Προς το περιεχόμενο

λαϊκοί δρόμοι, τροπικότητα στο ρεμπέτικο

liga rosa

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ευχαριστουμε παρα πολυ για το αρθρο. Πληρως τεκμηριωμενο.:)

Επισης ,νομιζω πως εχει ανεβει στα αρθρα του noiz απο τις 24/11...

Μόνο ΘΡΑΣ...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

χαχα δεν το πήρα χαμπάρι, περίμενα κάποιου είδους αυτόματη ειδοποίηση στο μέιλ. η ημερομηνία πάντως είναι όταν το έστειλα.

σας ευχαριστώ για την αποδοχή και τα καλά λόγια! διαβάζω μετά μανίας παλιές συζητήσεις και άρθρα, βρίσκω πολλά ενδιαφέροντα εδώ. ειδικά πάνω στην διδασκαλία, αλλά και στα μπλουζ που τα έχω παρατήσει καιρό...

το περίσσιο χαλάει το ίσιο

• Guru

Λοιπόν, γράφεις πολλά ενδιαφέροντα πράγματα-το διάβασα πολλές φορές, σίγουρα θα ακολουθήσουν κι άλλες. Πιστεύω πως, μια και το θέμα ίσως να είναι κάτι νέο για πολλούς εδώ, θα βοηθούσαν πολύ μερικά παραδείγματα γραμμένα. Σίγουρα θα βοηθούσαν εμένα. :)

ευχαρίστως! εννοείς τα τραγούδια που αναφέρω ως παραδείγματα, γραμμένα σε παρτιτούρα; ή μήπως κάποια διαγράμματα για να οπτικοποιήσω τον κάθε δρόμο;

• Guru

Ναι, κάποια τραγούδια ή αποσπάσματα από ταξίμια, κάτι τέτοιο. Και κάποιο διάγραμμα, όπως λες, που να ίσως να έβαζε σε τάξη τις σχέσεις ανάμεσα στους δρόμους...δεν ξέρω.

Έχω ένα βιβλίο του Μουράτ Αυντεμίρ, Το Τούρκικο Μακάμ, το έχεις υπόψη σου? Για κάθε μακάμ έχει μια γραμμένη σύνθεση και έναν επίσης γραμμένο σκελετό  του αυτοσχεδιασμό που κάνει στο cd που συνοδεύει το βιβλίο. Βοηθάει πολύ.

σε βιβλία σίγουρα θα υπάρχουν αναλυτικά όλα αυτά. του αϋντεμίρ είναι κλασικό, αν και δεν το έχω. πιο κοντά στην λογική των δρόμων είναι των βούλγαρη-βανταράκη, αλλά νομίζω αυτό που σε ενδιαφέρει περισσότερο είναι το βιβλίο του δημήτρη μυστακίδη για την λαϊκή κιθάρα. έχει θέσεις, παρτιτούρες, ανάλυση δρόμων, τα πάντα. έχω βέβαια κάποιες αντιρρήσεις πάνω στο θεωρητικό κομμάτι, άλλωστε το είχαμε συζητήσει αρκετά στο ρεμπέτικο φόρουμ (βλέπε λινκ στο πρώτο μήνυμα). όμως για το παίξιμο και για το βιβλίο έχει δεδομένο τον σεβασμό μου.

έχω σκοπό κάποια στιγμή να εμπλουτίσω το άρθρο με διαγράμματα ή έστω πιο αναλυτική παρουσίαση των 4/5χόρδων, εξάλλου μου το επισήμαναν κι άλλοι. με λίγη πίεση θα κάτσω να το κάνω επιτέλους... στο τέλος θα βγεί βιβλίο!

• Guru

Να το κάνεις.  :)

Θα κοιτάξω για τα βιβλία που αναφέρεις, σ΄ευχαριστώ. Αυτό που κυρίως με ενδιαφέρει αυτόν τον καιρό-σε σχέση με όλα αυτά- είναι το τι μπορώ να κάνω πάνω στην άταστη κιθάρα,  άρα ψάχνομαι και με τα μόρια κλπ.

θενξ για το σπρώξιμο!

εφόσον ασχολείσαι με μόρια, τότε ψάξου κατ'ευθείαν με μακάμια για να αξιοποιήσεις όλον τον πλούτο του μουσικού συστήματος της ανατολικής μεσογείου. οι δρόμοι είναι μόνο για τα ρεμπέτικα, περισσότερο τα πειραιώτικα και κάποια παλιά λαϊκά.

πέρα από το βιβλίο των βούλγαρη-βανταράκη (και του μαυροειδή εννοείται), δες του τσιαμούλη για ένα συγκεντρωτικό πάνω στα μακάμια.

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου