Προς το περιεχόμενο

Παλιά Mac's, Garageband...και λοιπά!


marathon

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ξεκινάω ένα νέο θέμα για παλιά Mac's, Garageband, (που έχει συζητηθεί και παλιά από τους παλιούς...) αλλά δεν έχει αλλάξει κάτι όλα αυτά τα χρόνια😃!

Σε παραπλήσιο θέμα, γράφτηκαν κάποια πράγματα που σηκώνουν λίγο σκέψη

 

 

Αντιγράφω...

"Με το unsupported Catalina που φοράει δεν νομίζω ότι θα σε αφήσει να εγκαταστήσεις τα daw που θα χρειαστείς, ακόμα και το (free) Garageband δεν θα εγκατασταθεί..."

"Σίγουρα δε θα έχει τις δυνατότητες ενός σύγχρονου υπολογιστή γενικότερα."

 

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή...Απέφευγα γενικά τη μουσική τεχνολογία (γιατί και δεν τη καταλάβαινα και ήξερα ότι θα τα χώσω...) μέχρι το 2004 και κάτι που αγόρασα ένα Mac και είχε μέσα το Garageband. Το Garageband είναι ένα πρόγραμμα που η Apple δινει δωρεάν με κάθε μηχάνημα που αγοράζεις (όπως και μερικά άλλα). Για όποιον ενδιαφέρεται το Mac ήταν αυτό

image.jpeg.45776804c15286b34a50d50d593c6ed3.jpeg

 

Πήρα δανεική (και αγύριστη) μια κιθάρα από ένα φίλο που είχε πολλές, τη περίφημη Τ60 γιατί δεν είχα κανένα πια ηλεκτρικό όργανο. Η κιθάρα συνδέθηκε με ένα jack σε καρφί (δεν μιλάμε για κάρτες ήχου τότε)...και αυτό ήταν. Είχα τη μπάντα που χρειαζόμουν! Ούτε περίεργες συνδέσεις, ούτε ασυμβατότητες ούτε τη λέξη που άκουγα στο Noiz...latency!!!...

Πάμε στο σήμερα. Τα μηχανήματα που παίζω μουσική είναι (μέχρι τώρα) τα παλιά μηχανήματα που δουλεύω. Και όπως έχω γράψει, επειδή αλλάζω μηχάνημα κάθε 10-12 χρόνια, το μουσικό μηχάνημα είναι πάντα παλιό. "Παλιό" αλλά δεν με εμπόδισε ποτέ να γράφω αυτά που είχα κατά νου. Δεν έχω βέβαια την εκτελεστική δεινότητα του Cos...αλλά τη πλάκα μου τη κάνω. Έριξα λοιπόν μια ματιά στο σημερινό μουσικό μου μηχάνημα. Λειτουργικό High Sierra 10.13.6, τερματισμένο (γι αυτό το άλλαξα, αλλιώς δεν είχα λόγο). Μνήμη 16 (συνήθως έχω περισσότερη). Λέει ότι είναι του 2011. Σήμερα το "καλό" μου μηχάνημα ζήτησε update στο Sequoia 15.0...που δεν πρόκειται να το κάνω σύντομα.

image.thumb.jpeg.f7e9d65376143b52026025dfffb19d9d.jpeg

 

Garageband χρησιμοποιώ το 10.3.5 (τερματισμένο). Σήμερα υπάρχει το 10.4.10

image.thumb.jpeg.bcf8fc1cf2cc6e413421c4187c101524.jpeg

 

Θα ανεβάσω ένα παλιό project που ξαναζέστανα (είμαι στη φάση που ξαναφτιάχνω ή τελειώνω projects που είχα αφήσει στη μέση). Έχει 16 tracks, που μέσα έχουν (από λίγο)....Absynth, NI FM8, Arthuria Prophet V, Contact για τα Ethnic, Omnisphere και κιθάρες σε Guitar Rig 5...Τί άλλο να ζητήσει κανείς?

image.thumb.jpeg.0806d26fd582a7bafbe1175fa0ac11e0.jpeg

 

Γιατί το Garageband και όχι το Logic? Γιατί δεν το χρειάζομαι. Δεν ενδιαφέρομαι για παράλληλες ηχογραφήσεις, δεν γνωρίζω από mastering και μίξεις (άμα ένα project μου είναι τόσο καταπληκτικό...θα πάω στον Superfunk!!!), θέλω να καρφώνω τη κιθαρίτσα μου και να παίζω χωρίς πολλά πολλά.

Mε λίγα λόγια....δεν είναι απαραίτητα ούτε το τελευταίο σούπερ-ντούπερ μηχάνημα, ούτε το επαγγελματικότερο Daw, ούτε τα τελευταίας γενιάς plugins κάθε τύπου -άσε που αυτά που έχω ήδη θέλουν 3 γενιές για να τα τερματίσεις- ούτε πανάκριβο εξοπλισμό για να κάνεις τη πλάκα και το χόμπυ σου. Εάν εδώ μέσα υπάρχουν τόσοι πολλοί επαγγελματίες που τα χρειάζονται...πάσο!

Τώρα για το κομμάτι, η αρχική κιθάρα είναι μία κλασική μαθητική Ibanez που πήγαινα ωδείο στο 72-73, ηχογραφημένη με κάψες (40 ευρώ) από το Θωμά. Η άλλη κιθάρα στο τέλος είναι η ψηφιακούρα Variax Line 6.

  • Like 4

Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσιευμένο (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, marathon είπε

Mε λίγα λόγια....δεν είναι απαραίτητα ούτε το τελευταίο σούπερ-ντούπερ μηχάνημα, ούτε το επαγγελματικότερο Daw, ούτε τα τελευταίας γενιάς plugins κάθε τύπου -άσε που αυτά που έχω ήδη θέλουν 3 γενιές για να τα τερματίσεις- ούτε πανάκριβο εξοπλισμό για να κάνεις τη πλάκα και το χόμπυ σου.

 

Επαυξάνω, με την επισήμανση ότι η παραπάνω παράγραφος αλλιώς κατανοείται από όσους ξέρουν από Apple, και αλλιώς από όσους δεν ξέρουν. Τα Mac δεν ασχολούνται με ASIO Drivers κλπ, έχουν το υποσύστημα CoreAudio ενσωματωμένο στο λειτουργικό, και δίνουν αδιανόητα χαμηλό latency και υψηλή δειγματοληψία σε χαμηλής ισχύος μηχανήματα. Ακόμη και με την ενσωματωμένη κάρτα ήχου. Βέβαια, αυτό έρχεται με ένα κόστος, οικονομικό κλπ. Αλλά δικαιώνει την επιλογή, αν κάποιος θέλει ένα μηχάνημα για μουσική κυρίως.

 

Επεξεργασμένο από trolley
  • Like 1

Mea Culpa

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Βάλε Linux να στανιάρεις, είναι τόσο μεγάλη περιπέτεια το να γράψεις κάτι που όταν τα καταφέρεις θα νιώσεις ολοκληρωμένος, δεν θα χρειάζεται πια να παίξεις μουσική, θα πρόκειται για ένα μικρό θαύμα... Με latency δεν θα ασχοληθείς καν, θα έχεις πολύ πιο σοβαρά θέματα να ασχοληθείς

kavagio for strings

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

14 λεπτά πριν, Άγιος είπε

Βάλε Linux να στανιάρεις, είναι τόσο μεγάλη περιπέτεια το να γράψεις κάτι που όταν τα καταφέρεις θα νιώσεις ολοκληρωμένος, δεν θα χρειάζεται πια να παίξεις μουσική, θα πρόκειται για ένα μικρό θαύμα... Με latency δεν θα ασχοληθείς καν, θα έχεις πολύ πιο σοβαρά θέματα να ασχοληθείς

Θα το κάνω....όταν φάω ισόβια!!!!! Αλήθεια πάντως, με latency δεν ασχολήθηκα ποτέ...

Επεξεργασμένο από marathon

Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου