Guru npap Δημοσιευμένο 2 Μαΐου 2019 Guru Share Δημοσιευμένο 2 Μαΐου 2019 1 ώρα πριν, fusiongtr είπε Νίκο, θα ήθελα την γνώμη σου και πάνω στις ακουστικές κιθάρες στο θέμα gauge. Τι θα πρότεινες καθαρά ηχοληπτικά. αν εξαιρέσεις ότι ανεβαίνουμε σε διάμετρο δεν αλλάζει η λογική... πρέπει να έχουμε τον κατά δυνατόν πιο "πλούσιο ήχο" ώστε να μας επιτρέπεται να λειτουργήσουμε επιλεκτικά το λιγότερο δυνατόν επεμβατικά για να τον ενσωματώσουμε αρμονικά σε ένα mix, ελαχιστοποιώντας έτσι την πιθανότητα να χρειαστεί να επαναλάβουμε την ηχογράφηση με άλλο σεταπ... γενικά πάντως είναι πιο εύκολο να βρεις τι σου ταιριάζει γιατί σπάνια ένας καλός φυσικός ήχος μιας ακουστικής κιθάρας δεν "κάθεται" αν ηχογραφηθεί σωστά... βασικό όπλο εδώ πέραν από την επιλογή των mics και της χωροθέτησης τους, οι σωστές πένες και το να μην "σκάβει" ο μουσικός... επίσης κατά κανόνα απαραίτητη και η επιμελής χρήση κάποιου transparent high pass φίλτρου... τέλος δεν παίζουμε με καινούργιες χορδές που θυμόμαστε να αλλάξουμε στο studio (εκτός αν μας αρέσει ως άποψη αυτός ο χαρακτηριστικός ήχος και τα έντονα συρσίματα... αν όχι, την πάμε αφού τις έχουμε "στρώσει" εκ των προτέρων "τόσο όσο" ώστε να μας δώσουν το sweet spot του ήχου που μπορούν να παράγουν με το συγκεκριμένο όργανο που τις ταιριάξαμε)... εγώ πάντως γενικά προτιμώ medium phosphor bronze sets στο πλείστον των περιπτώσεων... αλλά περί ορέξεως... 1 δεν μιλάω αν δεν ξέρω... η σιωπή (μου) είναι χρυσός (στην τσέπη του άλλου)... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
TamTam Δημοσιευμένο 2 Μαΐου 2019 Share Δημοσιευμένο 2 Μαΐου 2019 Οι δεκάρες ακούγονται πιο γεμάτες όταν η κιθάρα είναι μόνη της όπως τώρα. Πιστεύω όμως ότι μέσα στο mix, oi εννιάρες θα γράψουν με πιο πολλή ευκρίνεια. Ωραίος! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Superfunk Δημοσιευμένο 2 Μαΐου 2019 Share Δημοσιευμένο 2 Μαΐου 2019 (επεξεργασμένο) 7 ώρες πριν, fusiongtr είπε Νίκο, θα ήθελα την γνώμη σου και πάνω στις ακουστικές κιθάρες στο θέμα gauge. Τι θα πρότεινες καθαρά ηχοληπτικά. Εγώ είμαι άλλος Νίκος, αλλά εδώ το πράγμα αλλάζει,αν το αντέχει η κιθάρα σου όσο βαρύτερο τόσο καλύτερα. Τουλάχιστον 12αρες πάντως για εμένα. Μιλάμε για ακουστικό όργανο βλέπεις και οι πολύ λεπτές χορδές το αδειάζουν.. Για ηλεκτρικό όργανο θα διαφωνήσω με τον συνονόματο από επάνω μια και ήχος είναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ και όχι "καλύτερος" Μη ξεχνάμε ότι ΜΕΣΑ στη ΜΙΞΗ μπορεί να δουλεύει καλύτερα το ένα η το άλλο gauge ανάλογα με το είδος. Όπως και το ίδιο το είδος πολλές φορές επιβάλλει το gauge... αν θέλεις twang θέλεις και ελαφρύτερες wound χορδές.. Εγώ ας πούμε θέλω να ... γυρίσω πίσω στο χρόνο και να ξαναηχογραφησω ΟΛΕΣ τις κιθάρες που έχω παίξει στη ζωή μου με το 10-38 σετ που χρησιμοποιω τώρα αντί για το 10-46 ,η διαφορά στο twang και στην ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ των single lines στις τυλιχτες χορδές που συνήθως παίζω lead αλλά και στα ακκορντα που τις συμπεριλαμβανουν είναι τεράστια...κάτι ήξερε ο Hendrix.... Επεξεργασμένο 2 Μαΐου 2019 από Superfunk 1 www.soundcloud.com/superfunk12 https://superfunk12.wordpress.com/ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Επισκέπτης Δημοσιευμένο 2 Μαΐου 2019 Share Δημοσιευμένο 2 Μαΐου 2019 Επανέρχομαι στο "πείραμα", για να δούμε κατά πόσο με λίγο EQ μπορούν να εκμηδενιστούν οι διαφορές. Επισυνάπτω λοιπόν τέσσερα δείγματα που μου περίσσεψαν από το αρχικό τεστ (σόρρυ για τα sloppy παιξίματα), στα οποία έχω πειράξει με EQ τις εννιάρες. Η σειρά δεν ακολουθεί μοτίβο όπως στο προηγούμενο, αλλά είναι διαφορετική σε κάθε κλιπ, οπότε θα πρέπει να μαντέψετε για το κάθε ένα ξεχωριστά, έτσι ώστε ένα κλιπ που είναι πιο προφανές να μην "δίνει" και όλα τα υπόλοιπα. Πραγματικά μου έκανε εντύπωση η ακοή κάποιων από εσάς (εξακολουθώ να ακούω διαφορές της τάξης του 2% πλην των τελευταίων καθαρών στο προηγούμενο) που βρίσκετε τις διαφορές τόσο σημαντικές και προφανείς και θέλω να σας δυσκολέψω λίγο... Περιμένω απόψΗΣ από όλους, για να δούμε κατά πόσο το EQ μπορεί να εξισώσει την απώλεια μάζας των χορδών ή τουλάχιστον να "θολώσει" τα νερά... Your browser does not support the HTML5 audio tag string gauge 9 vs 10 plus.mp3 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
gkourmoul1 Δημοσιευμένο 2 Μαΐου 2019 Share Δημοσιευμένο 2 Μαΐου 2019 (επεξεργασμένο) 1 9-10 2 10-9 3 9-10 4 10-9 Απο το κινητο το ακουσα. Οι διαφορες που ακουσα ηταν στην ατακα των χορδων, στις αρμονικες και στο vibrato λιγο. Εννοειται οτι ειναι ελαχιστες οι διαφορες. Τοσο ελαχιστες οπου πιθανοτατα να κανω λαθος. Το εφερες ωραια με το eq. Επεξεργασμένο 2 Μαΐου 2019 από gkourmoul1 Γιώργος Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
dimsonic Δημοσιευμένο 2 Μαΐου 2019 Share Δημοσιευμένο 2 Μαΐου 2019 ψύλλοι στ άχυρα.... με σήμα το μπιφτέκι Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
ex-VangelisV Δημοσιευμένο 2 Μαΐου 2019 Share Δημοσιευμένο 2 Μαΐου 2019 33 λεπτά πριν, gkourmoul1 είπε 1 9-10=9 2 10-9=201 3 9-10=29 4 10-9=401 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
gkourmoul1 Δημοσιευμένο 2 Μαΐου 2019 Share Δημοσιευμένο 2 Μαΐου 2019 4 minutes ago, VangelisV said: 1 9-10=9 2 10-9=201 3 9-10=29 4 10-9=401 + ------------- 640 Γιώργος Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
gkourmoul1 Δημοσιευμένο 3 Μαΐου 2019 Share Δημοσιευμένο 3 Μαΐου 2019 (επεξεργασμένο) 10 hours ago, gkourmoul1 said: 1 9-10 2 10-9 3 9-10 4 10-9 Απο το κινητο το ακουσα. Οι διαφορες που ακουσα ηταν στην ατακα των χορδων, στις αρμονικες και στο vibrato λιγο. Εννοειται οτι ειναι ελαχιστες οι διαφορες. Τοσο ελαχιστες οπου πιθανοτατα να κανω λαθος. Το εφερες ωραια με το eq. Το ακουσα παλι στο αμαξι και αναθεωρω... 1. 10-9 2 9-10 3 9-10 4 9-10 Οι διαφορες που ακουσα στα ηχεια του αυτοκινητου ηταν λιγο η ατακα και οι αρμονικες, και πιο εντονα οι διαφορες στo eq. Οι 9αρες ηταν πιο bright και με λιγοτερο μπασο σε μεσαιες και ψηλες νοτες. Επεξεργασμένο 3 Μαΐου 2019 από gkourmoul1 Γιώργος Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Guru npap Δημοσιευμένο 3 Μαΐου 2019 Guru Share Δημοσιευμένο 3 Μαΐου 2019 Στις 2/5/2019 στις 7:27 ΠΜ, Tamtam είπε Οι δεκάρες ακούγονται πιο γεμάτες όταν η κιθάρα είναι μόνη της όπως τώρα. Πιστεύω όμως ότι μέσα στο mix, oi εννιάρες θα γράψουν με πιο πολλή ευκρίνεια. ποιες εννιάρες, σε ποιο είδος μουσικής, με ποια κιθάρα ποιο σετ σε ποιο mix και με ποια συνοδά όργανα, σε ποιες οκτάβες, με ποιες δυναμικές κτλ κτλ?... κάθε mix και ανάλογα το ζητούμενο στον ήχο κάθετα και οριζόντια, είναι κάτι μοναδικό... καταλαβαίνω την ανάγκη για υπεραπλουστεύσεις, μπούσουλες και "πανάκειες", αλλά τσουβαλιάζοντας αόριστα ότι το αυτονόητο ως φυσικό φαινόμενο περί "ευκρίνειας" συνεπάγεται απριόρι και το ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ως αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση, με ξεπερνάτε όσο και να προσπαθώ να είμαι λιγότερο "απόλυτος" από ότι κάθε θέμα μου επιτρέπει τεχνικά... απορία... από το παρακάτω ας πούμε εσύ τι δεν έχεις καταλάβει ορέ Tam Tam? (μη το πάρεις προσωπικά, αφορμή πήρα)... Στις 2/5/2019 στις 2:06 ΠΜ, npap είπε στις δεκάρες των δειγμάτων σου (σε άλλα σεταπ τα δεδομένα διαφοροποιούνται συγκριτικά ανάλογα τη φύση τους) η συνολική συχνοτική ισοροπία, ο όγκος και το "σώμα" στις χαμηλές είναι η βασική διαφορά καθώς εκτός από πιο "γεμάτο" τους δίνουν κι ένα πιο "στρογγυλό" συνολικό άκουσμα που επεκτείνεται "ψυχοακουστικά" ως αρμονικός πλούτος εμφανής σε όλο το φάσμα που καλύπτουν... στις εννιάρες τώρα λόγω της "απουσίας" των παραπάνω χαρακτηριστικών μέσω του roll off τους στις χαμηλές, η συχνοτική "ενέργεια" συγκεντρώνεται επί το πλείστον στην μεσαία περιοχή και το αυτί του κάθε κιθαρίστα (με εξαίρεση αυτούς της jazz) είναι λογικό να "γοητεύεται" από το φαινόμενο "διακριτότητας" σε πολυφωνικά σύνολα καθώς και συγκριτικής ευκρίνειας, μια και είναι εκ κατασκευής από τον γιαραμπή περισσότερο ευαίσθητο σε αυτή... τις περισσότερες φορές όταν δεν έχουμε ήδη ακριβές "εφαρμοσμένο αξίωμα" ως προς το ζητούμενο (δηλαδή συγκεκριμένο ήχο που ήδη έχουμε χρησιμοποιήσει και θέλουμε να αναπαράγουμε χωρίς παρεκκλίσεις πχ λόγω "ταμπού" απαιτήσεων κάποιου είδους) προτιμούμε να ξεκινάμε από το κάθε "δεδομένο" που μας δίνει τα περισσότερα περιθώρια ευελιξίας και αναζήτησης... ένα από αυτά είναι και οι χορδές... γι αυτό και στο πρώτο τεστ του JimmyPap ως ηχολήπτης θα προτιμούσα (και θα πρότεινα αν μου το ζητούσε) τις δεκάρες συγκριτικά πάντα με τις ενιάρες... αλλιώς καταλήγουμε στο χαρακτηριστικό πλέον νέο τεστ του που δυστυχώς αυτή τη φορά (σε αντίθεση με το πρώτο) δεν στέκει, γιατί δεν υπάρχει reference point... πχ ο ήχος πριν το eq... κάλλιστα, κάθε ένας από τους (λίγο ή περισσότερο) θολούς χαμηλομεσαία ήχους (εμφανώς οι 3 από τους τέσσερις) που καλοπροαίρετα έχει παράγει στην προσπάθεια του να τονίσει συχνότητες που δεν υπάρχουν στις εννιάρες ο Δημήτρης (με την σειρά που τους υπέδειξε ήδη ο Γιώργος μη την ξαναγράφω), θεωρητικά δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα οφειλόταν σε κακορυθμισμένο αρχικό ήχο ή άστοχη σε δεύτερο χρόνο εφαρμογή eq, ώστε να ξέρουμε τι συγκρίνουμε... αλλά για να μην λέω λέω μόνο και κουράζω, έφτιαξα κι εγώ ένα δειγματάκι για να πάρετε μια ιδέα τι εννοώ και στην πράξη... από το πρώτο τεστ του JP λοιπόν, κράτησα τα δεύτερα στα ζεύγη δείγματα ως έχουν και πείραξα στα γρήγορα και ελαφρώς τα πρώτα με την λογική ενός υποθετικού mix... οι ρυθμίσεις έγιναν μόνο στο δείγμα που ξεκινάει και εφαρμόστηκαν ως είχαν στα υπόλοιπα (εννοείται ότι σε πραγματικές συνθήκες το κάθε δείγμα θα πειραζόταν ανεξάρτητα με τα αποτελέσματα πολύ πιο εμφανή και ευέλικτα)... Your browser does not support the HTML5 audio tag string gauge 9 vs 10_Npap edit.mp3 τι λέτε... ποια είναι πλέον τα πιο ευκρινή και με τον μεγαλύτερο "αρμονικό πλούτο" χωρίς να αλλοιωθεί ο αρχικός χαρακτήρας (αλλά ασχέτως ηχητικής άποψης δεδομένου ότι θα μπορούσα-τε να παράγω-ετε 10 τέτοια το λεπτό)... το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι με τις εννιάρες η δική μου δουλειά θα γινόταν πιο "δυσχερής" σε βαθμό που θα καθοριζόταν από τις ανάγκες ενός real mix... για να το ξεκαθαρίσω κι αυτό ως Λόλα να ένα μήλο (γιατί δεν ξέρω τελικά τι καταλαβαίνει ή ακούει ή τι διαβάζει ο καθένας), σε καμιά περίπτωση δεν θα πω ότι αν μου ρθει ένας κιθαρίστας στο studio με εννιάρες θα τον στείλω στο σπίτι μέχρι να ξανάρθει με τον κηδεμόνα του και δεκάρες (ή +)... απλά στην αναζήτηση του τελικού ήχου που είναι πάντα ΣΥΝΙΣΤΑΜΕΝΗ στη ροή του χρόνου αλληλεπιδρώντων συχνοτικών συνιστωσών (και όχι μόνο), με το masking effect να "τιμωρεί" κατά βαση σε ένα σύνολο λεπτομερειών που κάνει την διαφορά, η επιλογή της μεγαλύτερης διατομής ποιοτικών χορδών δίνει κατά κανόνα ένα "πλεονέκτημα" που καλό είναι να υπάρχει ακόμα κι αν δεν χρειαστεί τελικά στην πράξη... τώρα όποιος δεν μπορεί να ακούσει διαφορές (δεν είναι κάτι μεμπτό έτσι κι αλλιώς) δεν είναι να το παίρνει και προς πόνο... η μουσική μπορεί να σε "σκίσει" έτσι κι αλλιώς αναπαραγόμενη κι από ένα τρανζιστοράκι στην παραλία... αλλά από την άλλη όσοι (κυρίως τεχνικοί) ασχολούνται με την "λεπτομέρεια", δεν το κάνουν για να περνάει η ώρα τους... όποιος έχει ακούσει πραγματικά καλές ηχογραφήσεις σε πραγματικά καλά ηχοσυστήματα εισπράττοντας αυτό το "κάτι" που καθηλώνει λειτουργώντας επικουρικά στην τέχνη, καταλαβαίνει... χαιρετώ όπως άρχισα λέγοντας ότι οι "κανόνες" στην ηχοληψία είναι απλά σημεία εκκίνησης δημιουργίας... τα holy grail μόνο σε χολυγουντιανές παραγωγές έχουν θέση....πόσο πιο απλά να το πω... να το ζωγραφίσω?... ΥΓ. επειδή έχουμε μια τάση να τα ισοπεδώνουμε όλα, στην επόμενη μας μίξη αντί για τα Zildjian που ηχογραφήσαμε ας χρησιμοποιήσουμε τίποτα καπάκια από κατσαρόλες της γιαγιάς μας... και πιο "ευκρινή" θα είναι για πολλούς και προχώ "άποψη" για άλλους... ΥΓ2 Στις 2/5/2019 στις 9:29 ΠΜ, Superfunk είπε Για ηλεκτρικό όργανο θα διαφωνήσω με τον συνονόματο από επάνω μια και ήχος είναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ και όχι "καλύτερος" Μη ξεχνάμε ότι ΜΕΣΑ στη ΜΙΞΗ μπορεί να δουλεύει καλύτερα το ένα η το άλλο gauge ανάλογα με το είδος. ρε μαστρο Νίκο συνονόματε και συνομίλικε (το 65... μεγάλη χρονιά) φυσικά να διαφωνήσεις... αλλά που μίλησα εγώ για "καλύτερο"?... επίσης Στις 2/5/2019 στις 2:06 ΠΜ, npap είπε όταν ρωτάνε την γνώμη μου ειδικά ανάμεσα στα δύο σετ (δεν είναι ένα θέμα που απασχολεί μόνο εσένα) , προτείνω (κατά κανόνα βέβαια γιατί όπως ματάπα παραπάν', ανάλογα και το σεταπ και το είδος μουσικής το θέμα γίνεται πιο πολύπλοκο και δεν χωράει μονοδιάστατες απαντήσεις) τι να πω... δευτερο θέμα στο καπάκι με συνενόηση κουκούτσι... άντε να βάζω σιγά σιγά κανά τραγουδάκι που το απολαμβάνω κιόλας, γιατί αρχίζει και γίνεται επώδυνα κουραστικό για μένα το να μη μπορώ να επικοινωνήσω σωστά την σκέψη μου (φαντάζομαι για τους άλλους πόσο θα ναι ) ακόμα και σε θέμα που έχει τεχνική βάση (ως προς την πλευρά που το προσέγγισα τουλάχιστον)... μάλλον έρχεται και η ώρα μου... χρειάζομαι διακοπές μη πω σύνταξη... δεν μιλάω αν δεν ξέρω... η σιωπή (μου) είναι χρυσός (στην τσέπη του άλλου)... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργήστε λογαριασμό
Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Σύνδεση