Shelter Δημοσιευμένο 19 Οκτωβρίου Share Δημοσιευμένο 19 Οκτωβρίου Πριν 2 χρόνια έφερα απο το Jalisco του Μεξικού σπόρους από πιπεριές Habaneros, Jalapenos και μπλέ αγαύη (Tequilera). Το τελευταίο πήγε άκλαυτο βέβαια γιατί η επικονίαση των ανθών τους εξαρτάται από τη μεξικανική νυχτερίδα που δεν έφερα... Ωστόσο δεν ήξερα και να την καλλιεργήσω σωστά. Ίσως ξαναδοκιμάσω όμως. Ο σκοπός μου ήταν να πειραματιστώ στο να φυτέψω στη Μάνη κάποια πράγματα από το Μεξικό που δεν βρίσκονται εύκολα στην Ευρώπη και να τα έχω για προσωπική χρήση. Η ιδέα μου έσκασε κοιτώντας τις φραγκοσυκιές* που είναι γεμάτες όπως και εκεί, τους αθανάτους (είδος Αγαύης) και το κλίμα. Όπως είπα λοιπόν η Αγαύη πήγε άκλαυτη λόγω διαφοράς χώματος (θέλει αρκετή άμμο). Στις πιπεριές έφερα δυο είδη δοκιμαστικά και είχα σκοπό αν πάει καλά να φέρω και άλλα. Πρώτη χρονιά φύτεψα και τρόμαξαν να σκάσουν... Το Σεπτέμβριο έβγαλαν καρπό οι Jalapenos αλλά καυστικότητα μηδέν... ούτε γευστικό προφίλ. Έκανα πείραμα και με ανθρώπους που δεν τρώνε καθόλου καυτερά. Τίποτα. Παιδικές. Οι Habneros εκεί που νόμιζα ότι δε θα καρποφορήσουν ποτέ, τέλη Οκτωβρίου σκάνε λίγο καρπό! τρελάθηκα... δοκιμάζω και ήταν τούμπανο. Κράτησα αμέσως σπόρους στην άκρη και από τις δύο και φέτος 1η Φεβρουαρίου φύτεψα. Jalapenos από τον Ιούλιο πολλές και σωστές. Habaneros τον Αύγουστο. Προφίλ σωστό και στις δυο, απλά για κάποιο λόγο στις Jalapenos κάποιες καίνε και κάποιες όχι. Φέτος θα κρατήσω καρπό από δυο σωστές από κάθε είδος. Φαίνεται ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος προσαρμογής στο νέο περιβάλλον τους. Εδώ λοιπόν έχουμε δυο ποσότητες από το κάθε είδος, για να φτιάξουμε καυτερές σάλτσες για το χειμώνα. Πιπεριές Μεξικανο-Μανιάτικες λοιπόν. Να τις κάνω μονοποικιλιακές ή να τα ανακατέψω κιόλας? Η συνέχεια έπεται... *Η φραγκοσυκιά είναι μεξικάνικη και είναι σύμβολο εκεί. Είναι μέχρι και στη σημαία τους). Αντίθετα με εμάς εκεί τρώνε τα πάντα. Φυσικά τα φραγκόσυκα αλλά και τα φύλλα της φραγκοσυκιάς (τα τρυφερά) τα οποία καθαρίζουν επιμελώς, τα κόβουν λωρίδες και τα μαγειρεύουν όπως ακριβώς εμείς τα φασολάκια. 4 Απο την Tele δεν ξεκινάς. Στην Esquire καταλήγεις. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
odis13 Δημοσιευμένο 19 Οκτωβρίου Share Δημοσιευμένο 19 Οκτωβρίου Εξαιρετική ιδέα! Εγώ εδώ και καιρό θέλω να κάνω μια salsa macha με αποξηραμένα cranberries? ξινοκέρασο? και ξηρούς καρπούς μέσα, μου είχε φέρει απο το Μεξικό πριν χρόνια μια φίλη και είχα πάθει βαβα. Βέβαια θα αρκεστώ σε αγοραστά chilli, αλλά τουλάχιστον μπορώ να βρώ εδώ τις σωστές ποικιλίες. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Άγιος Δημοσιευμένο 19 Οκτωβρίου Share Δημοσιευμένο 19 Οκτωβρίου Πολύ παλιά έβρισκα στο ίντερνετ ιστορίες σαν την δική σου αλλά όπου πιπεριές βάλε μπαφους και όπου Μεξικό βάλε Ολλανδία. (Πάνε όλα αυτά πια, και να υπάρχουν ποιος μπαίνει πλέον εκεί μέσα) Μου αρέσει και εμένα η κηπουρική, καλλιεργώ ράμνους για περίφραξη, είναι το αγαπημένο μου φυτό. Από γκουρμεδιές δεν κατέχω γιατί αυτά είναι ευαίσθητα και μου ξεραίνονται, προτιμώ τα σκληροτράχηλα φυτά 1 kavagio for strings Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Shelter Δημοσιευμένο 19 Οκτωβρίου OP Share Δημοσιευμένο 19 Οκτωβρίου Εδώ δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να βρεις φρέσκες καυτερές πιπεριές γενικά, και αν βρεις, δε θα βρεις τις σωστες ποικιλίες. Πιο παλιά είχα φτιαξει μια με κάτι ινδικές που μου ειχε φέρει ενας ινδός που είχε κονέ. Αλλά γευστικά προτιμώ τις μεξικανικες. Του χρόνου θα βάλω και Poblano και Serrano. Επίσης θέλω να δοκιμάσω να καπνίσω μερικές. 1 Απο την Tele δεν ξεκινάς. Στην Esquire καταλήγεις. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
kwstas79 Δημοσιευμένο 19 Οκτωβρίου Share Δημοσιευμένο 19 Οκτωβρίου Είσθε μερακλής κύριε, και μπράβο σας. Το θέμα με τις χαλαπίνιο που άλλες καίνε, και άλλες είναι εντελώς νιάου νιάου βρε γατούλα το έχω συναντήσει σε υβρίδια που δεν έχουν "σταθεροποιηθεί" ακόμα. Αλλά γενικά οι πιπεριές είναι θυλυκά πράματα, εντελώς τεμπεραμενταλ. Ένα καλοκαίρι έρχεται ο πατέρας μου με 2 τσαντάρες γεμάτες διάφορα πιπέρια και μου τις δίνει βρίζοντας "πάρτες τις %#$%@^%$^ γιατί τις έβαλα για γλυκιές και καίνε σαν διάβολοι, εσύ κάτι θα τις κάνεις"... 1 LEGO people live in houses made of their own flesh. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Shelter Δημοσιευμένο 19 Οκτωβρίου OP Share Δημοσιευμένο 19 Οκτωβρίου 2 λεπτά πριν, Άγιος είπε Πολύ παλιά έβρισκα στο ίντερνετ ιστορίες σαν την δική σου αλλά όπου πιπεριές βάλε μπαφους και όπου Μεξικό βάλε Ολλανδία. (Πάνε όλα αυτά πια, και να υπάρχουν ποιος μπαίνει πλέον εκεί μέσα) Μου αρέσει και εμένα η κηπουρική, καλλιεργώ ράμνους για περίφραξη, είναι το αγαπημένο μου φυτό. Από γκουρμεδιές δεν κατέχω γιατί αυτά είναι ευαίσθητα και μου ξεραίνονται, προτιμώ τα σκληροτράχηλα φυτά Εχει κάκτους στο Μεξικο όσους θες! Πιο σκληροτραχηλο δεν παιζει. Ούτε νερο δε θελουν και απο ζεστη δεν καταλαβαινουν. Και εγω δεν ξερω πολλά αλλά μαθαίνω και ευτυχώς με βοηθάει ο πεθερός μου που είναι επαγγελματίας. Και βασικά αυτός με έσωσε και εμένα και τις πιπεριές που τις πλάκωσε στην κοπριά και ισιώσανε. 1 Απο την Tele δεν ξεκινάς. Στην Esquire καταλήγεις. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Shelter Δημοσιευμένο 19 Οκτωβρίου OP Share Δημοσιευμένο 19 Οκτωβρίου 1 λεπτό πριν, kwstas79 είπε Είσθε μερακλής κύριε, και μπράβο σας. Το θέμα με τις χαλαπίνιο που άλλες καίνε, και άλλες είναι εντελώς νιάου νιάου βρε γατούλα το έχω συναντήσει σε υβρίδια που δεν έχουν "σταθεροποιηθεί" ακόμα. Αλλά γενικά οι πιπεριές είναι θυλυκά πράματα, εντελώς τεμπεραμενταλ. Ένα καλοκαίρι έρχεται ο πατέρας μου με 2 τσαντάρες γεμάτες διάφορα πιπέρια και μου τις δίνει βρίζοντας "πάρτες τις %#$%@^%$^ γιατί τις έβαλα για γλυκιές και καίνε σαν διάβολοι, εσύ κάτι θα τις κάνεις"... Λες με τον καιρό να στρώσουν όλες? Θα κρατήσω σπόρους απο δοκιμασμένα καυτερές. Κλασσικό σκηνικό αυτο που περιγράφεις... Απο την Tele δεν ξεκινάς. Στην Esquire καταλήγεις. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Shelter Δημοσιευμένο 19 Οκτωβρίου OP Share Δημοσιευμένο 19 Οκτωβρίου (επεξεργασμένο) @Άγιος όταν λέω να "καπνισω πιπεριες" εννοώ να τις βάλω σε θάλαμο καπνίσματος και να τις εκθέσω σε καπνό απο αρωματικά ξύλα όπου θα αφυδατωθούν και θα παρουν αρωμα απο τα μυρωδικά... Όχι να τις ξερανω και να τις στρίψω σε χαρτι για φούμα. Αριστερά οι φρεσκες - δεξιά οι ίδιες καπνιστές Επεξεργασμένο 19 Οκτωβρίου από Shelter 1 Απο την Tele δεν ξεκινάς. Στην Esquire καταλήγεις. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
kwstas79 Δημοσιευμένο 19 Οκτωβρίου Share Δημοσιευμένο 19 Οκτωβρίου 1 ώρα πριν, Shelter είπε Λες με τον καιρό να στρώσουν όλες? Θα κρατήσω σπόρους απο δοκιμασμένα καυτερές. Κλασσικό σκηνικό αυτο που περιγράφεις... Αν περιμένεις γρήγορα αποτελέσματα, θα απογοητευτείς, για να σταθεροποιηθεί και να χαρακτηριστεί μια υβριδική ποικιλία ως heirloom θέλει τουλαχιστον 20ετία... Πιστεύω πάντως πως έπεσες στην περιπτωση με τις συγκεκριμένες. LEGO people live in houses made of their own flesh. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Shelter Δημοσιευμένο 19 Οκτωβρίου OP Share Δημοσιευμένο 19 Οκτωβρίου 6 λεπτά πριν, kwstas79 είπε Αν περιμένεις γρήγορα αποτελέσματα, θα απογοητευτείς, για να σταθεροποιηθεί και να χαρακτηριστεί μια υβριδική ποικιλία ως heirloom θέλει τουλαχιστον 20ετία... Πιστεύω πάντως πως έπεσες στην περιπτωση με τις συγκεκριμένες. Ελπίζω να είμαστε ακόμα εδώ και να το παλεύουμε... Απο την Tele δεν ξεκινάς. Στην Esquire καταλήγεις. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Προτεινόμενες αναρτήσεις