Προς το περιεχόμενο

Επιλογη χορδων... (μουσικο στυλ-οργανο)

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δηλαδη εσεις διαλεγετε κουτουρου τις χορδες...? Δεν λες εδω θα βαλω 11αρες, εδω 9αρες πχ, ή θα παρω αυτη τη μαρκα ειναι καλη πχ, αυτο εννοω

ε όχι και κουτουρού...

μετά από κάποιες δεκάδες χρόνια κάπου καταλήξαμε.

Δεν θα κερδίσεις τίποτα βάζοντας αυτές που βάζω, ούτε επίσης αυτές που θα βάλει ο ΛΚ...

Συνήθως μετά από χρόνια καταλήγεις σε μιά μάρκα.

Μετά ανάλογα με τι κιθάρες έχεις και τι θα παίξεις ίσως αλλάξεις τα νούμερα.

Σπάνια όμως κάποιος έχει σε μια κιθάρα του 13άρες και σε μια άλλη 9άρες.

Εκτός αν η μια είναι ακουστική ίσως.

Οι περισσότεροι στις μάρκες που καταλήγουν, από όσο ξέρω όταν αλλάζουν νούμερα πάνε +/- 1

Θα έλεγα να μη σε απασχολεί το θέμα.

Βάλε ένα σετ στην καθε μιά και μετά όπως πάει. Αν σου φανουν σκληρές κατέβα ένα νούμερο κοκ.

με σήμα το μπιφτέκι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστω για τις απαντησης παιδια, θα βαλω και στις δυο 9ρες που ειναι νομιζω το ποιο γνωστο νουμερο(jimi hendrix, jimmy page, οπως ειπε και ο LK steve vai)  και ολα καλα. Αλλα περιμενω και αλλες αποψης, οποιος θελει...

its rock n roll. 

Το πάχος των χορδών επηρεάζει τον ήχο σου. Μεγαλύτερο πάχος χορδών θα σου δώσει πιο γεμάτο σήμα με μεγαλύτερο output*. Το μεγαλύτερο πάχος όμως, δυσκολεύει το playability και θα πρέπει να το συνηθίσεις. Οπότε είναι θέμα ισορροπίας. Πόσο πιο γεμάτο ήχο θες, συναρτήσει του πόσο άνετα θέλεις - μπορείς να παίζεις. Χαρακτηριστικά, μπορείς να παρατηρήσεις ότι οι περισσότεροι metal κιθαρίστες που επιδίδονται σε θάλασσες shredding, προτιμούν μικρότερο πάχος. Ενώ πχ blues παίκτες παίκτες προτιμούν μεγαλύτερο πάχος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι α) δεν υπάρχουν εξαιρέσεις και β) δεν μπορείς να επηρεάσεις τον ήχο σου με άλλους τρόπους για να πετύχεις "παχύ" σήμα. Είναι διαφορετικό όμως να έχεις ένα γεμάτο σήμα εξαρχής, από το να επεμβαίνεις σε ένα υπάρχον.

Η προσωπική μου άποψη είναι να διαλέξεις ένα σετ το οποίο έχει το ει δυνατόν μεγαλύτερο πάχος στο οποίο όμως να μπορείς να παίζεις άνετα. Πειραματίσου και δοκίμασε διάφορα σετ. Μια καλή αρχή θαρρώ, είναι οι 10αρες.

Έχει όμως υπόψιν ότι μεγαλύτερο πάχος χορδών συνεπάγεται μεγαλύτερη δύναμη που ασκείται στο μανίκι, οπότε ανάλογα την κιθάρα, ίσως χρειαστείς ρύθμιση στο όργανο.

* για την ιστορία, ο χαρακτηριστικός ήχος της κιθάρας στη Miserlou του Dick Dale, έχει παιχτεί με 16άρες

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με αυτά που λένε τα παιδιά πιο πάνω. τα σετ 9 (9 - 42) και 10 (10-46) είναι τα πιο συνηθισμένα σετ. Όσο περισσότερο ανεβαίνεις κερδίζεις σε όγκο και sustain, αλλά δυσκολεύει λίγο στο παίξιμο (slide, bending, κράτημα συγχορδιών κλπ). Μια καλή λύση που μπορείς να δοκιμάσεις είναι τα υβριδικά στυλ πχ 9-46. Αυτό σου δίνει τις 3 κάτω χορδές από 9άρι σετ για λίγο πιο εύκολα lead και ταυτόχρονα έχεις και δεκάρες μπάσες ώστε να μην έχεις ψόφια ρυθμικά.

Αν από κάποιο σημείο και μετά δεις τι σου κάθεται καλύτερα στο χέρι μπορείς να ανέβεις σε κανονικό δεκάρι σετ ή πχ σε μισές 10άρες/11άρες.

Επίσης αν σκοπεύεις να ρίξεις το κούρδισμα σου συνήθως θέλεις λίγο πιο μεγάλο gauge για να αντισταθμίσεις την τάση που χάνεις.

Εγώ πχ στην κιθάρα που έχω drop C χρησιμοποιώ 10-52!

Όλα αυτά είναι μόνο συμβουλευτικά και εννοείται πως με δικό σου πειραματισμό και δοκιμές θα καταλήξεις σε αυτό που σε βολεύει πραγματικά!

Θα βαλεις τις χορδες που βολευουν ΕΣΕΝΑ.

Δεν ειναι απαραιτητο ενα πιο ελαφρυ και μαλακο σετ να σε βολευει περισσοτερο απο ενα πιο βαρυ και σκληροτερο σετ.

Μπορει να μην μπορεις καν να παιξεις με ενα πολυ μαλακο σετ.

Θα βαλεις τις χορδες των οποιων ο ηχος στις κιθαρες σου αρεσει σε ΕΣΕΝΑ.

Ξανα δεν ειναι απαραιτητο ενα βαρυτερο σετ να εχει καλυτερο ηχο απο ενα ελαφρυτερο,εχει απλως ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ηχο.

Σιγουρα οσο αυξανεται το gain οι διαφορες περιοριζονται ως και εξαφανιζονται σε ακραιες ρυθμισεις και ποσοτητες gain.

Μια ΚΑΛΟΣΕΤΑΡΙΣΜΕΝΗ κιθαρα θα παιζει μια χαρα με οτιδηποτε χορδες και να βαλεις.

ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μπορει να γνωριζει τι αρεσει και τι βολευει ΕΣΕΝΑ.

, θα βαλω και στις δυο 9ρες που ειναι νομιζω το ποιο γνωστο νουμερο(jimi hendrix, jimmy page

δεν επαιζαν με 9αρες αλλα με το κλασσικο 010-038 (ουσιαστικα ενα μπλεντ απο 10αρες στα καντινια και 8αρες στις τυλιχτες) rock n'roll set της Fender.

Πλεον αυτο το σετ το φτιαχνει μονο η GHS

BOOMERS® 6-STRING - GHS

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Στην Tele θα βάλεις 9αρες και στην Les Paul 10αρες

Δεν ξέρω αν συμφωνώ με αυτό..ειδικά για αρχάριο, θα πρότεινα να καταλήξει σε ένα νούμερο και να μείνει σε αυτό μέχρι να συνηθίσει. Κρίνω από την δικιά μου εμπειρία που όταν άλλαξα από 9άρες σε 10άρες σε μία μου κιθάρα, δεν μπορούσα να κάνω καν σήκωμα σωστό. Χρειάστηκα χρόνο για να τις συνηθίσω και όταν έπαιζα με την άλλη κιθάρα με τις  9άρες πάλι έχανα λίγο.

Οπότε θα έλεγα να αποφασίσει σε ένα μέγεθος και να μείνει εκεί αρχικά τουλάχιστον.

ΥΓ. εκτός αν το λες αυτό λόγω διαφορετικού scale κιθάρας, οπότε δεν έχω άποψη γιατί εμένα ήταν και οι δύο strat

ΔΕΝ ΦΩΝΑΖΩ, ΣΦΗΝΩΣΕ ΕΝΑ ΣΟΥΣΑΜΙ ΤΟ ΚΑΠΣ ΛΟΚ..

ΥΓ. εκτός αν το λες αυτό λόγω διαφορετικού scale κιθάρας, οπότε δεν έχω άποψη γιατί εμένα ήταν και οι δύο strat

αυτό...

με σήμα το μπιφτέκι

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου