Προς το περιεχόμενο

Πως γίνεται να κάνω live record, τα κανάλια ήχου απο daw;

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Screenshot2024-09-04174314.thumb.png.ef4b5db1e4ae8f48b84ec84bae5997e7.png

εδώ είναι η κονσόλα για μίξη του DAW.Κάτω απ' το "Center" έχει 2 κουμπάκια το πρώτο λεει "Μ" (Mute) και ακριβώς απο κάτω λέει "S" (Solo).Όταν παίζει κανονικα το κομματι στο DAW και έχεις ενεργοποιημένο το "S" στο πρώτο κανάλι πχ, ακούγεται μόνο το πρώτο κανάλι, έτσι αντίστοιχα και στο δεύτερο.Επειδή όταν θες να στήσεις όλο το κομμάτι πρώτον είναι άχαρο να το "ζωγραφίσεις" όλο, στο DAW και επιπλέον πες ότι έχεις ένα πρόγραμμα εγραφής ήχου (Audacity, Sound Forge) στο Stereo Mix, είναι δύσκολο να πατάς LIVE τα "Solo" και τα "Mute" κουμπιά, με το ποντίκι για να στήσεις ολόκληρο το κομμάτι.Ότι ακριβώς κάνει και μια κονσόλα ήχου με έναν εγραφέα στο master.

Επεξεργασμένο από chkontog
  • Ευχαριστώ 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

η έννοια του ζωγραφίζω για μας λεω, είναι να πιάνεις το μολυβάκι με το ποντίκι και να κουνάς τις νότες και τις αξίες του μίντι.

Εσύ λες γενικά από όσο πιάνω (γιατί ακόμα δεν έχω πιάσει 100%) να μην δουλεύεις τα vol/pan/m/s με ποντίκι σε ας πούμε έως 8 τρακς.

οπότε αν είναι αυτό είσαι οκ

• Συμφωνώ 1

Δεν καταλαβαίνουν τι τους λες? Ζωγράφισε τους το.

image.gif.eed5ba06e4d063235072c12cbd752166.gif

Επεξεργασμένο από Waterfall-K
  • Χαχα 1

Specs talks, M🐮🐮gs walks

4 ώρες πριν, chkontog είπε

Δηλαδή να μιξάρω τα κανάλια του ήχου (5 κανάλια) live και να τα γράφω με κάποιο πρόγραμμα

Άρα θες να ΜΙΞΑΡΕΙΣ "live" (ενώ παίζει το κομμάτι). Δεν θες δηλαδή να χρησιμοποιείς το ποντίκι - θες μια πιο "αναλογική" εμπειρία όπως παλιά. Δε θες να κάνεις live "recording" όπως λες στον τίτλο. Θες να πάρεις έτοιμα stems και να τα μιξάρεις.

Αυτό θα το κάνεις με οποιοδήποτε midi controller που έχει έστω και 1 fader. Και λέω έστω 1 γιατί, δύσκολα θα βρεις κομμάτι που θα έχει μόνο 6-9 tracks - το οποίο είναι και το όριο σε φθηνά fader midi controllers.

Κάποια midi controllers όπως αυτό της Akai που μας έχεις στείλει, είναι τo Korg NanoKontrol 2, που είναι και το πιο γνωστό και φθηνό ίσως, και εγώ έχω το iCON iControls το οποίο έχει 9 faders.

Τώρα, μια λεπτομέρεια. Όπως είπα παραπάνω, οκ ναι, μπορείς να κάνεις assign αυτά τα faders/knobs σε κάθε track. Pan, Volume, ή ότι θες. ΑΝ ΚΑΝΕΙΣ RECORD το session ενώ κάνεις αλλαγές, τότε οι κινήσεις σου θα αποθηκευτούν σαν Automation, που δε νομίζω να το θες, εκτός αν κάνεις orchestral programming που είναι πολύ σύνηθες. Νομίζω απλά αρκεί να κάνεις assign, και όπως παίζει το κομμάτι (χωρίς record) απλά πειράζεις τις ρυθμίσεις που έχεις κάνει assign.

Το κύριο πρόβλημα σε όλο αυτό είναι ότι είσαι περιορισμένος στον αριθμό των faders (1 ανά track), και δυστυχώς πρέπει να τα κάνεις όλα assign, καθώς μιλάμε για midi πληροφορία. Δεν μπορείς να πεις - Αυτό το knob θα δουλεύει κομπρέσορες, αυτό θα δουλεύει panning, κτλ. Είναι 1 για 1 και μόνο 1. Αν έχεις 8 tracks και το κάθε track έχει EQ που θες να το ρυθμίσεις με το controller, πρέπει κάθε ρύθμιση του EQ να είναι assigned σε κάθε knob - ΓΙΑ ΚΑΘΕ EQ. Δλδ αν θες 3 ρυθμίσεις ανά EQ, για 8 tracks, θες 3x8=21 knobs μόνο για το EQ. Είναι λίγο τρομακτικό, και δε συμφαίρει αν το καλοσκεφτείς.

Υπάρχουν σίγουρα και τα banks, που ανεβάζουν τον αριθμό, αλλά μου φαίνεται εξαιρετικά περιττό όλο αυτό.

• Ευχαριστώ 1

10 minutes ago, Alex Raptakis said:

Άρα θες να ΜΙΞΑΡΕΙΣ "live" (ενώ παίζει το κομμάτι). Δεν θες δηλαδή να χρησιμοποιείς το ποντίκι - θες μια πιο "αναλογική" εμπειρία όπως παλιά. Δε θες να κάνεις live "recording" όπως λες στον τίτλο. Θες να πάρεις έτοιμα stems και να τα μιξάρεις.

Αυτό θα το κάνεις με οποιοδήποτε midi controller που έχει έστω και 1 fader. Και λέω έστω 1 γιατί, δύσκολα θα βρεις κομμάτι που θα έχει μόνο 6-9 tracks - το οποίο είναι και το όριο σε φθηνά fader midi controllers.

Κάποια midi controllers όπως αυτό της Akai που μας έχεις στείλει, είναι τo Korg NanoKontrol 2, που είναι και το πιο γνωστό και φθηνό ίσως, και εγώ έχω το iCON iControls το οποίο έχει 9 faders.

Τώρα, μια λεπτομέρεια. Όπως είπα παραπάνω, οκ ναι, μπορείς να κάνεις assign αυτά τα faders/knobs σε κάθε track. Pan, Volume, ή ότι θες. ΑΝ ΚΑΝΕΙΣ RECORD το session ενώ κάνεις αλλαγές, τότε οι κινήσεις σου θα αποθηκευτούν σαν Automation, που δε νομίζω να το θες, εκτός αν κάνεις orchestral programming που είναι πολύ σύνηθες. Νομίζω απλά αρκεί να κάνεις assign, και όπως παίζει το κομμάτι (χωρίς record) απλά πειράζεις τις ρυθμίσεις που έχεις κάνει assign.

Το κύριο πρόβλημα σε όλο αυτό είναι ότι είσαι περιορισμένος στον αριθμό των faders (1 ανά track), και δυστυχώς πρέπει να τα κάνεις όλα assign, καθώς μιλάμε για midi πληροφορία. Δεν μπορείς να πεις - Αυτό το knob θα δουλεύει κομπρέσορες, αυτό θα δουλεύει panning, κτλ. Είναι 1 για 1 και μόνο 1. Αν έχεις 8 tracks και το κάθε track έχει EQ που θες να το ρυθμίσεις με το controller, πρέπει κάθε ρύθμιση του EQ να είναι assigned σε κάθε knob - ΓΙΑ ΚΑΘΕ EQ. Δλδ αν θες 3 ρυθμίσεις ανά EQ, για 8 tracks, θες 3x8=21 knobs μόνο για το EQ. Είναι λίγο τρομακτικό, και δε συμφαίρει αν το καλοσκεφτείς.

Υπάρχουν σίγουρα και τα banks, που ανεβάζουν τον αριθμό, αλλά μου φαίνεται εξαιρετικά περιττό όλο αυτό.

και γω αυτό πιστεύω

μιλάς για  5 τρακς.

Αρα βολεύεσαι.

Αλλά τα 5 αύριο μπορει να είναι 15

Επίσης καταλαβα αρχικα ότι θες ηχογράφηση ενώ μάλλον βλέπω πάει σε performance.

Όπως και να έχει όπως σου προτάθηκε χρειάζεται βαρβάτο κοντρολερ με πολλά κουμπιά και όπως είπε ο Αλεξ αυτά θα γίνουν αναγκαστικά automation.

Οπότε μάλλον θα βρεις το δρόμο σου με δοκιμές αποτυχίες, αγορές πωλήσεις τραμπες

• Ευχαριστώ 1

Βρήκα πως να κανω map τα pads με το mute, αλλα τα knobs που τα εχω σαν fader, δεν δουλεύουν τόσο καλα, ίσως επειδή είναι ατέρμονα.

Επεξεργασμένο από chkontog

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου