Προς το περιεχόμενο

Ερώτηση "κρίσης": γιατί οι ακριβές ηλεκτρικές κιθάρες ε

Arct

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Στο απαίδευτο μάτι βέβαια, πχ κάποιου που δεν ασχολείται με μουσική, μια φθηνή μεξινάνικη ή κινέζικη στρατ και μια ακριβή άνω των 2000 δεν μπορεί να τις ξεχωρίσει ούτε καν οπτικά.

Είναι σαν τους επαγγελματίες δοκιμαστές κρασιού, που θα καταλάβουν διαφορές στο κρασί που σε εμάς μπορεί να φανούν το ίδιο σαν κρασιά και να μην μπορούμε να ξεχωρίσουμε το πολύ ακριβό από το φθηνότερο (όχι το φθηνιάρικο).

Αυτό είναι που κάνει κάποιες κιθάρες ακριβότερες, και πολλές φορές δεν έχει να κάνει με τον ήχο ή με το versitality ή με την λειτουργικότητα κτλ.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Blind_wine_tasting

Διαβασε το "Biases"

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντήσεις 30
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Διαβασε το "Biases"

To bias σίγουρα παίζει ρόλο.

Ωστόσο πόσο δύσκολο θα ήταν για κάποιον που ξέρει από κιθάρες, αν του δώσουν δυο όργανα, χωρίς να του πουν ποιό είναι το ''ακριβό'' ώστε να μην υπάρχει θέμα bias, να το διαπιστώσει από μόνος του?

Δεν μιλάω καν να τις βάλει σε ενισχυτή και να παίξει, ούτε να του δέσουν τα μάτια και να τις ακούει και άλλα τέτοια άπειρα παραδείγματα που έχουμε δει.

Πχ αν το καπάκι maple είναι ΑΑ ή ΑΑΑΑΑ flame, αν το φινίρισμα είναι λεπτό και καλαίσθητο και όχι δέκα πόντοι πολυεστέρας, αν τα κλειδιά είναι ποιοτικά και όχι φθηνιάρικα, αν το logo είναι ''diamond pearl'' και όχι μια απλή μουτζούρα ή ένα απλό decal...  όλα αυτά δεν φαίνονται ''με το μάτι'' (από κοντά βέβαια, όχι στα δέκα μέτρα) ώστε να μπορούν οι περισσότεροι να καταλήξουν σε ασφαλές συμπέρασμα για το ποιό όργανο από τα δυο είναι πιο ακριβό?

Αυτό το "ο ήχος είναι στα δάκτυλα" ποτε δεν το κατάλαβα.Η ποιότητα του παιξίματος είναι στα δάκτυλα και μονο μιας που ΣΥΧΝΟΤΙΚΑ δεν αλλάζει τίποτα αν βάλεις πχ να παίξει ενα power chord ο Steve Vai η ο Τίμος Ντόσκας απο τον Τύρναβο!Ο καλος σοφερ θα σε παει στη δουλεια δειτε με τη Φεραρι ειτε με το Ζασταβα...αυτο δε σημαινει οτι και τα δυο αυτοκινητα ειναι ιδιας ποιοτητας....σημαινει απλα οτι ειναι καλος σοφερ αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα.Εχοντάς κιθάρες απο όλο το φάσμα των τιμών και έχοντας κανει οτι καλυτερο απο σεταρισμα και upgrades γινόταν (για τα γουστα και τις αναγκες μου)σε όλες μπορω να πω οτι η πιο φθηνή υστερεί εμφανως σε playability και ΚΑΘΟΛΟΥ ηχητικα έναντι των ακριβών.Εχει το δικο της ρολο στα live που δεν είναι προταγωνιστικος αλλά έχει.Η κιθάρα μου των 2000e δεν είναι 5 φορες καλύτερη απο την κιθάρα μου των 400e αλλά μου κανει τη ζωή 500 φορες πιο εύκολη.ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ οτι μια κιθάρα δεν μπορει να αξίζει σαν κοστος πανω απο 1000-1200 e.Απο εκεινο το ποσο και πανω το οποιοδηποτε value for money παει περιπατο.To αν αξίζει για κάποιον να δώσει 3 και 4 και 5 χιλιάρικα για κιθάρα είναι καθαρά προσωπικό θέμα του αγοραστή σε συνδυασμό με την ψυχοσύνθεση και την τσέπη του.Αν κάποιος είναι διατεθειμένος να πληρώσει 5 φορες την αξία ενος οργάνου ώστε να πάρει αυτό το έξτρα 5℅ (ειτε ειναι ηχος ειτε playability ειτε mojo ειτε ολα αυτα μαζι) τοτε με γεια του και χαρα του.(Καθολου ειρωνικο αυτο μιας που αν μπορουσα θα το εκανα και γω....και βασικα στο βαθμο που μπορω το κανω)Αρκεί να μη τρέφει αυταπάτες οτι το όργανο είναι 5 φορες καλυτερο γιατί μετα χάνεται η μπάλα...

Ενω γενικά συμφωνω κατα καιρους με τις απόψεις του satanas τώρα δεν μπορω να καταλάβω το ποσταρισμα του και την προτροπη για "μελέτη αντί για ποσταρισματα".

"The Tone Is In The Gear.....The Skill Is In The Hands"

Με κάθε επιφύλαξη αφού δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω, ίσως μια κιθάρα άνω των 1.500-2.000 ευρώ να έχει την φροντίδα στην κατασκευή και την επιλογή των υλικών που χρειάζεται ένας επαγγελματίας ,που θα του δίνει την σιγουριά ότι το όργανό που χρησιμοποιεί για να βγάζει το ψωμάκι του δεν θα τον κρεμάσει μετά από 3 ταξίδια.

Δεν είμαι επαγγελματίας κιθαρίστας αλλά είμαι φωτογράφος και ξέρω ότι μπορεί να υπάρχουν μηχανές των 1.000 ευρώ που τραβούν ίδιες φωτογραφίες με μηχανές των 4.000 αλλά δεν θα στηριζόμουν επάνω τους για μια κρίσιμη φωτογράφιση. Με την χρήση αυξάνουν γεωμετρικά οι πιθανότητες αστοχίας.

Μια κιθάρα των 800 ευρώ μπορεί να βγει αριστούργημα αλλά πάντα θα έχει περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα σε σχέση με μία ακριβότερη. Ο ερασιτέχνης δεν έχει πρόβλημα να αλλάξει το νατ ή το μπρίτζ μετά από έναν χρόνο και 6 μήνες μετά να πάει για κλειδιά. Στο τέλος θα έχει ένα όργανο που μπορεί να βρίσκεται εντελώς εκτός προδιαγραφών ,μπορεί να είναι καλύτερο μπορεί να  είναι χειρότερο από αυτό που δοκίμασε στην αρχή. Κανένα πρόβλημα.

Εάν είναι η δουλίτσα σου είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα.

Έχω παρατηρήσει ότι συνήθως hacks και tricks δοκιμάζουν οι ερασιτέχνες ,προσωπικά ακόμα και firmware τρομάζω να αλλάξω στην κάμερα μου φαντάζομαι ότι για κάποιον επαγγελματία κιθαρίστα η αγωνία θα είναι ίδια με ρύθμιση truss rod.

Αυτό με την κιθάρα των 800ε που θα παρουσιάσει πρόβλημα γρηγορότερα απο μια πιο ακριβή μη το δενουμε και κόμπο.Το λεω γιατι 800 ειναι κοντα στο οριο ωστσ να εχεις πολυ καλα ξυλα πολυ καλα ηλεκτρικα και πολυ κσλο hardware.Στην τελικη....οτι και να κανουμε η ηλεκτρικη κιθαρα δεν παυει να ειναι 2-3 ξυλα με 5-6 μεταλλικα-πλαστικα αντικειμενα πανω της και 2-3 pots με καλωδιακια.Τοσο απλα.Τα υπολοιπα τα κανουν τα cnc χωρις τον παραγοντα "ανθρωπινο λαθος" .Και ολα αυτα με σχεδον μηδενικες αλλαγες στη φυση του οργσνου τα τελευταια 60χρονια.Δεν ειναι rocket science...δεν ειναι υπολογιστης οπως πολυ σωστα ειπε καποιος πιο πριν.Αυτό το οποίο λες υπάρχει μεν αλλά βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερο price range.Εκεί που αρχίζουν πλέον να μη φτάνουν τα χρήματα ώστε η κιθάρα να έχει πανω τα καλυτερα...

"The Tone Is In The Gear.....The Skill Is In The Hands"

Η κιθάρα μου των 2000e δεν είναι 5 φορες καλύτερη απο την κιθάρα μου των 400e αλλά μου κανει τη ζωή 500 φορες πιο εύκολη.

επιτέλους ειπώθηκε και αυτό . Δοξα σοι

"There’s no mystery in my gear. And if any, then it’s hidden between hands, heart and soul. It simply must be the way I play" ~ Criss Oliva

Ρε παιδιά, μην ψειρίζετε τη μαϊμού τόσο πολύ...Ένα σωρό επαγγελματίες έχουν παίξει σε σχετικά φθηνό εξοπλισμό και είχαν μια χαρά ήχο. Στην τελική 6 χορδές είναι, 2-3 μαγνήτες, 2-3 ποτενσιόμετρα κι ένας διακόπτης. Ή όπως το λέει λακωνικά ο Keith "five strings, two notes, two fingers and one asshole." :-X

εμενα παλι η απορια μου πηγαζει απο καθολικη αγνοια μιας και ουτε επαγγελματιας μουσικος ειμαι ουτε ασχολουμαι χρονια με την μουσικη  και δεν κατανοω τις αναγκες ενος επαγγελματια. αλλα βλεποντας το απο την δικη μου οπτικη και λογικη μηπως καποια πραγματα ειναι υπερ του δεοντος υπερεκτιμημενα? δηλαδη ποσο τρομακτικη μπορει να ειναι η διαφορα αναμεσα σε μια Fender American Special που κοστιζει σχεδον χιλιαρικο με μια American Elite που κοστιζει 800 ευρω παραπανω. ποσο κακο nut-κλειδια-μαγνητες-κακη αισθηση και γω δεν ξερω τι αλλο μπορει να εχει μια κιθαρα των 1000 ευρω που ακομα και αν αποφασισεις να την αναβαθμισεις και παλι θα εχει τεραστια διαφορα απο την αλλη που κοστιζει 800-900 ευρω παραπανω. δηλαδη θελω να πω ποσο δεν μπορει καποιος επαγγελματιας η εστω ενας παιχτης σοβαρου επιπεδου να ειναι ευχαριστημενος με μια κιθαρα 1000 ευρω ωστε να δικαιολογειται μια τετοια διαφορα στην τιμη. και μην ξεχναμε οτι μιλαμε για 1000 ευρω και οχι για κιθαρες 300-400 ευρω. οι δυο fender ειναι εντελως τυχαιο παραδειγμα. ισως τελικα υπαρχουν χαοτικες διαφορες που δεν κατανοω αλλα επαναλαμβανω ειναι αποριες που πηγαζουν απο την αγνοια με το αντικειμενο

[...] Βέβαια εννοείται πως ο,τι ανάλογα το επιπεδο του καθενός υπάρχει και η αντίστοιχη κιθάρα.(ερασιτεχνική,ημιεπαγγελματική και επαγγελματική.)

Αυτό με τις επαγγελματικες κιθάρες ποτέ δε το χωνεψα. Η κιθάρα δεν ειναι κρουστικό δράπανο. Ειναι μουσικο όργανο. Κάθε κιθάρα που δε ξεκουρδίζει (πολύ), που ειναι ίσια και που δεν έχει τρανταχτά προβληματα με τα ηλεκτρικά ειναι εν δυνάμει επαγγλεματική.

Επίσης μια πανάκριβη κιθάρα με πανάρχαιες χορδές και κακοσεταρισμένη δεν κάνει για "επαγγελματική" χρήση. 

Τέλος, το αν θα αγοράσει κάποιος φτηνή, μεσαία ή ακριβή κιθάρα, ουδεμία σχέση έχει με το επίπεδο του παίχτη. Με αυτή τη λογική η γκίμπσον θα πούλαγε 100 κιθάρες κάθε χρόνο, η suhr 20 κ.ο.κ. Όποιος έχει λεφτά και θέλει να τα διαθέσει αγοραζει. Τώρα αν θα ακούγεται καλά ειναι άλλη ιστορία. 

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου