Προς το περιεχόμενο

Hammond XK5 vs Hammond B3

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Slew Rate
Το post επιλέχθηκε από τον Slew Rate.

Στον Waterfall-K απονεμήθηκε το badge 'Αξιόλογες συμμετοχές' και 10 πόντοι συμμετοχής.

Τα σημερινά Hammond organs δεν έχουν να ζηλέψουν ηχητικά τίποτα από τα vintage B3, C3, A100, RT3 κ.α. μοντέλα, ίσα ίσα που ενσωματώνουν πολλές καινοτομίες και αδιανόητες δυνατότητες επεξεργασίας του ήχου τους σε σύγκριση με τα vintage μοντέλα. Αυτό βέβαια που πρωτίστως ενδιαφέρει τους Hammond players είναι ο ήχος των σύγχρονων μοντέλων, τα υπόλοιπα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Το πρόβλημα Ήχος λύθηκε το 2002 με την κυκλοφορία του Hammond New B3, ενός απλησίαστου οργάνου την εποχή εκείνη λόγω της υπέρογκης τιμής του, και έκτοτε η συγκεκριμένη τεχνολογία πέρασε σε όλα τα μετέπειτα console & portable μοντέλα της εταιρείας.

Η μαγκιά της Hammond ήταν ότι ενσωμάτωσε την ίδια ακριβώς sound engine σε όλα της τα μοντέλα, έτσι ο κάτοχος ενός XK1c των €1,600 είχε στα χέρια του τον ίδιο ακριβώς ήχο και δυνατότητες ενός New B3 mk2 των €22,000, στην περίπτωση δε του XK1c που ήταν λίγο νεότερο μοντέλο ο κάτοχος του είχε πρόσβαση σε κάποια έξτρα settings, τα οποία λίγο αργότερα πέρασαν με firmware update και στα πανάκριβα flagships New B3/C3 mk2.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά συγκριτικά τεστ μεταξύ διάφορων σύγχρονων και vintage μοντέλων. Vintage B2, B3, C2, C3 και A100 είναι τα όργανα που συνήθως συγκρίνονται με σύγχρονα μοντέλα από τις σειρές XK και SK, και το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι οι αμελητέες ηχητικές διαφορές που μπορεί να βρει κανείς σε ένα vintage B3 και ένα σύγχρονο μοντέλο είναι παρόμοιες με αυτές που βρίσκουμε ανάμεσα σε δύο vintage B3s από διαφορετική χρονιά παραγωγής. Η αλήθεια είναι ότι κανένα vintage B3 δεν ακούγεται το ίδιο με κάποιο άλλο, ακόμα και αν αυτά τα δύο προέρχονται από την ίδια χρονιά παραγωγής. Μπορούσε κάποιος πχ πίσω στο 1965 να μπει σε μία αντιπροσωπεία της Hammond, να δοκιμάσει δύο ολοκαίνουργια B3 της ίδιας παρτίδας και να βρει το ένα ηχητικά ανώτερο από το άλλο, τουλάχιστον για τα γούστα του. 

Παρακάτω ένα 2λεπτο απόσπασμα από ένα 8λεπτο συγκριτικό τεστ μεταξύ του Hammond XK5, της ναυαρχίδας της Hammond αυτή τη στιγμή, και ενός "ανακαινισμένου" vintage B3 του 1958. Εσείς ακούτε το Hammond Α και το Hammond B. Πoιο κατά τη γνώμη σας είναι το σύγχρονο και ποιο το vintage μοντέλο?🤔 Μετά από κάποιες απαντήσεις θα ποστάρω ολόκληρο το βίντεο που δείχνει καθαρά και τα δύο όργανα.

Specs talks, M🐮🐮gs walks

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

και εγώ θα πω Α το Β3.

Κυρίως γιατί το leakage μου φάνηκε πολύ πιό έντονο και πιό random από όσο στο Β, αλλά και πάλι είναι θέμα παραμετροποίησης, μπορείς στα σύγχρονα να το κάνεις να ακούγεται παρα πολύ δυνατά

με σήμα το μπιφτέκι

Πω πω ρε παιδιά, πραγματικά δεν περίμενα τόσο μεγάλη συμμετοχή. Με συγκινείτε ωρέ παλαιόπαιδα...image.gif.e028b676f0914767c26a1fb16c525592.gif

Στο θέμα μας τώρα. Όπως περίμενα, οι περισσότεροι από σας😌 απαντήσατε σωστά. Αυτό είναι δικό μου λάθος καθώς επέλεξα να ποστάρω δύο από τα πιο εύκολα μέρη, καθώς στο original βίντεο γίνεται σύγκριση νότα προς νότα με διάφορα drawbar sets, και το να κάτσω να κάνω edit ολόκληρο το βίντεο με Α & Β θα μου έπαιρνε κάνα μήνα.

Στα δύο αυτά μέρη λοιπόν είναι εμφανές ότι το Α είναι το Β3 γιατί ο ήχος του είναι λίγο πιο χαμηλά και πιο "μουντός". Ο ήχος του ΧΚ5 είναι δυνατότερος και πιο "καθαρός", και γι αυτό φταίει ο κάτοχος του που δεν έκανε καλύτερες ρυθμίσεις. Το ΧΚ5 μπορεί να ρυθμιστεί να ακούγεται πιο vintage κι απ'το πιο κατεστραμμένα vintage, με leakage που μπορεί να κάνει το όργανο να ακούγεται εντελώς out of order. Με λίγο παραπάνω πείραγμα μόνο στο EQ το ΧΚ5 θα μπορούσε άνετα να περάσει στα αυτιά μας σαν το vintage organ του συγκεκριμένου μέρους του τεστ. Η σύγκριση απ'ότι καταλαβαίνω έγινε με τα δύο όργανα "στεγνά", χωρίς να είναι δηλαδή περασμένα από κάποιο Leslie.

Όπως θα διαπιστώσετε στο original βίντεο παρακάτω, στις νότα προς νότα συγκρίσεις οι διαφορές είναι από μηδαμινές ως μηδενικές. Όταν δε προσθέσουμε στα όργανα αυτά Leslie και διάφορα εφέ και τα βάλουμε να παίξουν μέσα σε μια μπάντα, είναι προφανές ότι το να καταλάβει κανείς ποιο είναι ποιο είναι εντελώς ακατόρθωτο.

Kudos λοιπόν στη μαμά Hammond που μετά από δεκαετίες σκληρής δουλειάς και ερευνών κατάφερε να φέρει τον αυθεντικό ήχο ενός B3 στα χέρια κάθε πληκτρά με σχετικά χαμηλό κόστος.🙏

Επεξεργασμένο από Waterfall-K mk2
  • Like 1

Specs talks, M🐮🐮gs walks

1 ώρα πριν, Waterfall-K mk2 είπε

Πω πω ρε παιδιά, πραγματικά δεν περίμενα τόσο μεγάλη συμμετοχή. Με συγκινείτε ωρέ παλαιόπαιδα...image.gif.e028b676f0914767c26a1fb16c525592.gif

σε κιθαριστικό φόρουμ είσαι φίλος....

πάλι καλά που απάντησε κι ένας που δεν έχει hammond

με σήμα το μπιφτέκι

Εκπληκτική ομοιότητα.

Αν ήξερα και να παίζω  θα έπαιρνα άνετα το νέο digital Hammond.

Αλλά επειδή είμαι κουλός πληκτρας θα αρκεστω στο Arturia simulation...το οποίο υπερκαλύπτει τις ανάγκες μου.

• Like 2

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

6 λεπτά πριν, dimsonic είπε

σε κιθαριστικό φόρουμ είσαι φίλος....

πάλι καλά που απάντησε κι ένας που δεν έχει hammond

Πάντα έτσι ήταν, αλλά κάποτε έβοσκαν και 10-15 πληκτράδες τριγύρω. Τώρα....🙄

• Συμφωνώ 1

Specs talks, M🐮🐮gs walks

20 λεπτά πριν, Superfunk είπε

Εκπληκτική ομοιότητα.

Αν ήξερα και να παίζω  θα έπαιρνα άνετα το νέο digital Hammond.

Αλλά επειδή είμαι κουλός πληκτρας θα αρκεστω στο Arturia simulation...το οποίο υπερκαλύπτει τις ανάγκες μου.

κουλός ξεκουλός, σ όλα αυτά τα πακέτα ό,τι πληρώνεις είναι το πληκτρολόγιο και τα κουμπια.

αλλιώς κάτσε να πατάς τα m audio και τα ΝΙ και τα ποντίκια.

Τουλάχιστον εγώ γι αυτό πήγα. Και δικαιώθηκα σ αυτό που ήθελα

Μόλις τώρα, Waterfall-K mk2 είπε

Πάντα έτσι ήταν, αλλά κάποτε έβοσκαν και 10-15 πληκτράδες τριγύρω. Τώρα....🙄

ε, τώρα....1,5

με σήμα το μπιφτέκι

Ρε κουμπάρε, να σε ρωτήξω κάτι, μια και σε βρήκα. Παρατήρησες κάτι περίεργο στα drawbars? Όταν τα μετακινείς αργά καταλαβαίνεις κάτι στον ήχο?

Specs talks, M🐮🐮gs walks

9 λεπτά πριν, dimsonic είπε

Τουλάχιστον εγώ γι αυτό πήγα. Και δικαιώθηκα σ αυτό που ήθελα

Και καλά έκανες.

Προσωπικά δυστυχώς βρίσκω τα πλήκτρα ελάχιστα... sexy ως όργανα (με απολύτως sexy τα drums και τις κιθάρες στην δεύτερη θέση) οπότε δεν με αφορά η απόκτηση του real thing (είχα βέβαια στο παρελθόν πολλά keyboards μέχρι και Jupiter 8 και Farfisa VIP και ΕLKA και KORG C3 πέρασαν από τα χέρια μου).

Έχω βέβαια ακόμα το εκπληκτικό Yamaha upright πιάνο μου (αγορασμενο το 1975) αυτό δεν φεύγει.

Επεξεργασμένο από Superfunk

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου