Προς το περιεχόμενο

Η αξιολόγηση στο Music


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το πράγμα δεν είναι απλό κατά την γνώμη μου.

 

Κατ' αρχήν άλλο αξιολόγηση και άλλο βαθμολογία.

Επίσης στο "review" δεν δίνεται η δυνατότητα διαλόγου μεταξύ των μελών, παρά μόνο η δυνατότητα απάντησης από τον δημιουργό.

 

Αυτά για αρχή, γιατί αλλού είναι το ζουμί.

 

Το θέμα είναι με ποια κριτήρια βαθμολογούμε.

Αν είναι καλό το κομμάτι? Υπάρχουν κάποια αντικειμενικά δεδομένα για κάτι τέτοιο. Πόσοι τα έχουμε? Πόσοι μπορούμε να ξεχωρίσουμε αν ένα κομμάτι είναι πραγματικά καλό?

 

Μήπως βαθμολογούμε τις περισσότερες φορές με κριτήριο το αν μας αρέσει?

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα και καλό, απλά μπορεί να μας αρέσει, είτε λόγω είδους μουσικής, είτε λόγω προσωπικών βιωμάτων, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Είναι δηλαδή σαν να βαθμολογείς την γυναίκα σου και να λες "γκομενάρα" μόνο και μόνο επειδή σου αρέσει εμφανισιακά, ενώ μπορεί να είναι και ψυχοβγάλτρια.

 

Προσωπικά μου αρέσουν πολλά κομμάτια από αγαπημένες μπάντες, που καταλαβαίνω ότι δεν είναι ιδιαίτερα καλά. Όμως μου αρέσει η μπάντα, το ύφος, το στυλ, κλπ.

Όπως υπάρχουν πολλά κομμάτια που ενώ είναι αντικειμενικά καλά, δεν μου αρέσουν.

Είτε με απωθούν αισθητικά, είτε δεν μου αρέσει το είδος, είτε ...

 

Εδώ λοιπόν, άλλος θα βαθμολογεί με κριτήριο αν του αρέσει, άλλος με κριτήριο αν το θεωρεί καλό ακόμα κι αν δεν του αρέσει/ενδιαφέρει το είδος, οπότε δεν πιστεύω ότι η βαθμολογία προσφέρει κάτι ουσιαστικό.

 

Το έχω κάνει βέβαια, και θα συνεχίσω να το κάνω, μόνο σε περιπτώσεις που κάτι με εντυπωσιάζει για κάποιον λόγο.

 

Προτιμώ τα σχόλια, στα οποία μπορεί να γίνει γενικότερη κουβέντα σχετικά με το "πώς, τι πότε, γιατί" από όλα τα μέλη.

 

Όπως και να έχει, θεωρώ ότι πρέπει όποιος βαθμολογεί, να αναπτύσσει και τους λόγους για τους οποίους θεωρεί κάτι καλό, κακό ή μέτριο (υπάρχουν κριτήρια για κάτι τέτοιο), και όχι απλά να λέει πόσο πολύ ή λίγο του αρέσει αισθητικά.

 

  • Like 4

Freud-Σαντές

Ποιητής-Ερωαναλυτής PhD-SG

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

δυστυχώς η κριτική απαιτεί 

χρόνο

ακροάσεις

ακροάσεις με ικανοποιητικό σύστημα

μπρος πίσω

αναζήτηση δομικών στοιχείων και

δυνατότητα σωστής τεκμηρίωσης και καταγραφής των εντυπώσεων.

 

Δυστυχώς για πολλούς η λύση του like και του σύντομου σχολίου με τη μορφή μιάς ή δυο γραμμών είναι αρκετή για να θεωρούν ότι βγήκαν από την υποχρέωση.

Από την πλευρά μου αποφεύγω πλέον τις αξιολογήσεις, ιδίως όταν είδα αρκετούς να παρεξηγιούνται για ένα 2άρι 3άρι, έχω ξεκαθαρίσει ότι το άριστα είναι το 4 μεταξύ ερασιτεχνών που είμαστε όλοι, και απο εκεί και πέρα έχω γράψει σελίδες κριτικής υπο μορφήν σχολίου και όποιος τα διάβασε τα διάβασε.

Αλλά πολλές φορές θεωρώ ότι αυτά που γράφω πάνε σε μια μαύρη τρύπα, όπως επίσης τα κομμάτια που παρουσιάζω...

  • Like 2
  • Συμφωνώ 1

με σήμα το μπιφτέκι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συμφωνώ αρκετά με τους προλαλήσαντες. Για μένα, το πράγμα έχει καλώς κι έτσι όπως είναι τώρα.

 

Τα σχόλια και τα λάικ είναι ένας δείκτης του πόσο δημοφιλές, ευχάριστο, "εμπορεύσιμο" είναι ένα κομμάτι. Βλέποντας τα λάικ κάποιος που θέλει να μπει στη μουσική να ακούσει, θα πει "Ωπ αυτό εδώ πολύ αρέσει, δεν το πατάω να το ακούσω μήπως μου αρέσει κι εμένα;"

 

Η αξιολόγηση από την άλλη. Εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι εκεί που βάζεις ένα λάικ που είναι ψηφιακό (ή το βάζεις ή δεν το βάζεις) μπορείς να βάλεις αστεράκι, που έχει πέντε διακριτές τιμές, σαν λάικ πενταθέσιος επιλογέας, απλά δηλώνοντας το πόσο άρεσε, χωρίς πολλά πολλά. Κι αυτό δεκτό για μένα.

 

Άλλος θα έλεγε ότι η αξιολόγηση προϋποθέτει πολλές και προσεκτικές ακροάσεις, σημειώσεις, τεκμηρίωση της κριτικής - θετικής και αρνητικής, και κάποια συνάφεια προς ή εξοικείωση με το είδος της μουσικής. Κι αυτό δεκτό και σεβαστό.

 

Το θέμα είναι ότι η αξιολόγηση για να είναι αντιπροσωπευτική θέλει μεγάλο δείγμα. Αν έχουμε μια πιτσαρία που φτίαχνει μόνο πίτσες και μακαρονάδες φούρνου, και φτιάχνει μακαρονάδες φοβερές και πίτσες χάλια, θα έχει ανάμικτες κριτικές, αλλά μάλλον προς τα κάτω, γιατί δηλώνει πιτσαρία. Οι μακαρονάδες θα βάζουν 5 αστέρια, οι πιτσαράδες 1 αστέρι. Και η τελική βαθμολογία θα εξαρτηθεί από το μίγμα των πιτσαράδων/μακαρονάδων ως σχολιαστικού σώματος (και με την απλή αναλογική μπλέκουμε).

 

Δόξα τω θεω, εδώ στο νοιζ υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι με αρκετά διαφορετικά στιλ, οπότε είναι μοιραίο, αν γίνει υποχρεωτική η αξιολόγηση ως κριτική, μετά να πρέπει να αξιολογούνται οι κριτικές, και οι αξιολογήσεις των αξιολογήσεων. Δεν μπορώ εγώ να κάνω αξιολόγηση σε ένα καθαρό 12μετρο μπλουζ κομμάτι και να βάλω 3 αστεράκια και να πω "τετριμμένο, κουρασμένη φόρμα, προβλέψιμοι στίχοι". Δηλαδή μπορώ, αλλά τι νόημα έχει; Πρέπει να ξέρω τι ακούω κιόλας. Αλλά ούτε και τίμιο θα ήταν να μπαίνω στα μέταλ κομμάτια και να βάζω ένα αστεράκι επειδή... δε μου αρέσει το μέταλ. Απολύτως λογικό πιστεύω. Αλλά επειδή άνθρωποι είμαστε, κι αυτά θα συμβούν, σίγουρα. Οπότε ξέρω γω; Να μπορούσαν να αξιολογούν μόνο με αστέρια και οι ανώνυμοι; (οι μη λογκαρισμένοι δηλαδή; κενό ασφαλείας μου κάνει αυτό για το σάιτ, δεν ξέρω)

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Για μένα τα σχόλια έχουν νόημα, η βαθμολογία όχι και τόσο.

Αυτός που ανεβάζει σε αυτή την πλατφόρμα, πιθανότατα το κάνει για να πάρει ένα feedback απ την παρέα έτσι κι αλλιώς, αυτό είναι και το χρήσιμο. 

Αν κάποιος λοιπόν απ την παρέα ενδιαφέρεται να μπει να ακούσει θα το κάνει πιστεύω κι απο κει και πέρα αν θέλει να γράψει και κάτι δε νομίζω να ντραπεί, απ τη στιγμή που ήδη συμμετέχει στο forum. Αλλά μπορεί να μη θέλει να ακούσει ή να μην του έχει κάνει κάτι εντύπωση για να γράψει κι αυτό είναι επίσης θεμιτό, δεν καταλαβαίνω γιατί τρέχει κάτι.  

  • Συμφωνώ 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

9 λεπτά πριν, Ali Barout είπε

τα λάικ είναι ένας δείκτης του πόσο δημοφιλές, ευχάριστο, "εμπορεύσιμο" είναι ένα κομμάτι.

 

Τα σχόλια ναι, τα like όχι κατά την γνώμη μου.

Κάποια like είναι για το κομμάτι, κάποια είναι για την προσπάθεια, κάποια για την βελτίωση του δημιουργού, κάποια γιατί είναι φίλος μας και έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν, κλπ.

 

Δεν είναι δείκτης κατά την γνώμη μου.

Επεξεργασμένο από fusiongtr
  • Συμφωνώ 2

Freud-Σαντές

Ποιητής-Ερωαναλυτής PhD-SG

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 λεπτό πριν, fusiongtr είπε

Τα σχόλια ναι, τα like όχι κατά την γνώμη μου.

Καταλαβαίνω. Όμως και τα σχόλια μπορούν να έχουν ποιοτική διαφοροποίηση. Άλλες φορές να είναι καθαρά τεχνικά στο μουσικό κομμάτι (καλό κατ' εμέ), άλλες φορές να είναι κοινωνικά / χαβαλετζίδικα ορμώμενα από την ενέργεια / ευδαιμονία του κομματιού (καλό, υγιές, πολύ ικανοποιητικό κατ' εμέ), άλλες φορές, σπάνια ευτυχώς, είναι ένα αρπακώλιασμα και τσακωμοί με αφορμή το κομμάτι αλλά άλλες αιτίες (στενάχωρο). Οι προβολές, ο αριθμός των σχολίων, τα λάικ, όλα είναι δείκτες ότι υπάρχει "κίνηση", "ενέργεια", "ενδιαφέρον". Δεν ξέρω όμως ποιοτικά αν υπάρχει κάποιος δείκτης, ή αν περιγράφουμε μια πολύυυυ ελαφριά μορφή clickbait. (Σίγουρα θα υπάρχει δείκτης, αν πατήθηκε τελικά το κουμπί να ακουστεί το κομμάτι στη σελίδα, αν ακούστηκε όλο, αν παραλείφθηκαν μέρη του και πάτησε κάποιος fast forward, αν το άκουσε δύο τρεις δέκα φορές, αν το ξαναάκουσε μετά από ένα μήνα. Δεν ξέρω αν αυτά χρησιμοποιούνται ή όχι, αν υπάρχει καν δυνατότητα, αν κοστίζουν, δεν ξέρω τίποτα. Στον αέρα μιλάω.)

  • Συμφωνώ 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του αφεντικού, καταλαβαίνω ότι θέλει το Music section να έχει ένα πιο συνεπές και ακριβές "top list", για να προωθεί τα καλά και αγαπημένα, αλλά και ίσως να δίνει αφορμή για μια παραπάνω προσπάθεια.

 

Τα σχόλια και τα like δεν είναι μια "μακροχρόνια" ένδειξη ότι ένα κομμάτι είναι καλό ή όχι. Τα like ok, αν ένα κομμάτι έχει 50 like και ένα άλλο έχει 5, σαφώς αυτό μετα 5 είναι λιγότερο αγαπητό από αυτό με τα 50. Αν όμως ένα έχει 5 σχόλια αντί 50, δε σημαίνει απολύτως τίποτα. Μπορεί τα μισά να είναι απαντήσεις, σχόλια από τα ίδια άτομα στα πλαίσια συζήτησης, ή ακόμα και να χει ξεφύγει το θέμα σε κοινωνικό-πολιτικά θέματα όπως είμαι σίγουρος ότι έχει γίνει στο παρελθόν.

 

Σαν μια επιπλέον λύση που σκέφτομαι είναι να μπορεί να δωθεί ανώνυμη βαθμολογία χωρίς να χρειαστεί σχόλιο, όπως ήταν πχ το YouTube στο ξεκίνημά του. Ή και να υπάρχει η δυνατότητα για ανώνυμα σχόλια.

Επεξεργασμένο από Alex Raptakis
  • Συμφωνώ 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 λεπτό πριν, Alex Raptakis είπε

ανώνυμη βαθμολογία

Αυτό κι εγώ το σκέφτηκα, αλλά είναι δίκοπο μαχαίρι. Από θέμα ασφάλειας σάιτ μην πήξουμε στα μποτ, κι από θέμα σκατοποσταρίσματος και χλεύης (τρολλς). (Αν και εντάξει υπάρχουν καλύτερα σάιτ να μπεις να τρολλάρεις να γουστάρεις, στο νόιζ θα έρθει ο άλλος;)

 

Όμως ένα μεγάλο δείγμα που θα μπορεί να δίνει γνώμες ελεύθερα συμπούρμπουλο μέσω αστερακίων μαζί με τις επώνυμες αξιολογήσεις θα έδινε πιο σφαιρική εικόνα. Σαν τα user reviews και staff reviews που κάνουνε σε μερικά σάιτ ταινιών και παιχνιδιών π.χ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

47 λεπτά πριν, Ali Barout είπε

πιτσαράδες ...

πιτσαράδων ....

 

Από την Βιλγαρία είναι ή από την Ριμανία? :classic_biggrin:

Ρε δεν παίζεσαι λέμε ...

  • Χαχα 2

Freud-Σαντές

Ποιητής-Ερωαναλυτής PhD-SG

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου