Superfunk Δημοσιευμένο 17 Φεβρουαρίου 2021 Share Δημοσιευμένο 17 Φεβρουαρίου 2021 Φακές Indian style μπιμαρισμενες φυσικά για να συμπυκνώνεται σε μια κουταλιά όλη η γεύση από τα καραμελωμένα λαχανικά και τα μπαχαρικά ,μπριζολακι χοιρινό λεπτοκομενο και φρέσκο μπρόκολο. Δίαιτα σήμερα. 5 www.soundcloud.com/superfunk12 https://superfunk12.wordpress.com/ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
gmoukou Δημοσιευμένο 17 Φεβρουαρίου 2021 OP Share Δημοσιευμένο 17 Φεβρουαρίου 2021 1 ώρα πριν, Superfunk είπε Φακές Indian style μπιμαρισμενες φυσικά για να συμπυκνώνεται σε μια κουταλιά όλη η γεύση από τα καραμελωμένα λαχανικά και τα μπαχαρικά ,μπριζολακι χοιρινό λεπτοκομενο και φρέσκο μπρόκολο. Δίαιτα σήμερα. Ω ρε διάολε...... Αυτές τις φακές (φαντάζομαι είναι κάτι παρεμφερές;) τις έχω βάλει στο μάτι απο τότε που τις ανέφερε ο @odis13. Πως τις φτιάχνεις ακριβώς; Όπως, ας πούμε, ο κύριος παρακάτω αλλά στο τέλος τις αλέθεις; Στις 10/2/2021 στις 7:56 ΜΜ, odis13 είπε Πεθυμησα κανα οσπριο με τα προχτεσινα ποστ, οποτε εχω βαλει να μουλιαζουν φασολια για αυριο και για σημερα μιας και ειχα λιγες φακες κοκκινες σπασμενες ειπα να τις φτιαξω σε ινδικο dhal στυλ. Ενα γρηγορο πρωτο βρασιμο στις φακες και τις σουρωνεις , τσιγαριζεις κρεμμυδι/σκορδο/τσιλι, ακολουθει λιγη ντοματα και μπαχαρικα (curry, κουρκουμας, κυμινο, παπρικα, αλατοπιπερα κλπ), επιστρεφουν οι φακες, λιγο γαλα καρυδας, ζωμος λαχανικων και το αφηνεις να τρεξει μεχρι να χυλωσει στο επιθυμητο επιπεδο. Κανονικα θα επρεπε να συνοδευτει με ρυζι, αλλα για σημερα ειχα στο σπιτι χωριατικο ψωμι μαζι με μερικα τουρσακια στο πλαι. "Και μες την τέχνη πάλι, ξεκουράζομαι απο τη δούλεψή της" Κ.Κ. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
dimsonic Δημοσιευμένο 17 Φεβρουαρίου 2021 Share Δημοσιευμένο 17 Φεβρουαρίου 2021 μοιάζει με το προηγούμενο, αλλά είναι πιό ελαφρύ και τρώς όσο θες. Κατι μεταξύ χορτόσουπας, τουρλού και φασολάδας. Ως συνήθως αυτοσχεδιάζουμε ή ...φτιάχνουμε νέα genres! 6 με σήμα το μπιφτέκι Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
odis13 Δημοσιευμένο 17 Φεβρουαρίου 2021 Share Δημοσιευμένο 17 Φεβρουαρίου 2021 @gmoukou Στην ινδικη κουζινα, αυτη η οικογενεια πιατων με φακες γενικα ονομαζονται dal ή dhal. Αν ψαξεις λοιπον συνταγες για dhal θα βρεις απειρες, προφανως οι παραλλαγες ειναι απειρες. Συνηθως χρησιμοποιουν σπασμενες φακες, αλλα κοκκινες, κιτρινες, πρασινες καφε ολες δουλευουν, δοκιμασε με οτι μπορεις να βρεις πιο ευκολα. Σημερα (και χτες βασικα) το μενου εχει Mapo Tofu, απο τα αγαπημενα μου sichuan πιατα. 9 στις 10 φορες το tofu μου πεφτει καπου απο απωθητικο εως παγερα αδιαφορο , το συγκεκριμενο φαι ομως οταν ειναι πετυχημενο το λατρευω. Κομματακια tofu μαγειρεμενα μαζι με κιμα μεσα σε ενα πικαντικο broth με βαση το doubanjiang (ενα fermented paste φτιαγμενο απο σπασμενη φαβα και τσιλι, βασικο συστατικο σε πολλα πιατα του Sichuan και υπευθυνο για το βαθυ κοκκινο χρωμα), κρεμμυδακια, σκορδο, ginger και φυσικα μπολικο sichuan peppercorn για το χαρακτηριστικο μουδιασμα. Ο κιμας παραδοσιακα εδω ειναι μια μικροποσοτητα (μοσχαρισιου ή χοιρινου) καθαρα για να προσθεσει γευση στο ζωμο και οχι τοσο ως κυριο συστατικο του πιατου, εγω οταν το φτιαχνω στο σπιτι προφανως βαζω ισως και παραπανω κιμα απο tofu, και αυτη τη φορα για αλλαγη εβαλα κιμα κοτοπουλο. Εννοειται διπλα μια γαβαθα ρυζι για συνοδεια. 4 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Giorgos rockstep Δημοσιευμένο 17 Φεβρουαρίου 2021 Share Δημοσιευμένο 17 Φεβρουαρίου 2021 8 λεπτά πριν, odis13 είπε @gmoukou Στην ινδικη κουζινα, αυτη η οικογενεια πιατων με φακες γενικα ονομαζονται dal ή dhal. Αν ψαξεις λοιπον συνταγες για dhal θα βρεις απειρες, προφανως οι παραλλαγες ειναι απειρες. Συνηθως χρησιμοποιουν σπασμενες φακες, αλλα κοκκινες, κιτρινες, πρασινες καφε ολες δουλευουν, δοκιμασε με οτι μπορεις να βρεις πιο ευκολα. Σημερα (και χτες βασικα) το μενου εχει Mapo Tofu, απο τα αγαπημενα μου sichuan πιατα. 9 στις 10 φορες το tofu μου πεφτει καπου απο απωθητικο εως παγερα αδιαφορο , το συγκεκριμενο φαι ομως οταν ειναι πετυχημενο το λατρευω. Κομματακια tofu μαγειρεμενα μαζι με κιμα μεσα σε ενα πικαντικο broth με βαση το doubanjiang (ενα fermented paste φτιαγμενο απο σπασμενη φαβα και τσιλι, βασικο συστατικο σε πολλα πιατα του Sichuan και υπευθυνο για το βαθυ κοκκινο χρωμα), κρεμμυδακια, σκορδο, ginger και φυσικα μπολικο sichuan peppercorn για το χαρακτηριστικο μουδιασμα. Ο κιμας παραδοσιακα εδω ειναι μια μικροποσοτητα (μοσχαρισιου ή χοιρινου) καθαρα για να προσθεσει γευση στο ζωμο και οχι τοσο ως κυριο συστατικο του πιατου, εγω οταν το φτιαχνω στο σπιτι προφανως βαζω ισως και παραπανω κιμα απο tofu, και αυτη τη φορα για αλλαγη εβαλα κιμα κοτοπουλο. Εννοειται διπλα μια γαβαθα ρυζι για συνοδεια. Φανταστικό φαίνεται!!! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Superfunk Δημοσιευμένο 17 Φεβρουαρίου 2021 Share Δημοσιευμένο 17 Φεβρουαρίου 2021 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, gmoukou είπε πως τις φτιάχνεις ακριβώς; Οπως είπε και ο @odis13 κανονικα φτιαχνονται με κοκκινες (κυριως) ή αλλες σπασμενες φακες...αλλα ειχα ξεμεινει και χρησιμοποίησα φακες ψιλες Κοζανης. Εγω την εχω απλοποιησει/πειραξει την παραδοσιακη συνταγη (γιατι γενικα η Ινδικη κουζινα ειναι ΠΙΚΡΑ απο πλευρας προετοιμασιας και χρονου που πρεπει να ξοδεψεις στην κουζινα...υπαρχουν φαγητα που θεΝε 2 ημερες για να τα μαγειρεψεις σωστα με βαση την κλασσικη συνταγη...) https://thewanderlustkitchen.com/indian-red-lentil-dal/ Πρωτα βραζω τις φακες (αφού τις πλυνω πρωτα με κρυο νερο) για 5 λεπτα και τις σουρωνω για να φυγει η μπιχλα και το κλαΝιδοΦακτορ Τις βαΝω στην ακρΙΑ. Στον ιδιο τΕνΤΖΕΡΗ ριχνω ΓΚΙ ή βουτυρο ΡΟΔΑΜΙ προβειο κλαριφιε (υπαρχει και η...light (my ass) εκδοχη με ελαιολαδο αλλα ΑΛΛΗ γευση εχει το βουτυρο...γιατι να το κρυψωμεν αλλωστε) και σωταρω 2 μεγαλα κρεμμυδια με λιγο αλατι και λιγο ζαχαρη μεχρι να καραμελωσουν ελαφρα,μαζι σωταρω λιγο καρυ,κιμινο,σκονη κολιαντρο,λιγο καπνιστη παπρικα,κουρκουμα και λιγο μπουκοβο,μολις καραμελωσουν βαζω 1 γεναια κουταλια πολτο σκορδου και μια μεγαλη κουταλια πελτε τοματας και σωταρω λιγο ακομα,1 λεπτο περιπου και μετα προσθετω 2 μεγαλα καροτα,1 μεγαλη πατατα,1 πιπερια Φλωρινης μεγαλη και τα 3 λεπτοκομενα. Τα φερνω κανα δυο γυρες για 1-2 λεπτα και μετα προσθετω τη φακη την οποια επισης φερνω κανα δυο γυρες. Προσθετω 1 με 1,5 λιτρο νερο και μια κουταλια της σουπας ζωμο (κοτα ή λαχανικων) και βραζω περιπου 45 λεπτα μεχρι να αρχισει να χυλωνει και να λυωνει και η πατατα. Μπημαρω καλα ,δοκιμαζω για αλατι,διορθωνω και ετοιμος. Επεξεργασμένο 17 Φεβρουαρίου 2021 από Superfunk 1 www.soundcloud.com/superfunk12 https://superfunk12.wordpress.com/ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Administrator Yannis Methenitis Δημοσιευμένο 17 Φεβρουαρίου 2021 Administrator Share Δημοσιευμένο 17 Φεβρουαρίου 2021 Ωραια μαγειρεύεις ρε @odis13, μπράβο! Εχω την εντύπωση πάντως πως εκεί που κάποιοι λαοί βάζουν τόφου, που εμείς δεν ξέρουμε τι είναι αλλα και να μην μάθουμε δεν θα μας λήψει μιας και δεν είναι ξακουστής νοστιμιάς, για να αντικαθιστά την πρωτεϊνη ή τους υδατάνθρακες που εμείς έχουμε μπόλικους νόστιμους, θα μπορούσαμε να βάλουμε κάτι πιο ευρωπαϊκό και αυτοφυές. Τι λες; Live and let Live. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Superfunk Δημοσιευμένο 17 Φεβρουαρίου 2021 Share Δημοσιευμένο 17 Φεβρουαρίου 2021 (επεξεργασμένο) 11 λεπτά πριν, yameth είπε θα μπορούσαμε να βάλουμε κάτι πιο ευρωπαϊκό και αυτοφυές. Τι λες; το πΓιο κοντινο ειναι καποιο ΤΥΡΙ τυπου paneer (μαλακο ασπρο τυρι που να ΜΗ λιωνει.....) https://www.recipeselected.com/el/recipe/paneer-indian-cheese/ κατι σαν ρικοτα με μανουρι ή χαλουμι ισως? Επεξεργασμένο 17 Φεβρουαρίου 2021 από Superfunk www.soundcloud.com/superfunk12 https://superfunk12.wordpress.com/ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Superfunk Δημοσιευμένο 17 Φεβρουαρίου 2021 Share Δημοσιευμένο 17 Φεβρουαρίου 2021 (επεξεργασμένο) 13 λεπτά πριν, yameth είπε μιας και δεν είναι ξακουστής νοστιμιάς, και ομως εχω φαει tofu στην Ιαπωνια....που επαθα την πλακα μου... εκανε βεβαια και μια περιουσια και αλλη μια... τωρα αν μιλας για αυτο που παιρνουμε 1 ευρω το πεντοκιλο απο τα supermarket εχεις δικιο... Επεξεργασμένο 17 Φεβρουαρίου 2021 από Superfunk 1 www.soundcloud.com/superfunk12 https://superfunk12.wordpress.com/ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
odis13 Δημοσιευμένο 17 Φεβρουαρίου 2021 Share Δημοσιευμένο 17 Φεβρουαρίου 2021 (επεξεργασμένο) 35 λεπτά πριν, yameth είπε Ωραια μαγειρεύεις ρε @odis13, μπράβο! Εχω την εντύπωση πάντως πως εκεί που κάποιοι λαοί βάζουν τόφου, που εμείς δεν ξέρουμε τι είναι αλλα και να μην μάθουμε δεν θα μας λήψει μιας και δεν είναι ξακουστής νοστιμιάς, για να αντικαθιστά την πρωτεϊνη ή τους υδατάνθρακες που εμείς έχουμε μπόλικους νόστιμους, θα μπορούσαμε να βάλουμε κάτι πιο ευρωπαϊκό και αυτοφυές. Τι λες; Σιγουρα μπορεις να πειραματιστεις με χιλια δυο πραγματα! Το tofu προεκυψε ως παραπλευρο της καλλιεργειας της σογιας (φτιαχνεται απο πηγμενο γαλα σογιας, οπως θα φτιαχναμε πχ εμεις γιαουρτι ή καποιο τυρι). Οποτε λογικο να απουσιαζει και απο το ευρωπαικο διαιτολογιο μιας και ιστορικα η καλλιεργεια της σογιας ηταν περιορισμενη στην Ασια κυριως. Εχει υψηλη θρεπτικη αξια αλλα οπως ειπες γευστικα δεν χανουμε απολυτως τπτ, ειναι τελειως ανοστο (ή εχει μια ελαφρα γευση...γρασιδιλας, not great). Στην Ασια τρωγεται κυριως για την θρεπτικη και οικονομικη του αξια ως αντικαταστατο πρωτεινης οπως ειπες, αλλα και για την υφη του - αυτο ειναι κατι το οποιο δεν εχουμε οι δυτικοι αναπτυγμενο τοσο ως γαστρονομικη προτεραιοτητα, αλλα στην Ασια και ειδικα στην Κινα θεωρηται η επιτομη της γαστρονομιας. Το να τρως δηλαδη κατι καθαρα και μονο για την απτικη απολαυση του να το μασας, ακομα και (αν οχι ειδικα οταν) ειναι τελειως ανοστο - μερικα απο τα πιο εξωτικα/αμφιλεγομενα/whywouldyoudothis υλικα της κινεζικης κουζινας πεφτουν σε αυτη την κατηγορια (shark's fin, bird's nest κλπ). Εμεις μιας και δεν εχουμε τετοιες ανησυχιες μπορουμε να βολευτουμε με κατι πιο ευγεστο θα ελεγα, ειδικα στην Ελλαδα δε νομιζω οτι αξιζει να πας να χρυσοπληρωσεις για να παρεις αμφιλεγομενης ποιοτητας συσκευασμενο tofu. Ενα μαλακο αλλα non-melty τυρι οπως πολυ σωστα ειπε ο @Superfunk ειναι μια ενδιαφερουσα επιλογη. Το paneer ειναι μια καλη λυση αν μπορει να βρεθει, το χρησιμοποιουν μαλιστα οι ινδοι παρομοιως με το tofu - ενα σχετικα ανοστο υλικο που οταν σιγομαγειρευεται ρουφαει ολη τη γευση της σαλτσας σαν σφουγγαρι. Εγω θα δοκιμαζα ισως και χαλουμι - εχει πολυ πιο εντονη γευση και ειναι αλμυρο, αλλα γιατι οχι? Απο εκει και περα μπορεις να ξεφυγεις και τελειως απο το tofu/τυρι και να δοκιμασεις καποια απο τις συγγενικες συνταγες της sichuan κουζινας, οπως το παρακατω πχ πιατο με μοσχαρι. Γιατι να μη του προσθεσεις και μερικες προβρασμενες πατατες πχ? Εξαιρετικο θα γινει. Δυστυχως (ή ευτυχως) για το πιπερι sichuan και το dobanjiang paste δεν υπαρχει αντικαταστατο, αλλα πιστευω σε μαγαζια με ασιατικα ειδη ή σε μερακλιδικα deli θα βρεις σχετικα ευκολα (το Σεπτεμβριο που ημουν Θεσσαλονικη βρηκα στο Παντωπολειο, και οι τιμες ηταν νορμαλ). Επεξεργασμένο 17 Φεβρουαρίου 2021 από odis13 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Προτεινόμενες αναρτήσεις