Προς το περιεχόμενο

Dreadnought Vs Jumbo για strumming


LightStringer

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημερα στη παρεα. Θα ηθελα τη γνωμη σας στο εξης: Η δουλεια μου ως busker βασιζεται σχεδον αποκλειστικα στον ακουστικο ηχο και ως εκ τουτου εχω 2 travel mini ακουστικες με τις οποιες με συνοδευω οταν τραγουδαω. 


Για καποιο λογο το strumming ειναι απαγορευτικο ομως διοτι ο ηχος ακουγεται εξαιρετικα διαπεραστικος πριμα εως κ ενοχλητικος κατι σαν τσιγκινος. Ακριβως λοιπον για αυτο αναγκαζομαι και παιζω ολα τα κομματια με αρπισματα αποκλειοντας ετσι απο το ρεπερτοριο μου ενα μεγαλο μερος τραγουδιων. 


Σε μια παλιοτερη cort jumbο που ειχα δεν ειχα αντιμετωπισει τετοιο θεμα και σκεφτομαι να κατευθυνθω παλι σε καποια ακουστικη με μεγαλο σωμα τυπου dreadnought η jumbo αλλα και παλι δεν ειμαι βεβαιος στο τι να προσεξω αναφορικα με την επιλογη του οργανου ( ξυλα κλπ ) ωστε να μου εχει ενα πιο Mellow ηχο ιδανικο για strumming.

 

Προσανατολίζομαι στα εξής 3 μοντέλα:  Ibanez AW-70ECE - Yamaha FGX820C - Harley Benton CLJ-503CE WN

 

Με μιαν κάποια έμφαση στη τελευταία θα έλεγα. Εδώ να τονίσω ότι λόγω χρόνιου θέματος στο αριστερό χέρι παιζωμε 10ρες κούρδισμενος σε D.


Μπορειτε να βοηθησετε?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έχω κάνει 2-3 λαιβ μονο με ακουστική, κυρίως strumming, και δεν είχα κανένα θέμα. Μάλιστα, είχα ηχάρα.

 

Με το μοντέλο αυτό, που έχει αρκετά καλά ηλεκτρικά για την τιμή της.

 

IBANEZ AEG10E. Είναι αρκετά λεπτή και ελαφριά, σε σχέση με jumbo, και τη χρησιμοποιώ (μόνο) όταν θέλω καλό ήχο με καρφί. Με μικρόφωνο δεν είναι ο,τι καλύτερο, καθώς δεν έχει πολύ δυνατό ήχο.

 

Δεν ξέρω εάν σε βοηθάω, αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεσαι ντε και καλά jumbo κιθάρα για να έχει καλό ήχο στον cube.

Γιώργος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Νομίζω ότι το πρόβλημα σου είναι οι χορδές.

Καλύτερα να πας σε 12αρες για ακουστική κιθάρα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 ώρες πριν, odis13 είπε

Γενικα μιλωντας, ενα πιο μεγαλο σωμα θα σε βοηθησει να αποφυγεις αυτο το τσιγκινο ηχο που αναφερεις. Οποτε ναι, καλα κανεις κατα τη γνωμη μου και κοιτας σε jumbo και dreadnought κιθαρες.  Αν ταλανιζεσαι σχετικα με τον τυπο κιθαρας, ηχοχρωματικα μπορεις να το σκεφτεις ως εξης: οι dreadnought συνηθως εχουν πολυ πιο pronounced μεσαια και -το κυριοτερο κατ'εμε- εχουν εναν πιο blended ηχο, με αποτελεσμα τα strummed chords να ακουγωνται πιο "ενιαια", αν αυτο βγαζει καποιο νοημα. Οι jumbo τεινουν να θυμιζουν ηχοχρωματικα περισσοτερο τον ηχο μικροτερων οργανων οπως πχ ΟΟΟ, αλλα με εμφασισμενα μπασα και γενικοτερα πλουσιοτερο βαθος ηχου. Πλατιαζω σε απαραδεκτο βαθμο βεβαια τωρα αλλα καταλαβαινεις ελπιζω χοντρικα τη διαφορα μεταξυ των 2 αρχετυπων. Το ποια προσεγγιση θα επιλεξεις ειναι καθαρα θεμα προσωπικης προτιμησης.

 

Tα ξυλα να μη σε απασχολουν ιδιαιτερα, στο budget κατω των 500 ευρω κοιτας σε μασιφ spruce καπακι και laminated mahogany (or similar) back & sides. Plugged in μαλιστα οι διαφορες μεταξυ των laminated Okume/Magogany/Walnut που εχουν οι 3 κιθαρες που ανεφερες ειναι ακαδημαικες θα ελεγα. 

Ισως και το πιο σημαντικο στην περιπτωση σου να ειναι τα ηλεκτρικα της κιθαρας -  εγω εκει θα εστιαζα την ερευνα μου, αφου ειχα καταληξει σε μερικα μοντελα. 

 

Δυστυχως τις συγκεκριμενες κιθαρες που εχεις υποψην σου δεν τις εχω ακουμπησει για να εκφερω ιδια γνωμη. Η Yamaha και η Ibanez εχουν κλασσικες dreadnought γραμμες απ'οτι βλεπω, για την Harley Benton εχω καποιους ενδοιασμους - δεν βρισκω καπου τις διαστασεις τις, και απο τη φωτο δεν μου φαινεται για 17'' jumbo για κανενα λογο. Αν ειναι 16'' αλλα εχει το βαθος μιας dreadnought οκ, αν ειναι πιο μικρη ισως να μην σου προσφερει τον ογκο που αποζητας. Απο την αλλη ειναι μιση τιμη απο την Yamaha και εχει τα ιδια ηλεκτρικα πανω, οποτε τι να σου πω...

 

Τελος να σε ρωτησω: το cutaway το θεωρεις απαραιτητο λειτουργικα/εμφανισιακα? Φανταζομαι οτι ναι, για να διαλεξες αυτα τα μοντελα, αλλα αν τυχον δεν εισαι 100% υπερ του εγω θα σου προτεινα να το αποφυγεις.

 

Ευχαριστώ. Πολύτιμα και ενδιαφέροντα όσα μου είπες. Το cutaway ναι το θέλω γτ συχνά πυκνά παίζω μελωδίες επάνω από λούπες που φτιάχνω εκείνη τη στιγμή. Πες μου όμως γτ να το αποφύγω κατά τη γνώμη σου 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κοιταξε, γενικα παντα μιλωντας η υπαρξη cutaway συνηθως επιφερει καποιες αρνητικες επιπτωσεις στον ηχο, ειδικοτερα στο bass response και το γενικοτερο ογκο του οργανου. 

 

Δες εδω πχ ενα παραδειγμα με 2 (κατα δυναμην) πανομοιοτυπα οργανα με μονη διαφορα την υπαρξη cutaway:

 

 

Τωρα αυτο φυσικα δεν παει να πει οτι αν συγκρινεις δυο κιθαρες η Α (non-cutaway) θα ειναι απαραιτητα πιο γεματη και με πιο δυνατα μπασα απο την Β (cutaway) λογω αυτου και μονο, ουτε οτι δεν μπορεις να εχεις μια cutaway κιθαρα με εκπληκτικα μπασα και fullness of tone (ειδικα απο τα χερια ενος ικανου modern-school luthier). 

 

Αλλα στην περιπτωση σου, αφου οπως λες χρησιμοποιεις τις ψιλες περιοχες της κιθαρας για μελωδικες γραμμες τοτε ναι η υπαρξη cutaway ειναι ενα διολου αμελητεο πρακτικο πλεονεκτημα. Και ειδικα για ενα (σχετικα) φτηνο οργανο που θα παιζεται plugged in, οι οποιες αρνητικες (ηχητικα) επιπτωσεις του cutaway θα ηταν αμελητεες πιστευω. 


 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Yannis Methenitis changed the title to Dreadnought Vs Jumbo για strumming

Τσέκαρε και τις takamine με το nex σχήμα - μικρότερο jumbo - είναι πολύ αξιοπρεπείς για τα λεφτα τους με καλή ενίσχυση και cutaway, λίγο βαριές αλλά ανθεκτικές(ειδικά για έξω), αν πειραματιστείς με μερικές χορδές και με το eq της κιθαρας, άνετα θα βγεί ο mellow ήχος στον ενισχυτή και είναι ιδανικές για συνοδεία φωνής χώρια που συνήθως υπάρχουν αρκετές στα μαγαζιά για να τις δεις και παίξεις από κοντά. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου