Προς το περιεχόμενο

O Kanye West, o Μουσικός κι ο Dj

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Όταν μεγάλωνα,από τη μια μεριά είχα ΖΝ,TXC και Ημισκούμπρια και από την άλλη Τρύπες,Σπαθιά,Κρίνα.

Από Έλληνες οι FFC ήταν αξιοπρεπέστατοι. Κρίμα να μην αναφέρονται.

Hip hop- rap προσωπικά ακούω όταν μαθαίνω ξένη γλώσσα για εξάσκηση. Μερικά κομμάτια μου αρέσουν κιόλας. Πάρτε δύο αγαπημένα (ένα γαλλικό ένα ισπανικό)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντήσεις 317
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εγώ δε το βρίσκω ούτε άτοπο,ούτε μεροληψία.

Είναι η ελληνική εκδοχή των ειδών που συζητάμε και το έκανα γιατί τα ελληνικά συγκροτήματα που παρέθεσα ίσως κάποιους τους είναι πιο γνωστά.

Να στο θέσω πιο χονδρικά;

Η πλειοψηφία των στίχων στο χιπ χοπ μιλάνε για φράγκα,γκάνια,γρήγορα αυτοκίνητα,γυναίκες=πο@#$άνες.

Στην "αντίπερα" όχθη,τέτοια γραφικότητα σε στίχους,δύσκολα θα συναντήσεις.

Αν το παμε ετσι, τοτε και η πλειοψηφια της ροκ για γυναικες, φραγκα και αυτοκινητα μιλαει (οπως και για κιτρινα υποβρυχια -μην το ξεχνας). Stray Cat Blues, Highway Star, Whole Lotta Love, Lemon Song (squeeeeeze my lemon... :P ) μερικα ενδεικτικα παραδειγματα, για να μην πιασω Aerosmith, Bon Jovi, Guns n Roses, Thin Lizzy, Lynyrd Skynyrd και λοιπα ακουσματα γιατι θα γεμισει το ποστ μου με γυναικες, λεφτα και αμαξια  :P

Επισης, χωρις παρεξηγηση, αλλα φαινεται οτι δεν εχεις ακουσει αρκετη χιπ χοπ και απλα παιρνεις τα προφανη αρνητικα του ειδους και τα μεγαλοποιεις. Το Illmatic, απο το οποιο πηρα τον στιχο πριν, δεν χρειαζεται ουτε να ψαξεις "παααρα πολυ" ουτε να εισαι ειδημων της χιπ χοπ για να το ξερεις. Θεωρειται απο τη συντριπτικη πλειοψηφια ως ο κορυφαιος δισκος της χιπ χοπ. Επισης, που ειναι το κακο να μιλας στα τραγουδια σου για τη ζωη σου? Οι Nas, Biggie κτλ. ΟΝΤΩΣ μεγαλωσαν σε ghetto αρα ειναι λογικο να μιλουν για αυτο. Οταν ο Ronnie Van Zant τραγουδαει:

"Life is so strange when its changin', yes indeed

Well I've seen the hard times and the pressure's been on me

But I keep on workin' like the workin' man do

And I've got my act together, gonna walk all over you."

ειναι ειλικρινες, αξιοπρεπες και μη γραφικο αλλα οταν ο Nas ραπαρει:

"I'm living where the nights is jet-black

The fiends fight to get crack, I just max, I dream I can sit back

And lamp like Capone, with drug scripts sewn

Or the legal luxury life, rings flooded with stones, holmes"

ειναι φτηνο, γραφικο και ψευτικο?

Και ξανατονιζω, το να παιρνεις σοβαρα την ελληνικη εκδοχη της χιπ χοπ ειναι σαν να παιρνεις σοβαρα οσους...Αγγλους παιζουν ρεμπετικα. Η χιπ χοπ, στο μεγαλυτερο μερος της, ειναι στενα δεμενη με την κουλτουρα τον Αμερικανων στα ghetto. Οταν οι Ελληνες παιρνουν τη θεματικη αυτη και το παιζουν gangsta στο...Κερατσινι, λυπαμαι αλλα δεν μπορω να τους παρω σοβαρα.

I'm not bored. I've just got an incredibly boring face.

-Charlie Watts

Αν το παμε ετσι, τοτε και η πλειοψηφια της ροκ για γυναικες, φραγκα και αυτοκινητα μιλαει (οπως και για κιτρινα υποβρυχια -μην το ξεχνας). Stray Cat Blues, Highway Star, Whole Lotta Love, Lemon Song (squeeeeeze my lemon... :P ) μερικα ενδεικτικα παραδειγματα, για να μην πιασω Aerosmith, Bon Jovi, Guns n Roses, Thin Lizzy, Lynyrd Skynyrd και λοιπα ακουσματα γιατι θα γεμισει το ποστ μου με γυναικες, λεφτα και αμαξια  :P

Το θέμα γυναίκα,είναι δημοφιλές στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα.

H διαφορά είναι στο πως αποδίδεται.

Δεν νομίζω στη ροκ να μιλάνε για bitches και τα βίντεοκλίπ τους να είναι διανθισμένα με τουρλωτούς κώλους,σε βίλες με πισίνες,ένα μύριο δολάρια στο πάτωμα και το μισό απόθεμα της Ελλάδας σε χρυσό περασμένα στο λαιμό. ;D

Χαμηλό επίπεδο,κακή αισθητική και αμορφωσιά,στο έπακρο.

Επισης, χωρις παρεξηγηση, αλλα φαινεται οτι δεν εχεις ακουσει αρκετη χιπ χοπ και απλα παιρνεις τα προφανη αρνητικα του ειδους και τα μεγαλοποιεις. Το Illmatic, απο το οποιο πηρα τον στιχο πριν, δεν χρειαζεται ουτε να ψαξεις "παααρα πολυ" ουτε να εισαι ειδημων της χιπ χοπ για να το ξερεις. Θεωρειται απο τη συντριπτικη πλειοψηφια ως ο κορυφαιος δισκος της χιπ χοπ.

Το προσπάθησα όμως τόσο,ώστε να μπορώ να διαμορφώσω άποψη.

Να φανταστείς το Illmatic το είχα ακούσει πριν αρκετά χρόνια στο σχολείο,απλά τα Illmatic δυστυχώς σπανίζουν..

Επισης, που ειναι το κακο να μιλας στα τραγουδια σου για τη ζωη σου? Οι Nas, Biggie κτλ. ΟΝΤΩΣ μεγαλωσαν σε ghetto αρα ειναι λογικο να μιλουν για αυτο. Οταν ο Ronnie Van Zant τραγουδαει:

"Life is so strange when its changin', yes indeed

Well I've seen the hard times and the pressure's been on me

But I keep on workin' like the workin' man do

And I've got my act together, gonna walk all over you."

ειναι ειλικρινες, αξιοπρεπες και μη γραφικο αλλα οταν ο Nas ραπαρει:

"I'm living where the nights is jet-black

The fiends fight to get crack, I just max, I dream I can sit back

And lamp like Capone, with drug scripts sewn

Or the legal luxury life, rings flooded with stones, holmes"

ειναι φτηνο, γραφικο και ψευτικο?

Για την οικονομία της συζήτησης,θα δεχτώ ότι ο Νας και καθένας που παραθέτει το βίωμά του δεν είναι γραφικός.

Ο λευκός που μεγάλωσε μακριά από κωλογειτονιές και δεν έχει υποστεί ρατσισμό,

δεν είναι γραφικός όταν ταυτίζεται με βιώματα εκ διαμέτρου αντίθετα από τη ζωή του;

Στη Γερμανία το hip hop είναι εξαιρετικά δημοφιλες.

Οι τούρκοι μεταναστες μάλιστα,έχουν δική τους σκηνή τραγουδώντας στα γερμανικά με την ιδιότυπη προφορά τους.

Ξέρεις πόσο αστείο φαντάζει όταν μου βάζουν γερμανάκια στο ωδείο κανένα τέτοιο τραγούδι και επαναλαμβάνουν με στόμφο τους στίχους;

Οταν οι Ελληνες παιρνουν τη θεματικη αυτη και το παιζουν gangsta στο...Κερατσινι, λυπαμαι αλλα δεν μπορω να τους παρω σοβαρα.

Τους Έλληνες που ταυτίζονται με αγγλικούς στίχους για τα τεκτενόμενα στο Bronx;

Αν και θεωρώ ότι οι μουσικές δεν έχουν σύνορα,στο hip hop που η ρίμα είναι τόσο σημαντική,δεν μπορώ να παραβλέψω τους στίχους..

Για την οικονομία της συζήτησης,θα δεχτώ ότι ο Νας και καθένας που παραθέτει το βίωμά του δεν είναι γραφικός.

Ο λευκός που μεγάλωσε μακριά από κωλογειτονιές και δεν έχει υποστεί ρατσισμό,

δεν είναι γραφικός όταν ταυτίζεται με βιώματα εκ διαμέτρου αντίθετα από τη ζωή του;

Στη Γερμανία το hip hop είναι εξαιρετικά δημοφιλες.

Οι τούρκοι μεταναστες μάλιστα,έχουν δική τους σκηνή τραγουδώντας στα γερμανικά με την ιδιότυπη προφορά τους.

Ξέρεις πόσο αστείο φαντάζει όταν μου βάζουν γερμανάκια στο ωδείο κανένα τέτοιο τραγούδι και επαναλαμβάνουν με στόμφο τους στίχους;

Τους Έλληνες που ταυτίζονται με αγγλικούς στίχους για τα τεκτενόμενα στο Bronx;

Αν και θεωρώ ότι οι μουσικές δεν έχουν σύνορα,στο hip hop που η ρίμα είναι τόσο σημαντική,δεν μπορώ να παραβλέψω τους στίχους..

Συμφωνουμε. Υπαρχει κακογουστια στη χιπ χοπ, εννοειται, αλλα το ιδιο και στη ροκ, ποπ κτλ. και οποιοδηποτε αλλο "λαικο" ειδος μουσικης. Οσο πιο απλο, τεχνικα, ειναι ενα ειδος μουσικης, τοσο πιο πολλες πιθανοτητες εχει να εκπροσωπειται απο κακογουστους μουσικους  ;)

Κοιτα. Αλλο το να νομιζεις οτι περνας τα ιδια πραγματα με τους Αμερικανους στα ghetto, αλλο να το βλεπεις ως αφηγηση (οπως πχ. το John Wesley Harding του Dylan που ασχολειται με τον 19ο αιωνα, αλλα το βρισκω υπεροχο) και αλλο το να μεταφραζεις υποσυνειδητα το συναισθημα που περνουν στη δικη σου ζωη. Αλλωστε και οι ροκαδες των 60's την blues λατρευαν και νομιζω ηταν οι Stones που ειχαν πει οτι "τα μουσικα μας ειδωλα δεχοντουσαν ρατσισμο για την καταγωγη τους, εμεις για την εμφανιση μας". Οι δυο τελευταιες περιπτωσεις ειναι λογικες, η πρωτη ειναι οντως για γελια  ;D

-Charlie Watts

Συμφωνουμε. Υπαρχει κακογουστια στη χιπ χοπ, εννοειται, αλλα το ιδιο και στη ροκ, ποπ κτλ. και οποιοδηποτε αλλο "λαικο" ειδος μουσικης. Οσο πιο απλο, τεχνικα, ειναι ενα ειδος μουσικης, τοσο πιο πολλες πιθανοτητες εχει να εκπροσωπειται απο κακογουστους μουσικους  ;)

Κοιτα. Αλλο το να νομιζεις οτι περνας τα ιδια πραγματα με τους Αμερικανους στα ghetto, αλλο να το βλεπεις ως αφηγηση (οπως πχ. το John Wesley Harding του Dylan που ασχολειται με τον 19ο αιωνα, αλλα το βρισκω υπεροχο) και αλλο το να μεταφραζεις υποσυνειδητα το συναισθημα που περνουν στη δικη σου ζωη. Αλλωστε και οι ροκαδες των 60's την blues λατρευαν και νομιζω ηταν οι Stones που ειχαν πει οτι "τα μουσικα μας ειδωλα δεχοντουσαν ρατσισμο για την καταγωγη τους, εμεις για την εμφανιση μας". Οι δυο τελευταιες περιπτωσεις ειναι λογικες, η πρωτη ειναι οντως για γελια  ;D

Συμφωνώ με τα παραπάνω και ειδικά με την κατακλείδα,την πρώτη περίπτωση ήθελα εξ'αρχής να καυτηριάσω.

Συμφωνώ με τα παραπάνω και ειδικά με την κατακλείδα,την πρώτη περίπτωση ήθελα εξ'αρχής να καυτηριάσω.

Η πρωτη περιπτωση δεν παλευεται φιλε μου. Και γω ακουω χιπ χοπ αλλα δεν βγαινω εξω με το πιστολι στο σωβρακο, ουτε χαιρεταω τους "homies" μου με τις γνωστες χειρονομιες. Λιγοτερος μιμητισμος ρε παιδια  ::)

-Charlie Watts

Εγω δεν εχω μουσικη ταυτοτητα, ακουω οτι μου αρεσει χωρις κανενα κολλημα, εκτος μονο απο το χιπχοπ, εκει με χαλαει και το οριτζιναλ το αμερικανικο με τις πισινες, τις χρυσες αλυσιδες, τις χειρονομιες, τους αδιαφορους στιχους τιγκα στις μαλακισμενες αργκο … απο που να  το πρωτοπιασεις…  και πανω απο ολα ομως με χαλαει η ελληνικη εκδοση του… αυτο πρεπει να ειναι το χειροτερο ειδος μουσικης στον κοσμο, μονο σαν καραγκιοζιλικι μπορω να το δω, σαν σατιρα κατι τετοιο

Οταν σοβαρευει το πραγμα και αρχιζουν οι ιστοριες και τα βιωματα Γ#@$%... με πισινες παλι βεβαια, σαβουρογκομενες και ακατανοητες χειρονομιες  … αλλα βλαχαδερα αυτη τη φορα :D  ενταξει… δεν εχω λογια, εγραψα αυτο το ποστ βασικα για να βρω αφορμη να αναρτησω λιγο Θωδη… η οποια ειναι συμπαθεστατη και η λιγοτερο δηθεν ελληνιδα διασκεδαστης της εποχης μας :D    

kavagio for strings

Εγω δεν εχω μουσικη ταυτοτητα, ακουω οτι μου αρεσει χωρις κανενα κολλημα, εκτος μονο απο το χιπχοπ, εκει με χαλαει και το οριτζιναλ το αμερικανικο με τις πισινες, τις χρυσες αλυσιδες, τις χειρονομιες, τους αδιαφορους στιχους τιγκα στις μαλακισμενες αργκο … απο που να  το πρωτοπιασεις…

+100 hiphop.gif

και πανω απο ολα ομως με χαλαει η ελληνικη εκδοση του… αυτο πρεπει να ειναι το χειροτερο ειδος μουσικης στον κοσμο, μονο σαν καραγκιοζιλικι μπορω να το δω....
Αυτα τα λες γιατι δεν εχεις ακουσει ακομα Ρωσικο Hip Hop. :-X

Ειχα την ατυχια να ακουσω αρκετο απο εναν φιλο Ρουμανο. Δεν υπαρχει λεμε... ;D ;D

rap1.gif

Πάντα είχα ένα θεματάκι στο να σχολιάσω το φαινόμενο χιπ χοπ...

Έχω συζητήσει άπειρες φορές σχετικά με το τι προσωπικά θεωρώ καλή,κακή ή αδιάφορη μουσική.

Για αυτό το πράγμα όμως,μάλλον δεν θα μπορέσω ποτέ να εκφέρω άλλη άποψη πέραν του ότι δεν είναι καν μουσική...Το ότι περιβάλλεται από το όλο τραγικό και φαιδρό συνάμα περιτύλιγμα,βάζει το fucking κερασάκι στην motha fucka τούρτα.

...Please proceed.

Δεν ειναι καπως σκληρο να λεμε οτι δεν ειναι καν μουσικη η χιπ χοπ? Σιγουρα, δεν παιζουν οργανα, το sampling αφαιρει τους μισους ποντους αυθεντικοτητας που θα ειχαν σε αλλη περιπτωση (γιατι, κακα τα ψεματα, το Djλικι ηταν επανασταση στη μουσικη ειτε το θελουμε ειτε οχι), η μελωδικοτητα παρεχεται μονο απο τα sample και αντε και κανα ρεφραιν, η "ευκολια" του ειδους (ενα beat ετοιμο/φτιαγμενο απο DJ και "ομιλια με ρυθμο" ειναι επι της ουσιας) επιτρεπει στον καθε αταλαντο/απαιδευτο/αγραμματο/αμουσο/κακογουστο να πιασει ενα μικροφωνο για να μας ματωσει τα αυτια και να μας καψει τα μυαλα. Αυτα ειναι, οντως, αρνητικα.

Απο την αλλη, περα απο ελλειψη αυθεντικοτητας κτλ., οταν τα sample ειναι καλα, ποιο το προβλημα. Στην ουσια εχεις, μουσικα, μια αλλη εκδοχη ενος κομματιου και εναν ραπερ απο πανω να λεει το οτιδηποτε. Και μιας και θιξαμε τους ραπερ, το ραπαρισμα δεν ειναι κατι καινουργιο για να μη θεωρειται και legit τροπος εκφρασης http://colemizestudios.com/how-did-rap-start/

Χωρια που οι ραπερ εχουν, καθαρα τεχνικα, απο τα πιο πλουσια λεξιλογια στο χωρο της μουσικης, απο τους πιο εμπλουτισμενους σε οτι αφορα μεταφορες, παρομοιωσεις, διπλα νοηματα κτλ. στιχους και εννοειται, εχουν φερει επανασταση στον τομεα της ομοιοκαταληξιας.

Αν ειναι να ισοπεδωνουμε τα παντα και να θεωρουμε οτι το 99% της ραπ ειναι lil wayne, 50cent και tus, τοτε μπορουμε να λεμε οτι και το 99% της ροκ ειναι nickelback και bon jovi  :P

Θελω να πω, ποσο μη-μουσικη... ;D

https://www.youtube.com/watch?v=ZlP0OUGpFPk

-Charlie Watts

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου