Προς το περιεχόμενο

Υαλοβαμβακας


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα

Ειδα μία παλια συζήτηση στο forum για την επικινδυνότητα του υαλοβάμβακα(λεγεται οτι η εισπνοη ινων υαλοβάμβακα ειναι καρκινογονος).Η ερώτησή μου είναι η εξής:Πριν απο 1 χρονο περιπου αγορασα 2 καθαριστές αερα  της εταιρίας winix.Οι καθαριστες αυτοι ειναι πιστοποιημένοι απο πολλους φορεις(γερμανικους,αμερικανικους και άλλους,όχι κινέζικους )και χρησιμοποιούνται σχεδον σε ολα τα νοσοκομεια της χωρας,μεχρι και στο μαξίμου.Ο καθαριστής αέρα εχει φίλτρο HEPA.Το φιλτρο hepa χρησιμοποιείται εδω και 100 περιπου χρονια.Σημερα ,εκτος απο τους καθαριστες αερα,χρησιμοποιειται στα clean rooms της φαρμακοβιομηχανίας(δωματια μηδενικης επιβαρυνσης σωματιδίων που κοστιζουν εκατομμυρια),σε ολα τα αεροπλάνα ως φίλτρα αέρα,σε αποστειρωμένα δωματια,σε σκούπες,σε αφυγραντήρες κοκ.Το φιλτρο hepa αποδεδειγμένα παγιδευει το 99,9999 των σωματιδίων.Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πως ειναι δυνατον να χρησιμοποιείται  υαλοβαμβακας σε αυτα τα φίλτρα;Και αφηστε τον καθαριστή αερα,οι πιλοτοι θα πρεπει να πεθαινουν απο την συνεχη εισπνοη ινων υαλοβαμβακα μεσα στην καμπινα.Και εμεις ως επιβατες θα εισπνεαμε επικινδυνες ινες καθε φορα που ταξιδευουμε..Υπαρχει κάποιος που θα μπορουσε να με βοηθησει με το θεμα;Ειναι τα φιλτρα hepa επικινδυνα;Εχω ενα μωρακι στο σπιτι και τα εβγαλα αλλα τα εχω χρησιμοποιησει 9 μήνες.Ο αερας ήταν πεντακαθαρος στα δωμάτιά μας και ποτε δεν αισθανθηκαμε ερεθισμό ή ενοχληση στον πνευμονα ή στο δέρμα.Σας παρακαλώ μόνο κάποιος που θα εχει κάποια evidence-based απαντηση.Οχι τρομολαγνεία..Σας ευχαριστώ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γεια σου Πένυ. Νομίζω ότι η ερώτησή σου είναι υπερβολικά εξειδικευμένη για ένα φόρουμ μουσικής τεχνολογίας και δε θα πάρεις ακριβή απάντηση παρά μόνο απόψεις. Προσωπικά θα αναζητούσα διευκρινίσεις μέσω του online support του καθαριστή αέρα που αγόρασες. Στείλε τους ένα email προτείνω με άλλα λόγια.

  • Like 1
  • Συμφωνώ 1

Ενωμοτάρχης

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Μπορεί να μην είναι υαλοβάμβακας στην μορφή που γνωρίζουμε και βάζουμε σε κάποιες άλλες εφαρμογές.

Μάλλον θα είναι ένας άλλος τύπος υαλοβάμβακα, μάλλον - δεν γνωρίζω.

 

Το σωστότερο είναι αυτό που σου είπε πιό πάνω ο @Jazzjoker, δηλαδή:

 

1 ώρα πριν, Jazzjoker είπε

Προσωπικά θα αναζητούσα διευκρινίσεις μέσω του online support του καθαριστή αέρα που αγόρασες.

 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

4 ώρες πριν, Πενυ είπε

.Το φιλτρο hepa αποδεδειγμένα παγιδευει το 99,9999 των σωματιδίων.Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πως ειναι δυνατον να χρησιμοποιείται  υαλοβαμβακας σε αυτα τα φίλτρα;

Ακόμα και η διασπορά ινών υαλοβάμβακα να υπάρχει στην ατμόσφαιρα κατά τη λειτουργία τέτοιων φίλτρων, η επίδρασή τους στο ανθρώπινο σώμα είναι αμελητέα. Τα φίλτρα αυτά και οι συσκευές που είναι κατασκευασμένα ιδιαίτερα από επώνυμες και γνωστές εταιρείες είναι ελεγμένα και απόλυτα ασφαλή για την υγεία. Τα οφέλη σταθμιστικά είναι απείρως μεγαλύτερα. 

 

 

  • Like 1

Πιανίστας, Διδάκτωρ Γιουροβιζιονολογίας

με εξειδίκευση στα ΣΥΝΘΕΣΑ'ΙΖΕΡ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η συζήτηση που διάβασε η Πένυ προφανώς αναφέρεται σε καταστάσεις που έχουμε ζήσει παλιά όπου τα τότε προβάδικα κυρίως είχαν χυμα υαλοβαμβακες εξωτερικά στις εσωτερικες τοιχοποιιες και τα χωρισματα, χωρίς κανένα απολύτως επιχρεισμα ή υλικό κάλυψης. Το αποτέλεσμα ήταν να φθείρονται και να τρίβονται. Εικόνες που όλοι έχουμε απο παλιά προβάδικα. Φυσικα υαλοβαμβακες χρησιμοποιούνται και σαν θερμομονωτικά περιπου 100 χρόνια τώρα στην οικοδομική και συγχρόνως σε πλήθος άλλων εφαρμογών (φίλτρα για ηλ.σκουπες, απορροφητήρες, φιλτρα καμπίνας και αέρος σε αυτοκίνητα κλπ). 

 

@Πενυ

 

Τα Hepa υπάρχουν περιπου 70 χρόνια αλλά φυσικά έχουν βελτιωθεί πολύ απο τότε που παρουσιάστηκαν και υπάρχουν πλέον παντου, φυσικά πιστοποιημένα για το οτι δεν ειναι επιβλαβή. Νομίζω ότι αν στειλεις ένα μειλ στην εταιρεία κάτι τέτοιο θα σου απαντήσει, δινοντας σου ενδεχομένως και την πιστοποιηση. 

 

Γνώμη μου είναι ότι αν ανησυχείς για αυτό άλλο τόσο θα έπρεπε να ανησυχείς και για πλήθος άλλων δυνητικά επικίνδυνων παραγόντων που δεν μπορεις να ελεγξεις. 

 

Παλιά οι εργάτες που έκαναν μονώσεις και έρχονταν σε άμεση επαφή με τον υαλοβάμβακα, γκρίνιαζαν για ερεθισμούς στα μάτια, το βλεννογόνο της μύτης και καμια φορά και στα δάχτυλα (απο αυτό έχω και εγώ ίδια πείρα). Αλλά τότε ούτε γαντια, ούτε μασκες ούτε στον ήλιο μοίρα. 

 

Αν δεν έχετε ενοχλήσεις όπως λες, και μαλιστα αισθάνεστε και καλύτερα, δεν θεωρώ συντρέχει λόγος ανησυχίας. Έξω απο την πόρτα σου η ρύπανση του αέρα είναι μεγαλύτερη.

 

 

  • Like 1

Beauty is in the ear of the beholder.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Νομίζω ότι οι πραγματικά επιβλαβείς μονώσεις ήταν αυτές που κατασκευάζονταν από αμίαντο, ο οποίος πλέον απαγορεύεται. Πλέον όλα τα υλικά μόνωσης έχουν πιστοποιητικά ότι είναι "asbestos-free".

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όλες οι ίνες είναι βλαβερές αν τις εισπνεύσουμε, οι ίνες του υαλοβάμβακα είναι χοντρές και μακριές, και είναι δύσκολο να τις εισπνεύσει κανείς, το αναπνευστικό θα αντιδράσει στην αρχή του, στη μύτη και θα φταρνιστούμε. Ο αμίαντος είναι άλλη ιστορία, το αναπνευστικό δεν αντιδρά γιατί οι ίνες είναι μικροσκοπικές, φτάνουν στα πνευμόνια και κάθονται εκεί για πάντα, συσσωρεύονται, σκουριάζουν, (περιέχουν και σίδηρο) με τα γνωστά αποτελέσματα

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Administrator

Δεν υπάρχει ούτε μια έρευνα που να συνδέει τον υαλοβάμβακα με καρκίνο. Είναι αδρανές υλικό το γυαλί, δεν μεταβολίζεται στον οργανισμό.

 

Όσον αφορά τα φίλτρα, προτείνω να ρωτήσεις κάποιον που είναι το αντικείμενο του. Αυτό που σκέφτομαι ειναι ότι ο υυαλοβάμβακας εκεί χρησιμοποιείται για λόγους μόνωσης και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση μέρος του φίλτρου του αέρα. Στους σωλήνες για εξαερισμό υπάρχει υαλοβάμβακας γύρω γύρω από τον σωλήνα, ντυμένος με αλουμίνιο που δεν έρχεται σε επαφή με τον αέρα.

 

Νομίζω τα έχεις καταλάβει λάθος και προβληματίζεσαι άδικα.

 

 

 

https://www.bigfootsound.com | Studio Ηχογραφήσεων | Metal, Rock, Jazz, Acoustic, Electronic

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σας ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ όλους για τις απαντήσεις σας.Εχω στείλει στην εταιρία πριν ανοίξω το θέμα και μου εχει στειλει τις πιστοποιήσεις,αλλά με παραπέμπει στους φορεις που εδωσαν πιστοποίηση για περαιτέρω πληροφορίες.Να είστε όλοι καλά,αν ειναι δυνατον αφήστε το θεμα ανοιχτό λίγο ακόμα

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@Slew RateΚαλησπέρα και ευχαριστώ για την απαντηση!Ο υαλοβαμβακας ειναι εμφανής σε όλο φίλτρο,χρησιμοποιείται για να δεσμεύει τα σωματίδια,οχι ως μονωτικο.Αν κοιτάξεις το φιλτρο από κοντά φαινονται ξεκάθαρα οι ίνες του υαλοβάμβακα και μάλιστα μπορεί κανείς να δει  και τα μαυρα σωματίδια που ειναι μπλεγμένα μεσα στο πλεγμα του υαλοβάμβακα.Ο ΠΟΥ εχει καταταξει τον υαλοβάμβακα στα καρκινογόνα κατηγορίας 3.Θα μου πεις τα παντα ειναι καρκινογόνα σε δεδομένες δοσεις..ολα δηλητήρια ειναι αναλογα με τις δόσεις στις οποίες εκτίθεσαι..Λογω της μικρής εγω δυστυχώς βλεπω δράκους παντού..ισως και εκεί που δεν υπαρχουν

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου