Προς το περιεχόμενο

Ποιά η δομή ενός ήχου Rhodes πληκτροφόρου;

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σπέρες. Μιάς και άνοιξα πρωινιάτικα την πληκτράρα μου SK880 για να κάνω λίγη εξάσκηση και τα σχετικά, πορώθηκα παίζοντας τον preset ¨ηχο Rhodes που έχει. Είναι ήδη εκπληκτικός αυτός ο ήχος και με έκανε να αναρωτηθώ το εξής: Εάν ήθελα να προσπαθήσω να χτίσω έναν ήχο Rhodes ψηλότερης ποιότητας από τον preset χρησιμοποιώντας το σαμπλερ και δείγματα, πόσα διαφορετικά μέρη δυναμικών θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω για ψηλότερη πιστότητα;

Π.χ. το ένα δείγμα που θα έβαζα θα ήταν του βασικού ήχου ενός ηλεκτρικού πιάνου, το άλλο θα ήταν οι αρμονικές που ακούγονται πατώντας δυνατότερα το πλήκτρο, τί άλλο θα μπορούσε να μπεί; μπορεί κάποιος να μας αναλύσει τον ήχο ενός Rhodes ώστε να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι πιστό με ένα σαμπλερ;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Με τα samples είναι πολύ πολύπλοκο το είχαμε ξανασυζητήσει με τον Waterfall στα Motif Libraries, πρέπει να πάρεις fixed velocity samples 7, 8 strikes... όλη η yamaha το πάλευε 5-6 μήνες δεν πιστεύω να το καταφέρεις εσύ με το gem με 16Mb....

κοινώς όπως πάντα σαν axtarmas πρασπαθείς με αρχαία τεχνολογία να φτιάξεις ποιότητα στα στάνταρς του σήμερα, στο οποίο πάντα στο τέλος του thread καταλήγουμε ότι η ποιότητα με τα σημερινά στάνταρς κοστίζει και πρέπει να έχεις να τα σκάσεις για kronos, motif  αλλιώς αυτό που παίρνεις είναι η ποιότητα της τεχνολογίας 20 χρόνια πριν που είναι ο εξοπλισμός που έχεις, που ακούγεται παλιό κ παρωχημένο.... ;D

33 1/3333cos301/2sqrt564,0909{fx-dty/sqrtz}

Σήμερα διάβαζα για την black friday έκπτωση σε αυτό...

ίσα που την προλαβαίνεις, σήμερα λήγει

https://www.applied-acoustics.com/loungelizard/overview/

και ισοπεδώνεις τα πάντα, μιλάμε για οργανάρα, τα πάντα όλα, ούτε με... 5 giga δείγματα δεν το ακουμπάς  ;D

Αν βέβαια δεν ασχολείσαι με υπολογιστές δεν σου κάνει, αλλά αν δεν ασχολείσαι με υπολογιστές τότε μάλλον δεν ασχολείσαι ιδιαίτερα και με τον ήχο, οπότε παίξε με ότι έχεις και μάζευε λεφτά για κάνα καλύτερο συνθ.

Και οτι εψαχνα για να βρω το Chick Corea's Mark V sound set και την διαδικασια που εκανε ο Corea με τους τεχνικους του για να σαμπλαρει το δικο του Rhodes Mark V, αλλα με προλαβε ο Σταυρος. Το sampling για τετοια οργανα, οπως Rhodes, ακουστικα πιανα κλπ, δεν ειναι απλη δουλεια. Για να βγει ενα σωστο και πειστικο αποτελεσμα θελει ακριβεια και αρκετα ΜΒ μνημης.

Το Rhodes του Corea ηχογραφηθηκε με ειδικο μηχανημα πιεσης πληκτρων ετσι ωστε ολα τα πληκτρα να εχουν την ιδια ενταση σε καθε μια απο τις 11 velocity zones. Το αποτελεσμα ειναι ενα σετ 13 ηχων μεγεθους 400ΜΒ. Αυτο βεβαια μετα απο το editing που εκανε η Yamaha στο αρχικο sampling που ειχε γινει απο τον ιδιο τον Corea και το οποιο ειχε μεγεθος μερικων GB.

Φυσικα μπορεις να κανεις κι εσυ sampling σε ενα Rhodes, αν ποτε βρεις καποιο στο διπλανο διαμερισμα και σε αφησει ο ιδιοκτητης του*, :P αλλα το αποτελεσμα δεν θα ειναι σοβαρο.

Με λιγα λογια Axtarmas, ξεχνα το. 8) Γιατι δεν πουλας ρε φιλε το setup σου και να πας να αγορασεις ενα MOXF6 με μια καρτα 1GB να κανεις τη δουλεια σου? Το μονο που θα σου λειψει ειναι το βαρυκεντρισμενο πληκτρολογιο του SK880, σε ολα τα υπολοιπα η αναβαθμιση που θα εχεις θα ειναι τεραστια. Αργοτερα προσθετεις κι ενα 88ρι controller και εισαι Οκ.

*

Το να σαμπλαρεις ενα Rhodes ειναι μια επιμονη και κουραστικη προσπαθεια που θα σου παρει παρα πολλες ωρες, για να μην πω μερες. Σπαει δε αρ@#$&ια! :-X Εδω χρειαστηκε 3+ ωρες για να σαμπλαρει ενας φιλος απο Αθηνα το δικο μου Korg Symphony Module, το οποιο εχει μονο 15 ηχους και τα δειγματα που πηρε δεν ηταν απο ολη την εκταση του πληκτρολογιου αλλα απο μερικες νοτες σε εκταση max 5 οκταβων. Για τον σκοπο αυτο ο τυπος εφερε μαζι του Το Kurzweil K2600 και καναμε sampling κατευθειαν σ'αυτο. Αν δεν υπηρχε το air condition στο δωματιο (το sampling εγινε το καλοκαιρι) θα ειχα σαλταρει απ'το μπαλκονι στα πρωτα 10 λεπτα... ;D

όλη η yamaha το πάλευε 5-6 μήνες δεν πιστεύω να το καταφέρεις εσύ με το gem με 16Mb....

κοινώς όπως πάντα σαν axtarmas πρασπαθείς με αρχαία τεχνολογία να φτιάξεις ποιότητα στα στάνταρς του σήμερα, στο οποίο πάντα στο τέλος του thread καταλήγουμε ότι η ποιότητα με τα σημερινά στάνταρς κοστίζει και πρέπει να έχεις να τα σκάσεις για kronos, motif  αλλιώς αυτό που παίρνεις είναι η ποιότητα της τεχνολογίας 20 χρόνια πριν που είναι ο εξοπλισμός που έχεις, που ακούγεται παλιό κ παρωχημένο.... ;D

Μου φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης. Πότε είπα ότι θέλω να φτιάξω ποιότητα στα στάνταρ του σήμερα με αρχαία τεχνολογία; Είπα όσο μπορώ να βελτιώσω τον ήχο που έχει το συγκεκριμένο όργανο μου, δεν ζήτησα ούτε να βγάλω ακριβώς τον ίδιο ήχο, ούτε να κοντράρω την τεχνολογία του σήμερα. Όπως είπα, το gem έχει ήδη πολύ ωραίο ήχο και αυτός ανήκει στα 16mb δειγμάτων που έχει το όργανο. Αλλά αν χρησιμοποιήσω το σάμπλερ που μου επιτρέπει φόρτωμα 32mb + 2mb φλασ μνήμη που έχει, σίγουρα θα μπορώ να βγάλω καλύτερο ήχο από τον preset.

Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβετε ορισμένοι τί ρωτάμε και να μην βάζετε στο στόμα μας λόγια που ποτέ δεν είπαμε;

¨Οπως πάντα, σαν αχταρμάς κάνω απλές και ξεκάθαρες ερωτήσεις και κάποιος άλλος απαντάει σαν αχταρμάς άλλα'ντι άλλων. Άλλος έχει το όνομα, άλλοι έχουν την χάρη.  ;D

Με λιγα λογια Axtarmas, ξεχνα το. 8) Γιατι δεν πουλας ρε φιλε το setup σου και να πας να αγορασεις ενα MOXF6 με μια καρτα 1GB να κανεις τη δουλεια σου? Το μονο που θα σου λειψει ειναι το βαρυκεντρισμενο πληκτρολογιο του SK880, σε ολα τα υπολοιπα η αναβαθμιση που θα εχεις θα ειναι τεραστια. Αργοτερα προσθετεις κι ενα 88ρι controller και εισαι Οκ.

Ξέρεις τί είπες τώρα; Αν μου λείψει το βαρυκεντρισμένο, κάηκα. Μπορεί να μην είμαι πιανίστας αλλά και μόνο την αίσθηση που έχει το πλήκτρο, δεν το αποχωρίζομαι. Τί να το κάνω το moxf6; Εκτός από κάποιους ήχους και την φλάσ μνήμη, δεν έχει να μου δώσει τίποτα. Το ότι το gem είναι βαρυκεντρισμένο, το ότι έχει φούλ δυνατότητες σαν arranger και το ότι βγάζει συνθ ήχους αυτούς που βγάζει με τα φίλτρα που έχει, το moxf6 δεν μου τα δίνει αυτά. Εξάλλου αφού δεν παίζω Live αν χρειαστώ σούπερ ποιότητα ήχους καλύτερους από του gem, θα δώσω χρήματα για σοβαρό software που κανένα πλήκτρο δεν αγγίζει...

Όπως είπα, το gem έχει ήδη πολύ ωραίο ήχο και αυτός ανήκει στα 16mb δειγμάτων που έχει το όργανο. Αλλά αν χρησιμοποιήσω το σάμπλερ που μου επιτρέπει φόρτωμα 32mb + 2mb φλασ μνήμη που έχει, σίγουρα θα μπορώ να βγάλω καλύτερο ήχο από τον preset.

Σε καμία περίπτωση. Αν πληρώνεις ένα πράγμα στο hardware, τότε δεν είναι η μνήμη ή τα πλήκτρα ή η οθόνη, αλλά είναι οι... μάγοι που φτιάχνουν τους ήχους. Με 16 mb έχουν φτιάξει παπάδες, όλα τα όργανα, νομίζεις είναι εύκολο; Μην κοιτάς που με την τεχνολογία των PC δεν υπάρχουν πια περιορισμοί, και γιαυτό βγάζει βιβλιοθήκες και η κουτσή Μαρία με αμφίβολα όμως αποτελέσματα, για να δουλέψεις με τους τότε περιορισμούς πρέπει να είσαι γκουρού, looping, truncating, zone layering με συμβιβασμούς, ακόμα και resampling σε άλλο sample rate μπορεί να χρειαστεί για να εξοικονομήσεις χώρο, εφιάλτης, τα θυμάμαι και ιδρώνω    ;D

Αυτό που μπορείς να κάνεις εύκολα, είναι να βρεις καμιά βιβλιοθήκη για το μηχάνημά σου, κάνα ΑΚΑΙ συμβατό sample disk ξέρω γω. Αν και μην περιμένεις ποιότητα σημερινή, ούτε καν χθεσινή, προχθεσινή και βάλε  ;D ;D ;D Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μπεις στο κλαμπ του σήμερα, είτε με PC αν έχεις προτεραιότητα τον ήχο, είτε με καινούργιο συνθ αν θέλεις πανω από όλα ευκολία.

Τί να το κάνω το moxf6; Εκτός από κάποιους ήχους και την φλάσ μνήμη, δεν έχει να μου δώσει τίποτα.

Σωστα, τιποτα. Εκτος απο την 8-Osc sound engine με τις 3,977 waveforms, τα 2GB flash memory, τον 4πλο arpeggiator με τα 7,981 arpeggios, την 128ρα πολυφωνια, το sequencer, τα κορυφαια εφφε, το vocoder, την ενσωματωμενη καρτα ηχου και τις Motif XS/XF βιβλιοθηκες ηχων, σιγουρα το MOXF δεν εχει να σου δωσει τιποτα παραπανω.

Αραξε στο SK880 λοιπον. 8)

Αμ δεν θα βγάλεις καλύτερο ήχο χειρότερο θα βγάλεις γιατί η gem είχε κάποια κριτίρια στο bit rate στο εργαστάσιο όταν έφτιαχνε ήχους για το GEM και ας είναι pcm data, θες πολλά Mb για το sample.

Γενικά ο εξοπλισμός που έχεις είναι παλιός η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ και είναι δύσκολο με τόσο παλιά όργανα να βρεις υλικό ειδικά σε samples και ειδικά για να κάνεις αυτά που θες δηλ χτίσιμο ήχου με layers από το scratch.

Τουλάχιστο πάρε ένα Triton Extreme με moss μεταχειρισμένο εκεί έχει βγει rhodes collection έτοιμο με samples δωρεάν και η moss έχει στοιχεία modelling οργάνου για να κάτσεις να καείς όσο θες, να δεν μπορείς να πάρεις ένα motif, kronos κτλ.

33 1/3333cos301/2sqrt564,0909{fx-dty/sqrtz}

https://www.youtube.com/watch?v=o1aChk3TC00

Iσως θεωρηθω εκτος θεματος !!Αλλα ρε παιδια αυτος ειναι ο πιο καλος ηχος που εχει βγαλει το Rhodes απο την πρωτη εμφανιση του εως και σημερα!!Και πιστευω οτι κανεις μεχρι τωρα δεν το εχει ''πιασει'' ακριβως !!Υπαρχουν πολυ καλα samplers αλλα γνωστα και αλλα αγνωστα!!Σε καμμια περιπτωση δεν τον εχουν 100%!!Σας εβαλα τον Hancock γιατι ειναι απο αυτους που γουσταρουν τον αυθεντικο ηχο Rhodes και μαλιστα απο suitcase Mark II !!Eιναι ο καλυτερος μεχρι σημερα!!οσον αφορα τον Corea νομιζω οτι το τεχνικο team του τον οδηγησε σε extreme καταστασεις που δεν μπορουσαν να εφαρμοστουν σε ενα κλασσικο Rhodes (εστω και midi ) σαν το δικο του MARK V !!

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου