Προς το περιεχόμενο

Επιλογή ακουστικής κιθάρας

Desguitar

Προτεινόμενες αναρτήσεις

11 λεπτά πριν, xristosv είπε

Να σου πω την αληθεια το σκεφτομαι αυτο απο τοτε που το ακουσα. Δεν εχω παρατηρησει κατι στις δικες μου κιθαρες, μπορει μια μικρη διαφορα αλλα ισως να ειναι η ιδεα μου. 

Το μονο σιγουρο ειναι οτι εχω παιξει κιθαρες σε μαγαζι που φαινονταν πολυ παλιες και σε καποιες να το εγραφε στο χαρτακι απο μεσα κι ολας αλλα να ειχαν κακο ηχο. Ισως να φταινε και οι χορδες τους..? 

Απο οτι ξερω εχει να κανει με το ξυλο που χανει ολο και πιο πολυ υγρασια και δονειται πιο πολυ. Μπορει να ισχυει παραπανω σε unfinished κιθαρες.

Η αλήθεια είναι ότι εσύ μπορεί να μη το καταλάβεις επειδή η αλλαγή γίνεται πολυ σταδιακά. Και ίσως να μην γίνει κά πολύ μεγάλη αλλαγή.

Μόνο αν έκανες να παίξεις την κιθάρα σου μετά από 5 χρόνια θα καταλάβαινες. 

Εγώ είχα καταλάβει τη διαφορά αλλά όχι στο πραγματικό επίπεδο της.

Το παράτησε ένας ηχολήπτης που με είχε ηχογραφήσει το 1999 όταν η κιθάρα ήταν δύο ετών, και μετά το 2005 όταν ήταν 8 ετών και μου έβαλε παράλληλα να ακούσω και τις δύο ηχογραφήσεις. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 minute ago, Spyros Delta said:

Η αλήθεια είναι ότι εσύ μπορεί να μη το καταλάβεις επειδή η αλλαγή γίνεται πολυ σταδιακά. Και ίσως να μην γίνει κά πολύ μεγάλη αλλαγή.

Μόνο αν έκανες να παίξεις την κιθάρα σου μετά από 5 χρόνια θα καταλάβαινες. 

Εγώ είχα καταλάβει τη διαφορά αλλά όχι στο πραγματικό επίπεδο της.

Το παράτησε ένας ηχολήπτης που με είχε ηχογραφήσει το 1999 όταν η κιθάρα ήταν δύο ετών, και μετά το 2005 όταν ήταν 8 ετών και μου έβαλε παράλληλα να ακούσω και τις δύο ηχογραφήσεις. 

Τι να πω εχεις δικιο, λογικο αμα παιζω καθε μερα να μην το καταλαβω. Το τεστ της ηχογραφισης ισως να ειναι το πιο ακριβες, αλλα υπαρχουν πολλες μεταβλητες που μπορει να επηρεαζουν το αποτελεσμα. Ακομα και μερικα εκατοστα να ηταν πιο κοντα/μακρια το μικροφωνο ο ηχος αλλαζει. 

Δεν ειναι οτι δεν σε πιστευω φυσικα απλα κανουμε κουβεντα.

1 ώρα πριν, xristosv είπε

Tο τεστ της ηχογραφισης ισως να ειναι το πιο ακριβες, αλλα υπαρχουν πολλες μεταβλητες που μπορει να επηρεαζουν το αποτελεσμα. Ακομα και μερικα εκατοστα να ηταν πιο κοντα/μακρια το μικροφωνο ο ηχος αλλαζει. 

Δεν ειναι οτι δεν σε πιστευω φυσικα απλα κανουμε κουβεντα.

Σιγουρα δεν ειναι. Εμπιστευομαι ομως τον συγκεκριμενο ηχοληπτη, ο οποιος το παρατηρησε δια της ακοης οταν εστηνε μικροφωνο κι εγω "ζεσταινομουν".
Απλα εβαλε να ακουσουμε και τις ηχογραφησεις απο περιεργεια.

.

Επεξεργασμένο από Spyros Delta

2 ώρες πριν, xristosv είπε

Υπαρχουν και καποια προβληματα που δεν φτιαχνονται εκτος και αν γινει ειδικη δουλεια οπως uneven frets, κατι που πολλες φτηνες κιθαρες εχουν ειδικα μετα το 12ο ταστο.

Θα ελεγα οτι η διαφορα μπορει να φτασει μερικα 100ρικα αναλογα τον μαστορα

SET UP ειναι και αυτα που γραφεις

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

1 hour ago, Superfunk said:

SET UP ειναι και αυτα που γραφεις

Καλά ναι αλλά είναι κάτι παραπάνω από το κλασσικό setup-service και σίγουρα απαιτεί πιο εξειδικευμένη γνώση και φυσικά κοστίζει πιο πολύ 

Καλημέρα σας,
Όπως σας έγραψα και παραπάνω είμαι στην αναζήτηση ακουστικής κιθάρας και όχι ηλεκτροακουστικής. Σε συζήτηση τις προάλλες με έναν φίλο, όταν του είπα ότι οι περισσότερες κιθαρες στα χρώματα που θέλω (κόκκινο/μαύρο) είναι ηλεκτροακουστικες και θα περάσω από τα μαγαζιά να τσεκάρω μόνο τις ακουστικές τους και ελπίζω να βρω κάτι που μου ταιριάζει και οπτικά, εκτός από ηχητικά, μου είπε πως κάνω μεγάλο λάθος. Πως πρέπει να πάρω ηλεκτροακουστική γενικά. Εγώ, όμως, δεν ενδιαφέρομαι να παίξω σε κάποια συναυλία, να ηχογραφήσω τον ήχο, ούτε και να "παίξω" με αυτόν. Εκεί μου είπε, πως, δεν πειράζει, ας μην συνδέσω ποτέ μου καλώδιο στη κιθάρα,ας την έχω, γιατί ακούγεται πολύ καλύτερα και καθαρότερα από την απλή ακουστική (ακόμη και unplugged) και για αυτό άλλωστε όλοι τις προτιμούν. Αυτό ισχύει γενικά; 

43 λεπτά πριν, Desguitar είπε

Εκεί μου είπε, πως, δεν πειράζει, ας μην συνδέσω ποτέ μου καλώδιο στη κιθάρα,ας την έχω, γιατί ακούγεται πολύ καλύτερα και καθαρότερα από την απλή ακουστική (ακόμη και unplugged) και για αυτό άλλωστε όλοι τις προτιμούν. Αυτό ισχύει γενικά; 

Να αλλάξεις φίλο ?

Ή να του δώσεις απο εμένα το βραβειο της μεγαλυτερης ΜΠΑΛΑΦΑΡΑΣ για τις κιθαρες που εχω ακουσει στη ΖΩΗ μου (και ασχολουμαι με το αθλημα απο το 1983 οποτε φαντασου τι λαλακιες εχω ακουσει τοσα χρονια ?   ) 

Επεξεργασμένο από Superfunk
  • Συμφωνώ 4

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

1 ώρα πριν, Desguitar είπε

Καλημέρα σας,
Όπως σας έγραψα και παραπάνω είμαι στην αναζήτηση ακουστικής κιθάρας και όχι ηλεκτροακουστικής. Σε συζήτηση τις προάλλες με έναν φίλο, όταν του είπα ότι οι περισσότερες κιθαρες στα χρώματα που θέλω (κόκκινο/μαύρο) είναι ηλεκτροακουστικες και θα περάσω από τα μαγαζιά να τσεκάρω μόνο τις ακουστικές τους και ελπίζω να βρω κάτι που μου ταιριάζει και οπτικά, εκτός από ηχητικά, μου είπε πως κάνω μεγάλο λάθος. Πως πρέπει να πάρω ηλεκτροακουστική γενικά. Εγώ, όμως, δεν ενδιαφέρομαι να παίξω σε κάποια συναυλία, να ηχογραφήσω τον ήχο, ούτε και να "παίξω" με αυτόν. Εκεί μου είπε, πως, δεν πειράζει, ας μην συνδέσω ποτέ μου καλώδιο στη κιθάρα,ας την έχω, γιατί ακούγεται πολύ καλύτερα και καθαρότερα από την απλή ακουστική (ακόμη και unplugged) και για αυτό άλλωστε όλοι τις προτιμούν. Αυτό ισχύει γενικά; 

Δεν ισχυει αυτο το πραμα, το αντιθετο μαλιστα. 

Γενικα μιλωντας, το να σου πει καποιος να κοιταξεις να παρεις ηλεκτρακουστικη ακομη και αν δεν σε ενδιαφερει αμεσα η χρηση ηλεκτρικων εχει μια καποια βαση, στη λογικη του "ας υπαρχουν μωρε, μπορει να τα χρειαστεις στο μελλον". Προσωπικα ΔΕΝ θα συμφωνουσα, καθως πλεον υπαρχουν αξιοπρεπη ηλεκτρικα σε λογικες τιμες τα οποια δεν απαιτουν τρομερες επεμβασεις για να εγκατασταθουν πανω στην κιθαρα. Το θεωρω προτιμοτερο να αξιοποιησεις το budget σου ωστε να παρεις το μεγιστο απο το οργανο αυτο καθ'αυτο και να μην πληρωνεις για ηλεκτρικα που δεν χρειαζεσαι τωρα (που οσο να'ναι προσθετουν στο κοστος του οργανου ενα ποσο μη αμελητεο σε αυτη την κατηγορια τιμης). Οταν και αν ποτε τα χρειαστεις, μπορεις να επενδυσεις τοτε, και να παρεις και καποιο συστημα της αρεσκειας σου, πιθανων και πολυ καλυτερο απο το τι μπορει να βρεις stock σε τετοιας κατηγοριας οργανα. 

Τωρα στο δευτερο σκελος, οτι ακουγονται δηλαδη καλυτερα οι ηλεκτροακουστικες, αυτο ειναι οπως ειπε και ο SF μπαρουφα. Δεν ισχυει κατι τετοιο. Ισα ισα το αντιθετο - συχνα σε ηλεκτροακουστικες το καπακι ειναι ολιγον τι πιο χοντρο και αδρανες, και η ολη κιθαρα κατα συνεπεια πιο ψοφια, ωστε να μην υποφερει τρομερα απο θεματα feedback. Πολλοι μαλιστα θα σου προτεινουν ακομα και οταν θελεις ηλεκτροακουστικη και εχεις πολλα λεφτα να διαθεσεις, να παρεις απλη ακουστικη και να βαλεις μετα εσυ ηλεκτρικα, απο το να παρεις εργοστασιακο ηλεκτρακουστικο μοντελο. Περιτο να πουμε οτι στις πολυ ψηλες κατηγοριες high-end οργανων τα περισσοτερα οργανα ειναι αμιγως ακουστικα, και η ιδεα οτι θα εβαζες πανω ηλεκτρικα θα προκαλουσε... καντηλια. ?

• Like 1
  • Συμφωνώ 1

3 ώρες πριν, Desguitar είπε

Καλημέρα σας,

Όχι δεν έχει ισχύει.

Ήμουν στη θέση σου πριν πολλά χρόνια και αυτό που αποφάσισα αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος σωστό.

Ήθελα μια καλή ακουστική για το στούντιο. Ήρθα αντιμέτωπος με το δίλημμα να πάρω μια ηλεκτροακουστική δια παν ενδεχόμενο.

Στην αναζήτηση του οργάνου, είδα ότι εκτός ότι το ηλεκτροακουστικό όργανο, ίδιο μοντέλο κλπ, ήταν πιο ακριβό, ήταν και κατώτερο ηχητικά. (Μου το δικαιολόγησε ο πωλητής στο παχύτερο καπάκι της ηλεκτρο για να μη κάνει feedback και στο cutaway).

Οπότε επέλεξα το σκέτο ακουστικό.

Στην πορεία χρειάστηκε να παίξω λάιβ.

Όταν πήγα στο μάστορα μου, και θέτοντας του το θέμα ότι δεν θέλω να "κόψω" την κιθάρα για να μπει προενισχυτής κλπ, μου είπε ότι δεν χρειάζεται να την κόψουμε.

Αντιθέτως είναι πολύ καλύτερο να έχουμε εξωτερικό προενισχυτή και να βάλουμε στην κιθάρα μόνο το piezzo (χρειάστηκε μια μικρή τρυπούλα μόνο κάτω από τον καβαλάρη για να περάσει το καλωδιάκι του piezzo) και την υποδοχή βύσματος στην τρύπα που ήδη υπάρχει για το strap. 

Μπαταρία δεν χρειάστηκε μέσα στην κιθάρα. Είχε ο εξωτερικός προενισχυτής, αλλά λειτουργούσε ακόμα καλύτερα μέσω phantom power από την εξοδο XLR που ήταν και πολύ ανώτερη ποιοτικά από το απλό καρφί line out.

Το μόνο μειονέκτημα θα ήταν ότι δεν θα είχα άμεσο έλεγχο στις ρυθμίσεις. Πράγμα που λύθηκε όμως γιατί το μόνο που χρειαζόμουν ήταν ένα clean booster όταν θα έκανα σόλο και ένα bypass το οποίο θα γινόταν εύκολα από το tuner pedal.

Το "πρόβλημα" του feedback λύθηκε πολύ εύκολα με την "τάπα".

Το μεγάλο πλεονέκτημα ήταν όμως ότι οποιαδήποτε στιγμή ήθελα να κάνω αναβάθμιση ή αλλαγή στην προενίσχυση, θα την έκανα "αναίμακτα". Δεν θα την "παντρευόμουν" μαζί με την κιθάρα.

Σήμερα αν επρόκειτο να αγοράσω ηλεκτροακουστική κιθάρα, θα αγόραζα σκέτη ακουστική και θα την έκανα πάλι μόνος μου, ηλεκτροακουστική.

.

Επεξεργασμένο από Spyros Delta
  • Like 2
  • Συμφωνώ 3

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου