Προς το περιεχόμενο

Pedals για jazz/fusion/blues καταστάσεις.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το ειχα στο μυαλο μου εδω κ καιρο,παρολο που δουλευω με την TL Se,αποφασισα ειδικα για fusion/jazz + blues καταστασεις να ετοιμασω ενα οσο το δυνατον μικροτερο pedal board για να μη παιδεύομαι με την tonelabe.(Μην μου πειτε οτι μπορω να κανω την δουλεια μου κ με αυτη,το γνωριζω αλλα γενικα θελω να το γυρισω σε πετάλια.)

Απο overdrive κ wah ειμαι ηδη οκ,εχω ηδη βαλει στο ματι το delay που θελω.Απο κει κ περα ομως προβληματιζομαι τοσο στο τι πιθανα θα χρειαστω (ο ηχος πανω κατω που θελω να προσεγγισω ειναι αναμεσα στον Stern/Holdsworth κ τους Hutchings/Govan) περα απο ενα καλο chorus (φανταζομαι).

Για να μην σας παιδευω στο μυαλο μου φανταζομαι (περα απο volume κ κουρδιστήρι) καποιο eq-κομπρεσορα,chorus,delay + τα overdrive,wah που ηδη υπάρχουν.

Καμια προταση εχετε στο μυαλο σας?Εσεις πως θα στήνατε μια τετοια αλυσίδα(οχι απαραιτητα με τα εφφε που γραφω παραπανω?)

Ξερω οτι το πρωτο πραγμα που πρεπει να εχω στο μυαλο ειναι ο ενισχυτής αλλα ειμαι ηδη καλυμμένος σε αυτο κ αρα απλα θελω ιδεες για μια οσο το δυνατον μικροτερη σειρα απο πεταλακια.

 

;D

"The eagle flies on Friday now, Saturday I'll go out to play"

B.B.Kin

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Απο overdrive κ wah ειμαι ηδη οκ,εχω ηδη βαλει στο ματι το delay που θελω.Απο κει κ περα ομως προβληματιζομαι τοσο στο τι πιθανα θα χρειαστω (ο ηχος πανω κατω που θελω να προσεγγισω ειναι αναμεσα στον Stern/Holdsworth κ τους Hutchings/Govan) περα απο ενα καλο chorus (φανταζομαι).

Για να μην σας παιδευω στο μυαλο μου φανταζομαι (περα απο volume κ κουρδιστήρι) καποιο eq-κομπρεσορα,chorus,delay + τα overdrive,wah που ηδη υπάρχουν.

 

Πρώτα από όλα θα πω το κλασικό, ότι ο ήχος όλων μας είναι πρώτα στα δάκτυλα και στο ρυθμό  (επομένως, με το να ξεπατικώσεις όποιον από αυτούς που αναφέρεις όσο καλύτερα μπορείς, έχεις κάνει την περισσότερη δουλειά - easier said than done βέβαια). Από κει και πέρα, λίγο με μπερδεύει η περιγραφή σου. Κι αυτό γιατί μιλάς για 3 παντελώς διαφορετικές καταστάσεις. Από τη μία ο χαρακτηριστικός μουντοτσιριχτός ήχος του Stern, από την άλλη η ρέουσα τελειότητα του Holdsworth, και τέλος οι πιο mainstream μοντέρνοι ήχοι των Govan και Hutchings.

 

Χοντρικά:

 

Mike Stern

Δεν ανέφερες τι ενισχυτή έχεις... Η βάση του Stern είναι πάντα ένα ολοκάθαρο κανάλι (ενός Fender Twin Reverb π.χ.), με ένα διακριτικό delay. Αυτό δεν μπορεί να στο δώσει καμία ToneLab δυστυχώς, και ούτε και πολλοί ενισχυτές πλην αυτού του τύπου που ανέφερα. Όταν σολάρει πατάει απλά σε ένα Boss distortion και βγαίνει το χαρακτηριστικά ωμό αποτέλεσμα (προσωπικά με κουράζει ο συγκεκριμένος ήχος, αλλά γούστα είναι αυτά). Από κει και πέρα για συγκεκριμένες πινελιές, μπορείς να προσθέσεις ένα chorus στο καθαρό παίξιμο, και ένα δεύτερο delay για intense τελειώματα σόλων. Και πάλι η βάση του ήχου του είναι απόλυτη καθαρότητα, η Tele, και το soft touch του, με τον τρομερό ρυθμό του.

 

Allan Holdsworth

Εδώ πέραν του κομματιού του μοναδικού παιξίματος (άπειροι προσπαθούν, ελάχιστοι καταφέρουν να τον κοπιάρουν, κι αυτοί που το καταφέρουν συνήθως είναι κακές κόπιες... ζήτημα να ξεπερνούν παγκόσμια τα δάκτυλα ενός χεριού οι παίχτες που να μπορούν να εντάξουν κομμάτια του παιξίματός του - φρασεολογία, ρυθμός, ή feel στο legato και στο vibrato του - στη δικιά τους ταυτότητα), μιλάμε και για έναν tone guru. Ίσως θα ήταν καλύτερα απλά να μην πολυασχοληθείς με το αντικείμενο, μιας και τα αποτελέσματα συνήθως είναι απογοητευτικά. ;D

Τελοσπάντων, εδώ ο βασικός μπούσουλας είναι: στα καθαρά χρειάζεται chorus και delay σε δυνατές δόσεις (ίσως και κομπρέσορας, ή κάποιο clean boost για παρουσία). Στα βρώμικα, χρειάζεται σε πρώτη φάση να βρεις την ποσότητα του gain για να έχεις αβίαστο sustain (ένα clean boost πετάλι και πάλι βοηθάει σε αυτό), κατόπιν αρκετό πειραματισμό με το eq του ενισχυτή (όχι τσίτα τα μπάσα, ελάχιστα πρίμα, αρκετά μεσαία), και πιθανά και με κάποιο έξτρα eq μηχάνημα (ο Holdsworth συνήθιζε παλιότερα να έχει παραμετρικά eq, τα οποία βοηθάνε αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση), και τέλος πάλι κάποια delays να δουλεύουν παράλληλα (ο Allan είναι από τους μάγους του delay).

Πλέον έχει κυκλοφορήσει και το δικό του boost/overdrive από τα Rockett pedals:

το οποίο φαίνεται ωραία all-around λύση για gain πετάλι, και το οποίο θα μπορεί να σου δώσει καλά αποτελέσματα και πάνω από κάποιο καθαρό κανάλι ενισχυτή χωρίς γκάζι. Πολλά πετάλια υπάρχουν βέβαια να μπορούν να σου δώσουν amp-like γκάζια πάνω από καθαρά κανάλια ενισχυτών.

 

Όπως βλέπεις από θέμα εφέ είναι τα ίδια και τα ίδια σε τύπους, το θέμα είναι το πώς τα χρησιμοποιεί ο καθένας, και πώς τα συνδυάζει με τον εκάστοτε ενισχυτή που παίζει και το στυλ του. Συμπερασματικά, για μένα πρώτης σημασίας αγορά είναι ένα καλό ψηφιακό delay (και ακόμα καλύτερα να έχεις και δυο τρία διαθέσιμα presets, για short, long, ή ambient ρυθμίσεις), κι ένα πετάλι να σε καλύπτει φουλ για τις gain ανάγκες σου. Αν λες ότι είσαι καλυμμένος από overdrive, τότε με ένα clean boost ακόμα θα έχεις όλες τις απαραίτητες διαβαθμίσεις gain που πιθανά να χρειαστείς από τη μία, και θα σου δίνει περισσότερο body και στον καθαρό σου ήχο, κομπρεσάροντάς τον ταυτόχρονα (επομένως και καμία ανάγκη για compressor). Στα καθαρά τώρα, συνήθως όλοι αυτοί οι παίχτες το θέλουν και το chorus τους. Αυτά τα 3 πετάλια θα έπαιρνα οπωσδήποτε στη θέση σου (αν θες συγκεκριμένες προτάσεις, ευχαρίστως)...

 

... όλα τα υπόλοιπα (compressor, filter, eq, distortion, pitch shifter, phaser, reverb) είτε δεν χρειάζονται καθόλου, είτε είναι προαιρετικά κατ'εμέ. Αν τώρα έχεις παραπάνω χρήμα για ξόδεμα και χώρο στο board, και ψάχνεσαι για παραπάνω λειτουργικότητα, στη θέση σου θα έπαιρνα και ένα volume pedal, για συνολικό έλεγχο της έντασης, για να κουρδίζω ήσυχα, και για να κάνω τα volume swells με τα delay που κάνει ο Holdsworth (προσεγγιστικά τουλάχιστον), και ένα expression pedal για το delay (υποθέτοντας ότι το delay θα υποστηρίζει τέτοια λειτουργία), ώστε να μεταβαίνεις μεταξύ ακραίων ρυθμίσεων που εσύ καθορίζεις, και να έχεις έτσι παραπάνω real time ευελιξία...  Αν τέλος θες κανένα πιο συγκεκριμένο εφέ από αυτά που χρησιμοποιούν οι 2 σύγχρονοι βιρτουόζοι που ανέφερες, πάρ'το κι αυτό για να κάνεις το κέφι σου (π.χ. το auto wah της Guyatone που παίζει ο Govan, ή τα harmonizer της Boss που παίζει ο Hutchings).

 

Ενδεικτική σειρά των βασικών εφέ που σου ανέφερα:

Κιθάρα --> wah --> overdrive --> boost --> volume pedal --> chorus --> delay --> amp

 

Αν έχει effects loop ο ενισχυτής σου:

Κιθάρα --> wah --> overdrive --> boost --> volume pedal --> chorus --> amp, και στο effects loop του ενισχυτή το delay

 

Το κουρδιστήρι συνδεδεμένο με το volume, και το expression με το delay. Επίσης, ανάλογα τα ζητούμενα του καθενός, μπορεί π.χ. κάποιος να προτιμάει πρώτα το boost αντί του overdrive (για παραπάνω gain, σε αντιδιαστολή με την παραπάνω ένταση-όγκο που παίρνεις αν το βάλεις όπως το έβαλα παραπάνω), ή το wah μετά τα gain pedals, ή το chorus στο effects loop του ενισχυτή (αν χρησιμοποιείς γκάζια από τον ενισχυτή, και θες πού και πού να παίξεις και το chorus με γκάζια), ή το volume οπουδήποτε αλλού ταιριάζει καλύτερα ανάλογα με το impedance κλπ... πειραματίζεσαι και αποφασίζεις βασικά. Επίσης πολύ χρήσιμο είναι να έχεις κανένα programmable looper ώστε με ένα πάτημα να μεταβαίνεις σε όποιον ήχο θες, αλλά εκεί μιλάμε για αρκετά λεφτά, και για μεγάλο pedalboard. Αυτά. Πάνω κάτω γενικά πράγματα σου είπα, που όμως βρίσκουν εφαρμογή και για το στυλ που σε ενδιαφέρει.

 

edit: Τώρα είδα ότι έχεις ήδη volume.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε ευχαριστω για την απαντηση σου.

  Προφανώς κ οι μουσικοι που αναφερω εχουν διαφορετικο ηχο.Η αναφορα μου σε αυτους εχει να κανει με τον ηχο (αν πχ με καποιο τροπο τους "ενώσεις") που πανω κατω εχω στο μυαλο μου.(Τα δάκτυλα τους δεν τα εχω κ προφανώς δε μπορω να κανω copy paste αυτα που κανουν,ουτε καν σε επιπεδο προσέγγισης του ηχου τους μιας κ κατα την ταπεινή μου γνώμη τα παντα ξεκινάνε απο τα δακτυλα).Με λιγα λογια δεν θελω να αντιγραψω τον ηχο τους . Ήθελα ομως να περιγραψω με εναν τροπο τι εχω στο μυαλό μου κ εκανα αναφορα σε αυτους.Προς θεου δεν θελω (ουτε μπορω) να "αντιγραψω" αυτα που κανουν.

  Εχεις δικιο δεν αναφερω με τι ενισχυτή παιζω.Εχω 2 Vox που στο καθαρο τους καναλι μπορουν να σου δωσουν τα "παντα".(Εμενα δλδ μου φτανουν κ με το παραπανω,χτίζω πανω τους τον "ηχο" που θελω).Γι αυτο δεν το ανεφερα μιας κ το μονο που με απασχολει ειναι προτάσεις για το πως να "στήσω" ενα (οσο ειναι δυνατον αυτο) μικρότερο pedal board,για πρακτικούς λογους περισσότερο.Αρα ηθελα να "κλέψω" ιδεες κ σκεψεις απο αλλα μελη του φορουμ,μιας κ η εμπειρία 5 ανθρωπων ειναι καλύτερή συνήθως απο αυτη του ένα.

Σε ευχαριστώ ξανά για την απάντηση σου.

"The eagle flies on Friday now, Saturday I'll go out to play"

B.B.Kin

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου