Προς το περιεχόμενο

Εναλλακτικές για live χωρίς monitor

Nekkon

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα σε όλους. Ερώτηση αρχάριου σε live καταστάσεις. Συνοδεύω με κιθάρα (ακουστική και ηλεκτρική) τη χορωδία του σχολείου στο οποίο εργάζομαι. Η αίθουσα παίρνει περίπου 100 άτομα. Δεν υπάρχουν drums, οπότε δεν υπάρχουν τρελές απαιτήσεις για θέμα έντασης. Παίζω επίσης κυρίως ακουστική κιθάρα, και από ηλεκτρική κυρίως clean με λίγο overdrive σε κανα (σύντομο) σολάρισμα.

Το θέμα είναι το εξής. Συνδέομαι με καλώδιο στην κονσόλα απευθείας και ο ήχος πάει στη μίξη μαζί με τις φωνές και τα υπόλοιπα όργανα που παίζουν οι μαθητές ή και οι συνάδελφοι (και ρυθμίζονται οι εντάσεις από τον ηχολήπτη). Σαν αποτέλεσμα αν το ακούς ως ακροατής είναι καλό. Ωστόσο, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΙΤΟΡ 😱. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εγώ σχεδόν ποτέ δεν ακούω καλά τι παίζω. Ακούω τις φωνές των παιδιών, βλέπω τη μουσικό και συντονίζομαι για το ρυθμό, αλλά προκειμένου να ακούσω τον εαυτό μου, κοπανάω ανελέητα την κιθάρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν παίζω όπως θέλω, και τεχνικά (κατα βάση πρέπει να παίζω τις τετριμμένες συγχορδίες μπλα μπλα μπλα, για fingerstyle ούτε λόγος) αλλά και δεν αισθάνομαι ασφάλεια για τον ήχο μου, νομίζω με καταλαβαίνετε. Η εναλλακτική που έχω σκεφτεί είναι να μη χρησιμοποιώ καρφί με την κονσόλα απευθείας, αλλά να κουβαλήσω τον ενισχυτή στη σκηνή και να βάλω μπροστά μικρόφωνο. Αυτό βλέπω κάνουν όλοι στα live και στο Youtube. Μικρόφωνο μια-δυο ίντσες από το ηχείο του ενισχυτή). Έτσι τουλάχιστον θα ακούω αυτά που παίζω και θα μπορώ να παίζω ότι και όπως θέλω. Το θέμα είναι ότι ο ηχολήπτης λέει ότι έτσι θα χαλάσει ο ήχος. Υπάρχει φύσημα (έστω και σε κοντινή απόσταση) και θα χάσει η κιθάρα στη μίξη. Επίσης για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να επενδύσω σε ένα δυναμικό μικρόφωνο για μπροστά από τον ενισχυτή, πολλοί κιθαρίστες χρησιμοποιούν το SM57, αλλά δε θέλω να ξοδέψω τζάμπα ένα κατοστάρικο αν δεν είναι να το χρησιμοποιήσω. Τι θα κάνατε στη θέση μου? Να το κάνω?

Never give up! 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα σωστό είναι να ακούς μέσω monitor (είτε παίζεις ηλεκτρική με ενισχυτή με μικρόφωνο, είτε ακουστική με piezzo) ή με in ear monitor και βοήθεια από side monitor, τόσο τον εαυτό σου, όσο και τους υπόλοιπους. 

Βέβαια ακόμα κι αν έχεις δικό σου monitor, θα πρέπει να υπάρχει η υποδομή και στο εξοπλισμό του χώρου, δηλαδή να έχει aux η κονσόλα του ηχολήπτη να σου στείλει mix.

Αν δεν υπάρχει τίποτα από αυτά, θα πρέπει να κάνεις κάτι ώστε να ακούς τον εαυτό σου τουλάχιστον από κάποια πηγή και τους άλλους εκ φυσικού (κάτι που ούτε αυτό είναι σωστό γιατί θα τους ακούς πχ απ' έξω με καθυστέρηση, αλλά από ολότελα ... ).

Μετά πάμε στο θέμα ότι η ακουστική δεν βγαίνει από ενισχυτή ηλεκτρικής.

Όποτε θέλεις διαφορετικό ενισχυτή για ηλεκτρική και ακουστική, εκτός κι αν παίξεις με πεταλιέρα την ηλεκτρική και βγεις στο monitor και με τις δύο κιθάρες.

Για in ear δεν σου αναλύω γιατί δεν νομίζω να υπάρχει η υποδομή για κάτι τέτοιο.

Ή παίρνεις δικό σου active monitor, το οποίο δεν πάει μόνο του, θέλει και κάποιο μιξερακι για να φτιάξεις το eq, να βάλεις λίγο reverb και να στείλεις και direct out στον ηχολήπτη.

Εκτός κι αν έχει built-in. 

Μια ερασιτεχνική λύση είναι ένα φτηνό μιξερακι και ακουστικό της πλάκας αλλά μη νομίζεις ότι θα ακούς της προκοπής αν βάλεις ακουστικά από ... τηλέφωνο. Θέλει ειδικό in ear για όργανο. Ενώ αν βάλεις και τα δύο στα αυτιά δεν θα ακούς τους υπόλοιπους.

Μια αξιοπρεπή λύση για ανεξαρτησία (και για ηλεκτρική και για ακουστική) είναι μια ηλεκτρική με piezzo (για να παίζει και σαν ακουστική), μια πεταλιέρα (με στημένα presets για την ηλεκτρική και για την ακουστική) και ένα active monitor.

Ανάλογα τα outputs κλπ, μπορεί να χρειαστεί και ένα active di για να ξεχωρίζει το σήμα μετά την πεταλιέρα που πάει στο μόνιτορ και στον ηχολήπτη.

Ενώ αν χρησιμοποιείς δύο κιθάρες θα πρέπει να υπάρχει ab box για να ξεχωρίζει το σήμα που πάει στην πεταλιέρα, όταν αλλάζεις κιθάρες.

• Ευχαριστώ 1

Sorry που σκαλώνω και επανέρχομαι. Το σενάριο μικρόφωνο μπροστά σε ενισχυτή είναι όντως κακό; Πχ ένα sm57. Έχω δει αρκετούς να το χρησιμοποιούν και δε μου ακούγεται άσχημα. Αν συνδεθώ με το line out του ενισχυτή χάνω τις τελικές λυχνίες αν έχω καταλάβει απ' το manual. Στο σενάριο που περιγράφω πάνω, θα μου λύσει τα χέρια ένα μικρόφωνο και με δουλεύει ο ηχολήπτης, η όντως δε γινεται και θα παίρνει φύσημα;

Never give up! 

To να βάλεις ένα sm57 μπροστά από τον ενισχυτή είναι η ιδανικότερη λύση για να στείλεις τον ήχο σου στην κονσόλα.

• Like 1

Γιώργος

31 λεπτά πριν, Nekkon είπε

Sorry που σκαλώνω και επανέρχομαι. Το σενάριο μικρόφωνο μπροστά σε ενισχυτή είναι όντως κακό; Πχ ένα sm57. Έχω δει αρκετούς να το χρησιμοποιούν και δε μου ακούγεται άσχημα. Αν συνδεθώ με το line out του ενισχυτή χάνω τις τελικές λυχνίες αν έχω καταλάβει απ' το manual. Στο σενάριο που περιγράφω πάνω, θα μου λύσει τα χέρια ένα μικρόφωνο και με δουλεύει ο ηχολήπτης, η όντως δε γινεται και θα παίρνει φύσημα;

Οχι ειναι πολυ καλο σεναριο.

Για ηλεκτρικη κιθαρα καλο σεναριο.

Για ακουστικη κιθαρα κακο σεναριο.

• Like 1

1 ώρα πριν, Spyros Delta είπε

Για ακουστικη κιθαρα κακο σεναριο

Συμφωνώ ότι το ιδανικό είναι ενισχυτής ακουστικής η κατευθείαν κονσόλα για ακουστικη κιθαρα, αλλά για κάποιον περίεργο λόγο αν κατεβάσω τα μεσαία του ενισχυτή στο 3, βάλω το μπάσο στο 6-7 και τα πρίμα στο 5-6, μπορώ να ζήσω με αυτόν τον ήχο. Δεν τον λες και σούπερ, αλλά ακούγεται άνετα.

Surely, you can just plug your acoustic instrument into the amp that you use for your Stratocaster, right?

Yes, you can. It won’t hurt the guitar or the amp, and people do it all the time. Even some of the most notable artists have used an electric amp for their acoustic guitar.

So … you can. But if you want to get the purest sound of your acoustic guitar, then the answer is no.

Αυτό λέει η Fender στο επίσημο site τους. 

Never give up! 

• Guru

Δεν αξιζει να μπλεξεις με μικροφωνα για ακουστικη κιθαρα σε λαιβ, καθως ειναι δυσκολο να βγαλεις καλο ηχο.Καλυτερα ακουστικος ενισχυτης. Πχ αυτος, κανει τη δουλεια μια χαρα, ειναι κοπια του ΑER compact 60. Δοκιμασμενος απο αρκετους φιλους μουσικους.

https://www.thomann.de/gr/bugera_ac60.htm

Αν παλι εχεις ηδη ενισχυτη ηλεκτρικης εγω θα πηγαινα με αυτον, και την ακουστικη καρφι. Για χορωδια μια χαρα θα βγει.

Τριτη λυση ειναι αντι για ακουστικη να το κανεις ολο με την ηλεκτρικη και ενα πεταλι τυπου boss acoustic simulator (50 ευρω μεταχειρισμενο). Αν επαιζες κυριως ηλεκτρικη περναει μια χαρα.

Επεξεργασμένο από Alter
  • Like 2

3 ώρες πριν, Alter είπε

Τριτη λυση ειναι αντι για ακουστικη να το κανεις ολο με την ηλεκτρικη και ενα πεταλι τυπου boss acoustic simulator (50 ευρω μεταχειρισμενο). Αν επαιζες κυριως ηλεκτρικη περναει μια χαρα.

Αξίζει μια τέτοια δόκιμη.

• Like 1

Flying High Again

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Η άλλη λύση θα ήταν μια κιθαρα Fender Acoustasonic (😍) αλλά προς το παρόν δεν έχω τα φράγκα για να πάρω μια. Ίσως στο μέλλον. Έχει παίξει κανείς σας; Εμπειρίες;

Never give up! 

8 ώρες πριν, Nekkon είπε

Συμφωνώ ότι το ιδανικό είναι ενισχυτής ακουστικής η κατευθείαν κονσόλα για ακουστικη κιθαρα, αλλά για κάποιον περίεργο λόγο αν κατεβάσω τα μεσαία του ενισχυτή στο 3, βάλω το μπάσο στο 6-7 και τα πρίμα στο 5-6, μπορώ να ζήσω με αυτόν τον ήχο. Δεν τον λες και σούπερ, αλλά ακούγεται άνετα.

Surely, you can just plug your acoustic instrument into the amp that you use for your Stratocaster, right?

Yes, you can. It won’t hurt the guitar or the amp, and people do it all the time. Even some of the most notable artists have used an electric amp for their acoustic guitar.

So … you can. But if you want to get the purest sound of your acoustic guitar, then the answer is no.

Αυτό λέει η Fender στο επίσημο site τους. 

Ναι, για ερασιτεχνικη φαση, ολα γινονται.

• Like 1

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου