Προς το περιεχόμενο

Δεύτερη εκτέλεση τραγουδιού


killbill

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Τι ισχύει όσον αφορά την δεύτερη εκτέλεση ενός τραγουδιού?

Έχει δικαίωμα ένας συνθέτης ενός τραγουδιού να το δώσει μετά από λίγο καιρό και σε δεύτερο τραγουδιστή, ενώ το τραγούδι έχει κυκλοφορήσει ήδη με άλλον τραγουδιστή?

Αυτό το αποφασίζει μόνο ο συνθέτης? ή πρέπει να έχει τη συγκατάθεση και του τραγουδιστή που το είπε στην 1η εκτέλεση? 

Ο στιχουργός εμπλέκεται σε αυτό? 

(σημ. δεν υπάρχει δισκογραφική εταιρία από πίσω)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θεωρητικά μπορεί ο καθένας να κάνει το δικό του version (cover δηλαδή), και αν θέλει να βγάλει κέρδος από αυτό, υπάρχουν ειδικές κατηγορίες διαχωρισμού εσόδων, που πάνε "αυτόματα" σε όλους τους συντελεστές.

 

Αν τώρα είναι να γίνει κάτι πιο επίσημο, τότε πρέπει να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των συντελεστών που κατέχουν τα δικαιώματα της αρχικής εκτέλεσης.

 

Ο συνθέτης έχει δικαιώματα στη μουσική, που συμπεριλαμβάνει τη μελωδική γραμμή της φωνής, αλλά όχι τους στίχους. Εφόσον δεν υπάρχει δισκογραφική, τότε ο συνθέτης κάνει ότι θέλει.

 

Θα πρέπει να εμπλακεί και ο στιχουργός ειδικά αν μιλάμε για διαχωρισμό εσόδων (εδώ γελάμε), αλλά τις περισσότερες φορές λογικά ένας στίχος γράφεται για μια συγκεκριμένη σύνθεση, οπότε δύσκολα να αρνηθεί ο στιχουργός. Εκτός αν υπάρχει κάποια έχθρα με τον υποψήφιο τραγουδιστή και είναι σε φάση - όχι δε θέλω να το πει ο/η τάδε.

 

 

 

  • Ευχαριστώ 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ. Δεν το ανέφερα πριν αλλά στη περίπτωσή μου δεν υπάρχουν ούτε έσοδα ούτε δισκογραφική. Ρωτάω για το ηθικό κομμάτι της υπόθεσης αν μπορώ ως συνθέτης να το κάνω ξανά το τραγούδι με άλλον τραγουδιστή χωρίς την άδεια κανενός ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Αν ένα κομμάτι έχει κυκλοφορήσει επίσημα, υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα που έχουν δηλωθεί γι αυτό (συνθέτες, στιχουργοί, ενορχηστρωτές, όσοι εμπλέκονται δημιουργικά, εταιρεία αν έχει την ιδιοκτησία της ηχογράφησης, κτλ). Αυτά τα διαχειρίζονται ανάλογες εταιρείες, πχ η Εδέμ στην Ελλάδα, η Αεπι παλαιότερα, κα.

 

Αν θέλεις να ηχογραφήσεις διασκευή, η να το χρησιμοποιήσεις οπουδήποτε, πρέπει να πληρώσεις πνευματικά η συγγενικά δικαιώματα, τα οποία εισπράττει η εταιρεία και αποδίδει μέρος στους δικαιούχους. Αν η χρήση που κάνεις είναι στο YouTube, απλά σου κάνουν copyright claim, και αν το βίντεο βγάλει λεφτά τα παίρνουν αυτοί. Αν θέλεις να το παίξεις λάιβ, πρέπει να πληρώσεις εκτελεστικά δικαιώματα (μια από τα ίδια), σε περίπτωση που το λαιβ είναι μεγάλο, η γίνει έλεγχος, γιατί συνήθως σε μικρά λάιβ δεν ασχολείται κανείς. Αν το κυκλοφορήσεις σε σι ντι η βινύλιο, τα επιπλέον δικαιώματα λέγονται μηχανικά (μια από τα ίδια επίσης).

 

Τα παραπάνω ισχύουν σε περίπτωση που γίνεται κάτι επίσημο, κυκλοφορία, συναυλίες, κτλ. Αν απλά ανεβάζεις πχ κάτι στο SoundCloud λογικά δεν ασχολείται κανείς, αλλά ποτέ δεν ξέρεις στο μέλλον τι γίνεται.

Επεξεργασμένο από Alter
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου