Προς το περιεχόμενο

Ηλεκτρική κιθάρα-Αγορά

Προτεινόμενες αναρτήσεις

3 λεπτά πριν, BGkakos είπε

Τα πιο βασικά που κοιτάω εγώ σε μια κιθάρα (όχι απαραίτητα με τη σειρά που τα γράφω) είναι τα εξής:
1) να παίζει κανονικά σε όλες τις χορδές και σε όλα τα τάστα χωρίς να έχει "νεκρές" νότες καθώς εκείνη η στιγμή δεν είναι μια στιγμή που μπορείς να τσεκάρεις αν το τυχόν πρόβλημα είναι κατασκευαστικό λάθος, ελάττωμα λόγω κακής συντήρησης ή απλά κάποιο λάθος στο setup της κιθάρας. Οπότε αν κάποιο τάστο δεν παίζει, είναι αυτόματο άκυρο για μένα.
2) τα ηλεκτρονικά της να είναι οκ. Επιλογή μαγνητών χωρίς πρόβλημα. Τα ποτενσιόμετρα να λειτουργούν χωρίς κάποιο χρατς. Το jack να είναι καλά βιδωμένο και να γίνεται καλή επαφή εσωτερικά (να μην ακούγονται περίεργοι ήχοι όταν κουνιέσαι ενώ είναι συνδεδεμένη η κιθάρα στον ενισχυτή).
3) να μην έχει κάποιο προφανές πρόβλημα εμφανισιακό (χτύπημα ή κάτι αντίστοιχο) και γενικώς να είναι όλα στη θέση τους (κλειδιά, ποτενσιόμετρα, γέφυρα κ.λ.π.). Έχω δει ξεχαρβαλωμένα ποτενσιόμετρα με τη λογική του "ε ντάξει αυτό θα το φτιάξουμε αν την πάρεις". Αν κάτι δεν είναι στο 100% όταν είναι να το αγοράσεις, δεν το αγοράζεις για μένα. Εκτός αν μιλάμε ότι φυσάει το όργανο και έχει απλά ένα μικρό χτυπηματάκι.
4) να μην ξεκουρδίζεται εύκολα (αν και αυτό έχει να κάνει και με το πέρασμα των χορδών)
5) να "ακούει" καλά σε σηκώματα χορδών (μου έχουν τύχει όργανα που κάνοντας σήκωμα, αντί για 1μιση τόνο, να ακούς να ανεβαίνει μισό τόνο μόνο) 
6) γενικώς η συμπεριφορά του οργάνου να σου εμπνέει σιγουριά και στιβαρότητα.
7) να ταιριάζει

ευχαριστώ για τις πληροφορίες, είμαι εντελώς αρχάρια στο θέμα ηλεκτρική κιθάρα. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Moderator
Μόλις τώρα, artd1mi είπε

ευχαριστώ και θέλω να ρωτήσω, μια χαμηλότερη σε ποιότητα κιθάρα ξεκουρδίζεται συχνότερα;

Εξαρτάται με το πόσο χαμηλής.

Κάποιες πολύ οικονομικές χρειάζονται μια επίσκεψη σε μάστορα για σετάρισμα ώστε να μην σκαλώνει η χορδή στο nut, που είναι ο συχνότερος λόγος ξεκουρδισματος.

Από κει και πέρα όσο περισσότερα εξαρτήματα που επηρεάζουν όπως πχ tremolos και τα οποία είναι φθηνά, τόσο περισσότερα τα προβλήματα.

1 λεπτό πριν, kpeyos είπε

Εξαρτάται με το πόσο χαμηλής.

Κάποιες πολύ οικονομικές χρειάζονται μια επίσκεψη σε μάστορα για σετάρισμα ώστε να μην σκαλώνει η χορδή στο nut, που είναι ο συχνότερος λόγος ξεκουρδισματος.

Από κει και πέρα όσο περισσότερα εξαρτήματα που επηρεάζουν όπως πχ tremolos και τα οποία είναι φθηνά, τόσο περισσότερα τα προβλήματα.

τελευταία ερώτηση! τι είναι το nut?!

Μόλις τώρα, Σαμη Παραγκα είπε

Να έλεγα πως ένας άνθρωπας με χρόνια ωδείο, ζητάει απόψεις από αγνώστου επιπέδου μουσικούς που ημπορεί να παριστάνουν τους κιθαρίστες και δεν έψαξε στο κύκλο των ανθρώπων που ενδεχομένως γνωρίζει απ το ωδείο.

Έχω τελειώσει το ωδείο αρκετά χρόνια και στον κύκλο μου δεν έχω καθόλου κιθαρίστες. Είμαι σε φάση που συνειδητοποιώ ότι ένα νέο όργανο θα μου έδινε ένα νέο κίνητρο! Εμπιστεύομαι όλους τους μουσικούς, άλλωστε πολλοί σπουδαίοι υπήρξαν αυτοδίδακτοι!

• Like 1

6 λεπτά πριν, artd1mi είπε

τελευταία ερώτηση! τι είναι το nut?!

το nut είναι το κόκκαλο» με τα αυλάκια που ακουμπούν οι χορδές κοντά στα κλειδιά κουρδίσματος. 

• Like 1

Γιώργος

Υπάρχουν διάφορα bundles για σετ κιθάρας - ενισχύει στο thomann.com που είναι το σάιτ που ψωνίζουν οι περισσότεροι μουσικοί.

Harley Benton είναι φασον εταιρεία του συγκεκριμένου καταστήματος που πολλοί θεωρούν ότι αξίζουν για τα λεφτά τους και παρά τις χαμηλές τιμές τους

Εγώ δεν έχω την ίδια άποψη γιατί καμιά φορά τόσο φθηνά προϊόντα είναι λίγο hit or miss αλλά 

1) υπάρχει δυνατότητα επιστροφής αν δεν μείνεις ευχαριστημένος με το προϊόν

2) το ενισχυτακι που δίνει αυτό το bundle φαινετα να καλύπτει μεγαλύτερη ηχητική γκάμα από τα πιο stripped down ενιχυτακια που δίνουν άλλα bundles, όπως πχ τα fender - squier

https://www.thomann.de/gr/harley_benton_st_62cc_rw_l_pl._blue_bundle.htm

• Like 1

Πριν πάμε σε συγκεκριμένες προτάσεις, ίσως είναι καλό να έχεις μια ιδέα των κυριότερων τύπων ηλεκτρικής κιθάρας. Για να στο θέσω απλά, αν μπείς σε ένα μαγαζί με κιθάρες, οι περισσότερες ηλεκτρικές κιθάρες που θα δείς εκει μέσα θα είναι βασισμένες, αν όχι ακριβή αντίγραφα, πάνω σε 7-8 μοντέλα κιθάρας που εμφανιστήκαν κυρίως τις δεκαετίες του '50 και '60. Telecaster, Stratocaster, Les Paul, ES-335 ίσως οι κυριότερες, αλλά εδώ θα πάρεις μια ιδέα 

Πλέον μπορούν να βρεθούν κιθάρες κάθε τύπου απο τους παραπάνω σε κάθε budget. Δεν υπάρχει καλύτερη ή σωστότερη επιλογή για αρχάριο, με όλες γίνεται δουλειά - είναι θέμα γούστου και προτιμήσεων, τις οποίες κυρίως θα διαμορφώσεις με τον καιρό καθώς παίζεις παρά τώρα βλέπωντας απλα βίντεο. Αλλά μπορείς να πάρεις μια ιδεά ίσως για το ποιες σου αρέσουν εμφανισιακά ή σαν στυλ ήχου όσο μπορείς να το διακρίνεις, ή ακόμα να αρχίσεις να αναγνωρίζεις τους τύπους κιθάρας που παίζουν οι μουσικοί που σου αρέσουν.

Επίσης θα βοηθήσει να μάθεις μερικά πράγματα σχετικά με την ορολογία και κατασκευή της ηλεκτρικής κιθαρας, πχ τι είναι οι μαγνήτες και πως διαφέρουν μεταξύ τους, τα διάφορα ήδη γέφυρας, σταθερής και μη, τα διάφορα neck joints. Δες πχ

• Like 2

Εάν υπάρχει δυνατότητα για λίγα παραπάνω, παίρνεις πολύ καλύτερους ενισχυτές από αυτούς στα διάφορα bundles, πχ αυτός ο συνδυασμός στο budget αυτό είναι πολύ καλός imho

https://www.thomann.de/gr/squier_sonic_strat_hss_tcoral.htm

https://www.thomann.de/gr/mooer_hornet_black_30w_modeling_amp.htm

(Το 70% περιπου του τελικού σου ήχου στην ηλεκτρική κιθάρα εξαρτάται από τον ενισχυτή & τα εφέ που χρησιμοποιείς)

Επεξεργασμένο από kosthrash

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου