Προς το περιεχόμενο

Shure SM58 vs Beta58


elavd

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έχω το κλασικό μικρόφωνο SM58 της Shure και σκεφτόμουνα να το αντικαταστήσω με ένα beta58. Πέραν από το γεγονός ότι το beta έχει λίγο μεγαλύτερο συχνοτικό εύρος, ποιες άλλες πρακτικές διαφορές υπάρχουν μεταξύ των δύο μικροφώνων?

Επίσης, αν θεωρήσουμε ότι το beta είναι η βελτιωμένη έκδοση του SM58, τότε γιατί πολλοί γνωστοί τραγουδιστές επιμένουν στο SM? Λόγω συνήθειας, ή απλά τους "κάθισε" καλύτερα στη φωνή?

www.facebook.com/YourPaintedSmile

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μην σε ξεγελάει ο αριθμός 58 , τα δύο μικρόφωνα διαφέρουν σε παρά πολλά σημεία. Και για να το θέσω απλά ακούγονται διαφορετικά

- Το SM είναι καρδιοειδές , το beta υπερκαρδιοειδές

- Οι αποκρίσεις συχνοτήτων των δυο μικροφώνων διαφέρουν επίσης σημαντικά To Beta έχει έξαρση στις χαμηλές και χαμηλομεσαίες από 5 έως 8 db στις συχνότητες 100 μέχρι 500 Hz ενώ το SM είναι σχεδόν flat με μια ελαφριά πτώση 1 – 2 db στα 500 Hz

- Μια άλλη σημαντική διαφορά είναι στις μεσαίες και ψηλές συχνότητες όπου ενώ και τα δυο μικρόφωνα τις τονίζουν κατά περίπου 5 db από 1.5 kHz έως 16 kHz , διαφέρουν σε μια ενδιάμεση συχνότητα που υπάρχει πτώση 5 db στο SM και 3 db sto beta . Στο SM η πτώση είναι από 7 μέχρι 8 kHz ενώ το Beta από 5 μέχρι 7.

 

Η επιλογή μικροφώνου σε ζωντανές εμφανίσεις εξαρτάται από δυο παράγοντες. Πρώτο και κυριότερο από το πόσο κολακεύει τη φωνή του ερμηνευτή η απόκριση συχνοτήτων του μικροφώνου και δεύτερον από τις επιδώσεις του στο feedback rejection. Συνήθως επιλέγουμε τη χρυσή τομή. Πριν πάρεις κάποιο άλλο μικρόφωνο λοιπόν δοκίμασε το με τη φωνή σου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η αλήθεια είναι ότι σε μια μουσική σκηνή που έπαιζα παλιότερα, το βασικό μικρόφωνο που υπήρχε και με το οποίο είχαν ρυθμιστεί όλες οι φωνές (ίδιο mic απλά ο καθένας είχε το δικό του βύσμα) ήταν το Beta. κάποιες φορές, χωρίς να αλλαχθεί η ρύθμιση στο κανάλι, δοκίμασα το SM στο ίδιο βύσμα κάνοντας έτσι ένα υποτυπώδες A/B test.

Δεν ξέρω αν τα συμπεράσματα που έβγαλα είναι αντικειμενικά (μιας και όπως είπα το κανάλι ήταν ήδη ρυθμισμένο για το φωνή μου με το Beta) αλλά το SM μου φάνηκε πιο "ψώφιο". Από ότι είδα στα datasheets αργότερα, έχει χαμηλότερη ευαισθησία. Επίσης μου φάνηκε λίγο "θαμπό". Ίσως βέβαια με άλλη ρύθμιση το SM να ήταν καλύτερο για μένα, πάντως έτσι όπως το δοκίμασα τότε, αλλά και όλες τις επόμενες φορές που χρειάστηκε στο live να αντικαταστήσω το Beta, ένιωθα ότι με κούραζε μιας και χρειαζότανε να τραγουδάω πιο δυνατά από ότι πρίν και επίσης ότι η φωνή κάπου χανότανε στη μίξη...

www.facebook.com/YourPaintedSmile

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καταλαβαίνω τι εννοείς αλλά μάλλον δεν ήταν αντικειμενικό το A/B τεστ εφόσον το EQ δεν ήταν flat. Υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να είχαν αφαιρεθεί κάποια db στις χαμηλομεσαίες επειδή το beta έχει ήδη αρκετές και μόλις έβαλες το SM χαμήλωσαν κι άλλο λόγο της διαφορετικής απόκρισης συχνοτήτων.Όπως και να χει το πιθανότερο είναι να σου ταιριάζει περισσότερο το beta.

 

Εκτός από τα shure , αν θέλεις κι άλλες εναλλακτικές προτάσεις , ρίξε και μια ματιά στα Audix (είναι εξαιρετικά μικρόφωνα ) ΟΜ-5 , ΟΜ-6 , ΟΜ-7. Για κάτι οικονομικότερο και επίσης πολύ καλό δοκίμασε τη σειρά evolution e855 , e935 , e945 της Sennheiser

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε ευχαριστώ dither για τις συμβουλές σου, αλλά δυστυχώς αυτά τα μικρόφωνα δεν έχω τρόπο να τα δοκιμάσω μιας και μένω Γιάννενα...

Επιπλέον (αν και μάλλον κακώς) θεωρώ τα μικρόφωνα της Shure σαν ακλόνητα standards και φοβάμαι να δοκιμάσω κάτι άλλο που δε το γνωρίζω... :?

www.facebook.com/YourPaintedSmile

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Tha simfoniso me ton dither gia ta legomena tou kai theoro oti to Beta einai kaliterh lisi gia ixografiseis spiti H sto studio apo to sm afou ontos exei ligo kaliteri apokrisi sixnotiton.Stin erotisi sou giati oi perissoteroi kalitexnes epilegoun to sm gia ta live tous kai oxi to beta, enas logos tha mporouse na einai einai o eksis:Ta beta opos eipe o dither einai hypercardiod eno ta sm cardiod.Autos einai enas poly kalos logos gia na xrisimopoioume sm stis sinaulies afou einai cardiod kai etsi mporoume pio eukola na apofigoume kalitera to feedback apo to mikrofono to opoio mporei na dimiourgite px apo ta monitor pou exoume stin skini. Elpizo na ksereis tin diafora anamesa sta cardioid kai ta hypercardioid microfona.An oxi mporo na sto eksigiso se epomeno minima.Kali xronia se olous!!!!

imitris A.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αγαπητέ jimwithered,

 

Καλωσόρισες στο Noiz.

 

Σε παρακαλούμε, δεν γράφουμε με greeklish. Οι κανόνες χρήσης του forum βρίσκονται ΕΔΩ.

 

Γεράσιμος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι την ξέρω τη διαφορά μεταξύ υπερκαρδιοειδούς και καρδιοειδούς. Θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι άλλο:

Έχω ακούσει κατά καιρούς 2 απόψεις τις οποίες θεωρώ λίγο "μπακαλίστικες" αλλά παρόλα αυτά θα ήθελα να τις ακούσετε και να μου πείτε τη γνώμη σας:

1) το Beta είναι "γυναικείο" μικρόφωνο. Για αντρικές και πιο ροκ φωνές κανει το SM

2) To SM μπορεί να το κοντρολάρει πιο εύκολα ένας ηχολήπτης.

 

Τι λέτε? Στέκουν ή είναι υπερβολές?

www.facebook.com/YourPaintedSmile

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το beta παίζει καλύτερα σε σχετικά ήσυχα stage.Αν όμως οι καλλιτέχνες "βαράνε",τότε η λύση είναι SM.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου