Προς το περιεχόμενο

Πρόβλημα με Ibanez grg121-dx (μπαζάρισμα-setup)

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα στην παρέα!

Έχω μια Ibanez grg121-dx την οποία αγόρασα καινούργια το Πάσχα του 2023.

Η κιθάρα αυτή ποτέ δεν μου κάθισε καλά. Δυσκολεύτηκα να συνηθίσω το μπράτσο της (ενώ λένε ότι οι Ibanez έχουν τα πιο εργονομικά μπράτσα).

Πέρα από το μπράτσο που είναι καθαρά υποκειμενικό, το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι ότι η κιθάρα μπαζάρει και ξερυθμίζεται συνέχεια.

Δεν ξέρω αν είναι λόγω ζέστης ή καιρικών συνθηκών αλλά τείνει να κάνει backbow και να μη παίζονται τα πρώτα τάστα. Το action που έχω είναι 1.75 στην Low E και 1.50-1.25 στην High E.

Είναι όντως προβληματική η κιθάρα ή εγώ δεν κάνω κάτι καλά; Την έχω πάει  για σετάρισμα 2 φορές σε διαφορετικό μάστορα την κάθε φορά, και οι 2 μου είπαν ότι το όργανο είναι μια χαρά και καλό ποιοτικά.

Βέβαια από τότε προσπαθώ μόνος μου να τη ρυθμίζω με οδηγούς και ebooks από το Internet.

Ξέρω τώρα ότι δεν μπορεί κάποιος να μου δώσει οριστική λύση για το πρόβλημα από την περιγραφή που έκανα, αλλά μήπως έχει κάνείς  κάποια ιδέα ή πρόταση.

Ευχαριστώ πάρα πολύ εκ των προτέρων

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσιευμένο (επεξεργασμένο)

Οι καιρικές συνθήκες υγρασία μπορούν να επηρεάσουν το ξύλο.

Από τα λεγόμενα σου τι μπράτσο σου  είχε λίγο relief τώρα με τη ζέστη το έχασε και αυτό.

Οι μάστορες όταν κάνουν καλή δουλειά στοχεύουν σε οσο λιγότερο relief γίνεται.

Αυτό που έπαθες είναι φυσιολογικό (αν πιο πριν δεν είχε κάποιο θέμα).

Αν μπορείς ρίξε πρώτα λίγο WD-40 και μετά δώσε ΛΙΓΟ προς τα αριστερά το nut σου.

Προσοχή στο εργαλείο σου να είναι το σωστό νούμερο.

Ξανακούρδισε και τότε θα δεις το αποτέλεσμα,κάνε λίγη υπομονή γιατί μπορεί να θέλει λίγο χρόνο 

Επεξεργασμένο από kbasilis
  • Like 1
  • Ευχαριστώ 1

Flying High Again

Τώρα που ζεσταίνει ο καιρός απότομα, υπάρχει ανάγκη να ρυθμίζεις τακτικά το truss rod. Εφόσον όλα τα υπόλοιπα έχουν ρυθμιστεί σωστά, δεν χρειάζεται να πειράξεις για καιρό (action, intonation κλπ).

Εχεις σχετικά χαμηλό action, όποτε λίγο να έχει απορρυθμιστεί το μανίκι, θα έχεις buzz. Και επειδή πρόκειται για budget κιθάρα, να ξέρεις ότι το μανίκι επηρεάζεται εντονότερα από τις αλλαγές καιρού, και θέλει συχνότερα ρύθμιση.

Δεν νομίζω να μπορείς να κανεις και πολλά ώστε να μην απορυθμιζεται εύκολα.

• Ευχαριστώ 1

Γιώργος

4 λεπτά πριν, kbasilis είπε

Αν μπορείς ρίξε πρώτα λίγο WD-40 και μετά δώσε ΛΙΓΟ προς τα αριστερά το nut σου.

Φαντάζομαι θα εννοείς το truss rod

• Like 1
  • Ευχαριστώ 1

Γιώργος

• Moderator
9 λεπτά πριν, Phoenix2022 είπε

Δεν ξέρω αν είναι λόγω ζέστης ή καιρικών συνθηκών

Κοίτα, όταν πλακώνουν οι ζέστες ή τα βαρβάτα κρύα, είναι "στανταράκι" ότι τα μπράτσα θα αρχίσουν τα μπρος - πίσω. Άλλα περισσότερο, άλλα λιγότερο, αλλά θα το κάνουν. Και ιδιαίτερα όσο πιο slim είναι, τόσο περισσότερο θα το κάνουν. 

Τώρα άρχισαν οι ζέστες, άρχισαν και τα "όργανα". 

Θα ξεβιδώσεις όσο χρειαστεί για να έρθει το μπράτσο και να φύγει το μπαζάρισμα. Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια πιθανότητα το μπράτσο να είναι πιο "ευαίσθητο" στις θερμοκρασίες. Μου είχε τύχει με μπάσο γνωστού εγχώριου κατασκευαστή, το οποίο όταν είχα να παίξω σε ανοιχτό χώρο με συνθήκες έντονης ζέστης/ υγρασίας, είχα πάντα μαζί μου εργαλεία για επιτόπια ρύθμιση. Μου έκανε backbow, παρότι ήταν από setup.

• Ευχαριστώ 1
  • Συμφωνώ 1

all this has happened before and will happen again

15 minutes ago, gkourmoul1 said:

Εχεις σχετικά χαμηλό action, όποτε λίγο να έχει απορρυθμιστεί το μανίκι, θα έχεις buzz. Και επειδή πρόκειται για budget κιθάρα, να ξέρεις ότι το μανίκι επηρεάζεται εντονότερα από τις αλλαγές καιρού, και θέλει συχνότερα ρύθμιση.

Τι action προτείνετε; Για Medium action γιατί αυτές τις τιμές βρίσκω!!! Ποιο είναι το "ανώτερο μεσαίο" για να μην πάθω και καμιά τενοντίτιδα :P

Ευχαριστώ!

• Moderator
23 λεπτά πριν, Phoenix2022 είπε

Τι action προτείνετε; Για Medium action γιατί αυτές τις τιμές βρίσκω!!! Ποιο είναι το "ανώτερο μεσαίο" για να μην πάθω και καμιά τενοντίτιδα :P

Ευχαριστώ!

Αυτό που σου κάθεται καλύτερα στο χέρι και αυτό το ξέρεις μόνο εσύ. Αυτό που σε βολεύει.

Αν βαράς δυνατά τις χορδές, πιο ψηλά- κάποιοι παίζουν έτσι, τις θέλουν έτσι. Αν δεν είσαι "κανίβαλος" ως εκεί που νιώθεις άνετα.

• Ευχαριστώ 1
  • Συμφωνώ 1

all this has happened before and will happen again

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου