Προς το περιεχόμενο

Ανανεώσιμη ενέργεια. Κατα πόσο είναι εφικτή;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Εγώ θα ήθελα να δω πιο τολμηρές έρευνες όπως π.χ.

 

https://futureoflife.org/2016/09/30/artificial-photosynthesis/?cn-reloaded=1

 

που χρησιμοποιούν ήδη υπάρχουσες αρχές τις οποίες δεν τις έχουμε εξερευνήσει πολύ, λόγω της επανάπαυσής μας στα καύσιμα και το ρεύμα (από τα καύσιμα ή αλλού). Δεν ξέρω αν είναι τόσο επιστημονική φαντασία μια βιολογική μηχανή που να δουλεύει με υδατάνθρακες (όχι με καύση αλλά χημικά).

 

Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια αγορά έτοιμη, και περιμένουμε όλοι το προϊόν. Σύντηξη λένε μέχρι το 2040. Για βάστα ρε φίλε, εδώ δεν έχεις σταθερή σύντηξη ούτε 1 msec, τι 2040; Υδρογόνο λέει σήμερα. Φυσικό αέριο από χθες. Πού είναι το εκτενές δίκτυο φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα; 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 86
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

26 minutes ago, Ali Barout said:

Πού είναι το εκτενές δίκτυο φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα; 

μην αγχώνεσαι...έχει πολύ μέλλον ακόμα. Ο ΤΑΠ (Transadriatic Pipeline) μόλις τελείωσε και θα αυξήσει την υπάρχουσα παροχή της Ευρώπης στα 20 δις κυβικά. Από αυτόν τον αγωγό, εμείς δεν παίρνουμε αέριο, επιτρέπουμε μόνο τη διέλευση. Η πρώτη χώρα που αιτήθηκε σύνδεση με αυτόν τον αγωγό και ο οποίος θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται σύντομα, είναι η Βουλγαρία. Περαιτέρω, ήδη η ΔΕΣΦΑ ανήκει σε κοινοπραξία ξένων εταιρειών αερίου, όπως και η ΕΔΑΘΕΣΣ που ανήκει σε ιταλικά συμφέροντα. Θα κατασκευαστούν αρκετοί αγωγοί τα επόμενα χρόνια, όπως και ο υποθαλάσσιος της συμφωνίας Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα. Εφόσον δε μπορούμε να διαχειριστούμε μόνοι μας κρατικές επιχειρήσεις, σταδιακά θα αναγκαστούμε να τις ιδιωτικοποιήσουμε (ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΔΕΣΦΑ, ΕΔΑΘΕΣΣ, ΟΠΑΠ κ.α.)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

31 λεπτά πριν, Ledge είπε

μην αγχώνεσαι...έχει πολύ μέλλον ακόμα. 

 

Αυτό βλέπω. Και ΑΝ δεν δημιουργηθεί γεωπολιτικό τουρλουμπούκι, και ΑΝ ΑΝ ΑΝ. Όμως, ήδη μας παίρνουν τα σκάγια της υπερφορολόγησης του πετρελαίου, με το θέρμανσης να είναι οριακά κάτω από το ευρώ και να απευθύνεται μόνο σε πασοκατζήδες. Με αποτέλεσμα να καίμε... ξύλο εν έτει 2020, και ενίοτε όχι μόνο ξύλο αλλά ό,τι βρούμε, ή να βάζουμε αντλίες θερμότητας σε σπίτια του '70 με αστεία μόνωση κτπ κτπ κτπ.

 

Κι όταν έρθει ο ιδιώτης να πάει το δίκτυο στο χωριό στη γιαγιά μου πχ (που δεν θα την έχει βγάλει μέχρι τότε η μαύρη άλλα 20 χρόνια), θα κριθεί ασύμφορο να το πάει μέχρι εκεί, λόγω χαμηλής ζήτησης. Καλά είναι να ζεις εκεί που καβαλάς το αυτοκίνητο και σε 3 ώρες είσαι σε 3 άλλες χώρες και είναι όλο ίσιωμα, αλλά εδώ... είναι αλλιώς. Αλλά μιας και πάντα ακολουθούμε τις έξωθεν τάσεις και δεν μπορούμε μόνοι μας κουμάντο στα του οίκου μας, ας μην παραπονιόμαστε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

27 minutes ago, Ali Barout said:

Κι όταν έρθει ο ιδιώτης να πάει το δίκτυο στο χωριό στη γιαγιά μου

οι άνθρωποι της υπαίθρου είναι συνήθως πιο "ψημένοι" από τους ανθρώπους της πόλης. Θα τη βρουν την άκρη

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Ίσως δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι υπάρχουν χώρες και περιοχές εκατομμυρίων όπου ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά (ή σχεδόν αποκλειστικά) από ΑΠΕ. 

Η Νορβηγία (για παράδειγμα) εξάγει 1 εκατομμύριο βαρέλια αργό πετρέλαιο την ημέρα στην Ευρώπη και η ίδια χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα μόνο για το 2% των αναγκών της. (98% ανανεώσιμες). 

Το έκανε αυτό για να ΒΓΑΛΕΙ λεφτά και να φτιάξει το πλουσιότερο ασφαλιστικό σύστημα. 

 

Η πλήρης συζήτηση για τις ανανεώσιμες μπορεί να περιλαμβάνει και κάτι περισσότερο από το κόστος ή το περιβαλλοντικό impact των εγκαταστάσεων. Η μετάβαση στις ΑΠΕ, έχει να κάνει και με τη σταδιακή ανεξαρτησία των οικονομιών από τους πετρελαιάδες με τις λαμποργκινι και τη μετάβαση σε έναν κόσμο που η ενέργεια συνδέεται με τις νέες τεχνολογίες και αποτελεί στοιχείο της ίδιας της οικονομίας. 

 

Τα περί χαμηλής απόδοσης δεν είναι ακριβή. Δυνητικά θα μπορούσε να ηλεκτροδοτηθεί όλος ο πλανήτης με περιορισμένης έκτασης εγκαταστάσεις. 

Προσωπικά ετοιμάζομαι (μαζεύω προσφορές) να εγκαταστήσω στη στέγη μου ένα σύστημα 5-7.5 KW το οποίο θα το πληρώσω με κανονικό χρήμα από την τσέπη μου και το κόστος εγκατάστασης θα το αποσβέσω μέσω της μείωσης των λογαριασμών της ΔΕΗ σε 5-6 χρόνια. (Μετά θα θα εξακολουθήσω να πληρώνω λιγότερα και με κάποιο τρόπο θα "κερδίζω". 

Δεν μιλάω για επιδοτήσεις και σικέ τιμολογήσεις με τη ΔΕΗ. (Μόνο συμψηφισμό ενέργειας). 

 

Μπορεί κανείς να πιστεύει ότι το Stanford ή το MIT και όλοι οι άλλοι είναι κομμάτι μιας μεγάλης συνωμοσίας για να μας αναγκάσουν να σταματήσουμε το λιγνίτη και να μας υποδουλώσουν. 

Εγώ δεν το πιστεύω.

 

 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Η συνωμοσία στο μέτρο που εγω την αντιλαμβανομαι δεν αφορά την απόδοση αυτων των συστημάτων (δεν το ξερω το αντικείμενο) .

Αφορά τη διαχείριση αυτων των συστημάτων , την εξαναγκασμενη μεταβαση σε αυτα αυτα και την τιμολόγηση αυτών. 

Πιστεύω δε ότι ολα αυτά είναι η νεα πράσινη φούσκα. ....οπως ειπε και ο Γκορτον Γκέκο στο wall sreet 2 .

Και δεν μιλαμε να βαλεις σπίτι σου ενα πανελ ή δυο οπως σκέφτεσαι εσυ.

Μιλάμε οτι παρασύρουν τον κόσμο με την αναγγελία του κλεισίματος των μοναδων λιγνίτη σε μια ξεφρενη επένδυση φ/β....  με ολες τις εταιρικές μορφες (hot ειναι οι ενεργειακές κοινοτητες τωρα οπως ειπα κσι ανώτερω) σε ενα ηδη κορεσμένο φ/β δικτυο.....και ο θεος ξέρει ποτε θα ανοίξει και αν και γι αυτους (θα κλαψουν πολλοι τα λεφτα τους) .Εχω κανει ηδη δυο ενεργειακές κοινότητες με κεφάλαιο 600.000 ευρω έκαστη. 

Προς το παρον βγάζει λεφτα απο την πράσινη ενέργεια αυτος που πουλάει πανελς, το κράτος απο τις αιτήσεις αδειοδότησης (ανεξάρτητα αν γίνουν δέκτες- χρονίζουν αιτήματα)  1500 ευρω παει εκάστη. ....και εγω που τους κανω τις εταιρίες. 

Μου θυμιζει έντονα τις εταιρίες διαχείρισης οχημάτων τέλους κυκλου ζωής,(περα απο άλλες φουσκες....χρηματιστήριο π.χ) που και παλι για να σωσουμε το περιβάλλον έγιναν. 

Σε ενα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο οριζοταν οτι θα δοθούν ελάχιστες αδειες (μια στην περιφέρεια της Δ.Μακεδονίας ) και απαιτούσε μεγάλο εταιρικό κεφάλαιο προς τουτο. 

Εγω εκανα και αυτη την πρώτη εταιρία. 

Μεσα σε ενα μηνα ,άλλαξαν τον νομό και χορήγησαν αλλες τρεις άδειες μόνο στην πολη της Κοζάνης. Φαντάστειτε τι εγινε σε ολη την περιφέρεια. 

Μου σρεσει η πράσινη οικονομία.     Προσωπικα βγαζω λεφτα ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

11 hours ago, Ledge said:

και το υδρογόνο είναι μια μορφή ΑΠΕ και έχει αρχίσει να μπαίνει στο παιχνίδι. Βέβαια, υπάρχουν κι εκεί κάποια θέματα δυσκολίας (π.χ. να το ξεχωρίσει ο Τσίπρας απ' το ήλιο ? ), αλλά η καύση του παράγει νερό και το ίδιο παρασκευάζεται από το φυσικό αέριο

για να παραχθεί υδρογόνο χρειάζεται κάποια μορφή ηλεκτρολυσης ή κατάλυση. Δεν είναι ούτε ενεργειακά συμφέρον (ακομα?) ούτε έχει καλη απόδοση (ακομα?). Εκτός από τη παραγωγη, μεγαλα προβλήματα είναι και η αποθήκευση (πχ για να χρησιμοποιείται σε ενα αυτοκίνητο) που συνεπάγεται συνήθως υψηλή πίεση (=βομβα) και επίσης η διανομή του. Το υδρογόνο είναι ένα πολύ μικρό μοριο και τηνει να χώνεται στα μέταλλα (h2 embrittlement) οπότε η διανομή μέσω των υπαρχόντων δικτύων (φυσικού αεριου) είναι πολύ αμφισβητήσιμη. 

 

Γενικά θα χρειαστούν πολλά-πολλά χρόνια για να λύσουμε ακόμα και τα βασικά. Τουλαχιστον με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας είμαστε λίγο πιο μπροστά. Βέβαια κι εκεί θες μπαταρίες, που δεν είναι και Το πιο οικολογικό πράμα του κόσμου.

Επεξεργασμένο από otto##
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

6 minutes ago, otto## said:

Τουλαχιστον με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας είμαστε λίγο πιο μπροστά

 

Σύμφωνοι.

Το θέμα είναι πώς παράγεται αυτή.

Freud-Σαντές

Ποιητής-Ερωαναλυτής PhD-SG

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

20 minutes ago, fusiongtr said:

 

Σύμφωνοι.

Το θέμα είναι πώς παράγεται αυτή.

 

Ζορικα. Απο ανανεώσιμες + "οικολογικό καύσιμα". Κυρίως το δεύτερο.

 

Είναι όντως κυριως πολιτικό και οικονομικό θέμα. Όσο η ExxonMobil και η shell έχουν αποθέματα τεράστια αυτά ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΩΛΗΘΟΥΝ. Δεν είναι δα και καμία συνωμοσία. Αυτό σε συνδυασμό με το αστείο κόστος εξαγωγής πετρέλαιου στη μέση ανατολή καθυστερεί τρομερά τα πράματα. Δε είναι τυχαίο που η Saudi Aramco έγινε η πρώτη trillion dollar company. 

 

https://www.google.com/amp/s/www.nytimes.com/2019/12/12/business/saudi-aramco-2-trillion.amp.html

 

Επίσης για να καταλάβετε το μέγεθος της υποκρισίας δείτε τα στατιστικά της Eurostat για τις ΑΠΕ στην Ευρώπη. Δείτε που είναι η ολλανδια, στην οποία κατοικώ. Το Βέλγιο, που είναι και το κέντρο των αποφάσεων; Και εντάξει, ήλιο δεν έχει τόσο πολύ, αλλά αερα; Μιλάμε για αέρηδες εδώ οχι αστεία. Βόρεια θάλασσα.

 

https://ec.europa.eu/eurostat/cache/infographs/energy/bloc-4c.html

 

Μιλάμε για τη eurostat όχι για τπτ site με θεωρίες συνομωσίας.

Επεξεργασμένο από otto##
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου