Προς το περιεχόμενο

Συμπεριληπτικός οδηγός για την αγαπημένη μας Gibson Les Paul


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Τις τελευταίες μέρες προέκυψαν αρκετά νήματα / συζητήσεις, με τον ένα ή άλλο τρόπο, σχετικά με την Gibson Les Paul και φαίνεται ότι οι συνήκες ωρίμασαν για ένα περιληπτικό οδηγό σχετικά με το συγκεκριμένο, πολύ δημοφιλές, μοντέλο. Αυτό το νήμα νομίζω είναι καλό να περιοριστεί μόνο στη Les Paul και όχι στα άλλα μοντέλα της Gibson, τα οποία αξίζουν το δικό τους. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιοριστεί σε όσα αρχικά αναρτηθούν, από εμένα, και οφείλουν όλοι να το εμπλουτίσουν με πληροφορίες, γνώμες, προσωπικές εμπερίες και ό,τι άλλο επιθυμούν σχετικά με την αγαπημένη μας “Paula” ή “Lester”. Το ξεκινώ λοιπόν και συμπληρώνετε.

 

 

Σημείωση: είναι σημαντικό αυτό το νήμα να χρησιμέψει και σαν οδηγός μελλοντικών αγορών Gibson Les Paul,  καινούριων και μεταχειρισμένων. Τα μέλη της κοινότητας θα έχουν ένα σημείο αναφοράς να ανατρέξουν, για να βρουν specs, τρέχουσες τιμές αγοράς και ό,τι άλλο.

 

 

Πρώτοι 2 σύνδεσμοι: Σύντομη ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη του μοντέλου.

https://www.geartalk.com/best-les-paul-years/

https://reverb.com/news/a-timeline-of-les-pauls

 

Τρίτος σύνδσμος: Παρουσίαση των διάφορων διαθέσιμων μοντέλων Gibson Les Paul, με πολλά video. Τα video είναι ενδεικτικά και... εμπορικής κατεύθυνσης αλλά μπορούν να δώσουν μια ιδέα.

https://gazette.gibson.com/gear/gibson-les-paul-models-everything-you-need-to-know/

 

Chambering / Weight-relieving / modern weight relieving:

 

Πότε ξεκίνησε να το κάνει η Gibson στις Les Paul…? Το 2006.

Γιατί ξεκίνησε να το κάνει η Gibson στις Les Paul…? Η επίσημη απάντηση της εταιρείας είναι ότι παρατήρησαν ότι στις κιθάρες που το έκαναν, δεν μειώθηκε το sustain αλλά αντίθετα, αυξήθηκε το resonance. Θα ρωτήσετε τώρα, γιατί το έκαναν αρχικά. Μάλλον γιατί ήταν χρόνια τα παράπονα πελατών ότι οι Les Paul είναι πολύ βαριές, το οποίο βεβαίως ίσχυε, ιδιαίτερα για εκείνες της περιόδου Norlin (‘70s ) με τα pancake bodies (μέθοδος κατασκευής που χρησιμοποιήθηκε τότε). Οι... αντιφρονούντες από την άλλη, ισχυρίζονται ότι το συνολικό βάρος της μέσης Les Paul δεν μειώθηκε, απλά η εταιρεία μπορούσε τώρα να χρησιμοποιήσει πιο βαριά ξύλα. Διαλέγετε και παίρνετε.

 

 

Οι διαφορές τους...? Δείτε τις φωτογραφίες πιο κάτω, με αναφορές και στα αντίστοιχα μοντέλα.

  

 

 

Πολύ σημαντική σημείωση: οι πιο πάνω μεθόδοι μείωσης του βάρους, έχουν μεταβληθεί / μεταβαλλονται μέσα στα χρόνια, στα εκάστοτε μοντέλα. Αν αγοράζετε μεταχειρισμένη Les Paul και θέλετε να μάθετε τί υπάρχει κάτω από το κάπακι  του maple, πρέπει να χρησιμποιήσετε το serial number της κιθάρας (βρίσκεται πάντα σταμπωτό το πίσω μέρος του headstock) για να μάθετε πότε κατασκευάστηκε και τί αντιστοιχούσε στο μοντέλο εκείνο, εκείνη την χρονιά.

 

 

Πώς θα μάθετε πότε κατασκευάστηκε μια Gibson Les Paul? Ο γενικότερος οδηγός, είναι εδώ:

https://www.gibson.com/en-US/Support/Serial-Number-Search

Και το άμεσο εργαλείο για να το κάνετε, είναι εδώ:

http://www.guitardaterproject.org/gibson.aspx

 

 

To be continued..

image.png

image.png

image.png

Επεξεργασμένο από Έκτορας
  • Like 9
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν ποτέ κοίταζα Les Paul θα προτιμούσα ένα πολύ βαρύ ξύλο για το σώμα στο οποίο να έχει γίνει θάλαμος για να ελαφρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο, πιστεύω αυτός ο συνδυασμός θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα στο sustain και στην αντοχή του οργάνου μακροπρόθεσμα, με ένα αποδεκτό τελικό βάρος

kavagio for strings

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 1 μήνα αργότερα...

Αφού είχε τρομαχτική επιτυχία το νήμα ( ? ), ας το κρατήσουμε ζωντανό με ένα Gibson USA factory tour. Αφορά όλα τα μοντέλα, φυσικά, της εταιρείας αλλα το βρίσκω σχετικό με το θέμα:

 

 

 

  • Χαχα 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να προσθέσω κι εγώ τις ωραίες παραγωγές του five watt world. Γνωστά τα περισσότερα στους περισσότερους αλλά δεν βαριέμαι βίντεο με κιθαριστική ιστορία, ειδικά για την αγαπημένη μου κιθάρα.

 

 

 

 

 

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου