμε να μιξάρουμε με τέτοιο τρόπο που να ακούγονται αντικειμενικά οι παραγωγές μας σε άλλα συστήματα, και φυσικά να μπορόυμε να ακούμε και μουσική.

Your Ear Rulez!

Εγώ πάντως νόμιζα ότι η απορία του ήταν αν θα πάρει κάποια studio headphones που ειδικεύονται για monitor ή να προτιμήσει ντε και καλά κάποια μονιτορ σαν τα m audio studio pro 3. ¶λλο που ξαναξέφυγε το thread

"Όχι άλλες TELE" Τάδε έφη Boukaw7

Οκ' date=' αλλά που καταλήγουμε δηλαδή;[/quote']

Καταλήγουμε στο ότι χρειάζεται ευελιξία στη διαμόρφωση άποψης. Τα πιθανά περιβάλλοντα ακρόασης μουσικής είναι κάμποσα, αλλά δεν είναι άπειρο το πλήθος τους. Γι' αυτό έχω υποστηρίξει (σε παλαιότερο ποστ) ότι αυτές οι διαδικασίες θα τυποποιηθούν (ειδικά αυτή του mastering). Και (βέβαια) χρειάζεται μέγιστη επιφυλακτικότητα απέναντι στις απόψεις επαϊόντων που εμφανίζονται ως αδέκαστοι και ξεροκέφαλοι.

Πολύ σωστά πρόσθεσες και την ακρόαση από ηχεία υπολογιστή (μέρος των οποίων είναι πολυκάναλο, όχι στερεοφωνικό). Είμαι βέβαιος ότι το ποσοστό εκείνων που ακούνε μουσική απέναντι από στερεοφωνικά ηχεία, καθιστοί σε ένα καναπέ είναι πλέον μειοψηφία.

Mea Culpa

Α... ναι. έχω μία ακόμη παρατήρηση: τι στην ευχή είναι αυτό το επιχείρημα για τις βλάβες στην ακοή που προκαλούνται από παρατεταμένη χρήση ακουστικών σε υψηλές εντάσεις; Προφανώς θα υπάρχουν βλάβες από κάτι τέτοιο, αλλά α) γιατί είναι υποχρεωμένος κανείς να χρησιμοποιεί τα ακουστικά του σε τέτοιες εντάσεις και β) ποιος είπε ότι οι αντίστοιχες βλάβες από ηχεία που παίζουν σε εξωφρενικές εντάσεις είναι ηπιότερες;

Νομίζω ότι αυτό το επιχείρημα (περί ιατρικών βλαβών) είναι μία προσπάθεια για την παροχή ψευδο-επιστημονικού κελύφους σε μία αντίρρηση που έχει άλλες αιτίες.

Mea Culpa

• 2 εβδομάδες αργότερα...

Οσον αφορά τις βλάβες τυμπάνου-μέσου-έσω ωτός από χρήση ηχείων-ακουστικών:Απ'ότι μπορεί κανείς και με την εμπειρία του να αντιληφθεί έχει να κάνει με αρκετούς παράγοντες μερικοί εκ των οποίων είναι

α.Η ποιότητα του μέσου(και της ακουστικής του χώρου)-όσο πιο "θαμπό" είναι(φτωχές αποκρίσεις σε κάποιες συχνότητες) τόσο πιο δυνατά πρέπει να το βάλουμε για να ακούσουμε αυτό που μας ενδιαφέρει(βλάβη στην ακοή μας μπορεί να συμβεί λοιπόν πολύ πιο έυκολα όταν χρησιμοποιούμε ακουστικά αλλά και ηχεία κακής ποιότητας-τα πρώτα είναι πολύ ευκολότερο να βρεθούν στην κατοχή μας λόγω τιμής-"προσφορά 0.25 euros"!!!!)

β.Ο τρόπος με τον οποίο το μέσο φτάνει στο αυτί μας(πχ. τα ακουστικα μεταδίδουν τον ήχο=ταλάντωση πιο άμεσα και στο τύμπανο και στα οστα του κρανίου λόγω άμεσης επαφής τους μ'αυτά-χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ένα monitor στα 90 dB δεν προκαλεί με τον ίδιο τρόπο τρελό πονοκέφαλο).Απλά με τα ακουστικά και ειδικά in-ear είναι ευκολότερο να ανεβάσεις την ένταση σε ψηλά επίπεδα με τα dB in your head,έχετε σταθεί ποτέ μπροστά σε monitor με αντίστοιχα ψηλή ένταση;Συνήθως το αποφεύγουμε,μπορεί όμως να έχει τύχει-Οι δονήσεις είναι αντιληπτές στο θωρακά σου(φαντάσου τι γίνεται στο κρανίο σου!!!!).Παίζει μεγάλο ρόλο δηλ. και η υποκειμενική(σχετική) αίσθηση της έντασης

γ.Εξωτερικός θόρυβος.Η χρήση ακουστικών πολλές φορές γίνεται όχι μόνο για να μην ακούν οι άλλοι τι ακούς,αλλά και για να μην ακούς εσύ τους άλλους(με αποτέλεσμα να ανεβάζεις την ένταση στο full-όλοι το έχουμε κάνει νομίζω για να αποφύγουμε την ηχορρύπανση είτε αυτή λέγεται "πεθερά",έιτε "κομπρεσέρ",είτε "πρωινό κους κους" από την tv της κυρα-Κούλας).

δ.Χρόνος έκθεσης-ένταση.Μια extreme ένταση έστω και για λίγα sec μπορεί να προκαλέσει ρήξη τυμπάνου(ων) χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και μία συνεχής έκθεση σε υψηλές εντάσεις δεν προκαλεί φθορά.(είναι καθαρά μηχανικό φαινόμενο-π.χ βλάβη στο γόνατο από λάκτισμα του Λούα-Λούα vs βλάβη στο γόνατο από συνεχή άλματα σε τσιμέντο απο 1,5 μέτρο ύψος)

Για τις βλάβες στην ακουστική μας συσκευή δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε λοιπόν τα ακουστικά,αλλά τις υψηλές εντάσεις από όπου κι αν προέρχονται(γενικά όμως ας προσέχουμε λίγο με τις εντάσεις),τη γενική ηχητική ρύπανση και τη βασική μας παράλειψη η οποία είναι να αφήνουμε τα αυτιά μας να ησυχάζουν και λίγο(κάνε και κανένα διάλειμμα!!!!!!)

Δείτε και μερικά ενδιαφέροντα abstracts

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?Db=pubmed&Cmd=ShowDetailView&TermToSearch=17485978&ordinalpos=10&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?Db=pubmed&Cmd=ShowDetailView&TermToSearch=15604913&ordinalpos=3&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum

Να προσθέσω απλά στα παραπάνω το πολύ λογικό για το οποίο μερικοί απορείτε. Στην ίδια ένταση, στο ίδιο χρονικό διάστημα και με την ίδια μουσική είναι λογικό (δε νομίζω να χρειάζεται επιστημονική τεκμηρίωση) ότι τα ακουστικά θα κάνουν μεγαλύτερη "ζημιά" απ' ότι τα monitors.

Οπότε η σωστή χρήση ποιοτικών monitors για μένα είναι σαφώς καλύτερη (απ' όλες τις απόψεις) από τη σωστή χρήση ακουστικών. Δεν ξέρω αν υπάρχει ακουστικό που πάνω από κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα να μη σε κουράζει. Ενώ σ' ένα καλό ηχείο μπορείς να μιξάρεις χωρίς να κουράζεσαι.

Σε καμία περίπτωση δεν διαφώνω για την πιθανή αναγκαιότητα της χρήσης ακουστικών, αλλά για συγκεκριμένο σκοπό π.χ. να τσεκάρω και από εκεί τη μίξη μου αλλά όχι για main monitoring.

Αυτή είναι η άποψή μου. Από εκεί και πέρα τι να πω, περί ορέξεως.....ακουστικά  ;D

(δε νομίζω να χρειάζεται επιστημονική τεκμηρίωση) ότι τα ακουστικά θα κάνουν μεγαλύτερη "ζημιά" απ' ότι τα monitors

Αν εννοείς ότι είναι αυτονόητο, τότε σε ενημερώνω ότι δεν είναι. Μάλλον σαν ράδιο-αρβύλα ακούγεται παρά σαν κάτι που ισχύει.

Mea Culpa

Οκ άσε τα ακουστικά. Αν έχεις μια πηγή (της επιλογής σου) και παίζει xdB σε απόσταση ψ μέτρων και την ίδια πηγή στα ίδια dB τη φέρεις κολλητά στο αυτί σου ποιά από τις δύο προκαλεί τη μεγαλύτερη φθορά; Εκτός αν δέχεσαι ότι γενικώς δεν υπάρχει φθορά, οπότε πάει αλλού η κουβέντα.

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου