Προς το περιεχόμενο

Παιζει ρολο το ποσο καλα ακουει ο καθενας ?

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σας και παλι

Εχω μια απορια που δεν ξερω αν ειναι εφικτο.

Ξεκινησα να κανω ηχογραφησεις στα 96KHz/24bit γιατι καταλαβα οτι εχει διαφορα, αν δεν κανω λαθος εχει μικρη διαφορα σε σχεση με τα 44.1KHz/16bit δηλ η διαφορα που καταλαβα ειναι οτι εχει καλυτερο ογκο και σαν να εχει πιο ζεστο ηχο στα πριμα, δοκιμασα να το τους το βαλω να το ακουσουν αλλα οι γονεις μου αλλα δεν καταλαβαν διαφορα.

Και η απορια μου ειναι μηπως παιζει ρολο το οτι εμεις οι νεοι επειδη ακουμε μεχρι ~19KHz (εχω κανει test hearing και ακουω πολυ καλα τα 18KHz) καταλαβαινουμε καλυτερα τις διαφορες απο οτι οι ανθρωποι μεσης ηλικιας που ακουνε μεχρι ~14KHz ?

Ibanez SR300

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η επίσημη εκδοχή είναι ότι η ηλικία παίζει ρόλο, καθώς και ακουστική καταπόνηση που έχει δεχτεί ο καθένας.

Πλέον θεωρώ ότι κύριος παράγοντας όσο μεγαλώνουμε είναι κάτι που λέγεται "amount of fucks given" ;D

Μη με ξυπνάς απ΄τις έξι...

Πλέον θεωρώ ότι κύριος παράγοντας όσο μεγαλώνουμε είναι κάτι που λέγεται "amount of fucks given" ;D

Μπά μην το λες. Ειδικά αν ασχολείσαι με την μουσική μπορεί να γίνεις και πιο ψείρας. Εγώ π.χ. κάθομαι και προσέχω πιο πολλές λεπτομέρεις σε σχέση με, ξέρω 'γω, 10 χρόνια πρίν. Πιο ευχάριστα θα ακούσω ένα δίσκο με "καλό" ήχο παρά έναν με όχι και τόσο (δεν λέω κακό). Παλιότερα ούτε που θα το πρόσεχα.

Ο Αριστοτέλης γίνεται κτήμα του Γερμανού που τον μελετά, όχι του Έλληνα που τον αγνοεί

• Guru

μια σημαντικη διαφορα στην ηχογραφηση ειναι το dynamic range, γυρω στα 20 db παραπανω με 24bit recording αντι για 16. Λιγοτερος θορυβος δηλαδη, και μεγαλυτερη ευελιξια στα levels για δυναμικες, μιξη, mastering κτλ..

Γεια σας και παλι

Εχω μια απορια που δεν ξερω αν ειναι εφικτο.

Ξεκινησα να κανω ηχογραφησεις στα 96KHz/24bit γιατι καταλαβα οτι εχει διαφορα, αν δεν κανω λαθος εχει μικρη διαφορα σε σχεση με τα 44.1KHz/16bit δηλ η διαφορα που καταλαβα ειναι οτι εχει καλυτερο ογκο και σαν να εχει πιο ζεστο ηχο στα πριμα, δοκιμασα να το τους το βαλω να το ακουσουν αλλα οι γονεις μου αλλα δεν καταλαβαν διαφορα.

Και η απορια μου ειναι μηπως παιζει ρολο το οτι εμεις οι νεοι επειδη ακουμε μεχρι ~19KHz (εχω κανει test hearing και ακουω πολυ καλα τα 18KHz) καταλαβαινουμε καλυτερα τις διαφορες απο οτι οι ανθρωποι μεσης ηλικιας που ακουνε μεχρι ~14KHz ?

Κάθε κάρτα ήχου/converter έχει διαφορετικό ήχο στα 44/48/88,2/96 κλπ .. khz! Απλά ρύθμισε την κάρτα σου εκεί που παίζει καλύτερα και αν το υλικό σου πάει για cd, τότε χρησιμοποίησε (αν γράψεις πάνω από 44,1khz) κάποιον καλό sample rate converter για να κρατηθεί ένα μέρος της καλύτερης ποιότητας του προηγούμενου sample rate, στην "ταπεινή" ανάλυση του cd. Αυτή είναι η ουσία και ότι χρειάζεται να ξέρεις για να κάνεις τη δουλειά σου. Όσο για την απορία σου, ρόλο παίζει και αυτό που λες για την ηλικία, η εκπαίδευση που έχει κάποιος στην ακρόαση και την αναγνώριση των διαφορετικών χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων κάθε συστήματος αναπαραγωγής ήχου και, εν τέλη, η ίδια η ποιότητά του.

Ξεκινησα να κανω ηχογραφησεις στα 96KHz/24bit γιατι καταλαβα οτι εχει διαφορα, αν δεν κανω λαθος εχει μικρη διαφορα σε σχεση με τα 44.1KHz/16bit

δεν εχει ομως καμμια διαφορα σε σχεση με τα 44.1/24 bit οποτε μη ξεκατινιαζεις τον υπολογιστη σου τζαμπα... ;D

φυσικα αν εισαι....νυχτεριδα  ;D και ΟΝΤΩΣ ακους διαφορα...τι να πω....follow your heart.. ;D

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Ελπίζω να μην ανήκεις στην συνωμοταξία των νυχτερίδων και των δελφινιών :-)

Πιο ζεστός ήχος στα πρίμα... χμμ.. για να δω πως ενδεχομένως να μεταφράζεται αυτό.. λοιπόν.. Με δειγματοληψία στα 44,1Κ υπάρχει ένα equiripple φαινόμενο το οποίο απαντάται περίπου στα 0,96 ή 0,94 (ανάλογα την υλοποίηση του φίλτρου) επί της μέγιστης συχνότητας που δειγματολαμβάνεται... άρα 22,05Κ x 0,96 ή 0,94 και το αποτέλεσμα προφανώς πέφτει μέσα στο ακουστικό φάσμα.. (hi-hats π.χ.). Ενδεχομένως (τονίζω το ενδεχομένως) αυτό αν εκλαμβάνεις ως πιο ζεστό ήχο όταν ηχογραφείς με δειγματοληψία μεγαλύτερη των 44,1Κ. Όμως δεν χρειάζεται 96Κ, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι 48Κ στην οποία περίπτωση τα παραπάνω προβλήματα πέφτουν εκτός του ακουστικού φάσματος.

Δεν υπάρχει λόγος ηχογράφησης στα 96Κ που να σχετίζεται με την ποιότητα αυτή καθ' αυτή. Άλλοι λόγοι θα μπορούσαν να σε οδηγήσουν να ηχογραφείς στα 96Κ (π.χ. μικρότερο latency, συμβατότητα με κάποιο άλλο project, format κ.λ.π.) -  από κει και πέρα οι μόνοι που χαίρονται είναι οι κατασκευαστές ... σκληρών δίσκων και επεξεργαστών.. ;D

Μήπως έκανες κάποιο ακουόγραμμα; αν όχι, προτείνω να κάνεις. Αν ναι, προτείνω να χρησιμοποιήσεις τα αποτελέσματα για να μιξάρεις πιο ισορροπημένα - ως γραφικό EQ δηλαδή.. ;D

δεν εχει ομως καμμια διαφορα σε σχεση με τα 44.1/24 bit οποτε μη ξεκατινιαζεις τον υπολογιστη σου τζαμπα... ;D

φυσικα αν εισαι....νυχτεριδα  ;D και ΟΝΤΩΣ ακους διαφορα...τι να πω....follow your heart.. ;D

Όπα :) το bit-depth παίζει ρόλο πολύ περισσότερο. Οπότε 44,1KHz/24bit είναι σαφώς προτιμότερο σε σχέση με 44,1KHz/16bit. Αλλά 96KHz/24bit σε σχέση με 44,1KHz/16bit πολύ μικρή διαφορά και απειροελάχιστη σε σχέση με 48KHz/24bit. Εκτός κι αν δεν κατάλαβα τι θες να πεις.α

96KHz/24bit σημαίνει ότι χρειάζεσαι 2 φορές περισσότερη επεξεργαστική ισχύ και 2 φορές μεγαλύτερο δίσκο, σε σχέση με 48KHz/24bit για ένα αποτέλεσμα το οποίο είναι ειλικρινά τουλάχιστον αμφίβολο.

Όσον αφορά στις νυχτερίδες συμφωνούμε  ;D

Όπα Smiley το bit-depth παίζει ρόλο πολύ περισσότερο.

αυτο ακριβως λεω και εγω  ;)

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Ο τίτλος του θέματος παραπέμπει σε γενική ερώτηση που η απάντηση είναι προφανής. Για τις ηχογραφήσεις (όπως και για τα περισσότερα, αν όχι όλα τα πράγματα) θα σου έλεγα να κάνεις ένα blind test. Πες ένα φίλο σου να βάλει μερικά κομμάτια τα οποία θα έχει με διαφορετικό sample rate. Δηλαδή το Α κομμάτι σε 96KHz/24bit και 44.1KHz/16bit και να μη σου πει ποιο παίζει, κάντο αυτό και με διαφορετικά κομμάτια και αν δεις ποσοστό επιτυχίας 8+/10 τότε πιθανότατα όντως να ακούς τη διαφορά.

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου