otto## Δημοσιευμένο 28 Δεκεμβρίου 2016 Share Δημοσιευμένο 28 Δεκεμβρίου 2016 Παιδιά εύχομαι καλή χρονιά να έχουμε. Παίζω πολλά χρόνια κιθάρα αλλά τελευταίως συνειδητοποίησα ότι η ρυθμική μου κιθάρα πάσχει, και πάσχει πολύ. Παλιότερα δεν έδινα σημασία γιατί μπορώ άνετα να παίζω τα "σόλα" μου και τους αυτοσχεδιασμούς μου αλλά τώρα βλέπω πως η τεχνική μου στη ρυθμική κιθάρα είναι ανεπαρκής (σχεδόν αυτοδίδακτος γαρ). Για αυτό σκέφτηκα να πάρω και το λούπερ για να εξασκηθώ επί τούτου. Ρωτάω λοιπόν, με το μανδύα του αρχάριου, μερικές ενδιαφέρουσες (γιατί με πήραν και τα χρονια και βαριέμαι και δεν έχω πολύ χρόνο) ιδέες/συμβουλές πως να βελτιώσω το στραμινγκ μου, πως να είμαι πιο σωστός στο μέτρημα και πως να εξασκήσω τις αρμονιες μου. Μπορεί να ακούγεται λίγο άμπαλο αλλά έχω χαθεί ανάμεσα στα χιλιάδες βίντεο και βιβλία. Μου τη δίνει που μπορώ να αυτοσχεδιάσω επαρκώς σε πολλές κλίμακες/τρόπους αλλά δεν έχω την ευχέρεια να παίξω απλά ρυθμούς. Κολλάω σε συγκεκριμένα μοτίβα που ακούμε συνεχώς σε έντεχνα ή απλά ροκ. Κάθε συμβουλή είναι πολύτιμη. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Έκτορας Δημοσιευμένο 28 Δεκεμβρίου 2016 Share Δημοσιευμένο 28 Δεκεμβρίου 2016 To looper είναι εξαιρετική ιδέα αλλά... για το αντίθετο. Γιατί είναι εύκολο να παίξεις 4 μέτρα μια φορά κα μετά πάνω τους να κάνεις εξάσκηση την lead κιθάρα σου. Αν θες να κάνεις practice πάνω στη ρυθμική σου, θα πρότεινα (σε στυλ μετρονόμου) είτε ένα drum machine, είτε ένα από τα ψηφιακά πολυεφφέ που έχουν έτοιμα rhythm patterns. Εγώ δούλευα αρκετά στο παλιό Zoom G1 που έχει καμιά 40-αριά patterns και τα οποία μπορείς να θέσεις με ακρίβεια στα bpm που θέλεις. Βασικά κάνουν τη δουλειά του μετρονόμου αλλά προσφέρουν την ψευδαίσθηση του backing track (σχεδόν) με αποτέλεσμα να είναι πολύ λιγότερο βαρετά. Σκέφτομαι να πάρω σε κάποια φάση ένα Zoom G3 για αυτή τη δουλειά και μόνο. Μπορεί να είναι overkill αλλά στο 100-ευρω που παίζουν μεταχειρισμένα, μόνο τα drum patterns και το looper που έχει, θα είναι τρομερό εργαλείο practice. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
otto## Δημοσιευμένο 28 Δεκεμβρίου 2016 OP Share Δημοσιευμένο 28 Δεκεμβρίου 2016 To looper είναι εξαιρετική ιδέα αλλά... για το αντίθετο. Γιατί είναι εύκολο να παίξεις 4 μέτρα μια φορά κα μετά πάνω τους να κάνεις εξάσκηση την lead κιθάρα σου. Αν θες να κάνεις practice πάνω στη ρυθμική σου, θα πρότεινα (σε στυλ μετρονόμου) είτε ένα drum machine, είτε ένα από τα ψηφιακά πολυεφφέ που έχουν έτοιμα rhythm patterns. Εγώ δούλευα αρκετά στο παλιό Zoom G1 που έχει καμιά 40-αριά patterns και τα οποία μπορείς να θέσεις με ακρίβεια στα bpm που θέλεις. Βασικά κάνουν τη δουλειά του μετρονόμου αλλά προσφέρουν την ψευδαίσθηση του backing track (σχεδόν) με αποτέλεσμα να είναι πολύ λιγότερο βαρετά. Σκέφτομαι να πάρω σε κάποια φάση ένα Zoom G3 για αυτή τη δουλειά και μόνο. Μπορεί να είναι overkill αλλά στο 100-ευρω που παίζουν μεταχειρισμένα, μόνο τα drum patterns και το looper που έχει, θα είναι τρομερό εργαλείο practice. Δεν έχεις καθόλου άδικο για το λούπερ. Γενικά έχω βρει μια μόντα με έτοιμα drums (κανονικά ηχογραφημένα) από το youtube. Ρωτάω όμως σε πιο πρωτογενές επίπεδο. Ασχέτως εξοπλισμού, ιδέες με ενδιαφέρον ή λιγότερο πως να βελτιώσω το ρυθμικό μου μέρος. πχ. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Έκτορας Δημοσιευμένο 28 Δεκεμβρίου 2016 Share Δημοσιευμένο 28 Δεκεμβρίου 2016 Ρωτάω όμως σε πιο πρωτογενές επίπεδο. Ασχέτως εξοπλισμού, ιδέες με ενδιαφέρον ή λιγότερο πως να βελτιώσω το ρυθμικό μου μέρος. Εξαιρετική λύση (φαντάζομαι) θα είναι και το... να βρεις μπάντα να παίξεις. ;D 90% της δουλειάς ενός κιθαρίστα είναι η ρυθμική, άσχετα που εμείς (τα ψώνια) έχουμε ονειρώξεις με Slash, Satriani και τα ρέστα... ;D Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
bouzoukleri Δημοσιευμένο 28 Δεκεμβρίου 2016 Share Δημοσιευμένο 28 Δεκεμβρίου 2016 Θα προτείνω τι βοήθησε εμένα. Μετρονόμος-ηχογράφηση-ακρόαση-επανάληψη. Μόνο ρυθμικά. Μέχρι να μην καταλαβαίνω ποια ηχογράφηση είναι η σωστή , η τέταρτη πχ ή η τεσσαρακοστή τρίτη Και το παλεύω έτσι σχεδόν κάθε μέρα. Χωρίς επιτυχία πάντα είναι η αλήθεια. 8) 8) 8) 8) 8) 8) Υπογραφή ΤΕΜΠΕΛΧΑΝΑΣ ;D Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
otto## Δημοσιευμένο 28 Δεκεμβρίου 2016 OP Share Δημοσιευμένο 28 Δεκεμβρίου 2016 Μετρονόμος-ηχογράφηση-ακρόαση-επανάληψη. Μόνο ρυθμικά. Ναι, αλλά τι παίζεις? Δηλαδή ψάχνω έναν μπούσουλα με νόημα. Δεν είναι ότι δε ξέρω κιθάρα ??? ::) είναι ότι δε ξέρω πολλούς ρυθμούς. Δηλαδή ενώ μπορώ να παίξω τις περισσότερες συγχορδίες (εκτός από κάτι sus#3add5flat9 ;D) τις βάζω σε ίδια μοτίβα. Πιστεύω ότι η τεμπελιά μου δε με βοηθά ::). Εξαιρετική λύση (φαντάζομαι) θα είναι και το... να βρεις μπάντα να παίξεις. ;D 90% της δουλειάς ενός κιθαρίστα είναι η ρυθμική, άσχετα που εμείς (τα ψώνια) έχουμε ονειρώξεις με Slash, Satriani και τα ρέστα... ;D Δε παίζει εύκολα. 1ον τα έχω αφήσει πισω μου αυτά, στα φοιτητικά χρόνια, όπου και τότε μόνο σόλαρα ;D ;D ;D ;D ;D. 2ον δεν έχω χρονο να οργανωθώ με άλλους και 3ον δεν μπορώ να βασίσω τη διασκεδασή μου στο πρόγραμμα των άλλων (ξέρεις πως λειτουργεί με τις μπαντες). Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
dimsonic Δημοσιευμένο 28 Δεκεμβρίου 2016 Share Δημοσιευμένο 28 Δεκεμβρίου 2016 πάρε τον Mick Taylor και πές του να σου ρίξει μερικές γραμμές... Μετά να δεις πόσο καλός γίνεσαι ! ;D με σήμα το μπιφτέκι Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
RayDTutto Δημοσιευμένο 28 Δεκεμβρίου 2016 Share Δημοσιευμένο 28 Δεκεμβρίου 2016 Ναι, αλλά τι παίζεις? Δηλαδή ψάχνω έναν μπούσουλα με νόημα. Δεν είναι ότι δε ξέρω κιθάρα ??? ::) είναι ότι δε ξέρω πολλούς ρυθμούς. Γιατί, θα πιάσεις δουλειά σε σκυλάδικο; Στου ροουοκ έναν 4/4 χρειάζεται. When you will get good you will know. There is no guitar. There never was. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Guru ez Δημοσιευμένο 28 Δεκεμβρίου 2016 Guru Share Δημοσιευμένο 28 Δεκεμβρίου 2016 Σαφώς το καλύτερο είναι να παίζεις σε μπάντα, όμως προς το παρόν -αφού αυτό δεν παίζει- προτείνω: Play along με κομμάτια που σ'ενδιαφέρουν/εμπνέουν, προσπαθώντας να είσαι όσο γίνεται μέσα στο ύφος και την αισθητική του πράγματος - και όχι να κατ'ανάγκην να τα βγάζεις ίδια. Αφιέρωσε λίγο χρόνο με επιμονή εξασκώντας αριστερό και δεξί (mute/release και στα δύο) παίζοντας "μονολιθικά" ρυθμικά μπλουζ τύπου Who do you love (Bo Diddley) & boogie John Lee Hooker style. Άκουσε σχετικές ηχογραφήσεις απο ευρύ φάσμα, προτείνω τους πρώτους δίσκους των Dr Feelgood (Wilko Johnson-guitar) & James Brown with Jimmy Nolen on the guitar. Ασχολήσου με πράγματα που αληθινά σου αρέσουν και όχι τα "σώνει και καλά πρέπει"... ;D ...good luck The music you listen to, becomes the soundtrack of your life Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Mash the Sandwich Δημοσιευμένο 28 Δεκεμβρίου 2016 Share Δημοσιευμένο 28 Δεκεμβρίου 2016 My two cents... Αν θες να κάνεις καλή δουλειά πρέπει αρχικά να είσαι εξοικειωμένος με βασικούς όρους ρυθμικού από τη μουσική θεωρία. Πρέπει να γνωρίζεις αξίες, μέτρα καθώς και να τα αναγνωρίζεις ή να τα βρίσκεις μόνο σου πάνω σε ένα κομμάτι ή μετρονόμο. Πχ να παίζει ο μετρονόμος τέταρτα και εσύ να μπορείς να παίζεις πάνω του δέκατα έκτα. Αν το καταφέρεις ή το έχεις ήδη αυτό μπορείς να εκμεταλλευτείς ασκήσεις και γενικότερα βιβλία πάνω στη ρυθμική κιθάρα. Θα σου πρότεινα τη σειρά βίντεο - βιβλίο του ross bolton "Funk Rythm Guitar". Μπορείς να την βρεις εύκολα στο youtube ενώ το βιβλίο βρίσκεται σε .pdf με ένα απλό google search. Αν δεν είσαι εξοικειωμένος με ρυθμική θεωρία και δεν θέλεις να γίνεις τότε τα πράματα είναι λίγο πιο δύσκολα και μπακάλικα. Η βασική ιδέα είναι να πάρεις κομμάτια που γουστάρεις με ρυθμική κιθάρα και να παίζεις με το cd ή το μετρονόμο. Αυτό που ουσιαστικά πρέπει να βελτιώσεις είναι το timing σου. Αν δεν έχεις δουλέψει ποτέ με μετρονόμο, αυτό είναι λογικό Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργήστε λογαριασμό
Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Σύνδεση