Προς το περιεχόμενο

Πλήρης άγνοια περί Live Ήχου. Βοήθεια!


Nicholas_Chili

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Moderator
2 λεπτά πριν, Jazzjoker είπε

Κι εγώ του αναφέρω τον κανόνα, ότι τα περισσότερα μαγαζιά στα οποία θα κληθούν να παίξουν έχουν απ' όλα. Ενώ ο Σταύρος από πάνω ισχυρίζεται ότι αυτές οι περιπτώσεις είναι το 1%.

Τι να σου βρε Σπύρο... ΜΠ (μετά παίδων) έχω χάσει επαφή με το "άθλημα" και δεν ξέρω πλέον τι παίζει από μαγαζιά εκεί έξω. Σίγουρα είσαι καλύτερα ενημερωμένος. 

Εγώ πάλι αποκόμισα την εντύπωση ότι ο ΟΡ και η μπάντα του είναι σε φάση παίζουμε παντού γιατί γουστάρουμε μπούνια, οπότε δεν είναι έκπληξη να παίζουνε (και) σε μπαράκια που δεν έχουν υποδομή για live.

Αλλά όπως είπα, από ένα σημείο και πέρα είναι θέμα επιλογής και κατά πόσο αντέχει η... μέση σου το κουβάλημα. Προσωπικά, δεν αντέχει πλέον.  

all this has happened before and will happen again

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

38 λεπτά πριν, Jazzjoker είπε

Με την μπάντα μου, έχουμε παίξει σε όλη την Αθήνα επί σειρά ετών και ούτε μία φορά δε μας ζητήθηκε να φέρουμε δικό μας PA ή ηχολήπτη. Δεν υπάρχει ούτε ένα μαγαζί που να πήγαμε και να μην είχε τουλάχιστον on stage monitors, ηχεία, μικρόφωνα και κονσόλα.

Yes. Μαγαζί που δεν διαθέτει τα απαραίτητα για lives ή δεν πληρώνει για να φέρει ότι χρειάζεται για το εκάστοτε live (PA εξοπλισμό δηλαδή και ηχολήπτη) και ζητάει από την μπάντα να κουβαλήσει το...στούντιο της στο μαγαζί, τού δείχνουμε ευγενικά αυτό 🖕και πάμε παρακάτω.😌

  • Συμφωνώ 1

Specs talks, M🐮🐮gs walks

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

33 λεπτά πριν, Waterfall-K είπε

Μαγαζί που δεν διαθέτει τα απαραίτητα για lives ή δεν πληρώνει για να φέρει ότι χρειάζεται για το εκάστοτε live (PA εξοπλισμό δηλαδή και ηχολήπτη) και ζητάει από την μπάντα να κουβαλήσει το...στούντιο της στο μαγαζί, τού δείχνουμε ευγενικά αυτό 🖕και πάμε παρακάτω.😌

 

Εγώ παραδέχομαι ότι σε τέτοια κατάσταση δεν έχω βρεθεί ποτέ. Μας είχαν γίνει τέτοιες προτάσεις αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να κάνουμε όλη αυτή τη φασαρία, την ενοικίαση με δικά μας λεφτά, τη μεταφορά, το κουβάλημα, το στήσιμο και να φέρουμε και τον κόσμο και τελικά να πάρουμε ένα εικοσάρικο το άτομο όπως φιλοδοξούσε ο εκάστοτε, τέτοιου τύπου, καταστηματάρχης.

 

Από την άλλη βέβαια εμείς δεν ήμαστε ποτέ επαγγελματική μπάντα, από την άποψη του βιοπορισμού. Τα χρήματα του λάιβ λογίζονταν ως χαρτζιλίκι και δε μας ενδιέφερε ιδιαιτέρως η έκθεση για να παίζουμε οπουδήποτε μας φώναζαν, τέσσερεις φορές την εβδομάδα πχ. Επιλέγαμε πού θα πάμε και ως επί το πλείστον, τα μαγαζιά που παίζαμε ήταν αυτό που λέμε "μουσικές σκηνές". Κάποια βέβαια ήταν σε μέγεθος και χωρητικότητα μπουάτ, αλλά σε κανένα δεν είχαμε υποχρέωση να φέρουμε κονσόλες, μόνιτορς και ηχολήπτη.

Ενωμοτάρχης

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

5 λεπτά πριν, Jazzjoker είπε

Κάποια βέβαια ήταν σε μέγεθος και χωρητικότητα μπουάτ, αλλά σε κανένα δεν είχαμε υποχρέωση να φέρουμε κονσόλες, μόνιτορς και ηχολήπτη.

Οι μουσικοί δεν έχουν καμία απολύτως υποχρέωση να φέρουν PA εξοπλισμό και ηχολήπτη. Όποιος θέλει να κάνει live στο μαγαζί του με έξοδα της μπάντας είναι για τα πανηγύρια. Και όταν λέω μπάντα δεν εννοώ έναν σκυλά, έναν πληκτρά με arranger και δυο αυτοενισχυόμενα που κουβαλάνε σε διάφορες τρύπες για αρπαχτές και πληρώνονται αδρά (κάτι τέτοια έκανε/κάνει και ο Τσαλίκης τα καλοκαίρια), μιλάω για κανονικές μπάντες με κανονικά όργανα (κιθάρες/μπάσα/πλήκτρα/ντραμς κτλ).

Ποτέ δεν μου έχει τύχει μαγαζί να μου ζητήσει να φέρω PA εξοπλισμό, όλα είχαν τον δικό τους και το μόνο που ρώταγαν είναι το τι όργανα έχουμε και τι θα χρειαστούμε από καλώδια. Όσα μαγαζιά δεν διέθεταν τα απαραίτητα μιλούσαμε με τον ιδιοκτήτη και κανονίζαμε τι χρειαζόμασταν και αν συμφωνούσε, καλώς, αν όχι, δεν τρέχει και τίποτα. 
Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις τσίπηδων, στις οποίες ο ηχολήπτης τούς λέει πχ ότι θα χρειαστούν τόσα monitors, και ο τσίπης απαντάει "έλα, και με λιγότερα καλά είναι". Μια φορά μού έτυχε αυτό σε μαγαζί που άφησα άλλους να κανονίσουν, και σε όλο σχεδόν το live δεν άκουγα τι έπαιζα. Αφήνω απ'έξω την απίστευτη γκρίνια του μαγαζάτορα για τον ήχο, "μάγκες, εγώ δεν θα πάω σήμερα μέσα για ηχορύπανση, πέστε στον ντράμερ να...παίζει πιο σιγά!".🤣 Κι αυτό το έλεγε σε μια μπάντα που το μισό live set της ήταν Deep Purple.😁 

Στο μαγαζί ήταν ο ένας πάνω στον άλλον από κόσμο, ο τύπος έβγαλε ένα σκασμό λεφτά, αλλά εμείς δεινοπαθήσαμε για να βγει το live. Στην πληρωμή και στα άφθονα τζάμπα ποτά ο τύπος ήταν κύριος, να τα λέμε κι αυτά, αλλά δεν ξαναπατήσαμε για live στο μαγαζί του. Είπαμε να παίζουμε πρώτα και κύρια για πάρτη μας, αν ήθελα να παίζω για τρίτους θα δούλευα εδω και χρόνια σε σκυλάδικα, προτάσεις αμέτρητες.😎

Specs talks, M🐮🐮gs walks

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 ώρες πριν, Jazzjoker είπε

Με την μπάντα μου, έχουμε παίξει σε όλη την Αθήνα

Μάλλον αυτα που γραφεις ισχυουν μονο για Αθηνα....

 

για να βαλει καποιος ηχοληπτη+pa θα πρεπει η 

(α) να βαλει εισητηριο

(β) να μετακυλισει το κοστος σε ποτα

(γ) ξεπλενει χρημα...😎

 

αλλιως οτι ειπα ισχυουν για μεγαλες σκηνες, φεστιβαλ κτλ δεν υπαρχει περιπτωση μικρο-μεσαιο μαγαζι να πληρωσει ηχοληπτη+pa.... εδω με το ζορι πληρωνουν τους μουσικους κ ολο γκρινια ειναι.... εχει ερθει δεη+αφορια μαζι😜😎🤣

33 1/3333cos301/2sqrt564,0909{fx-dty/sqrtz}

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

6 λεπτά πριν, stavros_d80 είπε

αλλιως οτι ειπα ισχυουν για μεγαλες σκηνες, φεστιβαλ κτλ

Ώστε στις μεγάλες σκηνές και στα φεστιβάλ οι μπάντες φέρνουν τα δικά τους PA. Μάιστα...😌

 

Specs talks, M🐮🐮gs walks

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator
29 λεπτά πριν, stavros_d80 είπε

δεν υπαρχει περιπτωση μικρο-μεσαιο μαγαζι να πληρωσει ηχοληπτη+pa.... εδω με το ζορι πληρωνουν τους μουσικους κ ολο γκρινια ειναι.... εχει ερθει δεη+αφορια μαζι😜😎🤣

Αυτή είναι άλλη περίπτωση και εν πολλοίς έχεις δίκιο. Είναι το μπαράκι που δεν έχει καμία υποδομή, θέλει όμως να κάνει ένα event (και καλά) και εσύ που είσαι στα γκάζια να πας να παίξεις οπουδήποτε, θα κάνεις τον βαστάζο.

Τώρα μου θύμισες περίπτωση- σε ένα μπαράκι κάπου σε δυτικό προάστιο αν θυμάμαι καλά και προ αμνημονεύτων ετών- να καρφώνουμε ότι είχαμε σε ένα μικτάκι του μαγαζιού και ότι έβγαινε από τα ηχεία του μαγαζιού.

Το κορυφαίο δε, μια πρίζα και σε ένα πολύμπριζο όλοι - δύο λαμπάτοι για τις κιθάρες, εγώ και ηλεκτρονικά τύμπανα καθότι το μαγαζί δεν σήκωνε φυσικά- και να ακούς... γαργάρες και από τα όργανα.

Τι π@π@ριές έχουμε κάνει για την... "τέχνη" 🙄

     

  • Χαχα 1

all this has happened before and will happen again

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru
Δημοσιευμένο (επεξεργασμένο)

Αν έχει κανείς σταθερή μπάντα που παίζει λαιβάκια αξίζει παρά πολύ να πάρει ένα backline, ότι χρειάζεται δηλαδή για να έχει το δικό της ήχο παντού.

 

Όντως τα περισσότερα λαιβάδικα έχουν ήχο, αλλά εκεί μια μπάντα που αρχίζει θα παίξει είτε τσάμπα, είτε σχεδόν τσάμπα, με εισιτήρια κτλ. Ενώ σε μαγαζιά που συνήθως δεν βάζουν λαιβ, η σε εκδηλώσεις παίζουν πολύ καλύτερα λεφτά, και πάντα σε συμφέρει να έχεις το δικό σου ήχο από το να νοικιάσουν, τον οποίον τον χρεώνεις, όπως και τον ηχολήπτη.  Σε μερικά λάιβ βγάλατε τα λεφτά που δώσατε.

 

Ένας καλός τρόπος είναι να βάλετε στην άκρη τα λεφτά από μερικά λαιβ, και μετά να αγοράσετε μηχανήματα. Αν δεν έχετε ιδέα τι χρειάζεται (που είναι χοντρικά μια κονσόλα, δύο αυτοενισχυόμενα ηχεία, δύο μόνιτορ και καλώδια βάσεις κτλ), ρωτήστε έναν ηχολήπτη. Καλή λύση είναι να αγοράσετε μηχανήματα και να συνεργάζεστε με έναν ηχολήπτη σταθερά, ώστε να ξέρει τη μπάντα. Και αν αργότερα μάθετε λίγο δοκιμάζετε και να κάνετε ήχο μόνοι σας (πχ σε πρόβες). Θέλει αρκετή πείρα για να κάνεις καλό ήχο σε μπάντα με δύο φωνές λαιβ η να λύσεις προβλήματα που τυχόν προκύψουν (και από την πλευρά του ηχολήπτη και από την πλευρά των μουσικών). Και μόνο να έχεις κάποιον να κουβαλάει και να στήνει το PA αξίζει το έξτρα μεροκάματο! ;)

Επεξεργασμένο από Alter
  • Συμφωνώ 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

1. Διαφέρουν τα μαγαζιά της Αθήνας από της επαρχίας.

2. Έχει σημασία το μαγαζί που πας να παίξεις. Υπάρχουν κάτι τρύπες που α) δεν έχουν σχέση και β) διαθέτουν εξοπλισμό όπου σου ζητάνε να φέρεις τα πάντα. Νομίζουν πως είναι υποχρέωση του μουσικού.

3. Για μαγαζιά τύπου "ταβέρνες" δεν το συζητάμε. Σε αυτά είναι όπως ν'άναι και ό,τι κάτσει. Κακού τύπου αρπαχτή και πληρωμένη ανάλογα.

 

Στην δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να τους χρεώσεις και ήχο, αν διαθέτεις φυσικά.

Κάποιοι μουσικοί κάνουν υποχωρήσεις εις βάρος άλλων μουσικών. Σε κάθε περίπτωση ο μουσικός είναι άξιος της μοίρας του.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παιδες δεν μιλησα ουτε για ταβερνες, ουτε για ξενοδοχεια ουτε για τιποτα αλλο... ειπα μαγαζι μεσαιου-μικρου μεγεθους τυπου μπαρ καφε οτιδηποτε αλλο, σε αυτα δεν υπαρχει υποδομη ουτε για ακουστικη ουτε υπαρχει pa βασικα καμια πριζα αν βρεις εισαι τυχερος....

 

παμε παρακατω.... μουσικες σκηνες υπαρχουν μετρημενες εκτος αθηνας-θεσ/νικης με οργανωμενο pa&ηχοληπτη για να φιλοξενησουν μια μπαντα 4-5 ατομων, ζητημα να εχει μια καθε πολη....θα μπει αναγκαστικα εισητηριο, δεν ξερω τι κερδος μπορει να μεινει για μια μικρη μπαντα αν βαλουμε μεταφορικα+ξενοδοχεια... πιστευω μηδαμινα η θα μπεις κ μεσα

 

τελος υπαρχουν μουσικα φεστιβαλ κυριως καλοκαιρι (υπαρχουν και τον χειμωνα οκ), τα οποια μπορει μια μπαντα να παιξει support, η να ανοιξει ενα γνωστο σχημα η να παρει μερος με αλλα σχηματα μαζι και σαφως θα υπαρχει οργανωμενο pa με ηχοληπτη.

 

επειδη τα εχω κανει και τα 3 και δουλευω ασταματητα 25 χρονια live στην ελλαδα (εχω παιξει και εκτος πριν φοιτητης) κοψτε τις εξυπναδες.... 

 

εαν τα παιδια που ξεκινανε τωρα θελουνε να ασχοληθουνε μονο με μουσικες σκηνες με οργανωμενο pa+ηχοληπτη καλως, ας κανουνε 2-3 λαιβ τον χρονο, μπορουνε να νοικιασουνε στη χειροτερη....

 

εαν θελουν αν βγουν και λιγο εκτος αθηνων και κυριως νησια, μπιτσομπαρα, αλλα και μαγαζια τυπου μικρα μπαρακια τον χειμωνα μπορουν παντα να ζητησουν ηχο+pa απο το μαγαζι..... δεν ξερω αυτο κατα ποσο ειναι κεδρδοφορο στην επαρχια δηλ τιθεται και το οικονομικο θεμα τι κερδος θα βγαλουν?

 

2 ηχεια, μια κονσολα και 2-3 in-ear δεν ειναι πυρηνικη επιστημη, οπως και πχ ενα σετ ηλεκρονικα τυμπανα για να γλυτωσουν καναλια+mics.....δεν ειναι ουτε οι πρωτοι ουτε οι τελευταιαοι που θα το κανουν.... 500 μπαντες στην ελλαδα αυτο κανουν  αυτη τη στιγμη παιζουν λαιβ με δικο τους ηχο....+ 1 =501.

 

νομιζω εχει καλυφθει το θεμα....

  • Like 1

33 1/3333cos301/2sqrt564,0909{fx-dty/sqrtz}

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου